ARTRETYZM I REUMATYZM
Terapia holistyczna
Autor:
Walter Last
Zapalenie stawów jest stanem zapalnym stawów, natomiast termin "reumatyzm" obejmuje różne objawy, takie jak stan zapalny, ból, tkliwość i sztywność mięśni i stawów.
OBJAWY te są niezwykle rozpowszechnione i większość ludzi rozwija się w trakcie swojego życia w postaci artretyzmu lub reumatyzmu.
Najczęstsze formy chorób stawów są zwykle klasyfikowane jako reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie kości i stawów i dna moczanowa.
Oprócz bólu stawów i mięśni, reumatyzm może również obejmować ścięgna, kości i nerwy i może objawiać się jako gorączka reumatyczna, rwa kulszowa, lumbago, zapalenie stawów kręgosłupa , ból krzyża, zapalenie kaletki, zapalenie nerwu i zapalenie mięśni .
Reumatoidalne zapalenie stawów dotyczy głównie osób młodszych i
trzy razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Może trwać do późnej starości, stopniowo staje się coraz bardziej niepełnosprawna.
Wczesne objawy obejmują zaczerwienienie, obrzęk i bolesność stawów. Często stawy są dotknięte symetrycznie, tzn. W grę wchodzą zarówno nadgarstki, jak i kolana.
Ból i sztywność mogą również wpływać na inne stawy i wpływać na całe ciało. W późniejszym życiu mogą pojawić się grudki i guzki w stawach i prowadzić do deformacji.
Choroba zwyrodnieniowa rozpoczyna się zwykle po 40. roku życia.
Choroba zwana jest także chorobą zwyrodnieniową stawów. Rozwija się wolniej niż reumatoidalne zapalenie stawów i nie rozprzestrzenia się na różne części ciała. Z powodu przewlekłego stanu zapalnego wokół stawu chrząstka ochronna zużywa się, powodując pocieranie się końcówek kości, erozję, a czasem łączenie się ze sobą ( zesztywnienie ).
Podagra charakteryzuje się bolesnymi zapaleniami stawów, głównie tymi w rękach i stopach, NAJCZĘŚCIEJ
w paluchu.
W krwi i tkankach występuje wysoki poziom kwasu moczowego.
Kwas moczowy i inne toksyny oraz metaboliczne pozostałości gromadzące się w mięśniach i wokół nerwów, często w połączeniu z alergiami pokarmowymi, powodują stany zapalne i ból mięśni ( zapalenie mięśni ) oraz nerwy (zapalenie nerwów).
Powszechne leczenie tych stanów obejmuje głównie leki przeciwzapalne, środki przeciwbólowe i fizjoterapię w celu utrzymania stopnia ruchomości w zajętych stawach, ale nie może spowolnić ani odwrócić postępującego pogorszenia choroby.
W ostateczności dotknięte stawy mogą zostać zastąpione chirurgicznie.
ZŁA ŻYWNOŚĆ
Zapalenie stawów jest czasem nazywane "chorobą gotowanego jedzenia".
Wysokie spożycie gotowanego, słodkiego i tłustego pokarmu jest zwykle charakterystyczne dla rozwoju choroby. Ewentualnie nie można poradzić sobie ze słodkim i tłustym jedzeniem.
Inne główne czynniki to wysoka częstość występowania alergii pokarmowych, niedoborów żywieniowych oraz niezdrowej flory jelitowej.
Reumatoidalne zapalenie stawów w szczególności jest
ściśle związane z alergią pokarmową.
Większość chorych uzyskuje znaczną poprawę, gdy stosują dietę szybką lub ograniczoną, co eliminuje pokarmy, na które są uczuleni.
Produkty mleczne od krów i produkty pszeniczne są najczęstszymi winowajcami, ale zazwyczaj istnieje cała gama produktów spożywczych, na które reagują osoby z nasileniem objawów.
Kiedy przyjmuje się
aspirynę i inne powszechnie stosowane leki przeciwbólowe, ściana jelitowa staje się mniej skuteczna w blokowaniu szkodliwych częściowo trawionych składników odżywczych i często pogarsza się w dłuższym czasie objawy.
To samo dzieje się w przypadku spożywania kwasów owocowych lub spożycia słodkich pokarmów.
Nieefektywny metabolizm tych osób zamienia słodki pokarm tylko częściowo w energię;
reszta tworzy kwas mlekowy.
Kwasy uwalniają histaminę, co z kolei powoduje obrzęki i silne reakcje zapalne. Dlatego też, stany zapalne ulegają pogorszeniu, jeśli spożywane są kwasy owocowe lub żywność kwasotwórcza, podczas gdy
korzystne są środki spożywcze tworzące zasadę, na ogół warzywa i składniki bogate w minerały.
Inną grupą pokarmów zwiększających alergiczne stany zapalne i wrażliwość na ból są
wielonienasycone oleje.
Przekształca się je w kwas arachidonowy (obecny również w mięsie), a następnie w grupę hormonów tkankowych, zwanych prostaglandynami, które są prozapalne.
Również żelazo nieorganiczne w suplementach i woda (pozostałości brązowe) mogą wywoływać stany zapalne.
Odwrotny efekt, zmniejszający wrażliwość na ból i stan zapalny, to inna grupę olejów zawierających tak zwane kwasy tłuszczowe Omega-3.
Występują głównie
w oleju z siemienia lnianego i oleju z ryb i tworzą prostaglandyny, które są przeciwzapalne.
Podczas gdy niekompatybilność pokarmowa jest częstym wyzwalaczem reumatoidalnego zapalenia stawów, mogą również występować alergie na substancje wdychane, takie jak
gaz z kuchenki gazowej lub grzejnika, spaliny samochodowe, dym papierosowy, opary rozpuszczalników, perfumy lub jakiekolwiek silnie lub uporczywie pachnące substancja w domu lub w pracy.
Nawet
pasta do zębów, makijaż, detergenty w wodzie do zmywania, odzież syntetyczna, w szczególności nylon lub jakiekolwiek substancje chemiczne stosowane w środowisku, rolne lub spożywcze mogą przyczyniać się do tego stanu.
Wszystkie czynniki powodujące lub wpływające na reumatoidalne zapalenie stawów mogą również przyczyniać się do rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów.
Jak pokazuje późniejsze życie, musi istnieć inny czynnik negatywny, który rozwija się z czasem. Jak zobaczymy, to nie sam wiek, który jest prawdziwym problemem, ale spadek zdrowia większości osób w zaawansowanym wieku i to jest ważna różnica.
Stawy muszą być dobrze odżywione, aby utrzymać zdrową strukturę.
Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze są wymagane w dostatecznie wysokich stężeniach, aby utrzymać i zregenerować okładziny chrząstki stawów oraz błony maziowej i otaczające je płyny.
Większość osób żyjących na "normalnej" diecie mieszanej ma mniej lub więcej brak jednego lub więcej z tych niezbędnych składników odżywczych, a to z czasem doprowadzi do stopniowego pogarszania się stawów, szczególnie tych, które są intensywnie używane, ale nie otrzymują wystarczającej ilości składników odżywczych. Najczęściej dotknięte są stawy obciążone u osób z nadwagą, a także stawy ze starymi uszkodzeniami.
Dowody medyczne
Istnieją różne badania eksperymentalne, które pokazują zakres problemów alergicznych, szczególnie w związku przyczynowym z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
W jednym raporcie wszystkich 45 pacjentów znacząco poprawiło swój stan we wszystkich siedmiu obiektywnych i subiektywnych parametrach choroby, podczas gdy
w 7-dniowym postu na wodzie; podobny wynik został zgłoszony przez innego autora w badaniu z udziałem 25 pacjentów.
Kolejne wyzwania związane z żywnością spowodowały intensywne reakcje z poważnym pogorszeniem.
Reakcje występują głównie w przypadku żywności, która jest nadużywana w społeczeństwie. Podczas gdy w Australii są to głównie pszenica, produkty mleczne od krów i mięso, w Stanach Zjednoczonych występuje również wysoki poziom alergii na produkty zbożowe i sojowe.
Decydującym czynnikiem jest jednak indywidualna preferencja żywieniowa chorego. Żywność, na którą jesteśmy uzależnieni i lubimy jeść codziennie, to zazwyczaj najgorsze przestępstwa.
Kolejny raport dotyczy 6 pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, u których wszyscy mieli
remisję objawów stawów, gdy stosowali
niskokaloryczną dietę beztłuszczową.
Gdy po 7 tygodniach ponownie wprowadzono tłuszcz zwierzęcy lub olej roślinny, wszyscy doświadczyli powrotu objawów w ciągu 72 godzin. Kurczak, ser, olej szafranowy, wołowina lub olej kokosowy powodują stany zapalne w stawach.
Pokarmy z rodziny psiankowatych często mają negatywny wpływ na zapalenie stawów.
Należą do nich
ziemniaki, pomidory, bakłażan i papryka.
W badaniu z 5000 artretów, którzy uniknęli psiankowatych ponad 70% zgłosiło stopniową poprawę w ciągu 7 lat eksperymentu.
Nightshade foods zawierają alkaloidy solaniny , która jest największa w zielonych ziemniakach, ale także w pewnym stopniu w zielonych pomidorach i zielonej papryce.
Można przypuszczać, że jest to głównie sporadyczne spożywanie zielonych części psiankowatych, które powodują problemy z zapaleniem stawów. Może to obejmować zieloną paprykę i zielone wewnętrzne części niektórych komercyjnych pomidorów. Również uszkodzone ziemniaki mają wyższy poziom solaniny.
Artretycy często nie mają wystarczającej ilości kwasu żołądkowego do prawidłowego trawienia białek.
Powoduje to niedobory białek, minerałów i witaminy B12, a także nadwrażliwość na bakterie w żywności i wodzie.
Z grupy 35 artretyków 28,6% nie miało wcale kwasu żołądkowego ( achlorhydria ), podczas gdy kolejne 17% miało tylko bardzo niski poziom kwasu żołądkowego ( podchloryny ).
Uzupełnianie posiłków
kwasem chlorowodorowym w celu ułatwienia trawienia nie wpływa niekorzystnie na stany zapalne.
Takie stany zapalne są pogarszane przez niedostatecznie metabolizowane kwasy owocowe, takie jak kwas cytrynowy, ale także ocet. Jednak wraz z postępującym procesem zapalnym schorzenia należy zastąpić zwiększeniem zwapnień i sztywności.
W tej sytuacji korzystne jest dostarczanie dużej ilości kwasów owocowych i octu jabłkowego.
Ta różnica w reakcji na kwasy owocowe wynika ze związanych z wiekiem zmian w metabolizmie. Początkowo spożywanie słodkich pokarmów powoduje nadkwasotę w tkankach poprzez akumulację kwasu mlekowego i metabolicznych kwasów owocowych z cyklu kwasu cytrynowego.
Powoduje to erozję stawową poprzez ługowanie wapnia z kości.
Z upływem czasu metabolizm zwalnia.
Cukry mogą następnie powodować cukrzycę lub przekształcić się w tłuszcz i powodować nadwagę.
Teraz rozwija się niedobór kwasów metabolicznych. Tkanki i płyny wokół stawów stają się zbyt zasadowe, stany zapalne zanikają, zamiast tego wapń zaczyna gromadzić się wokół stawów, tworząc
ostrogi i powodując narastanie w stawach ( ankyloza ).
Ogólnie
niski poziom kwasu żołądkowego w połączeniu z niezdrową florą jelitową może być główną przyczyną wysokiego niedożywienia u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
W jednym badaniu stwierdzono, że prawie 75% pacjentów w Alabamie mają oznaki niedożywienia.
Często niedobór białka, cynku, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego , witaminy C, selenu i cystyny .
Cystyna jest aminokwasem zawierającym siarkę , o wysokiej zawartości tkanki łącznej, skóry, paznokci i włosów.
W przypadku zapalenia stawów zawartość cystyny w paznokciach wynosiła tylko 8,9% w porównaniu do normalnej wartości 12%.
Surowe żółtko jaja jest
najlepszym źródłem aminokwasów zawierających siarkę (z wyjątkiem alergii na nie).
Najlepsze suplementy do
organicznej siarki to MSM i DMSO .
Mięso i cukier
Wymywanie wapnia z stawów, kości i zębów jest główną przyczyną zapalenia stawów, osteoporozy i próchnicy zębów.
Oprócz
niedoboru boru istnieją dwa powszechnie stosowane pokarmy, które prowadzą do podwyższonego poziomu wapnia we krwi, a następnie do zwiększenia utraty moczu. To są mięso i cukier.
Mięso stymuluje przytarczyce do nadmiernej aktywności, głównie ze względu na wysoką zawartość fosforu.
Również wiele napojów bezalkoholowych zawiera
dużo fosforu. Zwiększona aktywność przytarczyc oznacza podwyższony poziom wapnia we krwi, a źródłem tego dodatkowego wapnia są stawy i kości.
W porównaniu do wegetarian, mięsożercy tracą średnio dwa do czterech razy więcej wapnia w moczu;
im wyższe spożycie mięsa i innych białek zwierzęcych, tym większa utrata wapnia.
Podobnie jest z cukrem. Po spożyciu cukru wzrasta poziom insuliny we krwi, a te z kolei podnoszą poziom wapnia.
Kiedy osobnicy z prawidłową reakcją na insulinę przyjmują 100 g cukru, utrata wapnia w moczu w przybliżeniu się podwaja.
Jednak wiele osób ma zły metabolizm cukrów z nadmierną reakcją na insulinę, podobnie jak w hipoglikemii. U tych osób obciążenie testowe
wynoszące 100 g cukru powoduje czterokrotną utratę wapnia z moczem. Jest niepojęte, że stawy mogą pozostać zdrowe przy tak dużej i ciągłej utracie wapnia.
Innym ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia stawów jest magnez, który jest również regulowany przez gruczoły przytarczyczne.
Jeśli we krwi wzrasta wapń, wówczas magnez obniża się i na odwrót.
Oznacza to, że zwiększone spożycie magnezu obniży poziom wapnia we krwi i dlatego mniej lub wcale nie trzeba wymywać wapnia z kości i stawów.
Przy wystarczającym spożyciu magnezu wapń może zostać ponownie osadzony w stawach i kościach.
Jednak doświadczenie pokazuje, że wysokie spożycie wapnia w tej sytuacji prowadzi tylko do zwapnień w niewłaściwych miejscach, takich jak ostrogi, kamienie nerkowe, zesztywnienie i miażdżyca.
Dzięki tym wglądom możemy również zrozumieć, dlaczego powszechne porady medyczne dotyczące zapobiegania osteoporozie -
przyjmowania większej ilości produktów mlecznych i stosowania suplementów wapnia - są generalnie nieskuteczne.
Statystyki kliniczne pokazują, że utrata wapnia z kości trwa nieprzerwanie. Zamiast tego prawdziwym rozwiązaniem jest zminimalizowanie spożycia białka zwierzęcego i cukru oraz
zwiększenie spożycia magnezu i boru.
Ponadto, zmiany hormonalne (menopauza) odgrywają rolę, podobnie jak
niedobór witaminy D, któremu można zapobiegać poprzez umiarkowane opalanie.
Dieta bogata w mięso i inne białka zwierzęce przyczynia się również do powstawania wysokich poziomów kwasu moczowego.
Puryny powstają z rozpadu kwasów nukleinowych, które są częścią jądra komórek.
Kwas moczowy powstaje w wyniku utleniania puryn , ale można go również syntetyzować z prostych cząsteczek metabolicznych.
Chociaż może nie być wskazane spożywanie dużych ilości gotowanej fasoli i grochu ze względu na zawartość puryn , kiełki roślin strączkowych są nadal zalecane nawet w przypadku dny moczanowej.
Cukry, zwłaszcza fruktoza i fruktoza cukru domowego, zwiększają produkcję kwasu moczowego i prawdopodobnie rozkład kwasów nukleinowych. Jednak jeszcze silniejszy wpływ na produkcję kwasu moczowego ma alkohol, zwłaszcza w postaci piwa. 95% osób dotkniętych dną to mężczyźni, a ich najczęstszą cechą jest wysokie spożycie piwa.
Kofeina z kawy i teofilina z herbaty to metylowane puriny .
Chociaż nie wydają się mieć bezpośredniego wpływu na poziom kwasu moczowego, przyczyniają się do utraty wapnia i magnezu z organizmu.
300 mg kofeiny, którą można znaleźć w trzech filiżankach kawy, podwaja poziom wapnia w moczu zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
OSOCZE I HIPERKOAGULACJA
Głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju, szczególnie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, jest nadmierny wzrost jelita niepożądanymi bakteriami i grzybami.
Główną przyczyną tego jest zwykle antybiotykoterapia, czasami także mięso zwierząt hodowanych przez rutynowe karmienie antybiotykami, a także inne leki. Problem pogłębia słaba kwasowość żołądka, a także dieta bogata w słodkie pokarmy i tłuszcze.
Często ściany jelita są uszkadzane przez wysokie spożycie glutenu, a także przez alergiczne stany zapalne, co umożliwia bakteriom rozkładanie się produktów do krwioobiegu i osłabia układ odpornościowy, jak również pogarsza stany zapalne.
Innym czynnikiem przyczyniającym się do tego procesu jest stosowanie
aspiryny i innych środków przeciwbólowych, które sprawiają, że ściany jelit są bardziej porowate.
Ta inwazja alergenów bakteryjnych połączona z alergenami pokarmowymi powoduje nie tylko zapalenie stawów, ale także zjawisko zwane " szlamowaną krwią": czerwone krwinki zaczynają się gromadzić i zlepiać razem.
W tym stanie nie mogą być dostatecznie naładowane tlenem, a ponadto zatykają kapilary krwi w mięśniach, co prowadzi do niedotlenienia, braku składników odżywczych i gromadzenia się produktów przemiany materii. Powoduje to ogólnie powolnE krążenie krwi, które jest główną przyczyną porannej sztywności w zapaleniu stawów.
Zlepione komórki krwi i powstałE powolne krążenie można zaobserwować bezpośrednio
w naczyniach włosowatych spojówki oczu artretyków.
Ten sam stan odpowiada za podwyższoną szybkość sedymentacji erytrocytów lub ESR we krwi z zapaleniem stawów.
Podwyższona ESR zazwyczaj wskazuje na ogólną infekcję lub zapalne i powszechne reakcje immunologiczne w organizmie.
Oprócz zakażeń, stanów zapalnych i alergii, również spożycie dużej ilości tłuszczu powoduje tymczasowe szlamowanie krwi. Jest to prawdopodobnie przyczyna poprawy na diecie niskotłuszczowej.
ArtrEtycy często mają słabe funkcje wątroby i powolny klirens cząsteczek tłuszczu ( chylomikronów ) z krwioobiegu.
Powoduje to, że komórki krwi stają się lepkie, powodując ich zbrylanie się, a powstały niedobór tlenu zwiększa ból w dotkniętym obszarze.
Wykazano, że szlamowanie krwi występuje chwilowo w obszarze, który został dotknięty przez nagły uraz uderzenia, taki jak upadek lub silne uderzenie.
To zlokalizowane
szlamowanie może być przyczyną często powstającego "traumatycznego zapalenia stawów".
Aby wyczyścić szlamowane naczynia krwionośne patrz Choroba układu krążenia
http://www.health-science-spirit.com/cholesterol.html.
Podobny efekt dla osadów powstaje w wyniku hiperakoagulacji .
Hiperkoagulacja
Fibryna jest lepkim włóknem białkowym . Naturalnie sieciuje się, tworząc skrzepy krwi do uszczelniania ran, aby zatrzymać krwawienie.
Problem polega na tym, że fibryna również zaczyna się sieciować, gdy występują nie-krwawiące stany zapalne, podobnie jak w przypadku chorób związanych z krążeniem krwi.
Zwykle takie zapalenia są spowodowane
Candida i innych drobnoustrojów i toksyn w jelitach i krwi.
Powstały nadmiar usieciowanej fibryny tworzy mikro-skrzepy, które blokują przepływ krwi w naczyniach włosowatych, przylega również do ścian naczyń krwionośnych i zwęża ich otwieranie, i powoduje, że komórki krwi gromadzą się razem w procesie zwanym hiperkoagulacją .
Lepka krew wydaje się być warunkiem wstępnym dla nowotworów rozwijających przerzuty,
aby cholesterol mógł zapychać tętnice, a także jest częstym czynnikiem prowadzącym do wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca, udaru, zakrzepicy żył głębokich, choroby nerek, bólu mięśni jak w fibromialgii, chroniczne zmęczenie, problemy z krążeniem, takie jak cukrzyca, omdlenia, złą pamięć i otępienie.
Zgrubienie można zaobserwować w analizie żywej krwi, gdy erytrocyty agregują, czasami wyglądając jak wiele monet sklejających się w podobny do kolumny sposób ( formowanie rouleaux ). Tak zbita krew nie płynie swobodnie jak zdrowa krew i nie może poruszać się przez naczynia włosowate, przez co wiele narządów jest pozbawionych składników odżywczych.
Aż do wystarczającego polepszenia leczenia przeciwbakteryjnego i oczyszczającego, enzymy fibrynolityczne mogą zmniejszać lepkość krwi i usuwać zatkane lub zablokowane naczynia krwionośne.
Nattokinase , pierwotnie z natto , fermentowana soja tradycyjnie stosowana w Japonii, może być najskuteczniejszym enzymem fibrynolitycznym . Jest powszechnie dostępny w postaci kapsułek zawierających 2000 FU lub jednostek aktywności fibrynolitycznej . Normalna dawka podtrzymująca to jedna kapsułka przed śniadaniem i kolacją, najlepiej w napoju bez białka lub po owocach.
Jednakże, aby oczyścić już zatkane naczynia krwionośne i rozpuścić skrzepy, można stosować wysoką dawkę do 12 oddzielonych kapsułek przez kilka miesięcy lub do momentu, aż krążenie krwi zostanie wystarczająco poprawione. Jako wysoką dawkę może być stosowany jako 2 lub 3 kapsułki 3 lub 4 razy dziennie przed posiłkami i przed snem.
Powszechnym ostrzeżeniem nie jest stosowanie nattokinaz przez osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi prowadzącymi do nadmiernego krwawienia i zachowujące szczególną ostrożność
podczas stosowania leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna . Dobry artykuł na temat nattokinase znajduje się pod adresem
http://old.cnmwellness.com/art_nattokinase-11-08.pdf .
Serrapeptaza pierwotnie pochodząca z jedwabników może być nieco mniej skuteczna w rozpuszczaniu skrzepów, ale rozpuszcza również inne martwe tkanki, takie jak blizny, zrosty i cysty. Powszechnie stosowane są od 20 000 do 80 000 jednostek / kapsułek, ale dostępne są nawet 250,00 jednostek / kapsułek. Maksymalna dawka wynosi do 400 000 na dzień. Może być wzięty razem z nattokinazą .
Bromelaina rozkłada wszelkie rodzaje niechcianych resztek białkowych. Aktywność mierzy mnie jako rozpuszczalne w żelu jednostki lub GDU, zwykle 2000 GDU / gram. Zażywaj do 6000 GDU dziennie w podzielonych dawkach na pusty żołądek, najlepiej oddzielnie od nattokinase i serrapeptase (np. 20 minut później), ponieważ mogą one być strawione bromelainą i papainą.
SZCZEGÓLNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Artrozy wszystkich typów ogólnie wykazują szeroki zakres niedoborów witamin i minerałów.
Często występują nieprawidłowości w metabolizmie, które wymagają znacznie większych ilości niż normalnie, aby były skuteczne.
Nikotynamid (zwany także niacynamidem ) jest najbardziej skuteczny w chorobie zwyrodnieniowej stawów, a szczególnie w przypadku problemów z kolanem.
W jednym kontrolowanym badaniu 663 pacjentówotrzymujących nikotynamid miało o wiele lepszy zakres ruchów stawów niż nieleczone grupy kontrolne. Zmniejszony ból i zwiększona ruchliwość stawów obserwuje się po 2 - 6 tygodniach. Dawkowanie stopniowo zwiększało się do 1 g trzy razy dziennie i zmniejszało się, gdy było skuteczne. Ponadto zastosowano kompleks B o wysokiej dawce.
Z drugiej strony
kwas pantotenowy , inna witamina z grupy B, jest bardziej skuteczny w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Ostry niedobór kwasu pantotenowego u szczurów powodował patologiczne zmiany stawów, podobne do tych w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Uzupełnienie pacjentów spowodowało ograniczoną zmienną poprawę, która zakończyła się po przerwaniu suplementacji.
Pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów mają znacznie niższy poziom kwasu pantotenowego we krwi niż w grupie kontrolnej. Wykazano, że stopień niedoboru koreluje bezpośrednio z ciężkością objawów: im niższe poziomy witaminy, tym objawy są bardziej nasilone. Po 2 miesiącach podawania 4 razy na dobę 500 mg pantotenianu grupa pacjentów wykazała znaczną poprawę sztywności porannej, stopnia bólu i niepełnosprawności.
W innym badaniu grupa pacjentów otrzymywała codziennie zastrzyk 50 mg pantotenianu sam lub z Royal Jelly. Objawy uległy poprawie po 7 dniach, ale nie wykazały dalszej poprawy przy ciągłych wstrzyknięciach. Po zatrzymaniu zastrzyków poziom krwi stopniowo spadał do pierwotnego niskiego poziomu wraz z powrotem dawnych objawów.
Wegetarianie na ogół mieli wyższy poziom panto-anianu we krwi i lepiej reagowali na suplementy pantotenianowe . Co ciekawe, stopień osuszania krwi, a wraz z nią ESR, poprawił się dzięki suplementacji pantotenianem .
Witamina B6 jest szczególnie korzystna w przypadku problemów z dłońmi, palcami, nadgarstkami, ramionami i barkami. Drętwienie, mrowienie, ból, sztywność i osłabienie często poprawiały się w ciągu 8-12 tygodni, podczas gdy na 100-150 mg witaminy B6 dziennie. Czasami dawki 500 mg lub więcej podawane są codziennie wraz z suplementami cynku.
Witamina E jest inhibitorem prozapalnych prostaglandyn.
W ten sposób powinno być korzystne we wszystkich postaciach zapalenia stawów. Podczas 10-dniowej próby z 900 jm witaminy E codziennie 52% pacjentów zgłaszało dobry efekt łagodzący ból.
Wykazano, że suplementacja
witaminą C jest korzystna we wszystkich postaciach zapalenia stawów. Świnki morskie ze sztuczną chorobą zwyrodnieniową stawów rozwinęły poważne objawy przy niskim spożyciu witaminy C, ale tylko łagodne objawy przy wysokim spożyciu.
Poziom witaminy C we krwi i tkankach jest szczególnie niski w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. W przypadku dny 4 g askorbinianu dziennie zwiększało wydalanie moczu z kwasu moczowego, podczas gdy dzienne spożycie 8 g dodatkowo silnie obniżało poziom kwasu moczowego we krwi. Wysokie poziomy witaminy C we krwi zmniejszają poziom histaminy i przy tych stanach zapalnych. Użyj askorbinianu sodu zamiast kwasowego kwasu askorbinowego.
Podczas gdy poziomy
kwasu foliowego są na ogół niskie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, suplementy wydają się najbardziej pomocne w przypadku dny moczanowej. Wysokie dawki 10 - 75 mg na dobę stosowano w celu blokowania wytwarzania kwasu moczowego i stwierdzono, że są one skuteczniejsze niż leki zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi. Dodatkowa witamina B12 może być wymagana przy tak wysokim spożyciu kwasu foliowego.
Minerały
Bor jest najważniejszym minerałem w leczeniu zapalenia stawów i osteoporozy.
W połączeniu z wapniem i magnezem reguluje wydzielanie parathormonu, który następnie kontroluje poziom wapnia, magnezu i fosforanów we krwi i kościach. Niedobór boru powoduje, że wapń przemieszcza się z kości do krwi i tkanek miękkich, a także zwiększa wydalanie wapnia i magnezu z moczem.
Odwrotnie, suplementy boru zwiększają siłę i gęstość kości i zębów. Bor podnosi również poziom hormonów płciowych we krwi, szczególnie u kobiet po menopauzie. Bor występuje naturalnie w świeżych owocach i warzywach lub może być dostarczany w postaci boraksu lub kwasu borowego, patrz: The Borax Conspiracy .
Miedź ma reputację skutecznego środka przeciwzapalnego w zapaleniu stawów. Medycznie stosuje się go głównie w postaci salicylanu miedzi .
Może zwiększyć ruchomość stawów, zmniejszyć obrzęki i ból oraz znormalizować ESR. W jednym badaniu 65% z 620 pacjentów stało się bezobjawowych, a także inne choroby zapalne stawów poprawiły się średnio przez 3 lata.
Zazwyczaj 60 mg salicylanu miedzi stosuje się dwa razy dziennie przez 10 dni, jeśli nie są dostępne eksperymenty z chelatami lub glukonianem miedzi.
Niedobór miedzi powoduje wzrost poziomu kwasu moczowego w dnie moczanowej. Miedź we krwi w reumatoidalnym zapaleniu stawów jest podwyższona, ponieważ magazyny wątroby są mobilizowane w odpowiedzi na procesy zapalne, powodując niedobór w tkankach.
Jednak chorzy na zapalenie stawów stwierdzili, że często
wystarczy założyć miedzianą bransoletkę wokół chorej kończyny.
Ta praktyka została potwierdzona w badaniach medycznych.
Kiedy po miesiącu
bransoleta miedziana w dużej grupie pacjentów została zastąpiona przez placebo (imitacja bransoletki), ci, którym wcześniej się poprawiło, znów się pogorszyło.
Średnia emisja miedzi z bransoletek przez jeden miesiąc wynosiła 13 mg, prawdopodobnie rozpuszczona przez pot i wchłonięta przez skórę.
Magnez ma podobne znaczenie jak bor, ponieważ oba minerały ściśle ze sobą współpracują.
Najlepiej stosować go jako
roztwór chlorku magnezu lub olej magnezowy nakładany na skórę na stawy artretyczne, najlepiej razem z DMSO.
W celu uzyskania dalszych informacji patrz Chlorek Magnezu i Olej Magnezu .
Poziomy
selenu są obniżone w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Im dłuższy czas trwania choroby i im ostrzejsze objawy, tym niższe są zazwyczaj poziomy selenu we krwi; i odwrotnie, zwiększone poziomy selenu są również związane z poprawą poziomów hemoglobiny we krwi.
Siarka : Historia kąpieli na artretyzm trwa już od dawna.
Korzystny efekt tego został potwierdzony w badaniach medycznych.
Po kąpielach siarkowych wzrasta poziom siarki we krwi.
To i stosowanie suplementów siarki w wielu przypadkach spowodowało poprawę z ogólnie zmniejszoną zawartością cystyny w paznokciach powracających do normalnych wartości. Cystyna jest aminokwasem zawierającym siarkę, który jest bogaty w żółtko jaja.
Molibden jest wymagany do włączenia siarki do chrząstki.
Poziom
cynku we krwi i komórkach pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów jest znacznie zmniejszony w porównaniu do grupy kontrolnej, jednak niż normalnie jest tracone z moczem.
Wysokopoziomowe suplementy cynku doprowadziły do znacznej poprawy u większości pacjentów pod względem wszystkich parametrów choroby.
Jednakże, jeśli bardzo wysokie spożycie (np. 3 X 50 mg cynku) utrzymuje się przez długi czas, powiedzmy przez ponad 6 miesięcy, niedobór miedzi może się rozwijać wraz z pogorszeniem objawów. Ponadto wysokie dawki siarczanu cynku mogą podrażniać układ trawienny.
Inne środki antyreumatyczne
Podczas gdy wielonienasycone oleje z nasion oleistych mają tendencję do wytwarzania zapalnych hormonów tkankowych lub prostaglandyn, oleje rybie, kwas linolenowy w siemieniu lnianym i rzadki rodzaj oleju w oleju z wiesiołka (gamma- kwas linolenowy ) pomagają w wytwarzaniu przeciwzapalnych prostaglandyn. Zazwyczaj stosuje się olej lniany, olej z wątroby dorsza lub kapsułki koncentratów oleju rybiego. W przypadku oleju z wiesiołka (np. 4 razy dziennie) odczuwanie korzyści może potrwać od 4 do 12 tygodni. Niektórzy pacjenci wykazujący najlepsze długoterminowe korzyści mogą czuć się gorzej podczas pierwszych 2 tygodni. Pomocne są także inne środki przeciwzapalne, takie jak świeży imbir, kurkuma, feverfew, złota foka i propolis .
Flawonoidy to głównie żółte, pomarańczowe, różowe lub fioletowe pigmenty roślinne, podobnie jak różne owoce i płatki kwiatów. Niektóre z tych silniejszych nazywane są bioflawonoidami ; należą do nich rutyna i hesperydyna . Flawonoidy wzmacniają naczynia włosowate, poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, są silnymi antyoksydantami i mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne. W ten sposób są szczególnie korzystne w przypadku zapalnych postaci zapalenia stawów. W szczególności niektóre flawonoidy hamują reakcje autoimmunologiczne wokół stawów. Dobra dieta zawiera 1 g lub więcej flawonoidów . Są również dostępne jako suplementy.
Aminokwas D, L-fenyloalanina może być skuteczny jako środek przeciwbólowy. Uzyskanie wyników może potrwać do 3 tygodni. Zazwyczaj stosowano 750 mg 3 razy na dobę; jeśli nie, podwoić dawkę przez kolejne 3 tygodnie. Zapalenie i obrzęki mogą być zmniejszone. Podobny korzystny efekt stwierdzono w przypadku aminokwasu tryptofanu. Pacjenci, którzy byli leczeni tryptofanem z powodu depresji, również odczuli ulgę w zapaleniu stawów. Korzystny może być także aminokwas L- histydyna .
Mukopolisacharydy , zwane również proteoglikanami , tworzą długie łańcuchy, które są podstawą chrząstki i tkanki łącznej. Zwykle proteoglikany stanowią około 80% chrząstki. W chrząstce artretycznej można ją zmniejszyć do 40% lub mniej. Wykazano, że spożywanie proteoglikanów jako żywności lub suplementów jest bardzo korzystne.
Mogą one być dostarczane z małży zielono-lippedowych ( Perna canaliculus ). Kilka badań eksperymentalnych wykazało znaczną poprawę u większości pacjentów z długotrwałą suplementacją. Ponadto zastosowano chrząstkę cielęcą z dobrymi wynikami, zwłaszcza wstrzyknięcia wstępnie strawionej chrząstki. Teraz dostępna jest również płynna chrząstka ustna bydła, w przeciwnym razie możesz użyć chrząstki rekina, ale jest ona trudniejsza w trawieniu i wchłanianiu. Inne produkty bogate w proteoglikany to Aloe vera , owies, okra, liście słodkich ziemniaków, zupa z płetwy rekina, mech irlandzki, a zwłaszcza bulion z głów ryb.
Amino-glukozamina jest głównym surowym produktem do syntezy proteoglikanów . Dostarczenie wystarczającej ilości glukozaminy, około 1,5 g na dzień, pomaga przywrócić prawidłowy skład chrząstki i jest bardzo korzystne dla dotkniętych stawów, preferowaną odmianą jest N-acetyloglukozamina. Można również stosować inne rodzaje glukozaminy, dodać również MSM. Kolejnym podstawowym budulcem chrząstki jest siarczan chondroityny .
Yucca jest jednym z niewielu ziół, które zostały naukowo ocenione w leczeniu chorób. Spośród 149 artretów 61% miało mniej obrzęków, bólu i sztywności. Niektóre wymagały kilku miesięcy leczenia przed udoskonaleniem. Zachęcające raporty są również dostępne dla gorzkiego korzenia diabelskiego pazura.
Enzymy trawiące białko lub enzymy proteolityczne są dobrze znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Stwierdzono , że bromelaina , enzym z ananasa, poprawia większość stanów zapalnych stawów.
ODPADY, TOKSYNY I MIKROBY
Napięte mięśnie otaczające staw mają dalszy silny wpływ na pogorszenie stawów. Takie napięcia mięśni mogą wynikać z przepracowania tej konkretnej grupy mięśni lub przyczyną mogą być nieopisane napięcia emocjonalne.
Jeśli odczuwamy emocje, ale nie działamy właściwie, aby je uwolnić, wówczas energia ta jest przechowywana w odpowiednim mięśniu w postaci stałego skurczu niektórych włókien mięśniowych.
Nazywa się to zbrojeniem mięśni.
Niewypowiedziany gniew może na przykład wpłynąć na mięśnie ramion i niewydolne napięcie seksualne może być amour miednicy i mięśni biodrowych.
Opancerzony mięsień ma trwale skurczony rdzeń o znacznie zmniejszonej cyrkulacji krwi i limfy.
To z kolei zachęca do gromadzenia toksyn i odpadów metabolicznych w tym obszarze.
Takie opancerzone grupy mięśni wokół stawu również zapobiegną odpowiedniemu dostarczaniu składników odżywczych do stawu.
Co więcej, mięśnie opancerzone, ze względu na brak składników odżywczych, wytwarzają duże ilości kwasu mlekowego. To z kolei uwalnia histaminę i prowadzi do stanów zapalnych.
Jednocześnie te nadkwasowe stany przyczyniają się do erozji kości i stawów (np. Osteoporozy). Z drugiej strony, gdy warunki są zbyt zasadowe (np. Gdy metabolizm zwalnia wraz z wiekiem), wówczas występują zwapnienia, tak jak w przypadku deformacji stawów.
Podczas gdy opancerzone mięśnie będą w ten sposób prowadzić do niedożywienia stawów i zapalenia stawów, również jest odwrotnie: zapalenie stawów doprowadzi do napięcia mięśni i opancerzenia wokół niego, a to z kolei przyczyni się do długotrwałego uszkodzenia stawów.
Zagrożenia stomatologiczne
Oprócz niezdrowej flory jelitowej, kolejnym głównym źródłem endogennych toksyn, wytwarzanych w organizmie, są martwe zęby.
Martwe zęby są jeszcze bardziej niebezpieczne niż wypełnienia amalgamatowe z rtęci i mają dwa różne rodzaje metalu w jamie ustnej. Zęby z wypełnieniem kanału korzeniowego, korona po policzku, a czasem także zęby z dużymi wypełnieniami lub szpilkami są martwe.
Martwe zęby powoli rozpadają się i powodują przewlekłe zapalenie kości ze zmiękczeniem i stanem zapalnym otaczającej kości szczękowej.
Toksyny są w sposób ciągły uwalniane do otaczającej tkanki i krwi.
Proces ten może trwać nawet po usunięciu martwego zęba, jeśli chora kość nie jest wyleczona lub zdrapana z powrotem do zdrowej kości szczękowej, lub jeśli pozostaną w niej fragmenty korzenia lub metalu.
Ponadto w systemie akupunktury każdy ząb jest powiązany z konkretnym meridianem energetycznym, narządem, a także stawem.
Dlatego pole interferencyjne w określonym zębie może wywołać lub nasilić artretyzm w powiązanym stawie.
Aby podać kilka przykładów, liczba 3 zębów we wszystkich lokalizacjach jest związana z biodrami, dolne 6 do 8, a górne 4, 5 i 8 są związane z ramionami i łokciami, a także z dłońmi, stopami i palcami w różnych miejscach, liczby od 1 do 3 we wszystkich lokalizacjach łączą się ze stopami, kolanami i okrakiem, a niższe 4 i 5, a górne 6 i 7 przed kolanami i szczękami.
Aby uniknąć problemów, należy usunąć wszystkie martwe zęby i wyleczyć wszystkie obszary osteitis . Jeśli masz wątpliwości co do stanu kości szczękowej z brakującymi zębami, skonsultuj się z terapeutą wykonującym testy
elektroakupunktury, tak jak w przypadku sprzętu Vega.
Ponieważ nie ma nerwów, ból może wskazywać na zapalenie kości . Wiele opinii byłych osób poszkodowanych świadczy o korzyściach związanych z usunięciem ukrytych zagrożeń stomatologicznych. Więcej szczegółów w artykule na temat problemów stomatologicznych .
PC Microbe
W wyniku nagromadzenia się produktów przemiany materii i przewlekłego uwalniania toksyn endogennych w połączeniu z alergiami pokarmowymi następuje poważny spadek naszych funkcji odpornościowych, co pozwala na rozprzestrzenianie się szkodliwych drobnoustrojów wytwarzanych wewnętrznie.
Virginia Livingston-Wheeler nazwała tego endogennego drobnoustroju Progenitor Cryptocides lub krótki PC Normalnie żyje w formie wirusopodobnej w korzystnej symbiozie w komórkach naszego organizmu, ale kiedy nasz układ odpornościowy staje się zbyt słaby, PC może opuścić komórki i zacząć niekontrolowane wzrost wraz ze zmianami wielkości i kształtu do postaci bakteryjnych i grzybopodobnych.
W stanie zjadliwości PC został wykazany przez różnych badaczy jako główny czynnik w rozwoju grupy kolagenu i chorób tkanki łącznej. Należą do nich reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet rak. Komputer atakuje głównie obszary o najniższej witalności, uwalniając enzymy, które prowadzą do miejscowej dezintegracji struktury kolagenu.
Pozwala to dowolnym komórkom nowotworowym, które mogą być obecne, aby stały się osadzone i zaczynają wzrost jako guz. Jeśli ten proces dezintegracji tkanki łącznej zaczyna się w stawach, układ odpornościowy początkowo zawiera uszkodzenie przez infiltrację zaatakowanego obszaru dużą liczbą białych krwinek. Te enzymy uwalniające, które rozpuszczają fragmenty zdenaturowanej chrząstki powstałej w wyniku działania PC i najprawdopodobniej także próbują zabić PC Proces ten wygląda na powierzchownie tak, jakby układ odpornościowy niszczył własną tkankę i dlatego jest nazywany chorobą autoimmunologiczną.
W doświadczeniach na zwierzętach wykazano, że wstrzyknięcie dużych dawek zjadliwej hodowli komórek PC prowadzi do rozwoju nowotworu, podczas gdy niższe dawki prowadzą do różnych postaci zwyrodnieniowych chorób tkanki łącznej, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów. W końcu układ odpornościowy staje się zbyt słaby, a ciało ogranicza obrażenia przez zwapnienie stawu.
Najskuteczniejszym leczeniem w większości przypadków zapalenia stawów, ale szczególnie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, jest jelitowa terapia sanitarna i przeciwdrobnoustrojowa, jak wyjaśniono w The Ultimate Cleanse .
http://www.health-science-spirit.com/ul ... eanse.html
Zła eliminacja
Ogólnie rzecz biorąc, w zapaleniu stawów narządy eliminacji są słabe, co prowadzi do zatkania śluzu w układzie limfatycznym i do tłuszczowej degeneracji narządów i mięśni.
Kwas moczowy jest szczególnie nieprzyjemnym metabolitem ze względu na jego niską rozpuszczalność, co prowadzi do powstawania złogów podobnych do
igieł kryształów.
Kryształy te drażnią mięśnie i stawy, a także znacznie zwiększają ból spowodowany napięciami mięśniowymi z napięciem i stanem zapalnym. Powoduje to dnę i różne formy reumatyzmu.
Wysoki poziom kwasu moczowego tworzą dieta bogata w mięso, cukier, kawę i herbatę.
Ponieważ kwas moczowy jest tylko nieznacznie rozpuszczalny, potrzebuje dużo wody i dobrze funkcjonujących nerek, aby wypłukać go z mięśni i stawów i usunąć z ciała.
Inne narządy, które są zwykle słabe w zapaleniu stawów, to żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy i ogólnie cały układ trawienny. Znaczące zaangażowanie dużych dna w podagrę jest szczególnie istotne, ponieważ są to początkowe punkty meridianów akupunktury w wątrobie. Podczas gdy metabolizm cukru jest szczególnie słaby w przypadku innych postaci zapalenia stawów, w przypadku dny moczanowej jest to głównie metabolizm białek i tłuszczów.
Oprócz nerek, inne narządy eliminacji to jelit, wątroba, skóra i płuca; wszystkie te muszą być bardzo stymulowane w celu usunięcia toksycznych i obturacyjnych pozostałości z stawów artretycznych i mięśni reumatycznych.
DIETA
Podstawowa dieta artretyzmu składa się z dużej ilości surowego pokarmu, takiego jak kiełkujące nasiona, świeże soki warzywne z dużą ilością trawy pszennej lub jęczmiennej i buraków, a także sałatki warzywne w rosnących ilościach w zależności od siły trawienia. Możesz ugotować soczewicę i brązowy ryż, zwykle zjedzone razem w tym samym posiłku, a także gotowane na parze warzywa, zwłaszcza cebulę, fasolkę szparagową, okrę, słodkie liście ziemniaczane i buraki. Ogólnie rzecz biorąc, słodkie warzywa, takie jak marchew, dynia rzepa i słodkie ziemniaki są najlepiej spożyte na surowo i drobno starty jako część sałatki. Często mają dni surowego jedzenia.
Zamiast używać komercyjnego pieczywa drożdżowego, eksperymentuj z pieczeniem na zakwasie. Stosuj surowe żółtko jaja (np. Jako część sosu do sałatek), inaczej jajko na miękko. Ryby i owoce morza są dobre, a zwłaszcza bulion z gotowanymi rybimi głowami i kośćmi. Wątroby mogą być stosowane sporadycznie, z wyjątkiem dny moczanowej. Innymi przydatnymi pokarmami są awokado, migdały, pekan, seler, surówka z białej kapusty, orzeszki ziemne, olej arachidowy i oliwa z oliwek extra-virgin.
Im bardziej wrażliwa jest skóra na zimno, ukąszenia owadów i czynniki drażniące, tym mniej owoców powinno się stosować lub, alternatywnie, jakiekolwiek kwasy owocowe mogą być neutralizowane wodorowęglanem sodu. Z niewrażliwą skórą używaj sporej ilości owoców, w tym bananów, przed lub zamiast posiłków. Wymieszaj 1 łyżkę. zmielonego siemienia lnianego (zmielić w blenderze lub młynie kawy i schłodzić) i 1 łyżeczkę. lecytyny z większością posiłków.
Niektóre osoby cierpiące na zapalenie stawów poprawiają się, gdy unika się pokarmów rodziny psiankowatych: pomidorów, ziemniaków, papryki i papryki, bakłażana lub bakłażana . Mogą one zawierać toksyczny alkaloid solaniny , szczególnie w zielonych częściach ziemniaków i pomidorów.
Najlepiej ich unikać, dopóki nie poprawi się ich jakość, a następnie wprowadzić stopniowo, ostrożnie obserwując. Używaj tylko czerwonej papryki, a nie zielonej. Jednakże, sok z surowego ziemniaka i bulion ze skórki ziemniaków są pomocne dla niektórych chorych i możesz eksperymentować z nimi.
Unikaj produktów mlecznych krów, produktów pszennych (z wyjątkiem soku z trawy pszennej) i innych pokarmów zawierających gluten, takich jak żyto, jęczmień i owies; słodziki i słodzone produkty spożywcze, sól, czerwone mięso, tłuszcz drożdżowy, produkty smażone, handlowe oleje wielonienasycone, margaryna lub inna wysoko przetworzona żywność lub żywność zawierająca środek konserwujący, barwiący lub inne niebiologiczne substancje chemiczne. W przypadku nadwrażliwości należy unikać również niezneutralizowanych kwasów spożywczych, takich jak sok z cytryny i ocet, sok owocowy lub suszone owoce. Unikaj alkoholu i palenia; uważaj z kawą i herbatą. Staraj się unikać chlorowanej i fluorowanej wody do gotowania i picia. Zminimalizuj gotowane rośliny strączkowe z dna.
Ze względu na zwykle słabe zdolności trawienne, ważne jest, aby mieć tylko małe posiłki, dobrze się żuć. Zjedz śniadanie jako główny posiłek lub ewentualnie lunch, ale tylko lekki, wczesny wieczorny posiłek. Spożyj wodę, w której gotowano warzywa lub brązowy ryż. Jeśli używasz mięsa, ryb lub orzechów, zjedz je jako pierwszą część każdego posiłku. Jeśli to możliwe, połóż się po obiedzie.
Podczas gdy ważne jest, aby przyjmować dużo płynów, nie należy tego robić z posiłkami lub po posiłku, aby nie osłabić soków trawiennych. Wypij około 1 litra najlepiej ciepłej wody, słabej herbaty ziołowej (mięta pieprzowa jest dobra) lub, najlepiej, świeżego rozcieńczonego soku warzywnego około 30 minut przed śniadaniem. Używaj głównie trawy pszenicznej, trawy jęczmiennej, selera, pietruszki, jadalnych chwastów i innych zielonych liści, a także buraków na sok warzywny i tylko mniejszą ilość słodkich warzyw aromatyzujących (np. Marchew, dynia) i jabłko. Kolejną szklankę wody, herbaty ziołowej lub świeżego soku można spożyć przed innymi posiłkami. Pij powoli soki i rozstawiaj je, aby zminimalizować wzrost poziomu cukru we krwi. W celu uzyskania dalszych informacji na temat badań alergicznych, soków, selekcji i przygotowania żywności, jak również typów metabolicznych i grup krwi, patrz: Żywność lecznicza .
Okresy oczyszczania
Największe znaczenie mają okresy postu lub oczyszczania, im bardziej choroba postępuje. Częstotliwość, czas trwania i ograniczenia żywieniowe należy dobierać zależnie od ciężkości choroby i wrażliwości organizmu.
Średnio szybko około jednego tygodnia każdego miesiąca, aż do znacznej poprawy, a następnie stopniowo mniej. Możesz jednak zacząć od postów jednodniowych, a następnie na trzy dni przed przejściem do pełnego tygodnia. Osobniki wrażliwe i cierpiące na dnę często mogą poszczycić się świeżymi owocami, w szczególności (niespryskanymi) jabłkami.
Osoby wrażliwe powinny używać głównie świeżych zielonych soków warzywnych, kiełków i sałatek warzywnych, aromatyzowanych tylko ziołami i niewielką ilością oliwy lub oleju arachidowego.
Pierwszego ranka każdego postu weź łyżkę soli Epsom w wodzie, aby oczyścić wnętrzności. Jeśli twoje trawienie jest raczej słabe, użyj głównie świeżo wyciśniętych soków surowych warzyw; trawa pszeniczna lub sok z trawy jęczmiennej jest doskonały. W pierwszym okresie oczyszczania można dodać gotowanego brązowego ryżu. Po postie ponownie stopniowo wprowadzaj nowe pokarmy i obserwuj oznaki alergii lub nasilenia objawów, wykluczając reakcję pokarmową.
Uzdatnij swoją florę jelitową, biorąc udział w kulturach bakterii acidophilus i bifido .
Najlepiej wykorzenić najbardziej szkodliwe bakterie i grzyby poprzez wypicie jednego litra wody z dodatkiem 1 łyżki. soli Epsom lub jeśli nie jest to tolerowane z 1-czubatą łyżeczką soli stołowej, a także jednym dużym rozdrobnionym ząbkiem czosnku.
Pij tę pierwszą rzecz rano każdego dnia postu. Następnie weź odpowiednią kulturę acidofilowo- bifido jako jogurt lub kapsułki lub proszki o dużej mocy w dużej szklance rozcieńczonego soku warzywnego godzinę po ostatnim napojonym czosnku. Po rozpoczęciu hodowli używać tylko niewielkich ilości świeżego surowego czosnku do przyprawiania posiłków, duże spożycie zabiłoby pożyteczne bakterie. W celu uzyskania dalszych informacji zob . Podstawowe oczyszczanie,
http://www.health-science-spirit.com/basiccleanse.html
a także sanitarne oczyszczenie jelit lub ostateczne oczyszczanie .
http://www.health-science-spirit.com/ul ... eanse.html