Strona 6 z 6

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 12 maja 2019, 00:32
autor: cedric

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 12 cze 2019, 22:23
autor: MateuszDaw
Masło klarowane jest tak bardzo wychwalane i korzystne dla zdrowia, a czy ono nie jest tłuszczen nasyconym szkodliwym dla zdrowia?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 12 cze 2019, 23:02
autor: cedric
Nasycone nie ulegają oksydacji. Ayurweda wie , co dobre.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 15 cze 2019, 12:06
autor: MateuszDaw
a jak z serem feta ?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 22 cze 2019, 00:51
autor: grzegorzadam
userned pisze:
środa 12 cze 2019, 22:23
a czy ono nie jest tłuszczen nasyconym szkodliwym dla zdrowia?
a te tłuszcze są ''szkodliwe'' ?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 23 cze 2019, 15:35
autor: MateuszDaw
nie rozumiem, zaczynam sie gubić w tych odpowiedziach. Prosiłbym o jednoznaczna odpowiedź

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: wtorek 25 cze 2019, 14:31
autor: Pani Wiesia
Ghee czyli masło klarowne , olej kokosowy raw, oliwa z oliwek raw jak najbardziej są zdrowe

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 03 lip 2019, 10:25
autor: cedric
Ryby na kokosie, albo na parze

"W rybach można znaleźć cenne kwasy tłuszczowe omega-3, ale w połączeniu z olejami, które zawierają tłuszcze omega-6, może zostać zaburzone wchłanianie tłuszczów omega-3."

https://www.odkrywamyzakryte.com/produk ... ie-laczyc/

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 10 lip 2019, 09:41
autor: grzegorzadam
nie smażymy niczego na olejach ;)
żadnych przemysłowych, ryby na smalcu u mnie.


ewentualnie ;)




może zostać zaburzone wchłanianie tłuszczów omega-3."
niekoniecznie, potrzebujemy Omega6 pierwotnego nawet więcej jak Omega3.
J. Zięba mówi nawet o stosunku 10:1 !

userned pisze:
niedziela 23 cze 2019, 15:35
nie rozumiem, zaczynam sie gubić w tych odpowiedziach. Prosiłbym o jednoznaczna odpowiedź
komu dałeś się wkręcić, że tłuszcze nasycone są niezdrowe?

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 14 lip 2019, 14:59
autor: cedric
Omega -7 -olej z rokitnika-40% -nowotwory, cukrzyca

https://www.aleleki.pl/produkt/3017-fin ... sulek.html

https://www.researchgate.net/publicatio ... KCJI_SOKOW


http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/285.pdf

Paulina Malinowska, Beata Olas
Katedra Biochemii Ogólnej
Instytut Biochemii
Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Uniwersytet Łódzki
Pomorska 141/143, 90-236 Łódź
E-mail: olasb@biol.uni.lodz.pl
ROKITNIK – ROŚLINA WARTOŚCIOWA DLA ZDROWIA

https://www.lifeextension.com/Magazine/ ... id/Page-01

https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-7_fatty_acid

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: wtorek 16 lip 2019, 19:53
autor: grzegorzadam
Niezdrowe Omega3 ? ;) :D

kolejne mity po jednym ''badaniu'' ?
Dieta w niedoczynności tarczycy:
Dlaczego należy unikać tłuszczy wielonienasyconych?



W 1929 roku George i Mildred Burr opublikowali wyniki eksperymentu na szczurach, w którym dowodzili, że tłuszcze nienasycone, a zwłaszcza kwas linolowy (LA – linoleic acid) jest niezbędny do zapobiegania chorobom takim jak: łupież, zapalenie skóry, spowolniony wzrost, bezpłodność i śmiertelna degradacja nerek.

W 1929 roku, większość z witamin z grupy B i niezbędnych pierwiastków śladowych była nieznana dietetykom. Symptomy, które Burrsowie wywołali można w łatwy sposób wywołać poprzez niedobory witamin i minerałów o których nawet nie wiedzieli.

Co tak naprawdę się dzieje, jeśli zwierzętom brakuje tzw. “Niezbędnych Kwasów Tłuszczowych” w pod każdym innym względem odpowiedniej diecie?


Ich tempo metabolizmu jest bardzo wysokie.

Ich potrzeby żywieniowe są wyższe

Są bardzo odporne na wiele z różnych czynników powodujących choroby i śmierć.

Są odporne na biochemiczne i komórkowe zmiany widoczne w przypadku starości, demencji, chorób autoimmunologicznych i głównych rodzajów stanów zapalnych.

Zawartość tłuszczy wielonienasyconych uznana za niezbędną (Holman, 1981) to mniej więcej tyle ile jest potrzebne do tego by znacznie zwiększyć ilość przypadków nowotworów i bardzo dużo uwagi należy poświęcić wyborowi żywności potrzebnej dla diety, która dostarcza mniejszych ilości.

Kiedy studiowałem pigment starości – Lipofuscynę i jej wytwarzanie z kwasów wielonienasyconych, zauważyłem, że w badaniu z 1927 roku w którym pozbawiona tłuszczu dieta praktycznie wyeliminowano spontanicznie pojawiające się nowotwory u szczurów (Bernstein i Elias). Zawsze zastanawiało mnie czy George i Mildred Burr byli świadomi tego badania w 1929, gdy opublikowali swe stwierdzając, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są dietetycznie niezbędne….

Jedną z cech szczurów Burrsów na diecie pozbawionej tłuszczu był fakt, że spożywały więcej kalorii i piły więcej wody niż szczury, który dostawały w diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wierzyli oni, że zwierzęta nie były w stanie wytwarzać tłuszczu bez kwasu linolowego mimo, że w innym kontekście cytowali badanie pokazujące, że tłuszcz szczurów na diecie pozbawionej tłuszczu miały skład podobny do smalcu…

…”Marnotrawstwo” żywności i szczupłość zwierząt nie karmionych tłuszczami wielonienasyconymi zaczęła być powszechnie znana od późnych lat 1940tych. Nikomu jednak nie udało się powtórzyć wyczynu Burrsów polegających na szybkiej śmierci zwierząt pozbawionych tych składników. W międzyczasie choroba zwyrodnienie móżdżku u kurcząt spowodowana karmieniem nadmiarem tłuszczy wielonienasyconych a później choroba żółtego tłuszczu (zapalenie tkanki tłuszczowej) spowodowane przez nadmiar oleju rybnego zostały rozpoznane przez hodowców. W latach 50tych przemysł produkujący oleje roślinne wytworzył antycholesterolowy kult dietetyczny a kilka dekad później bez żadnej publikacji podobnej do tej Burrów, kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, zwłaszcza olej ryby zostały przedstawione jako te niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą zapobiegać toksycznym skutkom oryginalnego “niezbędnego” kwasu linolowego…

Ray Peat “Unsaturated fatty acids: Nutritionally essential, or toxic?“

Obrazek
Choroba żółtego tłuszczu u kotów najczęściej spowodowana jest spożywaniem nadmiaru tłustych ryb morskich, głównie łososia. Natychmiastowe odstawienie podawania tłuszczu rybiego oraz suplementacja witaminą E powinno zaradzić sprawie.

Ray Peat sugeruje by spożywać poniżej 4 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie, im mniej tym lepiej. Przykładowo, to ilość zawarta w 2 orzechach włoskich. Dieta oparta o dojrzałe owoce, produkty mleczne, ziemniaki, owoce morza, warzywa, podroby powinna sprawić, że nasze spożycie tłuszczy wielonienasyconych będzie bardzo niskie, co samo w sobie poprawi stan naszego metabolizmu, sprawi również, że leki na niedoczynność tarczycy zawierające T3 (takie jak Naturalny Ekstrakt z Tarczycy : Thyroid-S lub syntetyczne: Cytomel lub Thybon) będą działać skuteczniej.

Jakich tłuszczy zatem unikać w niedoczynności tarczycy (bo zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)?

Oleju z wątroby dorsza (tranu)
Olei rybnych
Oleju z kryla
Tłuszczy trans wytworzonych przez człowieka (np. margaryny)
Oleju lnianego (nawet z pierwszego tłoczenia tłoczonego na zimno)
Oleju rzepakowego
Oleju słonecznikowego
Oleju z orzeszków ziemnych
Tłuszczu z kurczaka
Oleju z orzeszków ziemnych
Oleju z awokado
Oleju z orzechów włoskich
Oleju sojowego
Oleju z orzechów laskowych
Oleju sezamowego
Oleju z migdałów



Używać umiarkowanie (zawierają więcej tłuszczy wielonienasyconych)

Smalec i tłuszcz ze świni
Oliwa z oliwek


W miarę bezpieczne:

Olej palmowy
Masło
Masło klarowane
Masło kakaowe
Łój wołowy, owczy, kozi


Zalecane:

Olej kokosowy (stymuluje produkcję energii i pracę tarczycy)


Unikamy również żywności która zawiera dużo Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych,

zarówno tych z grupy omega – 6 jak i omega – 3.
Jako, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3 zawierają więcej podwójnych, niestabilnych wiązań niż te z grupy omega – 6 należy się ich wystrzegać jeszcze bardziej. Zaliczać się do nich będą:

Orzechy (włoskie, laskowe makadamia, nerkowce…)
orzeszki ziemne
tłuste ryby morskie
pistacje
nasiona sezamu
nasiona soi
nasiona słonecznika
siemię lniane
awokado
mięso kurczaka (zwłaszcza skóra).


Obrazek
Olej z węża (smake oil)
W USA sprzedawano olej z węża jako panaceum na wszelkie zło. Dziś jego rolę zajął olej rybny (zawierający Omega – 3)…
http://zdrowietarczycy.pl/2014/12/19/di ... asyconych/

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 18 sie 2019, 15:09
autor: cedric

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: niedziela 25 sie 2019, 11:24
autor: Pietro
Dużo sprzecznych informacji, z biegiem czasu coraz więcej i coraz trudniej się połapać, jak to w końcu jest np. z mieszankami olejów? Czasem popijam zbilansowane kwasy tłuszczowe, olej z nasion, orzechów, ale mam mieszane odczucia.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: czwartek 29 sie 2019, 22:38
autor: cedric
DHA
https://www.secondopinionnewsletter.com ... atment.htm

"Jeśli chodzi o ochronę mózgu, nic nie może się równać z tym leczeniem

Dr Frank Shallenberger, MD

28 stycznia 2019 r
 

 
Wiele osób w wieku powyżej 50 lat zauważa, że ​​ich mózg po prostu nie działa tak, jak kiedyś. Trudniej jest wykonywać wiele zadań. Trudniej jest się skoncentrować. I łatwiej jest się rozproszyć. Gdy byli młodsi, mogli z łatwością przywoływać nazwiska, liczby i daty. Ale te same rzeczy nie nadchodzą tak szybko, jak wtedy.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​istnieje wiele sposobów zapobiegania temu spadkowi. A dziś opowiem ci o takim, który jest łatwy i niedrogi.

Nieznaczny spadek poznania w miarę starzenia się nie jest niczym nowym. Lekarze nazywają to „związanym z wiekiem spadkiem funkcji poznawczych”, co jest po prostu oficjalnym sposobem stwierdzenia, że ​​im starszy jesteś, tym mniej wydajny staje się mózg. Ale może to być coś więcej niż tylko starszy moment.

Dla wielu osób pogorszenie funkcji poznawczych jest bardzo niepokojące. Na przykład mam pacjenta o imieniu Maureen. Miała wiele problemów. Jej konwencjonalny lekarz zdiagnozował ją cztery miesiące temu z nieznanym zaburzeniem białkowym, które może okazać się zagrażające życiu. Ale to nie wszystko.

W ciągu ostatnich sześciu miesięcy zauważyła narastający ból lewej nogi podczas chodzenia. A w zeszłym miesiącu jej lekarz odkrył, co powoduje ból. To była jej lewa tętnica biodrowa, ta, która podaje krew do nogi. Został całkowicie zatkany miażdżycą. Aby to naprawić, jej lekarz powiedział jej, że potrzebuje operacji. Brzmi jak okropnie dużo czasu, z którym trzeba sobie poradzić, prawda?

Ale choć to wszystko złe, najbardziej martwiła ją mózg.

W ciągu ostatnich kilku lat zauważyła, że ​​nie pamięta rzeczy, które powinny być jej w głowie. Na przykład opowiedziała mi o dniu, w którym była w kościele i chciała przedstawić gościowi jednego ze swoich przyjaciół. Ku jej wielkiemu zawstydzeniu, kiedy zaczęła przedstawiać się, odkryła, że ​​ma kompletną blokadę imienia swojego przyjaciela. To był ktoś, kogo znała od lat. Były też inne okazje.

Szczególnie niepokojąca była jej zdolność przypominania sobie prostych faktów. Zawsze potrafiła je sobie przypomnieć bez zwłoki. Ale teraz przyszli do niej dopiero po tym, jak pomyślała o nich przez kilka minut.

Próbowała powiedzieć komuś nazwę książki, którą czytała, ale nie pamiętała tytułu. Po około pięciu minutach wreszcie do niej dotarło. Albo pójdzie do kuchni po coś, a kiedy tam dotrze, nagle uświadomiła sobie, że nie pamięta, po co tam poszła. Pamiętaj, że ta kobieta jest nauczycielką od 40 lat. Przyzwyczaiła się do tego, że natychmiast przychodziły do ​​niej fakty.


Wielu z nas miało tego rodzaju „momenty seniorów”, ale zwykle są one spowodowane tym, że jednocześnie mamy na myśli zbyt wiele rzeczy. Mózg staje się wtedy przeciążony i rozproszony, a czasami może się wyślizgnąć. Ale sytuacja Maureen była znacznie gorsza. Był to wyraźny spadek jej funkcji poznawczych, który stale pogarszał się w ciągu ostatniego roku lub dwóch lat.

Teraz nowe badanie oferuje Maureen i innym ludziom podobną jej nadzieję. To, co odkryli ci naukowcy, może dać im szansę na odzyskanie dawnej funkcji szybkiego mózgu po prostu poprzez zmianę sposobu jedzenia i dodanie jednego suplementu do diety.

Omega-3, który lepiej chroni Twój mózg niż wszystkie inne tłuszcze

Badacze z Centrum Farmakologii Klinicznej na Uniwersytecie w Pittsburghu byli świadomi, że istnieje wiele dowodów, które łączą dietę bogatą w ryby z lepszym rozwojem mózgu u dzieci. Te same badania pokazują również, że dzieci, które jedzą więcej ryb, mają znacznie niższe ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych w późniejszym życiu.

Powód? Olej rybny zawiera jeden szczególny tłuszcz, który nasz mózg absolutnie musi mieć, aby optymalnie funkcjonować. Ten tłuszcz jest tłuszczem omega-3 zwanym kwasem dokozaheksaenowym, zwanym potocznie DHA (nie myl tego z hormonem DHEA - są zupełnie inne!). Oprócz ryb karmionych trawą, olej rybny jest dosłownie jedynym sposobem na uzyskanie DHA w diecie.

Ziarna, warzywa i zwierzęta karmione zbożem nie zawierają DHA. Naukowcy postanowili więc ustalić, czy wysoki poziom DHA we krwi prowadzi do lepszej funkcji mózgu. Oto co zrobili.

W tym badaniu postanowili nie patrzeć na dzieci. Zamiast tego chcieli sprawdzić, czy DHA ma wpływ na mózgi dorosłych w średnim wieku.

Znaleziono 280 mężczyzn i kobiet w wieku od 35 do 54 lat, którzy byli wolni od problemów emocjonalnych lub neurologicznych i nie przyjmowali żadnych suplementów oleju z ryb. Najpierw zbadali poziom trzech głównych tłuszczów omega-3 we krwi: DHA, ALA (kwas alfa-linolenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Opowiem ci więcej o tych innych tłuszczach i dlaczego sprawdzili je trochę.

Następnie sprawdzili funkcjonowanie poznawcze wszystkich ochotników za pomocą 75-minutowej baterii testów. Testy te oceniały rozumowanie niewerbalne, elastyczność umysłową, pamięć roboczą,i słownictwo.

Na koniec naukowcy porównali poziomy różnych tłuszczów we krwi z tym, jak dobrze badani radzili sobie w testach. To, co znaleźli, było zdumiewające.

Poziomy ALA i EPA we krwi nie były w żaden sposób powiązane z tym, jak dobrze badani spisywali się w testach. Jednak DHA był inny. Im wyższe poziomy DHA we krwi, tym lepiej uczestnicy uzyskali wyniki w testach. Te z najwyższymi poziomami miały najlepsze wyniki. I nie miało znaczenia, jak wysoki był poziom wykształcenia dla poszczególnych przedmiotów. Im więcej DHA mieli, tym lepiej działali mózgi.

Według autorów wszystkich tłuszczów omega-3 „tylko DHA wiąże się z głównymi aspektami wydajności poznawczej”. Myślę, że to imponujące. Pomyśl o tym: w grupie ponad 200 osób, u których poziom DHA był najwyższy, funkcja mózgu była najlepsza. Wystarczy, że będziesz chciał jeść ryby każdego dnia.

Ale poczekaj, historia DHA zawiera więcej
Kiedy po raz pierwszy przeczytałem to studium, od razu zacząłem się zastanawiać, dlaczego na świecie Bóg zaprojektowałby nasze ciała tak, aby potrzebowały tłuszczu, który można uzyskać tylko od ryb. A potem przypomniałem sobie ... że właściwie nie musimy jeść DHA.

Nasze ciała są w stanie wyprodukować go w razie potrzeby. Oto jak to działa.

Niezbędnym tłuszczem, który musimy jeść, ponieważ nie jesteśmy w stanie go wytworzyć, jest ALA (kwas alfa-linolenowy). W przeciwieństwie do DHA, ALA jest bogate w pełne ziarna, rośliny strączkowe i warzywa. Ale ALA to tylko element składowy. Samo w sobie nie ma sensu dla ciała. Dlatego naukowcy odkryli, że funkcja mózgu nie poprawiła się, gdy poziomy ALA stały się wyższe.

Aby był on użyteczny dla twojego ciała, twoje ciało musi przekształcić ALA w EPA i DHA. To są prawdziwe tłuszcze, od których zależy ciało. Aby go przekształcić, twoje ciało potrzebuje enzymu delta-6 desaturazy. Konwertuje ALA na EPA, a następnie konwertuje EPA na DHA. Tak długo, jak desaturaza delta-6 żyje i ma się dobrze, nie ma potrzeby jedzenia ryb ani zwierząt karmionych trawą. Możemy uzyskać wszystkie potrzebne EPA i DHA z warzyw i zbóż. Ale na tym polega problem.

Naukowcy szacują, że od 10 do 25% osób mieszkających w krajach uprzemysłowionych nie utrzymuje odpowiedniego poziomu desaturazy delta-6.

Czemu? Ma to głównie związek z naszymi uprzemysłowionymi dietami. Weź na przykład alkohol. Po spożyciu alkoholu wątroba przekształca go w substancję zwaną aldehydem octowym. Badania wykazały, że aldehyd octowy niszczy i inaktywuje desaturazę delta-6. Tyle za dużo alkoholu, a nie będziesz w stanie zrobić wystarczającej ilości EPA i DHA. Ale to nie jest tak proste, jak obserwowanie spożycia alkoholu. Istnieją inne substancje dietetyczne, które zaburzają desaturazę delta-6.

Nadmierne spożycie olejów bogatych w jednonienasycone tłuszcze mają ten sam efekt. Obejmuje to olej rzepakowy, olej arachidowy, olej migdałowy, olej z awokado, a nawet oliwę z oliwek. Nienasycone tłuszcze, takie jak krokosz barwierski, kukurydza, len i oleje orzechowe, nie stanowią większego problemu, chyba że je podgrzejesz. Masło i tłuszcze zwierzęce jeszcze bardziej hamują desaturazę delta-6. Najlepszy ogólny olej pod tym względem to olej kokosowy, a najgorsze są tłuszcze trans. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości cholesterolu może wyczerpać desaturazę delta-6. Są też inne czynniki nie dietetyczne.

Starzenie się jest czynnikiem
Podobnie jak w przypadku każdego innego enzymu w ciele, im jesteś starszy, tym mniej masz desaturazę delta-6. Niskie tempo metabolizmu powoduje również zmniejszenie enzymu. A diabetycy mają szczególny problem. W przeważającej części mają bardzo małą aktywność desaturazy delta-6. Ci ludzie zdecydowanie powinni wziąć suplement oleju z ryb.

Głównymi kofaktorami aktywności i syntezy desaturazy delta-6 są magnez, witamina B6 i cynk. Wiele osób, które jedzą typową amerykańską dietę, ma niedobór cynku i magnezu. I wiele innych o specjalnych potrzebach genetycznych, nawet jeśli mają dobrą dietę, musi uzupełnić jeden lub więcej z tych składników odżywczych, aby uzyskać optymalną aktywność desaturazy delta-6.

Jaki jest dobry plan gry dla kogoś takiego jak Maureen?

Przede wszystkim, jeśli Twoja dieta zawiera dużo olejów, szczególnie olejów podgrzanych, to zmniejsz 30-40%. Staraj się jak najwięcej używać oleju kokosowego.

Następnie zjedz więcej ryb. Łosoś jest jedną z najlepiej smakujących ryb, a także ma jedne z najwyższych ilości DHA.

Następnie, jeśli masz jakiś spadek funkcji poznawczych, uzupełnij dietę kapsułkami o wysokiej zawartości DHA. Ponadto upewnij się, że uzupełniasz swoją dietę o dobrą multiwitaminę, która zawiera B6, cynk i magnez.

Oczywiście istnieją inne czynniki, które odgrywają ważną rolę w pamięci. Wiele z nich omówiłem w przeszłości. Możesz je znaleźć na mojej stronie internetowej. Jeśli więc dokonasz powyższych zmian i nie zauważysz wyraźnej poprawy w ciągu sześciu miesięcy, porozmawiaj z lekarzem o naturalnym umyśle na temat dodania czegoś innego do programu. Pamiętaj, że twój mózg jest jak każdy inny narząd. Musi mieć wszystko, czego potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. A DHA jest szczególnie ważne.

Źródło:

Muldoon, M.F., C.M. Ryan, L. Sheu i in. „Kwas fosfolipidowy z kwasem dokozaheksaenonowym jest związany z funkcjonowaniem poznawczym w średnim wieku dorosłym.” J Nutr. Kwiecień 2010 r .; 140 (4): 848–53. Epub 2010 24 lutego."

https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_6_desaturase

"Desaturaza Delta 6 (D6D lub A-6-desaturaza) jest enzymem desaturazy, który konwertuje rodzaje kwasów tłuszczowych (zwanych 6 po kwasach tłuszczowych omega-6), które są niezbędnymi składnikami odżywczymi w ludzkim ciele. Enzym jest molekularnie identyczny we wszystkich żywych organizmach (zachowany w całym Królestwie (biologia)), jest obecny u zwierząt, roślin i cyjanobakterii. [1] [2]

D6D jest jednym z 3 desaturaz kwasów tłuszczowych obecnych u ludzi wraz z Δ-5 i Δ-9, nazwanymi tak, ponieważ sądzono, że przekształca tylko kwasy tłuszczowe omega-6, ale w rzeczywistości przekształca również niektóre inne i jest obowiązkowe, aby zbudować kwasy tłuszczowe omega-3 o dłuższym łańcuchu od innych prostszych kwasów tłuszczowych u ludzi [potrzebne źródło]. U ludzi jest kodowany przez gen FADS2 [potrzebne źródło].


Zawartość
1 Aktywność molekularna
2 Zmienność
3 Czynniki hamujące
4 agonistów
5 Czytanie techniczne
6 Toxoplasma gondii
7 referencji
Aktywność molekularna
D6D jest enzymem desaturazowym, tj. Wprowadza podwójne wiązanie w określonej pozycji długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wśród nich konwertuje różne formy kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 [potrzebne źródło]:

przede wszystkim (u ludzi):
kwas cis-linolowy do kwasu gamma-linolenowego (GLA)
Kwas palmitynowy do kwasu sapienowego
mniej wydajnie u ludzi:
ALA do kwasu stearydonowego wraz z elongazą zapewniającą EPA.
Kwas tetrakosatetranowy do kwasu tetrakosapentanowego, etap pośredni między syntezą EPA do DHA.
D6D jest obowiązkowy wraz z różnymi wydłużeniami do konwersji na dłuższe łańcuchy omega-3, na przykład między ALA do EPA, a także EPA do DHA. [3]

Niedobory GLA u zwierząt, w tym u ludzi, wykazały szerokie skutki - niedobór kwasu dihomogamma-linolenowego (DGLA) i prostaglandyny E1. PGE1 aktywuje limfocyty T, hamuje proliferację mięśni gładkich i zakrzepicę, jest ważny w funkcji gonad i podnosi cykliczne poziomy AMP w wielu tkankach. Wpływa również na żywotność plemników. [4] i zapalenie skóry. [4]

Zmienność
6D jest długołańcuchowym ogranicznikiem szybkości PUFA, ma większe powinowactwo do ALA niż do kwasu linolowego, niemniej jednak w wielu dietach występuje znacznie więcej kwasu linolowego, co powoduje obniżone poziomy konwersji kwasu alfa-linolenowego do EPA. [5] Kobiety mają zwykle wyższy poziom D6D ze względu na działanie estrogenu [potrzebne źródło].

Czynniki hamujące
alkohol, promieniowanie, cukrzyca
Agoniści
Umiarkowane ograniczenie jedzenia (do 300%)
Niski poziom Omega-3.

Toxoplasma gondii
Koty nie wykazują aktywności D6D w jelitach i gromadzą ogólnoustrojowy kwas linolowy. [6] Ten wzrost kwasu linolowego u kotów jest odpowiedzialny za ograniczenie cyklu płciowego T. gondii do kotów. Kwas linolowy stymuluje rozmnażanie płciowe T. gondii [7]"


https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0047567

Inhibiting Delta-6 Desaturase Activity Suppresses Tumor Growth in Mice
Chengwei He, Xiying Qu, Jianbo Wan, Rong Rong, Lili Huang, Chun Cai, Keyuan Zhou, Yan Gu, Steven Y. Qian, Jing X. Kang
Published: October 24, 2012https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047567

"Abstrakt
Ostatnie badania wykazały, że mikrośrodowisko wspomagające guz charakteryzuje się wysokim poziomem prozapalnych i proangiogennych eikozanoidów pochodzących z kwasu arachidonowego omega-6 (n-6) (AA). Chociaż szlaki metaboliczne (COX, LOX i P450), które generują te eikozanoidy AA n-6, zostały ukierunkowane, rola endogennej produkcji AA w nowotworzeniu pozostaje niezbadana. Desaturaza Delta-6 (D6D) jest enzymem ograniczającym szybkość, odpowiedzialnym za syntezę AA AA n-6, a zwiększona aktywność D6D może prowadzić do zwiększonej produkcji AA AA-6. Tutaj pokazujemy, że aktywność D6D jest regulowana w górę podczas wzrostu czerniaka i guza płuc i że tłumienie aktywności D6D, albo przez powalenie RNAi, albo specyficzny inhibitor D6D, dramatycznie zmniejsza wzrost guza. W związku z tym zawartość AA i pochodnych AA metabolitów promujących nowotwory jest znacznie zmniejszona. Obniża się również angiogeneza i stan zapalny. Wyniki te wskazują, że D6D jest kluczowym czynnikiem wzrostu guza i potencjalnym celem terapii i zapobiegania nowotworom."


Może dlatego aktywność desaturazy spada.

https://www.robertbarrington.net/delta- ... roadblock/
Delta-6 desaturaza jest enzymem limitującym konwersję ALA do SDA.
Wakame zawiera kwas stearydonowy SDA, prekursor DHA.
12 tyg . podaż wakame zwiększyła EPA w erytrocytach.Makrela ma 7% koncentracji SDA.
SDA jest mniej nienasycony , przez to bardziej stabilny.

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: piątek 20 wrz 2019, 23:59
autor: janusz
MOC ŻYCIA ŻYWYCH OLEJÓW Zbigniew Bańkowski KONFERENCJA RADOM 2019

https://www.youtube.com/watch?v=j05TxTdKlAk

Opublikowany 20 wrz 2019
MOC ŻYCIA ŻYWYCH OLEJÓW Zbigniew Bańkowski KONFERENCJA RADOM 2019
KONFERENCJA ZDROWIE W TWOICH RĘKACH odbyła się 7 września 2019 roku w Radomskiej Szkole Wyższej ul. 1905r 26/28 RADOM

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: czwartek 26 wrz 2019, 13:11
autor: cedric
http://pharmacistben.com/health/fat-mal ... -syndrome/

"Zespół złego wchłaniania tłuszczu
Odżywianie prawdy: zdrowie trawienne, zdrowie kobiet, zdrowie układu krążenia, wyciągi z konopi i ochrona przed oddziaływaniem pól elektromagnetycznych.

Autor: Ben Fuchs | Farmaceuta Ben

PODSUMOWANIE

Złe wchłanianie tłuszczu przyspieszy proces starzenia.
Zaburzenia po zjedzeniu tłustych posiłków lub problemy z pęcherzem żółciowym, choroba wątroby lub okrężnicy mogą wskazywać na złe wchłanianie tłuszczu.
Każdy może skorzystać, poprawiając wchłanianie tłuszczu.
Pomocne suplementy obejmują lipazę, pankreatynę, sole żółciowe, lecytynę i cholinę.
Mogą być one szczególnie ważne dla zdrowia nerwów i mózgu.
Jedną z najbardziej niedocenianych przyczyn starzenia się i chorób zwyrodnieniowych jest zespół złego wchłaniania tłuszczu. Jeśli masz do czynienia z jakąkolwiek przewlekłą chorobą powodującą rozpad, w której ciało stopniowo degraduje się i nie goi się i / lub cierpisz na dolegliwości trawienne po jedzeniu tłustych potraw, uważaj się za kandydata na tę złowieszczą i często niezdiagnozowaną chorobę. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli jesteś bez pęcherzyka żółciowego lub masz historię choroby wątroby, trzustki lub jelita grubego. I nawet jeśli nie masz oczywistych objawów ani chorób, zwracanie uwagi na wchłanianie tłuszczu jest kluczowym elementem każdego protokołu przeciwdziałającego starzeniu się.

Pomaga w złym wchłanianiu tłuszczu
Nikomu z nas nie zaszkodzi stosowanie suplementów wchłaniających tłuszcz, zaczynając od enzymów trawiennych, zwłaszcza lipazy, która jest ogólnym terminem określającym klasę enzymów rozpuszczających tłuszcz. Znajduje się w pankreatynie (dostępnej jako suplement), która jest grupą enzymów wytwarzanych przez trzustkę. Te enzymy absorbujące tłuszcz mogą poprawić ogólny stan zdrowia nie tylko trawienia. Chociaż są one oczywiście ważne dla trawienia tłuszczów, odgrywają również ważną rolę w biochemii błon komórkowych i stanach zapalnych. Osoby z zapaleniem stawów mogą uzyskać ogromne korzyści z suplementów enzymów pankreatyny, a także zwykłych enzymów trawiennych. Mogą również pomóc rozrzedzić krew.

Sole żółciowe mogą pomóc poprawić wchłanianie tłuszczu. Znajdziesz je w większości wysokiej jakości suplementów enzymów trawiennych lub możesz je kupić samodzielnie.

I nie zapomnij o lecytynie, która jest potężnym suplementem odżywczym, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu i układu nerwowego, a ponadto jest ważny dla wchłaniania wątroby i tłuszczu. Żółć, supergwiazda -ciecz rozpuszczająca tłuszcz w ciele, składa się głównie z lecytyny, tej samej substancji, którą można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Większość lecytyny pochodzi z soi, głównej uprawy GMO, ale można użyć lecytyny ryżowej lub słonecznikowej, które są dostępne przez Internet (organiczna lecytyna ryżowa i lecytyna słonecznikowa). Źródła pokarmowe lecytyny obejmują kiełki, orzeszki ziemne, kalafior, kapustę i jajka (słowo „lecytyna” pochodzi od greckiego terminu „żółtko”). Lecytyna jest dostępna w postaci proszku lub płynu. Ciecz jest syropowata, gęsta i ma mocniejszy smak, podczas gdy proszek jest bardziej skoncentrowany i oczyszczony, choć nieco droższy. Oba świetnie sprawdzają się w koktajlach, w których właściwości emulgujące lecytyny sprawią, że Twój koktajl będzie bardziej „gładki”. Dodanie surowego jajka do koktajlu to świetny sposób na uzyskanie lecytyny. Możesz również uzyskać kapsułki lecytyny wykonane z syropu. Lecytyna naprawdę podnosi wartość odżywczą wszystkich tłuszczów i witamin tłuszczowych i poprawi zdolność twojego organizmu do przyswajania tych kluczowych składników odżywczych.

Jeśli próbujesz poprawić wchłanianie tłuszczu, rozsądnie jest upewnić się, że masz wystarczającą ilość choliny. Jajka są naprawdę dobrym źródłem choliny. Cholina jest naprawdę fascynującym składnikiem odżywczym. Jest bardzo ważna dla wątroby, może pomóc cukrzykom w przetwarzaniu cukru i bierze udział w budowie ważnych struktur komórkowych. Cholina pomaga przekształcić tłuszcze w coś zwanego fosfolipidami, które tworzą błony komórkowe, czyli ultra cienkie pokrycie komórek. Błony komórkowe działają jak małe układy komputerowe. Są mózgiem komórki, a ich właściwości przetwarzania informacji zależą od fosfolipidów. Używanie choliny w celu poprawy produkcji fosfolipidów może zapewnić wsparcie wszystkim, którzy mają problemy ze zdrowiem nerwów i mózgu, w tym ALS, stwardnienie rozsiane, chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona. Mogą być również pomocne w zapamiętywaniu i uczeniu się; prawie wszystkie dostępne na rynku formuły mózgowe obejmują fosfolipidy (lecytyna składa się głównie z fosfolipidów). Podobnie jak w przypadku lecytyny, suplementacja choliny może pozytywnie wpływać na wchłanianie tłuszczu."


"Ursopol jest lekiem zawierającym jako substancję czynną kwas ursodeoksycholowy – kwas żółciowy w niewielkich ilościach fizjologicznie występujący w żółci.

Hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach, zmniejsza wydzielanie cholesterolu do żółci i powoduje stopniowe rozpuszczanie złogów cholesterolowych. Dzięki temu zapobiega tworzeniu kamieni cholesterolowych i rozpuszcza już istniejące kamienie cholesterolowe (o ile nie są zbyt duże lub zwapniałe). W chorobach wątroby i dróg żółciowych lek działa ochronnie na komórki wątroby, poprawia ich czynność wydzielniczą oraz reguluje procesy immunologiczne (tj. procesy zachodzące przy udziale układu odpornościowego).

Ursopol stosuje się:
– do rozpuszczania cholesterolowych kamieni żółciowych o średnicy nie przekraczającej 15 mm, przepuszczalnych dla promieni rentgenowskich, u pacjentów, u których pomimo obecności kamieni czynność pęcherzyka żółciowego jest zachowana;
– do leczenia objawowego pierwotnej marskości żółciowej wątroby, pod warunkiem, że nie występuje niewyrównana marskość wątroby."

https://baza-lekow.com.pl/ursopol-lek-u ... awkowanie/

Złoto niedźwiedzi czarnych
Kategoria: Weterynarz za granicą, Dodano: 07.04.2017
niedźwiedź1Według założeń tradycyjnej medycyny chińskiej żółć niedźwiedzia jest nieocenionym remedium na: bóle i zawroty głowy, hemoroidy, zapalenie gardła, krótkowzroczność, żółtaczkę i kaca; ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwpadaczkowe. Ponadto doskonale „oczyszcza” wątrobę i likwiduje kamienie żółciowe.

Z tego też powodu, mimo prób zmian przepisów, w Chinach, Birmie, Laosie, Wietnamie i Korei Południowej na „farmach” więzionych jest ponad 12 tysięcy niedźwiedzi „produkujących” żółć – 7 tys. kg rocznie. Chińskie władze uważają to nawet za pewną strategię ochrony niedźwiedzi himalajskich in situ. Gdyby nie katowane w klatkach misie „fermowe”, aby wyprodukować taką ilość żółci, musieliby rokrocznie wybijać 10 000 dzikich osobników, a liczebność tej populacji drastycznie spada i szacowana jest już jedynie na 25 tys. sztuk.

Zdrowotne „usprawiedliwienie” krwawego procederu
Historia wykorzystywania niedźwiedziej żółci w medycynie naturalnej sięga 659 roku, kiedy to Tang Ben Cao opisał jej zastosowanie w „Newly Revised Materia Medica”. Przemysłowe pozyskiwanie tego „surowca” rozpoczęło się jednak dopiero w latach 80. XX wieku, kiedy w Korei Południowej opracowano metodę pozyskiwania żółci in vivo.[...]{część drastyczna w linku oryginalnym}


Żółć na wagę złota?
Twierdzenie, że niedźwiedzia żółć jest na wagę złota, nie jest dużym przekłamaniem. Koncerny farmaceutyczne płacą 24 000 tys. dolarów za 1 litr surowca, by następnie sprzedawać go, często w homeopatycznych stężeniu, w postaci proszków, maści, syropów, nalewek, płatków czy kremów. Można również zaopatrzyć się w cały suszony woreczek żółciowy niedźwiedzia. Żółć i woreczki żółciowe pochodzące od dzikich, odstrzelonych w tym celu niedźwiedzi są uznawane za lepsze, skuteczniejsze.


Według założeń mniej egzotycznej medycyny konwencjonalnej, jeśli cokolwiek ma w niedźwiedziej żółci działać, to kwas ursodeoksycholowy, który faktycznie obniża stężenie triglicerydów we krwi, wydzielanie cholesterolu do żółci oraz jej całkowitą objętość, działa również wspomagająco w leczeniu cholestazy, bez względu na jej etiologię. Niedźwiedzie są jedynymi ssakami potrafiącymi zsyntetyzować ten związek, lecz uzyskanie go w laboratorium od lat nie stanowi wyzwania. Początkowo otrzymywany przy użyciu żółci świń czy krów, obecnie pozyskiwany jest bez jakichkolwiek substratów zwierzęcych w ilościach sięgających 100 000 kg rocznie. Niestety wynalazki amerykańskich koncernów farmaceutycznych nie sprzedają się na rynkach azjatyckich, gdzie moc preparatu wydaje się być wprost proporcjonalna do okrucieństwa jego pozyskania.

niedźwiedź3Farmy niedźwiedzi z założenia miały być złotym środkiem godzącym tak skrajne kwestie jak ochrona dzikich zwierząt zagrożonych wyginięciem i pokrycie zapotrzebowania rynku tradycyjnej medycyny naturalnej. Abstrahując od twierdzeń chińskich ekspertów, zakładających, że dźganie zardzewiałym trokarem przytomnego zwierzęcia jest procedurą bezbolesną, a ciasne klatki i ruszt zamiast podłogi są wystarczającymi warunkami, by zapewnić niedźwiedziom psychiczny i fizyczny komfort – farmy miały zmniejszyć kłusowniczą presję. Utrzymywanie i rozmnażanie niedźwiedzi w niewoli miało ograniczyć polowania i wyłapywanie młodych.

Kilkadziesiąt lat później statystyki nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Niedźwiedzie w niewoli rozmnażają się słabo, a żyją krótko. Większa dostępność żółci na rynku spowodowała szybki wzrost jej zużycia. Lokalni znachorzy zaczęli wypisywać ją szczodrze i powszechnie, często na dolegliwości, z których leczeniem nie ma najmniejszego związku. Popyt wymusił zwiększenie podaży – właściciele farm znów zwrócili się w stronę gór i lasów w celu zwiększenia pogłowia więzionych na fermach ofiar. Jednocześnie zamożniejsza część chińskich konsumentów jest przekonana, że żółć od niedźwiedzi dzikich jest bardziej naturalna, cenna i skuteczna – elity preferują surowce pozyskiwane z tradycyjnie mordowanych zwierząt.

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat populacja niedźwiedzi himalajskich spadła o 30-50%. Na dużych obszarach swojego pierwotnego zasięgu wyginęły całkowicie.

Ratujmy niedźwiedzie
Heroiczne wysiłki w ratowanie azjatyckich niedźwiedzi wkłada założona przez Jill Robbins organizacja Animals Asia. Lata edukacji lokalnej ludności, przekonywanie praktyków tradycyjnej medycyny chińskiej, by zaprzestali stosowania produktów zawierających niedźwiedzią żółć, odwiedzanie i kontrolowanie farm, nagłaśnianie problemu na Zachodzie, a ostatecznie – rekwirowanie niedźwiedzi, zapewnianie im opieki weterynaryjnej i spokojnej starości w niedźwiedzich sanktuariach powoli przynosi efekty, choć 600 uratowanych niedźwiedzi na 12 000 pozostających w niewoli, to i tak kropla w oceanie rozpaczy.

Przełomowym momentem w ochronie tych niesamowitych zwierząt może okazać się deklaracja Kaibao Pharmaceuticals o pracach nad stworzeniem procedury pozyskiwania kwasu ursodeoksycholowego z żółci drobiu. Koncern odpowiada za obrót niemal połową dostępnych na azjatyckim rynku preparatów z niedźwiedzią żółcią. Wycofanie się takiego giganta teoretycznie mogłoby spowodować gwałtowny spadek popytu na ten surowiec i, choć proponowana przez niego alternatywa tym razem najprawdopodobniej będzie skazywać na cierpienie setki tysięcy ptaków, prawdopodobnie będzie to nieuniknione „mniejsze zło”, kolejny okrutny kompromis, który będzie próbą ocalenia od zagłady tych niesamowitych zwierząt.

Autorka i zdjęcia:

lek. wet. Anna Bunikowska

https://weterynarianews.pl/zloto-niedzwiedzi-czarnych/

http://otoz.pl/matka-niedzwiedzica-zabi ... mobojstwo/

kwas ursodeoksycholy
http://www.prometeusze.pl/udca/

http://nauka.pap.pl/palio/html.run?_Ins ... -924139239
"Składnik niedźwiedziej żółci pomaga na arytmię

02.08. Warszawa (PAP) - Kwas ursodeoksycholowy, którego naturalna postać występuje w niedźwiedziej (a także ludzkiej) żółci może pomóc chorym na serce - informuje pismo "Hepatology".

Syntetyczny kwas ursodeoksycholowy(UDCA) stosowany jest między innymi w leczeniu kamicy żółciowej i przy podwyższonym poziomie cholesterolu. Powoduje zwiększenie wydzielania żółci oraz zmniejszenia wchłaniania i wytwarzania cholesterolu. Zapobiega tworzeniu się nowych kamieni żółciowych i powoduje rozpuszczanie już istniejących. Bogata w UDCA niedźwiedzia żółć wchodzi w skład wielu tradycyjnych chińskich leków stosowanych w chorobach serca, wątroby i oczu, a nawet jest dodawana do wina i szamponów, jednak sposób jej pozyskiwania od hodowanych niedźwiedzi z wszczepionymi do brzucha rurkami jest uważany za zbyt okrutny.
Nowe badania, przeprowadzone w londyńskim Imperial College wykazały, że UDCA może także znaleźć zastosowanie w leczeniu potencjalnie niebezpiecznych zaburzeń rytmu serca (arytmii), wynikających z zaburzonego przewodzenia sygnałów elektrycznych. UDCA normalizuje właściwości miofibroblastów, komórek, które pojawiają się w sercu płodu oraz w sercu osób po zawale.

UDCA stosowany jest już w leczeniu zastoju żółci u ciężarnych kobiet - następstwem nieleczonego zastoju może być w ich przypadku obumarcie płodu na skutek zaburzeń rytmu serca, związanych z dużą liczbą miofibroblastów.(PAP)

pmw/ krf/

Opublikowano: 2011-08-02 12:08

Uwaga! Artykuł pochodzi z portalu internetowego Serwis Naukowy PAP."

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: wtorek 05 lis 2019, 15:03
autor: cedric
https://www.sott.net/article/423200-Lar ... iest-foods


Smalec - jedną z 10 najzdrowszych potraw
Dr Joseph Mercola
Mercola.com
Pn, 04 listopada 2019 00:01 UTC

Mówiono, że przez dziesięciolecia tłuszcze nasycone, takie jak masło, smalec i łój, powodowały choroby serca. W odpowiedzi na takie problemy zdrowotne przemysł spożywczy zastąpił tłuszcze nasycone olejami uwodornionymi wypełnionymi tłuszczami trans, tworząc zupełnie nowy rynek żywności o niskiej zawartości tłuszczu (ale o dużej zawartości cukru).

Zdrowie Amerykanów gwałtownie spadło wraz z tą zmianą systemową, a miliony zostały przedwcześnie zabite przez nią. Jak się okazuje, tłuszcze trans, znajdujące się w częściowo uwodornionych olejach roślinnych, działają jako prooksydant, przyczyniając się do stresu oksydacyjnego powodującego uszkodzenie komórek.

Tłuszcz trans jest również głównym czynnikiem przyczyniającym się do oporności na insulinę, dotykając obecnie około 8 na 10 Amerykanów, 1,2 i wielu badaczy zgadza się, że nie ma progu, na którym tłuszcze trans byłyby bezpieczne.



Co ciekawe, analiza 3 ponad 1000 surowej żywności opublikowana w PLOS ONE w 2015 r. umieściła surowy oddzielony tłuszcz wieprzowy, znany również jako smalec wieprzowy, jako ósma najzdrowsza żywność na liście 100,4. Jeszcze bardziej interesujące, ale może nie zaskakujące, biorąc pod uwagę czas publikacji, odkrycia te nie zyskały dużej popularności w mediach do niedawna. 5,6,7

Tłuszcze trans są właśnie eliminowane z naszej diety



Nieżyjący już dr Fred Kummerow, autor „Cholesterol nie jest winowajcą”, był pierwszym badaczem, który zauważył, że tłuszcz trans - nie nasycony tłuszcz zwierzęcy - zatyka tętnice i sprzyja chorobom serca. Ponadto tłuszcze trans zapobiegają syntezie prostacykliny 8, która jest niezbędna do utrzymania przepływu krwi.

Kiedy twoje tętnice nie mogą wytwarzać prostacykliny, tworzą się skrzepy krwi, co może prowadzić do nagłej śmierci. Tłuszcz trans jest również powiązany z demencją. W 2013 r. Kummerow pozwał amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków o niepodjęcie działań przeciwko tłuszczom trans w świetle przytłaczających dowodów naukowych przeciwko niemu.

Dwa lata później, w 2015 r., Agencja ostatecznie usunęła częściowo uwodornione oleje (główne źródło tłuszczu trans) z listy „ogólnie uznawanej za bezpieczną” (GRAS) listy składników żywności, a od 18 czerwca 2019 r. Producenci żywności nie mogą już stosować częściowo uwodornionych olejów w żywności9 ze względu na ryzyko dla zdrowia.

Przetworzona żywność wyprodukowana przed tą datą może jednak pozostać na rynku do 1 stycznia 2021.10 (daty zgodności różnią się w zależności od tego, czy producenci mieli „ograniczone zastosowanie” dla częściowo uwodornionych olejów, ale są to ostateczne daty, w których każde użycie musi zaprzestać.)

Analiza PLOS ONE opublikowana w 2015 r. Dodatkowo potwierdza tezę, że tłuszcze zwierzęce są zdrową i ważną częścią diety człowieka i że zastąpienia przez człowieka raczej nie będą lepsze niż te, które były bezpiecznie stosowane w przeszłości. Jak zauważono w The Healthy Home Economist, smalec: 11
„... tworzyły lipidowy kręgosłup europejskiej kuchni od zamku do sklepu narożnego przez większą część jego post-rzymskiej historii ... Znaczna część starożytnego świata cieszyła się bogactwem składników odżywczych, ponieważ rolnicy mogą hodować świnie w prawie każdym klimacie i okolicznościach na prawie każdym produkty spożywcze. Smalec renderujący jest łatwym procesem, a powstały tłuszcz utrzymuje się przez lata, jeśli jest odpowiednio wykonany. To odróżnia go od delikatniejszego masła. ”
Niestety, zamiast powrotu do zdrowych tłuszczów nasyconych, takich jak smalec, masło lub olej kokosowy, częściowo uwodornione oleje zastępuje się przede wszystkim innymi nienasyconymi olejami roślinnymi, które po podgrzaniu wytwarzają toksyczne cykliczne aldehydy.

Te produkty uboczne wydają się być tak szkodliwe, że mogą nawet sprawić, że tłuszcze trans wyglądają łagodnie w porównaniu, i możemy nie zdawać sobie sprawy z pełnych konsekwencji tego przełączenia, aż dziesięć lat później. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, proszę zobaczyć mój wywiad z dziennikarką śledczą Niną Teicholz.12

Smalec jest bardzo pożywnym tłuszczem

W badaniu PLOS ONE13 przeanalizowano skład składników odżywczych ponad 1000 surowej żywności pod kątem zaspokojenia dziennych wymagań żywieniowych. Jak wyjaśnili autorzy:
Bilans składników odżywczych żywności został określony ilościowo i nazwany sprawnością odżywczą; miara ta została oparta na częstotliwości występowania żywności w kombinacjach żywności odpowiednich pod względem odżywczym.

Odżywianie zapewnia sposób na ustalenie priorytetów żywności godnej polecenia w ramach globalnej sieci żywności, w której żywność jest łączona w oparciu o podobieństwa ich składników odżywczych.

Zidentyfikowaliśmy szereg kluczowych składników odżywczych, takich jak cholina i kwas α-linolenowy, których poziom w żywności może krytycznie wpłynąć na jej właściwości odżywcze. Analogicznie pary składników odżywczych mogą mieć ten sam efekt. W rzeczywistości dwa składniki odżywcze mogą synergistycznie wpływać na sprawność odżywczą, chociaż same poszczególne składniki odżywcze mogą nie mieć wpływu.
Jeśli chodzi o tłuszcz wieprzowy, jego ocena sprawności odżywczej wyniosła 0,73 - jeden z najwyższych wyników w kategorii „bogatej w tłuszcz”. Wyższe były tylko suszone nasiona chia (z wynikiem 0,85), suszone nasiona dyni i dyni (0,84) i migdały (0,97).


Komentarz: Jeśli autorzy badania wzięli Nie mówiąc o alergenności i roślinnych składnikach odżywczych, smalec byłby prawdopodobnie numerem jeden na liście, a nie numerem osiem.


Arkusz kalkulacyjny przedstawiający wyniki oceny kondycji odżywczej wszystkich produktów spożywczych objętych analizą można znaleźć tutaj. (Możesz również znaleźć link do pobrania zestawu danych w dokumencie PLOS ONE zatytułowanym „Zestaw danych S1: Żywność analizowana w tym badaniu” 14 oraz w raporcie BBC News na końcu artykułu. 15) Wartościowe składniki odżywcze znalezione na smalcu obejmują:
Witamina D16
Tłuszcze Omega-3 17
Jednonienasycone tłuszcze18 (te same tłuszcze, które znajdują się w awokado i oliwie z oliwek19)
Nasycone tłuszcze 20
Cholina21
Korzyści zdrowotne wynikające z choliny

Cholina jest składnikiem odżywczym, w którym wielu ma niedobór 22, głównie dlatego, że unikają żółtek jaj, które zawierają najwięcej. Cholina ma kluczowe znaczenie podczas rozwoju płodu 23 i jest niezbędna dla zdrowego mózgu, układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego.

Co ważne, cholina jest wykorzystywana w syntezie fosfolipidów w twoim ciele, z których najczęstszą jest fosfatydylocholina, lepiej znana jako lecytyna, która jest niezbędna do budowy błon komórkowych.

Badania podkreślają również jego znaczenie dla zdrowia wątroby i może faktycznie być kluczowym kluczem w zapobieganiu stłuszczeniowej chorobie wątroby - w tym niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która jest w dużej mierze napędzana dietami o wysokiej zawartości cukru, a nie nadmiernym spożywaniem alkoholu.

Cholina jest niezbędna do przenoszenia cholesterolu z wątroby i zwiększa wydzielanie cząstek lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL) w wątrobie. 25 Niedobór choliny może powodować nadmierne gromadzenie się tłuszczu i cholesterolu26. Badania wykazały również, że wyższe spożycie choliny wiąże się z zmniejszone ryzyko chorób serca27 i raka piersi 28

Jedno jajko na twardo może zawierać od 113 miligramów29 (mg) do 147 mg30 choliny lub około 25% dziennego zapotrzebowania. Jedna szklanka (205 gramów) smalcu zawiera 102 mg choliny31. Ten pomiar najprawdopodobniej opiera się jednak na tradycyjnie hodowanych świniach. Zawartość choliny w smalcu organicznym z pastwiska wieprzowego może być potencjalnie wyższa - lub, jeśli pochodzi od dzikiego wieprza, może wynosić nawet 399 mg

Upewnij się, że smalec jest ekologiczny i pastwiskowy



Jak wspomniano, smalec wieprzowy jest bogaty w te same jednonienasycone tłuszcze, które znajdują się w awokado i oliwie z oliwek33. Jednak ważnym, jeśli nie kluczowym, szczegółem, który nie został uwzględniony w badaniu PLOS ONE, jest różnica między smalcem pochodzącym od świń hodowanych tradycyjnie a tym pochodzącym od ekologicznych hodowanych świn. Jak zauważył The Healthy Home Economist, tradycyjne świnie to: 34
Wychowane na diecie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i soi (a czasem orzeszków ziemnych), wraz z innymi niskokalorycznymi źródłami kalorii, skażonymi wysokimi ilościami pozostałości glifosatu (Roundup), antybiotyku, przeciwrobaczych leków i kto wie, co jeszcze ...

Świnie żyją również w bardzo stresującym, wręcz piekielnym środowisku. Te miejsca wydają się być idealnym miejscem do rozwoju bakterii odpornych na antybiotyki ... Pozostałości po paszach, lekach i stresie, które te zwierzęta dostają, trafiają do mięsa i tłuszczu ... Nic dziwnego, że profil żywieniowy mięsa i tłuszczu od konwencjonalnych świń jest słaba.

Testy Weston A. Price Foundation odkryły, że smalec z wypasanych świń zawierał 10 000 IU witaminy D na łyżkę stołową35 ... Ten poziom składników odżywczych jest setki razy większy niż w bazie danych żywności USDA, która jest oparta na tradycyjnie hodowanych świniach.
Aby zrozumieć, w jaki sposób hodowana jest ekologiczna, wypasana świnia, zobacz powyższy film, w którym Will Harris, właściciel White Oak Pastures w Bluffton w stanie Georgia, prezentuje swoją ekologiczną operację wieprzową. To tutaj otrzymuję organiczny tłuszcz wieprzowy i dużą część mięsa karmionego trawą, które jem.


Co musisz wiedzieć o smalcu wieprzowym

Kupując smalec dostępny w handlu, upewnij się, że nie jest uwodorniony. Większość z nich, a według The Healthy Home Economist, uwodorniony smalec zazwyczaj zawiera około 0,5 grama tłuszczu trans na 13-gramową porcję 36.

Uwzględniając zagrożenia związane z tłuszczem trans i fakt, że nie ma bezpiecznego poziomu konsumpcji, uwodorniony smalec jest oczywiście nierozsądnym wyborem. Większość uwodornionych smalców będzie podawać „zero tłuszczów trans”, ale dzieje się tak z powodu luki w oznakowaniu, która pozwala producentom oznaczać je jako beztłuszczowe, o ile zawiera 0,5 grama tłuszczu trans lub mniej na porcję. Więc nie daj się zwieść.

Co więcej, nieuwodorniony smalec może nadal zostać poddany obróbce w celu poprawy tekstury i przedłużenia okresu przechowywania. Można do tego stosować chemikalia, takie jak środki bielące, środki dezodoryzujące i konserwanty, takie jak BHT.

Chodzi o to, że tradycyjny smalec jest niezwykle stabilny. Co najwyżej możesz je schłodzić, aby wydłużyć okres przechowywania, ale w wielu przypadkach nie jest to nawet konieczne.

Istnieją również dwa podstawowe rodzaje smalcu: smalec liściasty i smalec zwykły.37 Smalec liściasty(łojowy?) powstaje z trzewnego tłuszczu znajdującego się wokół nerek świni. Jest wysoko ceniony przez wielu ekspertów kulinarnych i cukierników, a także jest droższy.

Jednym z czynników, który sprawia, że ​​smalec wieprzowy jest tak dobry do gotowania i pieczenia, jest fakt, że praktycznie nie ma smaku, więc nie zakłóca smaku innych składników. Smalec z liści jest szczególnie bez smaku. Z drugiej strony łój wołowy, który jest kolejnym zdrowym tłuszczem zwierzęcym, ma bardziej wyraźny smak, dzięki czemu jest przydatny do wybranych potraw, ale nie jest ogólnie odpowiedni, jeśli chodzi o smak.

Jak i dlaczego wytapiaćać smalec



Wytapianie własnego smalcu jest dość proste, choć czasochłonne. Przepisy i instrukcje można znaleźć w artykule The Healthy Home Economist, 38 „Jak wytapiać smalec tradycyjnie” oraz w artykule z tygodnia „Pochwała smalca (i jak wytapiać własny)” 39.

Instrukcje znajdują się również w powyższym filmie. Po co więc wytapiać smalec? Artykuł z 2014 roku40 w Tygodniu wyjaśnia, dlaczego wytapianie jest lepsze niż użycie surowego tłuszczu:
Kiedy gotujesz z nim, zamiast całkowicie stopić się jak masło lub smalec, smalec trochę się stopi i wytworzy małe gumowate kawałki tłuszczu, które posypią twoje gotowe danie.

Renderowanie smalcu przed użyciem go w naczyniu osiąga dwa cele: Po pierwsze, chroni tłuszcz poprzez usunięcie nadmiaru wody i innych zanieczyszczeń, które w przeciwnym razie mogłyby go zepsuć; smalec wytopiony jest stabilny na półce, podobnie jak oliwa z oliwek lub klarowane masło.

Po drugie, produkuje luksusowo kremowy tłuszcz na łyżkę, który nie tylko natychmiast topi się na gorącej patelni, ale także daje pięknie płatkowane ciasto.
Smalec wieprzowy Upadek i wzrost

Jak wspomniano, smalec jest używany od tysięcy lat. Nie wypadło to z łaski do czasu wynalezienia Crisco - wyprodukowanego z uwodornionego oleju z nasion bawełny - w 1911 roku. Chociaż Crisco został celowo sformułowany, aby przypominać smalec, nie było to podobne.

Ponieważ roszczenia reklamowe były wówczas nieuregulowane, Procter i Gamble sprzedały Crisco jako zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce, a konsumenci w to wierzyli. Minęło 90 lat, zanim naukowcy w końcu odkryli, że ten nowy, „lepszy dla ciebie” związek, zwany obecnie tłuszczem trans, faktycznie zwiększa ryzyko zachorowania na serce, podczas gdy tłuszcze zwierzęce nie.

Artykuł z 2012 roku41 autorstwa NPR wskazuje, że drogę do sukcesu Crisco wybiła także książka Uptona Sinclaira „Dżungla”:
Dżungla była technicznie fikcją, ale trudno zapomnieć o mężczyznach, którzy ugotowali smalec. „Pracowali w zbiornikach pełnych pary, a w niektórych znajdowały się otwarte kadzie blisko poziomu podłogi ...

Ich szczególnym problemem było to, że wpadli do kadzi; a kiedy ich wyłowiono, nigdy nie było ich wystarczająco dużo, by warto było je wystawiać - czasem bywały pomijane przez kilka dni, aż wszystkie z wyjątkiem ich kości wyszły na świat jako Czysty Smalec Liści Durhama!

„Zdecydowanie chciał, aby ludzie byli wyniszczeni przez cały przemysł pakowania mięsa” - mówi [ekspert w dziedzinie historii ropy naftowej William] Shurtleff ... Crisco został zaprojektowany w laboratorium w jednym celu: w celu zastąpienia smalcu.

Po powieści Uptona Sinclaira ludzie już byli pod wrażeniem branży mięsnej, ale Procter & Gamble miał trochę pracy. W przeciwieństwie do smalcu, Crisco został wyprodukowany w laboratorium przez naukowców, niekoniecznie wtedy apetyczny pomysł.

Procter & Gamble wykorzystało to wszystko na swoją korzyść. Rozpoczęła kampanię reklamową, która zmusiła ludzi do myślenia o okropnych opowieściach o sfałszowanym smalcu. Reklamy krzyczały, jak czysty i zdrowy był Crisco. Firma zapakowała produkt na biało i oświadczyła, że ​​„żołądek wita Crisco”.

Procter & Gamble udoskonalił nowoczesną sztukę brandingu dzięki Crisco. Rozsyłał książki kucharskie, informując o tym, jak dobrze czułeś się w Crisco. Dostarczył próbki do szpitali i szkół, a potem chwalił się tym, w jaki sposób te instytucje ufają Crisco.

Wpadł na nowo wynalezione fale radiowe, sponsorując programy kulinarne z udziałem Crisco. Biedny smalec nie miał szans. W latach pięćdziesiątych naukowcy zaczęli kumulować się, mówiąc, że nasycone tłuszcze w smalcu powodują choroby serca.
Dobrą wiadomością jest to, że wielu zaczyna rozpoznawać zdrowotność smalcu, a wraz z tym uznaniem zaczyna wracać do kuchni i niektórych restauracji.

Inne zdrowe tłuszcze do gotowania

Oprócz ekologicznego smalcu wieprzowego z pastwiskami, inne zdrowe tłuszcze do gotowania obejmują:

- Olej kokosowy - Ma wiele cennych korzyści zdrowotnych, w tym pozytywny wpływ na twoje serce i właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Jest także doskonałym źródłem energii dzięki średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym (MCFA).

Po spożyciu MCFA są trawione i przetwarzane przez wątrobę w energię, którą można natychmiast wykorzystać. Olej kokosowy pomaga również stymulować metabolizm, aby promować zdrowy profil masy.

- Masło od zwierząt karmionych trawą - Surowe, organiczne masło wykonane ze zdrowego mleka krowiego z karmienia trawą zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, D, E i K2. Zawiera również minerały i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie.

- Organiczny ghee - używany do gotowania od tysięcy lat, ghee to kolejny dobry wybór.

- Oliwa z oliwek - Ten olej zawiera ten sam rodzaj zdrowych kwasów tłuszczowych, co smalec, który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Podczas gdy standardowe zalecenie badanie z 2018 r .42, w którym porównano 10 popularnych olejów kuchennych, jest sprzeczne z tą radą, pokazując, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najlepiej oceniana zarówno pod względem stabilności oksydacyjnej, jak i braku szkodliwych związków powstaje po podgrzaniu.

Jednak należy zachować ostrożność. Fałszywa oliwa z oliwek jest bogata, dlatego ważne jest, aby poświęcić czas na zbadanie źródeł. Testy ujawniają, że od 60% do 90% oliwy z oliwek sprzedawanej w amerykańskich sklepach spożywczych i restauracjach jest zafałszowanych tanimi olejami roślinnymi lub oliwami z oliwek , które są szkodliwe dla zdrowia na wiele sposobów.

Aby uzyskać wskazówki dotyczące oceny jakości oliwy z oliwek, zobacz krótki film poniżej. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz „Czy podróbka oliwy z oliwek jest fałszywa?” gdzie szczegółowo omawiam ten temat.


Sources and References
1 The Fat Emperor May 10, 2015
2 IDM Program, Kraft Patterns
3, 13 PLOS ONE March 13, 2015 DOI: 10.1371/journal.pone.0118697
4, 5 BBC News January 26, 2018
6, 11, 34, 36 Healthy Home Economist May 15, 2019
7 The Independent February 26, 2018
8 Scand Cardiovasc J. 2013 Dec;47(6):377-82
9, 10 FDA.gov, Final Determination Regarding Partially Hydrogenated Oils
12 Wall Street Journal, The Last Anti-Fat Crusaders, Nina Teicholz
14 PLOS ONE March 13, 2015 DOI: 10.1371/journal.pone.0118697, S1 Dataset: Foods Analyzed in This Study
15 BBC News January 26, 2018, See "Download the Dataset" under Sources
16, 35 Weston A Price November 25, 2011
17, 18, 20, 21, 31 Self Nutrition Data, Lard
19, 33, 37, 39, 40 The Week July 22, 2014
22 Nutr Rev. 2009 Nov; 67(11):615-23
23 Science Daily January 4, 2018
24 Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 May; 16(3): 339-345.
25 Veterinary Journal 2008 Apr;176(1):10-20
26 J Biol Chem. 2002 Nov. 1; 277(44):42358-65
27 ARYA Atheroscler. 2011 Summer;7(2):78-86
28 FASEB J. 2008 June;22(6):2045-2052
29 Nutrition Data, Hardboiled egg
30 USDA Nutrient Database Hardboiled egg
32 Self Nutrition Data, Game Meat, Boar, Wild
38 Healthy Home Economist June 5, 2019, How to Render Lard Traditionally
41 NPR February 3, 2012
42 Acta Scientific Nutritional Health June 2018; 2(6)


filmy w linku źródłowym

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 06 lis 2019, 16:10
autor: cedric
http://old.life-enhancement.com/magazin ... eart-cells

Durk Pearson & Sandy Shaw®
Life Extension NewsTM
Tom 11 nr 4 • Lipiec 2008

Wpływ różnych rodzajów tłuszczów na komórki serca
Zdolność do pomiaru zmian w ekspresji genów za pomocą mikromacierzy genowych doprowadziła do głębokiego wglądu w wpływ składników odżywczych na funkcje fizjologiczne. W bardzo interesującym niedawnym badaniu 1 badacz wystawił dorosłe kardiomiocyty szczura (komórki mięśnia sercowego) na poszczególne kwasy tłuszczowe, w tym oktanian (główny kwas tłuszczowy w średniołańcuchowych trójglicerydach), palmitynian (długołańcuchowy tłuszcz nasycony), stearynian (długo- tłuszcz nasycony w łańcuchu), oleinian (kwas oleinowy, tłuszcz jednonienasycony) i linoleinian (kwas linolowy, tłuszcz wielonienasycony) i określili ich wpływ na około 22 000 genów, szukając znaczących różnic między efektami różnych kwasów tłuszczowych.

Najważniejsze ustalenia były takie, że długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinian i linolenian) indukowały geny, które promują utlenianie tłuszczu (beta-oksydacja, wykorzystanie tłuszczów jako paliwa metabolicznego), podczas gdy długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynian i geny indukowane przez stearynian związane ze stresem retikulum endoplazmatycznego (ER) i stresem oksydacyjnym. (Retikulum endoplazmatyczne jest strukturą komórkową, która między innymi jest odpowiedzialna za wytwarzanie i prawidłowe fałdowanie białek. Stres ER to stan, w którym występuje stos nieprawidłowo zwiniętych białek, wymagający, aby ER tymczasowo zaprzestał syntezy białek i próbował aby przyspieszyć usuwanie nieprawidłowo sfałdowanych białek).

Na przykład palmitoilotransferaza karnitynowa przenosi kwasy tłuszczowe do mitochondriów w celu beta-oksydacji. Jednym z genów regulowanych w górę 4,3-krotnie przez oleinian była cpt1a (palmitoilotransferaza karnitynowa 1A); inne kwasy tłuszczowe nie miały znaczącego wpływu. Rozsprzęgające białko 3 (ucp3) chroni komórki serca przed apoptozą (formą zaprogramowanej śmierci komórki); badanie przeprowadzone przez innego badacza tutaj wykazało, że ucp3 działa kardioprotekcyjnie podczas niedokrwienia / reperfuzji. Wyniki mikromacierzy wykazały, że ostry (6 godz.) stearynian, palmitynian i oleinian indukował we wcześnej fazie w podobnym stopniu, ale odpowiedź ucp3 była przejściowa dla palmitynianu i stearynianu, podczas gdy działanie oleinianu utrzymywało się przewlekle (24 godziny). Syntetaza glutationowa (aktywuje syntezę głównego komórkowego przeciwutleniacza glutationu) była indukowana przez palmitynian 1,8-krotnie w porównaniu z brakiem znaczących efektów dla innych kwasów tłuszczowych, co sugeruje odpowiedź na stres oksydacyjny wywołany przez palmitynian.

Odniesienie

Lockridge i in. Bioinformatyczne profilowanie odpowiedzi transkrypcyjnej dorosłych kardiomiocytów szczurów na różne kwasy tłuszczowe. J Lipid Res 49: 1395-1408 (2008).

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 20 lis 2019, 18:07
autor: cedric
https://raypeatforum.com/community/thre ... atus.5924/

PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Prosta, nieinwazyjna metoda pomiaru statusu PUFA
Dyskusja w „Studiach naukowych” rozpoczęta przez haidut, 18 lutego 2015 r.

Oprócz badania liczby jodowej krwi FFA lub poziomów kwasu Mead, istnieje kilka wiarygodnych nieinwazyjnych technik określania statusu PUFA danej osoby. Badanie to twierdzi, że ciśnienie wewnątrzgałkowe jest niezawodną i czułą metodą określania zapasów PUFA danej osoby.

Osoba z niedoborem PUFA będzie miała niskie ciśnienie i odwrotnie.

Niezbędny niedobór kwasu tłuszczowego w całkowitym odżywianiu pozajelitowym: Wykrywanie zmian ciśnienia wewnątrzgałkowego

„... Określanie ciśnienia wewnątrzgałkowego wydaje się być prostym, nieszkodliwym, niedrogim, niezawodnym i czułym wskaźnikiem EFAD. Ponadto oznaczanie IOP stanowi funkcjonalne zaburzenie, które w warunkach klinicznych nadaje funkcjonalną wiarygodność zmianom biochemicznym EFAD, których całe znaczenie ma jeszcze nie zostało ustalone. Podobnie, szeregowe oznaczenia IOP są czułe w wykrywaniu odpowiedniej funkcjonalnej replikacji EFAD. Ponieważ wiadomo, że PG działa jako pośrednik w różnych procesach fizjologicznych, rozsądne wydaje się założenie, że zmiana IOP jest tylko jedną z wielu różnych zmiany i odstępstwa, które mogą wystąpić w wyniku niedoboru PG i EFA. ”

[...]
Dla przypomnienia przybyszom, to liczba jodowa, a nie jod w surowicy, pomaga określić status PUFA.

Na ten temat ciśnienie w oku może nie działać, jeśli przechowywane PUFA to kwasy omega-3.

Dietetyczne kwasy tłuszczowe omega 3 zmniejszają ciśnienie wewnątrzgałkowe wraz z wiekiem poprzez zwiększenie odpływu wody

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: sobota 14 gru 2019, 23:17
autor: cedric
Mamy nie tylko omega 3-6-9, ale także 5 ( kwas punicynowy?) w granacie, omega -7 , teraz okazuje się omega -11.

Długołancuchowy jednonienasycony w oleju saurowym

J Clin Lipidol. 2019 Oct 31. pii: S1933-2874(19)30320-4. doi: 10.1016/j.jacl.2019.10.013. [Epub ahead of print]
Supplementation with saury oil, a fish oil high in omega-11 monounsaturated fatty acids, improves plasma lipids in healthy subjects.
Yang ZH1, Amar M2, Sorokin AV2, Troendle J3, Courville AB4, Sampson M5, Playford MP6, Yang S4, Stagliano M2, Ling C5, Donkor K2, Shamburek RD2, Mehta NN6, Remaley AT2.

Abstrakt
TŁO:
Olej rybny wzbogacony w długołańcuchowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-11 (łącznie LCMUFA; izomery C20: 1 i C22: 1) wykazywał działanie obniżające poziom lipidów i działanie miażdżycoochronne w modelach zwierzęcych.

CEL:
Aby przeprowadzić pierwszą na człowieku próbę suplementacji bogatego w LCMUFA oleju z ryb saury, aby sprawdzić jego bezpieczeństwo i możliwy wpływ na lipidy w osoczu.

METODY:
Przeprowadzono podwójnie zaślepione, randomizowane, krzyżowe badanie kliniczne z udziałem 30 zdrowych dorosłych normolipidemicznych (BMI <25 kg / m2; średnia TG, 84 mg / dl). 8-tygodniowe okresy leczenia oddzielono 8-tygodniowym okresem wypłukiwania. Pacjenci zostali losowo przydzieleni do grupy otrzymującej 12 g saury oleju (3,5 g LCMUFA i 3,4 g omega-3 FA) lub identyczne kapsułki z olejem kontrolnym (mieszanina sardynek i oliwy z oliwek; 4,9 g krótkołańcuchowego oleinianu MUFA i 3 g kwasów omega-3).

WYNIKI:
Suplementacja oleju Saury była bezpieczna i spowodowała, że ​​liczba cząstek LDL była o 12% niższa niż w przypadku oleju kontrolnego (P <0,001). Olej Saury miał również niewielki wpływ na zwiększenie wielkości cząstek HDL (9,8 nm vs 9,7 nm; P <0,05) w oparciu o liniowy model efektu mieszanego. W przeciwieństwie do tego, olej kontrolny, ale nie olej saury, zwiększał LDL-C o 7,5% w porównaniu z linią bazową (P <0,05). Olej Saury miał podobny wpływ w porównaniu z olejem kontrolnym na obniżenie poziomu TG w osoczu, VLDL i liczby cząstek lipoprotein bogatych w TG (odpowiednio o ~ 16%, 25% i 35%; P <0,05) i zwiększenie HDL-C i pojemność odpływu cholesterolu (odpowiednio o ~ 6% i 8%; P <0,05) w porównaniu z wartością wyjściową.

WNIOSEK:
Suplementacja oleju Saury jest dobrze tolerowana i ma korzystny wpływ na kilka parametrów sercowo-naczyniowych, takich jak liczba cząstek LDL, wielkość cząstek HDL i poziomy TG w osoczu.

UWAGA ! Drogi Cedriku jeszcze raz proszę o nieużywanie koloru czerwonego w umieszczanych przez Ciebie postach.
Kolorem czerwonym pisane są informacje (Uwagi) przez moderatorów i administratorów. Zmień więc kolor informacji w postach np. na kolor niebieski...ADM Janusz

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 18 gru 2019, 23:28
autor: janusz
Smalec gęsi – na kaszel i stawy. Nieocenione lekarstwo naszych babć!
Opublikowano: Październik 6, 2019

Obrazek

Smalec zwykle kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Na szczęście dzisiaj smalec… wraca do łask! Co stoi za zdrowotnymi walorami smalcu gęsiego? To produkt uważany za najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, bowiem zawiera w sobie ponad 65% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto poznać właściwości i zastosowanie smalcu gęsiego i korzystać z niego każdego dnia!

Smalec gęsi

Smalec gęsi to zdrowy tłuszcz zwierzęcy, sadełkowy, pozyskiwany z wytopienia się tłuszczu gęsi. Ze względu na swoje właściwości, znajduje się on szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni. Wykazuje działanie prozdrowotne, dzięki czemu stosowany jest w profilaktyce i leczenia wielu chorób.

Bogactwo witamin i minerałów

Chociaż panuje powszechne przekonanie, że smalec to tłuszcz wysokokaloryczny i niezdrowy, to ze smalcem gęsim jest jednak trochę inaczej: to tłuszcz kaloryczny ale i bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin, mikro- oraz makroelementów. Bogaty witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę E oraz cynk, magnez, żelazo, fosfor i potas. Zawiera jednonienasycony kwas oleinowy, a także egzogenne aminokwasy, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie.

Zastosowanie w kuchni

Jako tłuszcz używany jest do przygotowywania dań głównie z drobiu. Z uwagi na wysoką temperaturę dymienia (posiada zdolność utrzymywania swojego składu chemicznego pomimo wysokich temperatur dochodzących do 200 st.C.) może być używany do smażenia i pieczenia. Z powodzeniem można dodawać go również do dań warzywnych, w tym zapiekanek. Rewelacyjnie sprawdza się też na zimno, np. do smarowania pieczywa, zarówno sam, jak i z dodatkami (np. cebulą, jabłkiem czy majerankiem).

Na przeziębienie i zapalenie oskrzeli

Smalec gęsi to naturalny lek na przeziębienia, zwłaszcza uporczywy katar i kaszel.

Składniki:

2 łyżki gęsiego smalcu
1 łyżka miodu
1/2 szklanki ciepłego mleka
Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w garnku
W ciepłym mleku rozpuszczamy smalec oraz miód.
Ma on właściwości rozgrzewające, skutecznie leczy katar i kaszel oraz działa przeciwgorączkowo. Warto go także wetrzeć choremu dziecku w klatkę piersiową. Jest to świetna alternatywa dla kupnych leków zwłaszcza dlatego, że stosowanie większości syropów na kaszel jest niewskazane dla dzieci. Zastosowanie takiej zewnętrznej formy kuracji to skuteczne i co najważniejsze, bezpieczne rozwiązanie.

Na bóle kostno-stawowe

Smalec gęsi łagodzi dolegliwości kostno-stawowe. Stosowany zewnętrznie doskonale łagodzi bóle reumatyczne , a także zmniejsza obrzęki. Smalec możemy stosować jako maść, najlepiej po wcześniejszym podgrzaniu.

Na rany i oparzenia

Smalec gęsi z powodzeniem wykorzystywać można w postaci okładów na rany czy miejsca po oparzeniach. Łagodzi ból, redukuje opuchliznę, przyspiesza gojenia się ran i oparzeń.

Na cholesterol

To bogate źródło kwasów nienasyconych. Zawiera jednonienasycony kwas oleinowy, który obniża zły cholesterol (LDL), nie zmniejszając przy tym dobrego cholesterolu (HDL). Dlatego stosuje się go w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Może pomóc zapobiegać zawałom serca i udarom.

W kosmetyce

Smalec z gęsi doskonale nadaje się do stosowania jako naturalny kosmetyk. Zawartość witamin oraz minerałów sprawia, że fantastycznie radzi sobie z problemami, którym nie mogą podołać drogeryjne kremy i maści apteczne

Na zmarszczki

To naturalny środek na zmarszczki. Wystarczy połączyć smalec gęsi z olejem nagietkowym. Taką miksturę nakładamy na twarz w postaci maseczki: rewelacyjnie natłuszcza, nawilża oraz regeneruje skórę.

Na problemy skórne

Okazuje się, że smalec z gęsi doskonale radzi sobie również z wszelkimi problemami skórnymi, nawet ze skórą przesuszoną skórą czy z owrzodzeniami. Skórę smarujemy samym smalcem lub możemy dodać go do stosowanego na co dzień kremu. Smalec doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Skąd wziąć smalec gęsi?

Smalec gęsi możemy kupić lub zrobić samodzielnie. Z gęsiny i wycinamy fragmenty z tłuszczem, przekładamy do dużego garnka i dodajemy kila łyżek wody. Tłuszcz gęsi podgrzewamy, mieszamy i wytapiamy. Dla smaku do płynnego smalcu można dodać cebulkę i jabłko, a także sól, pieprz i majeranek. Gotowy smalec studzimy i przelewamy do słoika. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

https://www.ulicazdrowie.pl/smalec-gesi ... j0EFQLrwdQ

https://www.ulicazdrowie.pl/produkt/des ... esi-300ml/

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

: środa 27 sty 2021, 16:23
autor: janusz
Uwaga! Bisfenol A! - Ostrzega promotor zdrowia - Zbigniew Bańkowski

https://www.facebook.com/niezaleznatele ... 0066464973

Niezależna telewizja