Strona 4 z 6

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: poniedziałek 18 wrz 2017, 11:01
autor: Kiszka
radziłbym nie rezygnować całkowicie z węgli bo może być nie ciekawie po czasie. od glifosatu nie uciekniesz, nawet się nie łudź, poprostu jest wszędzie. Zresztą po próbujesz to się przekonasz. Człowiek to taka wredota, że jak na własnej skórze się nie przekona to nie uwierzy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: poniedziałek 18 wrz 2017, 11:23
autor: zdro
Wiem o tym dobrze, ale zawsze mozna zmniejszyc obciazenie. Wiele problemow jakie wynikaja ze stosowania diety niskoweglowodanowej jest przez bledne podejscie. Samo obciecie wegli nic nie da jesli bedzie sie spozywac nadmierne ilosci bialka. Dodatkowo wazne jest tez by wiecej pic i dostarczac elektrolitow. Wegle trzymaja wode i w czasie przestawiania nastepuje jej duza utrata. Traktuje to jako czysty eksperyment, ale juz teraz zauwazylem ze sie lepiej czuje. Ketogrypy nie odczuwam najprawdopodobniej przez duze spozycie slonej wody. Sypie 1.5g soli morskiej na litr i wypijam dziennie okolo 3 litry.

Zdaje sie niacyna ma tez pozytywny wplyw na wytwarzanie cial ketonowych. Narazie biore 2x 250mg.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: poniedziałek 18 wrz 2017, 11:40
autor: Kiszka
rozumiem :D a z niacyna też z przerwami bo zbija ładnie cholesterol z krwi ale lokuje go w wątrobie i też trzeba sobie przerwy robić...

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 08 paź 2017, 09:44
autor: ellena26
Moim zdaniem najlepszy będzie olej kokosowy nierafinowany. A słyszeliście o jego 200 zastosowaniach? Ostatnio o tym czytałam na tej stronie: olej kokosowy i wydaje mi się, że warto zacząć go stosować częściej. Nawet nie wiedziałam, że można go używać do pielęgnacji zwierząt. Wszystko jest tam opisane. Sprawdźcie sami.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: czwartek 12 paź 2017, 19:47
autor: barneyos
Ma ktoś jakąś wiedzę praktyczną o tym:

http://esteravita.pl/produkt_estera_vita.html

Firma pojawia się w dobrym towarzystwie, bo razem z m.in. Jerzym Ziębą w 3 części Plagi -Rak. Ktoś może stosował ?

Obrazek

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: czwartek 12 paź 2017, 20:27
autor: revo
Też jestem ciekaw i tylko 1 łyżeczka dziennie ;)

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: piątek 13 paź 2017, 12:43
autor: Kiszka
nawet do pięt nie dorasta do ZKT. Tam nawet większą pojemność bo 280 ml i cena podobna do wersji podstawowej.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: piątek 13 paź 2017, 14:34
autor: Jancio
JAk czytam o znakomitej biodostępności i bioretencji to mi się od razu czerwona lampka z tyłu głowy zapala. Dobre samo się reklamuje i nie trzeba żadnej biodostepności

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: piątek 13 paź 2017, 15:13
autor: Kiszka
jeszcze raz napiszę bo warto przypomnieć. Jeśli omegi i nie tylko omegi w jednym to tylko oleje od Wyszyńskiego. Sprawdzone i jedyne uczciwie robione jak sztuka tłoczenia nakazuje.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 paź 2017, 09:31
autor: grzegorzadam
Kiszka pisze:
poniedziałek 18 wrz 2017, 11:40
rozumiem :D a z niacyna też z przerwami bo zbija ładnie cholesterol z krwi ale lokuje go w wątrobie i też trzeba sobie przerwy robić...
Po co zbijać cholesterol ? :D
nawet do pięt nie dorasta do ZKT.
Są dobre, ale mielenie dobrych nasion w domu to też dobry pomysł.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 paź 2017, 09:42
autor: Kiszka
to zbijanie choresterolu to taki skutek uboczny niacyny - chyba :?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 paź 2017, 09:45
autor: grzegorzadam
Niech sobie zbija, żaden problem ;)

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 paź 2017, 09:49
autor: Kiszka
nawet jak zbija to robi to delikatnie, naturalnie i wedle potrzeb organizmu a nie tak jak statyny

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 paź 2017, 09:59
autor: grzegorzadam
Tym bardziej nie ma czym się martwić.
Niacynka jest the best :D

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 12 lis 2017, 08:30
autor: haze
Kiszka które ZKT kupujesz? No i co lepiej wybrać pod względem cena/jakość essentiALA, ZKT czy może olej lniany?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 06 sty 2018, 19:55
autor: Kiszka
poczytajcie co wypisuje o oleju kokosowym dr. Różański :shock: :shock: :shock: :o :o
chyba coś delikatnie mówiąc nie halo bo masę nieprawdy w tym artykule począwszy od cech OK po przez to, że cholesterol bierze się z jedzenia
zawsze miałem go za wzór a tu taki dziwny tekst


łuszcz (olej) kokosowy – kokosfett = Coconut Oil jako składnik leków, pokarm i pasza. Nieco o przemianach tłuszczów.
Roczna produkcja tłuszczu kokosowego na świecie wynosi 3-3,5 mln ton i sukcesywnie wzrasta. Jest on szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i paszowym. Poddawany jest rozdziałowi na poszczególne frakcje kwasów tłuszczowych i ich glicerydów, stając się źródłem kolejnych cennych substancji, np. kwasu laurynowego i mirystynowego, kwasu kapronowego i kaprylowego, alkoholi tłuszczowych, jakże powszechnie występujących w wielu lekach i kosmetykach.

Tłuszcz kokosowy jest poddawany również oczyszczeniu z kwasów krótko- i średniołańcuchowych, dzięki czemu staje się odporny na jełczenie, bez przykrego zapachu i wtedy nadaje się do produkcji wyrobów cukierniczych, np. lodów oraz margaryny. Frakcje twarde (stearynowe) są wykorzystywane w produkcji świec i pomad.

Świeży surowy tłuszcz kokosowy łatwo ulega jełczeniu, dlatego trzeba go konserwować. Po zjełczeniu zapach staje się przykry, maślano-kozi, smak gorzki; przybiera ciemną barwę, niekiedy nawet brunatną.

Tłuszcz kokosowy należy do tłuszczów stałych. Jest ujęty (Coconut Oil) w British Pharmacopoeia z 2009 r. Uzyskiwany jest z kopry (bielmo, jądra nasienne) – endosperm owoców palmy kokosowej – Cocos nucifera Linne, z rodziny Arecaceae (Palmae). Największe uprawy palmy kokosowej występują w Indonezji, Indiach, Sri-Lance, w Malezji, w Meksyku i na Filipinach. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w chlorku metylenu i nafcie, słabo rozpuszczalny w spirytusie 96%. Tłuszcz kokosowy charakteryzuje się niską liczbą jodową, od 7 do 11. Współczynnik załamania 1,449, w temp. 40 stopni C. Temperatura topnienia 23-26 stopni C. Liczba kwasowa max 0,5 (ustalona na 20 g). Liczba nadtlenkowa max 5.

Składniki oleju kokosowego:

L.p. Składnik, liczba węgli w cząsteczce, wzór sumaryczny Zawartość (%)
1 Lauric acid = kwas laurynowy; C12; n-dodecanoic acid;
CH3(CH2)10COOH 40-50%
2 Myristic acid = kwas mirystycynowy; C14; n-tetradecanoic acid;
CH3(CH2)12COOH 15-20%
3 Palmitic acid = kwas palmitynowy; C16; n-hexadecanoic acid;
CH3(CH2)14COOH 7-12%
4 Caprylic acid = kwas kaprylowy; C8; n-octanoic acid
CH3(CH2)6COOH 5-11%
5 Oleic acid = kwas olejowy = kwas oleinowy; C18;
CH3-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-COOH 4-10%
6 Capric acid = kwas kaprynowy; C10; n-decanoic acid;
CH3(CH2)8COOH 4-9%
7 Stearic acid = kwas stearynowy; C18; n-octadecanoic acid;
CH3(CH2)16COOH 1,5-5%
8 Linoleic acid = kwas linolowy; C18;
CH3(CH2)4-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7COOH 1-3%
9 Caproic acid = Kwas kapronowy; C6;
CH3(CH2)4COOH 1-1,5%
zgodnie z wymogami Farmakopei Brytyjskiej 2009 – max 1,5%
10 Linolenic acid = kwas linolenowy; C18;
CH3-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7COOH do 0,2%
11 Arachidic acid = kwas arachidowy; C20; n-eicosanoic acid;
CH3(CH2)18COOH do 0,2%
12 Eicosenoic acid = kwas eikosenowy = kwas gadoleinowy; C20;
C20H38O2;
CH3(CH2)9CH=CH(CH2)7COOH do 0,2%

Tłuszcz palmowy zbudowany jest z glicerydów wyżej wymienionych kwasów. W obrocie handlowym znajduje się tłuszcz kokosowy rafinowany (Cocois Oleum raffinatum), barwy białej oraz tłuszcz kokosowy surowy (Oleum Cocois crudum) – barwy żółtej.
Liczba zmydlania mieści się w granicach 250-260; liczba kwasowa surowego tłuszczu kokosowego, szczególnie do celów paszowych może wahać się w granicach 5-10, przy czym do celów farmaceutycznych – maksymalnie 0,5/20 g (zgodnie z PhEur. V i British Pharm. 2009).

Kwasy: kapronowy C6, kaprylowy C8, kaprynowy C10, laurynowy C12, mirystycynowy = mirystynowy C14, palmitynowy C16, stearynowy C18, arachidowy C20 są kwasami tłuszczowymi nasyconymi.

Kwas oleinowy C18, eikosenowy C20, linolowy C18, linolenowy C18 – to kwasy tłuszczowe nienasycone.

Tłuszcz kokosowy należy do tłuszczów trudno przyswajalnych, pomimo, że jest pochodzenia roślinnego. W dwunastnicy zachodzi proces emulsyfikacji tłuszczów pokarmowych. Hydroliza enzymatyczna tłuszczu odbywa się wyłącznie na powierzchni kropelek tłuszczu, na granicy fazy wodnej i fazy lipidowej. Sole kwasów żółciowych zmniejszają napięcie powierzchniowe i umożliwiają uzyskanie drobnych kuleczek tłuszczu. Im są drobniejsze tym lepsze trawienie enzymatyczne tłuszczu. Dlatego tak ważne jest wydzielanie w dostatecznej ilości żółci, która rozbija lipidy pokarmowe na drobne kropelki, do 0,5 um średnicy, które są absorbowane z jelit do krwi i limfy. Taki strawiony pokarm (upłynniony, emulsja) dawniej był określany jako mleczko pokarmowe. Mleczko pokarmowe po resorpcji do krwi i limfy powoduje zmianę właściwości fizycznych krwi i limfy, np. limfa płynąca z przewodu pokarmowego, po zabraniu zemulgowanego tłuszczu staje się mętna, jak mleko. Żyłą wrotną do wątroby trafiają tłuszcze strawione do kwasów tłuszczowych i glicerolu. Tłuszcze podlegają takiej dogłębnej hydrolizie, gdy zawierają w strukturze kwasy tłuszczowe o łańcuchach do 12 węgli (do C12) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Takie tłuszcze są łatwo przyswajalne dla organizmu i w pełni strawne. Nie wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a ich spożywanie nie sprzyja rozwojowi arteriosklerozy, choroby wieńcowej i zakrzepów oraz marskości i stłuszczenia serca oraz wątroby.

Triacyloglicerole są zbyt duże, aby mogły zostać zresorbowane prze nabłonek jelita cienkiego. Lipaza trzustkowa hydrolizuje tłuszcze do kwasów tłuszczowych i glicerolu (odłącza kw.tłuszczowe przy skrajnych atomach węgla, C1 i C3 glice
rolu). Efektem działania lipazy trzustkowej są kwasy tłuszczowe wolne i 2-monoacyloglicerole. Cholesterol, 2-monoacyloglicerole i wolne kw. tłuszczowe tworzą z solami kwasów żółciowych kompleksy – mieszane micele (fragmenty hydrofobowe składników lipidowych są skierowane do wnętrza miceli, a grupy hydrofilowe pozostają po jej stronie zewnętrznej). Micele mieszane są rozpuszczalne w mleczku pokarmowym (soku jelitowym) i są absorbowane przez nabłonek jelitowy. Kwasy tłuszczowe krótko- i średniołańcuchowe są absorbowane bezpośrednio, bez tworzenia miceli mieszanych. Tak swobodnie wchłaniane są do krwi i limfy kwas masłowy, kwas walerianowy, kwas kapronowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas pelargonowy, kwas propionowy.

Kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach transportowane są do krwi drogą limfatyczną, pewna część jako estry z cholesterolem. W ściance jelita dochodzi do resyntezy tłuszczów i w tej postaci są przenoszone w limfie. Kwasy tłuszczowe są wchłaniane do limfy i krwi dzięki wpływowi żółci. Kwasy tłuszczowe długołańcuchowe przechodząc przez błonę śluzową jelit ulegają resyntezie do triacylogliceroli i estrów cholesterolu. 2-monoacyloglicerole przekształcane są w formy aktywne, przez związanie CoA-SH, w czym uczestniczy syntetaza acylo~S-CoA. Następnie acylotransferaza przekształca je w triacyloglicerole. Zostają otoczone przez białka, fosfolipidy i cholesterol i w takiej postaci – chylomikronów są przenoszone przez limfę. W żyle podoobojczykowej następuje zmieszanie mętnej limfy bogatej w chylomikrony z krwią. Dostają sie do tkanki mięśniowej szkieletowej, tkanki tłuszczowej zapasowej oraz ochronnej organów (serca, nerek, wątroby, jelit).

Trawienie tłuszczów pod wpływem lipazy trzustkowej i jelita cienkiego zachodzi najefektywniej przy pH 8-9. Zbyt zakwaszone środowisko upośledza aktywność lipazy. Odszczepianie od tłuszczów kwasów tłuszczowych po wpływem lipazy, przebiega tym łatwiej, im niższy punkt topnienia tłuszczu. Tłuszcze zawierające kwasy o wysokiej temperaturze topnienia są trudno strawne, np. t.t. kwasu stearynowego to ok. 69 stopni, kwasu mirystynowego 54 stopni, laurynowego 44 stopni C, arachidowego 75 stopni C.

Zgodnie z logiką i i zasadami fizjologii oraz biochemii kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe i średniołańcuchowe spożyte w pokarmie w normalnych ilościach nie przedostają się do jelita grubego i nie mogą oddziaływać na tamtejszą mikroflorę i procesy czynnościowe od strony światła jelita. Jednakże w trakcie transportu układem krwionośnym i limfatycznym przez jelito grube mają wpływ pobudzający na wzrost i odnowę tkanki nabłonkowej i siateczkowo-śródbłonkowej. Niewątpliwie poprawiają resorpcję zwrotną wody w jelicie grubym i stanowią czynnik wzrostowy. Nie wiadomo w jaki sposób zmniejszają objawy choroby Crohna i przyspieszają gojenie owrzodzeń jelita grubego. Nie ma obecnie wyników badań, które dowiodły wydzielanie kwasów tłuszczowych krótko- i średniołańcuchowych z powrotem (zwrotnie) do światła jelita grubego, przez co mogłyby one wpływać na skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelita grubego. Kwasy te niewątpliwie działają na mikroflorę w jelicie cienkim, gdy są jeszcze w treści pokarmowej i mogą wpływać na nabłonki od strony światła jelita. Bardzo duże dawki kwasów średniołańcuchowych i krótkołańcuchowych (suplementacja) powodują swoistego rodzaju przesycenie treści pokarmowej, nie nadążanie przewodu pokarmowego z ich resorpcją i wtedy znajdą się w świetle jelita grubego oddziałując bezpośrednio na jego mikroflorę. Zresztą taka suplementacja daje się wyczuć w odmiennym zapachu kału.

Wróćmy jednak do głównych składników tłuszczu kokosowego. Kwas mirystynowy (mirystycynowy) C14, kwas stearynowy C18, kwas laurynowy C12 i palmitynowy to kwasy tłuszczowe nasycone, które w tłuszczu kokosowym stanowią nawet 87% składu. Niewątpliwie kwasy nasycone działają hipercholesterolemicznie, czyli podnoszą zawartość cholesterolu we krwi, przyspieszają rozwój zmian miażdżycowych i wpływają proagregacyjnie (zatory). Najbardziej podnoszą poziom cholesterolu: kwas laurynowy, mirystynowy i palmitynowy. Kwas stearynowy wpływa głównie proagregacyjnie. W badaniach epidemiologicznych wykazano ścisły związek między udziałem w diecie energii z kwasów tłuszczowych nasyconych, zawartością cholesterolu we krwi i występowaniem niedokrwiennej choroby serca. Kwasy nasycone zwiększają LDL (Low Density Lipoproteins) w osoczu i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 oraz choroby wieńcowej. Obecnie zaleca się utrzymywanie spożycia tłuszczów z kwasami nasyconymi na poziomie 10% energii.

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, np. kwas oleinowy, zmniejszają stężenie LDL i cholesterolu całkowitego, ponadto obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pod ich wpływem zmniejsza się zapadalność na miażdżycę. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone nie obniżają zawartości HDL (High Density Lipoproteins) i nie wpływają na poziom triglicerydów w osoczu. Stymulują wydzielanie żółci, poprawiają kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np. kwas linolowy, linolenowy, prowadzą do obniżenia stężenia triglicerydów w osoczu, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają krzepliwość krwi, zapobiegają zatorom i zakrzepom.

Istnieją prace świadczące o tym, że kwas stearynowy nie działa hiperlipemicznie i hipercholesterolemicznie, bowiem ulega on desaturacji do kwasu oleinowego oraz niskocząsteczkowych kwasów tłuszczowych. Biorąc pod uwagę jednak, iż kwas stearynowy występuje w tłuszczu kokosowym w ilości do 5%, nie ma to większego znaczenia, zwłaszcza, że inne kwasy nasycone dominujące w tłuszczu kokosowym mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Oczywiście artykuł ten nie ma na celu skrytykowania tłuszczu kokosowego jako pokarmu. Chodzi o to, aby w diecie uwzględniać różne tłuszcze, o rozmaitym składzie jakościowym. Nie można doprowadzać do tego, aby jeden tłuszcz dominował w diecie ludzi i zwierząt, np. tylko palmowy, albo tylko kokosowy.

W przypadku żywienia zwierząt należy uwzględnić trudności ze strawnością tłuszczu kokosowego. Jego udział w całkowitym tłuszczu paszy nie powinien przekraczać 15% i powinien być mieszany z olejami roślinnymi zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeżeli tłuszcz kokosowy będzie dominował w paszy dla zwierząt dojdzie do następujących następstw:

– zmniejszonego wydzielania żółci

– zwiększego ryzyka stłuszczenia i marskości wątroby, serca i nerek

– zespołu zaburzonego wchłaniania

– niestrawności i biegunki (w kale zimnym pojawia się powłoczka stearynowa, a w ciepłym kale – krople tłuszczu; biegunka tłuszczowa)

– spadku masy ciała

W procesach metabolizmu lipidów ogromne ważną funkcję pełni wątroba. Wątroba to centralny narząd utleniania i syntezy, przemian fosfolipidów, cholesterolu, estrów, syntezy ciał ketonowych. W wątrobie powstają lipoproteidy uczestniczące w transporcie lipidów. Przed stłuszczeniem wątroby chronią substancje lipotropowe, do których należą między innymi: inozytol, cholina, betaina, metionina. Niedobór tych składników szybko powoduje marskość i stłuszczenie wątroby oraz brak zdolności przyswajania tłuszczów.

Insulina sprzyja lipogenezie z produktów przemian glukozy i kwasów tłuszczowych, zachodzących w tkance tłuszczowej.

Niewydolność trzustki i wątroby oraz zaburzenia w wydzielaniu żółci powodują zakłócenie trawienia i resorpcji tłuszczów. Odchody ludzi i zwierząt zawierają wtedy kuleczki tłuszczów, kryształy mydeł i wydzielają nieprzyjemny zapach z powodu braku wchłaniania kwasów tłuszczowych. Stolce tłuszczowe są gliniaste i lśniące. U ludzi i zwierząt występują wychudzenie, hipolipemia, hipowitam
inoza A, D, E, K, F, zaburzenia w mineralizacji kości, zmiany zwyrodnieniowe stawów.

W farmacji tłuszcz kokosowy w połączeniu z woskami może stanowić podstawę do wyrobu czopków doodbytniczych i globulek dopochwowych. Jest podstawą do niektórych maści i past. Frakcja kwasów średniołańcuchowych z tłuszczu kokosowego jest cenna dla przemysłu kosmetycznego. Tłuszcz kokosowy służy do uzyskiwania rozmaitych mydeł (detergenty w kosmetyce, np. do szamponów). Monoi jest mieszaniną oleju kokosowego i olejku z kwiatów tiary – dodawana do kosmetyków ochronnych przed wodą morską, natłuszczających i odbijających promieniowanie słoneczne.


http://rozanski.li/1253/tluszcz-olej-ko ... -tluszczw/

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 06 sty 2018, 21:38
autor: zdro
Olej kokosowy zimnotloczony to jeden z najlepszych tluszczow. Jadam srednio 100g i wiecej kazdego dnia i zadnych problemow nie odczuwam, a wrecz przeciwnie. W krajach azjatyckich powrzechnie stosuje sie go jako lek.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 07 sty 2018, 07:08
autor: Kiszka
no właśnie ja także jem OK i dlatego tak mnie dosłownie zbulwersował ten artykuł. olek kokosowy oczywiście ten 100% jest idealnym tłuszczem.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 07 sty 2018, 08:09
autor: grzegorzadam
Najlepiej, aby dr jednak zajmował się ziołami.
ma złe zdanie o sodzie, boraksie, tak został nauczony, cóż ;)

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 07 sty 2018, 08:25
autor: Kiszka
O to tego nie wiedziałem, ale dziwnie tak tu popiera leczenie ziołami i naturalnie itd a z drugiej strony takie tematy jak piszemy czyli tłuszcze, boraks, soda itp. nie uznaje. to już Lubicki Łukasz też fitoterapeuta a uznaje jod, dobry tłuszczyk i inne-widać inny światopogląd ma :)
ehhh z tymi ,, doktorami,, ;)

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 07 sty 2018, 10:59
autor: grzegorzadam
to już Lubicki Łukasz też fitoterapeuta
Oni uważają Lubickiego za niedouczonego szarlatana, naprawdę.
Tam tylko badania nau-kawe, a że większość jest jaka jest:
http://naturalneleczenie.com.pl/2016/09 ... nie-badan/

Tym gorzej dla faktów ;)

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 17 sty 2018, 23:13
autor: revo

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: czwartek 18 sty 2018, 07:05
autor: grzegorzadam
Kolejny profesorek koszmarek :D

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 21 sty 2018, 07:06
autor: Kiszka
co myślicie o estrach olejów roślinnych?
np.takie http://estrovita.pl

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 21 sty 2018, 09:56
autor: grzegorzadam
Nie mam przekonania, tkwi mi w głowie ten artykuł:

Dlaczego należy unikać tłuszczy wielonienasyconych?
viewtopic.php?f=16&t=1652&hilit=oleje#p80264