Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Oleje, tłuszcze, optymalni

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » czwartek 11 lut 2016, 14:18

Ok ,ale czy masz płynny czy z lodówki forma stała trudna do smarowania czy solisz a na to np rzodkiewka pomidor itp ?
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 11 lut 2016, 14:26

Nie trzymam oleju w lodówce, ponieważ trudno się go smarowało.
Trzymam go w szafce i "gęstość" smarowania zależy od temperatury otoczenia. Jeżeli mi się za bardzo roztopi to chłodzę go w lodówce na jakiś czas. Sól też używam na kanapkę bo wtedy nawet lepiej smakuje np. do pomidora czy ogórka.
Do smażenia też super.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 15 lut 2016, 14:17

Ciekawe.. :
Dałem koledze 0,5 L mieszanki olejowej 45% olej chia, 40% olej lniany, 10% olej z wiesiołka i 5% olej z ostropestu. Po 2 tygodniach kolega przyjechał i jest zachwycony. Ciśnienie spadło tak, że jest już prawie w normie i niesamowita poprawa samopoczucia.
Dlaczego kompozycje olejowe, a nie jeden olej?
Wydaje się, że podczas leczenia kompozycjami olejowymi zachodzi synergia ponieważ nigdy nie spotkałem się z takimi wynikami badań gdzie zachodziłyby tak szybkie efekty zdrowotne. W sumie dałem te oleje około 20 osobom i każda z nich, która stosuje je systematycznie odczuła ogromną poprawę już po 2 3 tygodniach stosowania. Najbardziej spektakularne wyleczenie dotyczy jednak chorej na Alzheimera. Niecałe 2 miesiące i chora już jest całkowicie zdrowa no może w 95% jest zdrowa.
Nigdy jak już napisałem nie spotkałem się w piśmiennictwie z tak szybkimi efektami i jestem prawie pewien, że zachodzi tu zjawisko synergii.

Zakładając umownie, że olej wysokooleinowy np. z siemienia ma działanie prozdrowotne w skali 8 punktów, olej z ostropestu 4, olej z wiesiołka 3, olej z czarnuszki 5, olej z orzechów 4 to sumą ich prozdrowotnego oddziaływania nie będzie 24, a iloczyn tych liczb czyli 1720 punktów.
Wszystkie badania jakie prowadzono dotyczą poszczególnych olejów a nie ich kompozycji. Ja poprzez odpowiednio dobrane mieszanki ominąłem wąskie gardło polegające na małej dostępności delta 6-desaturazy, spowodowałem, że ścieżki metaboliczne "skupiły się" głównie na produkcji metabolitów takich jak EPA i DHA ponieważ GLA już jest dostępne bez udziału enzymów. Dodanie niektórych olejów jest przyczyną oczyszczenia wątroby i generalnie usprawnienia procesów metabolicznych.
Odpowiednie stosunek ALA do LA spowodował, że bardzo pożądany kwas arachidonowy owszem jest dostępny ale nie jest w stanie wyrządzić żadnej krzywdy poprzez swe właściwości prozapalne ponieważ właściwości te są skutecznie tłumione przez czynniki jakie aktywuje DHA.

Choroby autoimmunologiczne, a kwasy tłuszczowe.

Zacząć muszę od tego, że błona lipidowa każdej komórki jest bardzo istotnym organem ponieważ to ona przepuszcza w obu kierunkach substancje odżywcze i odpady metaboliczne. To ona chroni komórkę przed patogenami i wolnymi rodnikami. Jest półpłynna i bardzo złożona. To w niej znajduje się wolny wodór neutralizujący aktywny tlen, to na niej pływają tratwy białkowe z receptorami itd. itd.

Mamy w naszym ciele ogromne ilości bakterii. Żaden ze szczepów nie jest w stanie wyeliminować innych szczepów bakterii ponieważ wzajemnie się zwalczają za pomocą broni chemicznej. Panuje tzw homeostaza i taka sytuacja jest ok. Problem pojawia się kiedy po podaniu antybiotyków lub z powodu złej diety albo z innej przyczyny doprowadzimy do zachwiania tej równowagi. Jakieś bakterie zareagują na tą zmianę zwiększając swoją liczebność i zajmując nowe obszary, a inne zaczną się cofać. Dochodzi do nadmiernego namnożenia się jednych drobnoustrojów kosztem drugich. Ten nadmiernie namnażający się szczep może osiągnąć następny poziom rozwoju tworząc inną formę bakterii, którą nazwano L formą bakterii.
Te małe twory są bardzo niebezpieczne i odporne na wszystkie antybiotyki. Nasz twórca przewidział to i w tym celu dał naszym komórkom doskonałą ochronę w postaci odpornej na ataki L form bakterii błony lipidowej. Ta błona pełni swoją funkcję doskonale dopóki ma właściwy skład. Te fosfolipidy jakie wchodzą w jej skład mają mieć ściśle określone właściwości. Zrozumiałym jest, że gdy skład fosfolipidów jest niewłaściwy to i ich właściwości odbiegają od normy. Dochodzi to do "osłabienia" błony lipidowej w wyniku czego te złośliwe L formy bakterii pokonują barierę w postaci błony komórkowej i przedostają się do wnętrza komórki. Tam namnażają się i po uśmierceniu gospodarza w większej już liczbie atakują kolejne komórki.
System immunologiczny wie o zainfekowanych komórkach i usuwa je ale całkowite opanowanie infekcji nie jest łatwe gdy podstawowa bariera jaką jest właściwa błona komórkowa nie pełni swojej funkcji. Dochodzi do kolejnych inwazji i kolejnych strat komórek. L formy bakterii mogą atakować najczęściej komórki jednego organu lub komórki określonego rodzaju.
Gdyby odbudować właściwe błony lipidowe to L formy bakterii nie mogłyby się namnażać i choroba autoimmunologiczna wygasłaby samoistnie. Błony lipidowe odbudują się bez problemu gdy będą miały odpowiednie kwasy tłuszczowe i cholinę. Choliny raczej rzadko brakuje chociaż zdarza się ale kwasów tłuszczowych tzw. NNKT brakuje zawsze przy współczesnej diecie.
Dlatego właśnie tak ważne są odpowiednie kwasy tłuszczowe w codziennych posiłkach. Jeżeli poddajesz oleje obróbce cieplnej (w najmniejszym stopniu dotyczy oleju kokosowego), jeżeli kupujesz oleje w sklepie to uzupełniasz sobie co najwyżej toksyczne kwasy tłuszczowe trans, których już masz w wątrobie, tętnicach i tkance łącznej na kilogramy.
Ludzie suplementujcie oleje tłoczone na zimno i tylko z dobrych źródeł.

http://davidicke.pl/forum/oleje-tloczon ... ml#p199167

Solidna prasa do oleju kosztuje 2300 zł. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 16 lut 2016, 11:17

c.d:

Po tym jak dzisiaj przyjechał do mnie jeszcze jeden kolega roześmiany od ucha do ucha z powodu pozbycia się cholernie nieprzyjemnych objawów postanowiłem coś z tym zrobić.
Mieszanki te będą zawierały kompletne oleje roślinne i odseparowane kwasy tłuszczowe. Zależy mi aby cena była przystępna dla wszystkich więc pewne kwasy tłuszczowe będę musiał produkować sam gdyż import jest bardzo kosztowny.
Produkcja musi przebiegać w atmosferze azotu aby wydłużyć termin przydatności oraz poprawić jakość produktu.
Po wyprodukowaniu pierwszej partii wyślę do dwóch ośrodków badawczych gdzie przez kilka miesięcy produkt badany będzie na ewentualną obecność utlenionych kwasów tłuszczowych po upływie miesiąca dwóch itd. Dopiero po tym ustalę jak długo produkt może być przechowywany i w jakich warunkach.
Ale nie przejmuj się ponieważ wcześniej gdy już będzie możliwość produkcji i pakowania w atmosferze azotu będę mógł dać kilka butelek dla znajomych z forum :)
Wcześniej chciałem uruchomić produkcję kilku niezbędnych suplementów ale polskie przepisy są takie, że uniemożliwiają produkcję w Polsce. Przez to skazani jesteśmy na import z USA. Na szczęście oleje z kwasami tłuszczowymi są tzw żywnością wzbogaconą i tu przepisy są super.


Ciekawa alternatywa. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16985
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 23 mar 2016, 11:10

Mówili Ci, Że Olejek Kokosowy Jest Zdrowy, ALE Tego Ci Nie Powiedzieli
Podziel się na Facebook Podziel się na Facebook



Jeśli kiedykolwiek byłeś/aś w Tajlandii, możliwe, że wyjeżdżałeś/aś stamtąd z marzeniem o własnej plantacji kokosa, ponieważ ogrom produktów korzysta z jego właściwości.

•woda kokosowa
•olejek kokosowy
•wiórki kokosowe
•mleczko kokosowe
•pianka kokosowa
•mąka kokosowa
•masło kokosowe
•kokosowy sos sojowy (Spróbuj go!)
Kokosy rosną na palmach kokosowych (Cocos nucifera). Te drzewa należą do podgatunku Cocoideae, z gatunku Palmae. Kokosy w rzeczywistości nie są orzechami, właściwie należą do owoców pestkowych, znanych także jako pestkowce.

Rodzaj kokosa i jego obróbka decydują o nagromadzeniu tłuszczów w olejku kokosowym. Około 90 proc. olejku zrobione jest ze średniołańcuchowych trójglicerydów, resztę tworzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy monoenowe.

Badanie wykazało, że nienasycone tłuszcze w olejku kokosowym pomagają zbić poziom LDL - zlego cholesterolu, oraz podnieść poziom HDL - dobrego cholesterolu, w krwi.

Cholesterol HDL jest nazywany "dobrym", ponieważ płynie z krwią, podłącza się do złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca przenosząc LDL do wątroby, gdzie zostanie przetworzony. HDL oczyszcza także wewnętrzne ściany żył i utrzymuje je w zdrowiu. Zdrowe żyły są odporne na miażdżycę, przyczynę ataków serca i udarów.

Te pomocne nienasycone tłuszcze, nie tylko zostały odkryte w kokosach, ale też w innych zdrowych produktach jak ryby, ziarna, orzechy czy oleje pozyskiwane z roślin. Znajdują się także w awokado, oliwkach, pstrągach, śledziach i orzechach włoskich. Ziarna soi, rzepak, oliwa, słonecznik, krokosz barwierski i oleje kukurydziane również posiadają te nienasycone kwasy. Prawdopodobnie rozpoznajesz wiele z tych produktów, ponieważ zostały Ci wpojone ich zdrowe właściwości. Średniołańcuchowe trójglicerydy są tym, co intryguje naukowców, tym bardziej, gdy spojrzy się na pozytywne właściwości olejku kokosowego.



Dlaczego trójglicerydy średniołańcuchowe są tak zdrowe dla Ciebie?
Trójglicerydy średniołańcuchowe, ang. MCFA, dobrze się rozprowadzają i łatwo się wchłaniają. Twoje ciało używa ich ze względu na wszystkie ich właściwości. Te substancje z łatwością przekraczają barierę krew-mózg w niezwiązanej formie, co oznacza, że mózg używa ich dla energii i lepszego zdrowia psychicznego.

Tym lepiej, bo olejek kokosowy z pierwszego tłoczenia jest łatwo dostępny. Smakuje wspaniale i jest w pełni naturalny. Olejek kokosowy także:

•Zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek rakowych, wspierając system odpornościowy
•Redukuje stany zapalne w ciele
•Zwalcza mikroby, infekcje, bakterie, drożdże, wirusy, grzyby, pierwotniaki i pasożyty
•Chroni Twój organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami
•Łatwo się rozprowadza i prowadzi do szybszego przyswajania witamin A, D, E i K z tłuszczy
•Jest antytoksyczny

Olejki kokosowe do kąpieli i ciała
Olejek kokosowy dobrze działa w naturalnych kosmetykach na starzenie i do higieny ciała. Poniżej znajdują się wspaniałe sposoby na wykorzystanie olejku z kokosa:

1.By zwalczyć wypadanie włosów: Zmieszaj olejek kokosowy z rozmarynem, lawendą, cedrem, tymiankiem, olejkiem jojoba, olejkiem z pestek winogron i odrobiną pieprzu cayenne. Miksturę nałóż dwa do trzech razy dziennie na miejsca wypadania włosów i wmasuj ją w skórę. Ta mieszanka wspiera ponowny wzrost komórek.

2.By usunąć plamy starcze zwane także soczewicowatymi: Nałóż olejek bezpośrednio nas skórę w miejscu występowania plam. Z czasem i przy regularnym stosowaniu, plamy starcze znikną!

3.Jako płyn po goleniu: Olejek kokosowy ma właściwości lecznicze, pomagające skórze zregenerować się po goleniu bez zatykania porów. Działa idealnie na podrażnienia skóry.

4.Jako pomadka do ust i ochrona przed promieniami słonecznymi: Olejek pomoże wygładzić usta i posiada filtr SPF 4 dla lekkiej ochrony przed słońcem.

5.Jako dezodorant: Połącz olejek kokosowy ze skrobią kukurydzianą / mąką arrarutową i sodą oczyszczoną, by otrzymać naturalny dezodorant.

6.Jako peeling do ciała: Wymieszaj olejek z solą kamienną i dobrze wypłucz. Pozostawi on Twoją skórę miękką jak jedwab. Możesz dodać olejków aromatycznych dla zapachu.

7.By zapobiec łupieżowi: Wetrzyj olejek w skórę głowy by wyrównać nawilżenie skóry i wyleczyć łupież. Może być również używany do regulacji wydzielania sebum na skórze głowy.

8.By zmniejszyć i zapobiec zmarszczkom: Wetrzyj olejek w pomarszczone miejsca i obwisłą skórę. Kokos wspomaga tkankę łączną i pomoże Ci wyglądać młodziej.

9.By wyleczyć blizny oraz zmniejszyć obrzęki i zaczerwienienia: Nałóż bezpośrednio na dotknięte miejsce.

10.By złagodzić ciemieniuchę: U niemowląt z suchymi płatkami skóry na głowie pomoże codzienne wcieranie olejku kokosowego.

11.By wyleczyć poparzenia i zapobiec powstawaniu blizn: Natychmiast nałóż w miesjcu oparzenia i powtarzaj czynność kilka razy dziennie do momentu wyleczenia.

12.By zatrzymać swędzenie lub pieczenie skóry po ukąszeniu owada: Nałóż bezpośrednio na miejsce ukąszenia. Olejek także pomoże w procesie leczenia.

13.Przy problemach skórnych: Łuszczyca, wypryski, atopowe zapalenie skóry i inne problemy dermatologiczne dają się wyleczyć przy pomocy olejku kokosowego.

14.Na rozstępy: Mimo iż olejek niekoniecznie może wyleczyć rozstępy, pomaga odżywić zniszczoną skórę.

15.Jako maść na wysypkę pieluszkową: Olejek kokosowy jest całkiem naturalny i bezpieczny dla pieluch z materiału oraz delikatny dla wrażliwej skóry niemowląt.

16.Jako odżywka: Nałożony na całe ciało, szyję i twarz, olejek kokosowy nie zawiera wody, by wysuszyć skórę, jak większość balsamów do ciała.

17.Przed goleniem: Jako przygotowanie skóry do golenia, olejek kokosowy chroni skórę przed zniszczeniem przez żyletkę.

18.Do leczenia: Kokos tworzy cienką powłoczkę nad zatarciami i skaleczeniami chroniąc je przed kurzem, wirusami i bakteriami. Przyspiesza proces leczenia i pachnie lepiej niż reszta kremów na rany.

19.Jako krem do oczu: Nałożony pod oczy i na powieki, olejek kokosowy zmniejsza obrzmienia, zmarszczki i cienie pod oczami.

20.Jako sposób na zabliźnienie się tatuażu: Użyj olejku jako wygładzacz tatuażu, a także by pomóc zaleczyć się nowym tatuażom oraz zapobiec uciekaniu pigmentu z już istniejących. Kokos także zmniejsza szanse na wdanie się infekcji.

21.Jako mydło i środek do higieny twarzy: Olejek kokosowy zmieszany z olejkami z oliwek, migdałów, rycynusa i awokado może być używany w miejsce mydła do twarzy. Wetrzyj mieszankę w wilgotną twarz i pozostaw na skórze na 2 minuty. Spłucz i osusz twarz dokładnie poklepując.

22.Dla głębokiego nawilżenia włosów: Nałóż łyżeczkę olejku kokosowego na końcówki włosów, rozprowadzając resztę grzebieniem lub palcami. Dla głębokiej kuracji wetrzyj go w skórę głowy i przejedź palcami po całej długości włosów, aż do końcówek. Załóż czepek na czas kuracji, by upewnić się, że olejek nie przedostanie się na pościel, gdy będziesz spać.

23.Na zapalenie ucha zewnętrznego: Wymieszaj z olejkiem z czosnku i użyj kilku kropel na około 10 minut w chorym uchu. Powtórz 2 do 3 razy dziennie.

24.Jako maść na sutki: By nawilżyć suche, obolałe lub spękane sutki, nałóż olejek kokosowy na wacik i nawilżaj je między karmieniami lub po obtarciach spowodowanych bieganiem.

25.Podczas przebywania na słońcu: Aby wyleczyć oparzenia, wmasuj olejek kokosowy w dotknięte miejsca, Mimo iż posiada tylko filtr 4, także zapewnia ochronę przed słońcem.

26.By leczyć trądzik: Ludzie z tłustą "strefą T" i ogólnie tłustą cerą powinni stosować ilość olejku wielkości groszku lub obok makijażu by zredukować wydzielanie sebum.

27.Do stylizacji włosów i przeciwko rozdwajaniu końcówek: Wetrzyj trochę olejku w dłonie. Przejedź palcami przez włosy od skóry głowy aż do końcówek lub wklep go we włosy.

28.Do usuwania makijażu: Używając wacika wklep małą ilość olejku kokosowego w makijaż i delikatnie zetrzyj, by go usunąć. Działa idealnie!

29.Jako żel zmniejszający tarcie podczas stosunku: Kokos jest naturalnym substytutem dla chemicznych nawilżaczy. Nie działa jednak najlepiej z lateksem. Nie używaj go więc z prezerwatywami!

30.Jako olejek do masażu: Używany do masażu olejek sprawi, że poczujesz się i zaczniesz pachnieć, jakbyś był/a na wakacjach na wyspach tropikalnych.

Olejek Kokosowy dla Twojego Najlepszego Zdrowia
Kokos nie tylko jest odpowiedni, by utrzymać Twój wygląd w najlepszej formie. Przydaje się także w dbaniu o zdrowie ogólne i samopoczucie. Niektóre z jego zastosowań to:

31. Przy karmieniu: By wzbogacić produkcję mleka, spożywaj 3,5 łyżki stołowej olejku kokosowego każdego dnia.

32. Dla formy: Olejek kokosowy stymuluje Twój metabolizm, poprawia energię i funkcjonowanie tarczycy by zmniejszyć ilość niechcianego tłuszczu przy budowie mięśni.

33. Dla kości i zębów: Jako pomoc przy wchłanianiu wapnia i magnezu, olejek z orzecha kokosowego prowadzi do lepszego rozwoju kości i zębów.

34. Przy krwawieniu z nosa powiązanego ze zmianami klimatycznymi: Smarowanie wewnętrznych ścian nozdrzy pomaga zapobiec nadmiernemu wysuszaniu i pękaniu błony śluzowej nozdrzy związanemu z pogodą, także chroniąc przed krwawieniem.

35. Dla lepszego stanu dziąseł: Olejek kokosowy użyty z sodą oczyszczoną wspomaga zdrowie dziąseł, jeśli stosuje się go do mycia zębów.

36. Dla bystrzejszego, wydatniejszego myślenia: Średniołańcuchowe trójglicerydy w olejku kokosowym wolno przepływają z krwi do mózgu, wzmacniając percepcję.

37. Dla lepszej pracy płuc: Olejek kokosowy zwiększa płynność powierzchni komórek.

38. Do produkcji insuliny: Kokos polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy w krwi, zarówno dla diabetyków i ludzi z normalnym poziomem cukru we krwi.

39. Dla wchłaniania składników odżywczych i witamin: Olejek pomaga ciału wchłaniać i łatwiej wykorzystywać witaminy A, K, E i D.

40. Dla trawienia: Tłuszcze zawarte w olejku kokosowym pomagają kontrolować te pasożyty i grzyby w Twoim układzie trawiennym, które powodują niestrawności i inne problemy, takie jak zespół jelita drażliwego.

41. Dla utraty wagi: Tłuszcze nasycone olejku kokosowego wspierają utratę wagi i kontrolują łaknienie.

42. By złagodzić mdłości: Olejek kokosowy wtarty w wewnętrzną stronę nadgarstka i przedramię potrafią załagodzić dolegliwości żołądkowe.



Olejek z Orzecha Kokosowego na Problemy Zdrowotne
Spożywanie olejku kokoswego pomaga w zapobieganiu, łagodzeniu, a nawet leczeniu problemów zdrowotnych. Znany jest ze wspomagania ciała i umysłu, wzmacniania systemu odpornościowego i utrzymywania jasności umysłu. Niektóre z problemów zdrowotnych, w których pomoc niesie olejek kokosowy to:

•Niestrawność i cofanie się kwasu żołądkowego do przełyku
•Choroba Addisona oraz zespół chronicznego zmęczenia
•Sucha, łuszcząca się skóra spowodowana słabym spożyciem tłuszczu
•Cukrzyca, dla ustabilizowania poziomu cukru we krwi i kontroli uczucia łaknienia
•Sezonowy katar sienny i alergie
•Przeziębienia i grypa, jako zapobiegacz zapaleń i pojawiania się mikrobów
•Hemoroidy, przy stosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym
•Pleśniawka
•Funkcjonowanie tarczycy, jej regulacja i stabilizacja
•Choroba Alzheimera i demencja
•Autyzm
•Epilepsja, do złagodzenia ataków
•Astma, u dorosłych i dzieci
•Napady gorąca
•Żółtaczka
•Wrzody i cysty
•Choroby wątroby
•Choroby płuc
•Infekcje układu moczowego
•Zapalenie trzustki
•Choroby nerek i kamienie, rozpuszczając drobne kamienie
•Skurcze menstrualne i obfite krwawienia
•Choroby woreczka żółciowego, pomagając w zwiększeniu przepływu żółci (może także powodować kamienie w woreczku żółciowym)
•Zaparcia, nieswoiste zapalenia jelit, syndrom podrażnionego jelita, infekcje jelit
•Mukowiscydoza i infekcje oskrzeli
•Wysoki cholesterol poprzez poprawienie poziomu HDL
•Migreny, przy regularnym stosowaniu
•Nowotwór, przyłączając się do ochrony przed rakiem okrężnicy i piersi
•Choroby serca
•Wrzody żołądka, regulując wzrost bakterii Hp i łagodząc podrażnienia wyściółki żołądka
•Niedożywienie
•Wolną cyrkulację lub obrzęki, gdy olejek jest nakładany na skórę delikatnym ruchem okrężnym w skierowanym w stronę serca
•Przerost prostaty, jako część łagodnego rozrostu gruczołu krokowego
•Lekka depresja i zaburzenie percepcji, gdy stosuje się go w połączeniu kognitywną terapią behawioralną, olejem pochodzącym z ryb iinnych metod leczenia
•Gazy, ze względu na zachwianą równowagę bakterii jelitowych
•Próchnica i parodontoza
•Stosowanie miejscowe


Stosowany miejscowo, olejek kokosowy wykazał zdolność do leczenia lub łagodzenia następujących objawów:
•Grzybica stóp
•Wszawica
•Trądzik
•Alergia na pyłki i katar sienny, gdy zostaje wmasowany w wewnętrzne strony nozdrzy
•Wrzody i cysty
•Zakwasy i bóle pleców
•Infekcje uszu, gdy zostaje zmieszany z olejkiem z czosnku
•Grzybica paznokci u stóp
•Zatkanie nosa lub zator w klatce piersiowej, gdy zostanie wtarty w klatkę i pod nosem
•Cellulit
•Choroby dziąseł, bolesne owrzodzenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł, gdy używa się jako pasty mieszanki olejku z sodą oczyszczoną
•Obrzęki, by zmniejszyć swędzenie i puchnięcie
•Opryszczka, gdy zostaje nałożony na skórę i jest przyjmowany doustnie
•Brodawki narządów płciowych, gdy jest stosowany na skórę przez ponad pół roku
•Ostre zapalenie spojówek, przy stosowaniu dookoła oka
•Obrzezanie, jako pomoc w gojeniu

Olejek Kokosowy w Opiece Nad Zwierzętami
Gdy codziennie dodasz łyżeczkę olejku do miski z wodą psa czy kota, będą cieszyć się ogólnym lepszym samopoczuciem i gładką, bardziej połyskującą sierścią. Twój zaufany weterynarz może dokonać szczególnych rekomendacji lub doradzić więcej w sprawie Twojego zwierzaka. Typowa dawka olejku to 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie na każde 5 kg ciała dla prewencji i leczenia następujących objawów:

•Zaburzenia trawienia
•Kuleczki sierści - eliminacja i pomoc w odkrztuszaniu
•Problemy skórne, jak np. atopowe zapalenie skóry, alergia na pchły, swędzenie skóry
•Artretyzm i problemy z wiązadłami
•Rany, skaleczenia, miejsce zapalenia, pogryzienie, ukąszenie, suchość skóry i dezynfekcja i leczenie suchej sierści
•Kontrola i zapobieganie cukrzycy
•Zmniejszenie wagi i podniesienie poziomu energii
•Zaburzenia tarczycy, poprzez regulację funkcji
•Brak energii u psów
•Uszkodzenie mózgu, poprzez zwiększenie produkcji białka amyloidowego
•Grzybice, w tym infekcje spowodowane przez grzyb o nazwie Candida
•Reakcje alergiczne
•Nieprzyjemny oddech

Inne Zastosowania Olejku Kokosowego
Olejek z orzecha kokosowego jest dobry nie tylko dla zdrowia osobistego i samopoczucia zwierząt, można go wspaniale używać w całym domu. Zaskoczy Cię wiele z wygodnych sposobów zastosowania, w tym:

•Usuwanie gumy do żucia z włosów: Wetrzyj olejek kokosowy w miejscu gumy, zostaw na 30 minut, a potem usuń gumę łatwo rolując ją między dłońmi.
•Usuwanie innych lepkich substancji z powierzchni i wzorów: Wymieszaj olejek kokosowy w równych proporcjach z sodą oczyszczoną tworząc pastę. Nałóż ją na lepką powierzchnię i zostaw na minutę. Zdrap ją ostrzejszą stroną gąbki lub starą szczoteczką do zębów.
•Naoliwienie drewnianych mis i desek do krojenia
•Polerowanie brązu przy użyciu waty
•Odstraszanie owadów, gdy zmiesza się go z olejkiem miętowym i wetrze w wyeksponowane miejsca na skórze
•Czyszczenie i nawilżanie skórzanych przedmiotów
•Polerowanie mebli: Zmieszaj olejek kokosowy z odrobiną soku z cytryny i sprawdź na małym kawałku mebla, dla pewności, czy ta metoda działa jak potrzeba.
•Sezonowanie przyborów kuchennych
•Robienie mydła: Użyj olejku kokosowego jako jednego z tłuszczów w swoim przepisie na mydło

--------------------------------------------------------------------------------

Udostępnij ten artykuł znajomym i rodzinie!


http://www.buzzhearts.com/pl/blog/mowil ... 21-00%3A37

PS. klimat sie ociepla, wiec kto wie :?: :D
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: barneyos » środa 23 mar 2016, 11:22

Z książki Jerzego Zięby:

Do smażenia nie należy używać tłuszczów roślinnych, za wyjątkiem oleju kokosowego
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

To masz
Posty: 61
Rejestracja: czwartek 24 wrz 2015, 14:53
x 1
x 6
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 122 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: To masz » środa 23 mar 2016, 22:54

Mam w domu dwa rodzaje oleju kokosowego. Jeden bezzapachowy, rafinowany do smażenia, a drugi nierafinowany i tłoczony na zimno do podjadania w ciągu dnia. Warto zjadać łyżkę- dwie oleju kokosowego do każdego posiłku, dlatego że tłuszcz ułatwia przyswajanie witamin. Ciekawostką jest to, że łyżka oleju kokosowego działa korzystnie podczas jedzenia owoców, ponieważ spowalnia przyswajalność cukrów.
0 x



Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: euroscan » czwartek 24 mar 2016, 07:14

Jeden bezzapachowy, rafinowany do smażenia, a drugi nierafinowany i tłoczony na zimno ...

- ja bym ten bezzapachowy, rafinowany wyrzucił.
- rafinacja przebiega w temperaturze około 250 St C, czyli masz tam tłuszcze trans, czyli bardzo niedobrze dla zdrowia.
- ale to twoja decyzja.
- własnie wczoraj byłem na seminarium i omawialismy tłuszcze, w tym ten kokosowy.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: barneyos » poniedziałek 25 kwie 2016, 09:16

Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna - Agnieszka Obiedzińska, Bożena Waszkiewicz-Robak.

http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%201%2880%29/027_044_02_Obiedzinska.pdf
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 25 kwie 2016, 09:45

Jestem nowy na tym forum. Polecił mi tą witrynę bliski krewny, szukając dla mnie pomocy. Niedawno upłynął rok, gdy dowiedziałem się o szokującej mnie i moich najbliższych informacji, a mianowicie, że jestem chory na jaskrę. Dotknęła mnie ta choroba w młodym wieku, bo gdy ją wykryłem rok temu miałem 39 lat. Dla lekarzy byłem i jestem nietypowym przypadkiem, bo nie wpisywałem się w żaden czynnik ryzyka zachorowania na tą okrutną chorobę oraz sama odmiana jest rzadka – bo tzw. jaskra barwnikowa. Chorobą postępowała bardzo szybko, tzn. bardzo wysokie ciśnienia w oczach, a w związku z tym – obumieranie nerwu wzrokowego. W przeciągu kilku mscy miałem 3 operacje, zabieg laserowy, około lub ponad 100 bolesnych zabiegów pooperacyjnych związanych z nakłuwaniem oczu. To wszystko daleko od mojego miejsca zamieszkania, natomiast po powrocie do miejsca zamieszkania – kolejne wizyty na SOR’ach w celu zbijania ciśnień kroplówkami. Przeszedłem i nadal przechodzę straszną traumę psychiczną i fizyczną. Ostatni rok był dla mnie i moich najbliższych (syna, żony, rodziców) nieopisaną męką i walką. Doznaliśmy wiele krzywd, rozczarowań, błędów ludzkich i opieki zdrowotnej
.
Obecnie biorę maksymalne ilości kropli, które nie odnoszą oczekiwanego rezultatu. Może starczy, jak na pierwszy wpis

Chyba potrafię zrozumieć jak się czujesz ponieważ ja mam za sobą chodzenie w okularach spawalniczych i uszczelnianie zasłonami wszystkich okien.
Odnośnie odstawienia części pokarmów to z całą pewnością musisz odstawić większość zbóż, a szczególnie pszenicę. Tego zboża wcale nie dotykaj. Podobnie z owsem, jęczmieniem i ryżem. Jedynie możesz nieźle tolerować chleb żytni na zakwasie.
Można sobie radzić np mąka gryczana, z amarantusa lub żytnia.

Postaraj się o dobre jaja z hodowli gdzie nie stosuje się pasz z antyutleniaczami i tłuszczami. Jaja są doskonałym, zrównoważonym pokarmem bogatym w wiele witamin, makro i mikro elementów oraz doskonałe kwasy tłuszczowe nie wspominam nawet o szerokim spektrum witamin z grupy B oraz karotenoidów, tokoferoli itd.
Ja na Twoim miejscu nie stosowałbym pasty budwigowej a oleje z żółtkiem jaja. Taka pasta będzie znacznie lepiej metabolizowana bez obawy o rozszczelnienie wyściółki okrężnicy i obrzęku błon śluzowych. Dzięki obecności w żółtku jaja enzymów oraz kwasów tłuszczowych znacznie lepiej przebiegać będzie metabolizm kwasów z oleju.

Nie obawiaj się ALA nic Ci się nie stanie kiedy będziesz brał np 3 - 4 razy dziennie po 300mg zawsze jednak z posiłkiem lub pastą olejowo żółtkową.
To prawda co napisał Heniek o antyutleniaczach. Same antyutleniacze niewiele jednak pomogą jeżeli dostarczysz je bez substancji towarzyszących które działają z nimi synergicznie. Chodzi mi o wszelkie flawonoidy barwniki roślinne np truskawka, jagody, czerwone winogrona itd.
Witamina C w dużych ilościach z flawonoidami do nabycia na allegro. Bierz przynajmniej 4 - 5 razy dziennie po 4 - 5 tabl/1000mg łącznie jednorazowo po kilka gr.

Kolejna sprawa to witamina D3. Zaopatrz się w kaps po 10 000 IU i bierz tyle aby osiągnąć poziom około 85 - 100ng/ml.

Suplement Specjal Two firmy Now moim zdaniem będzie trafionym zakupem w Twoim przypadku. Bierz 3x1.

Betaina HCL 2 - 3 kaps do każdego posiłku aby poprawić przyswajanie białek i dzięki temu pozbyć się wielu ognisk zapalnych, a jednocześnie dostarczyć brakujące aminokwasy.

I ostatnia sprawa możliwe że najważniejsza. Kup sobie dobrej jakości olej z siemienia lnianego tłoczony na zimno. Namawiałbym Cię na mój produkt czyli Zrównoważone Kwasy Tłuszczowe IQ200 ale jeszcze nie mam takiej ilości bym mógł wysłać.
Oleje zacznij pić od 10ml dziennie i stopniowo zwiększaj do 30ml ale tylko z posiłkami ewentualnie z żółtkiem jaja i ALA. Takie ilości można brać tylko wtedy gdy systematycznie dostarcza się kwas alfa liponowy.
Absolutnie nigdy i pod żadnym pozorem nie spożywaj olejów ze sklepu, tłuszczy trans, tłuszczy utwardzonych i innych przemysłowych. Jedynymi tłuszczami jakie powinieneś spożywać to oleje tłoczone na zimno wysoko linolenowe, masło (te prawdziwe), olej kokosowy oraz smalec ale bez antyutleniaczy i oczywiście świeży.
Daruj sobie też tzw oleje tłoczone na zimno ze sklepów stojące na półkach bo są to jakieś toksyczne badziewia. Żaden dobry olej nie może stać na półce. Te badziewia najczęściej tłoczone są z odmian nisko linolenowych aby nie utleniały się i dobrze smakowały.

Jest już dość liczna grupka, która zażywa IQ200 i 100 Lat Plus. Muszę powiedzieć, że efekty przerosły znacznie moje oczekiwania. Np w piątek zawiozłem 2 buteleczki do kolegi i już dzisiaj dzwonił do mnie z wiadomością, że poprawił mu się wzrok. Czyta małe literki bez okularów.
Owszem to jest możliwe i w moim wypadku tak było, że po tygodniu musiałem zmienić okulary na słabsze o 1 dioptrię ale po odstawieniu na kilka tygodni Zbilansowanych Kwasów Tłuszczowych wzrok uległ pogorszeniu chociaż już nie do tak dużej wady jaka była przed suplementacją. Kiedy ponownie zacząłem je brać wzrok natychmiast uległ poprawie.
Uważam, że kwasy te trzeba brać przez kilka miesięcy aby poprawa utrwaliła się i dotyczy to nie tylko wzroku.
Każdego dnia dowiadujemy się nowych rzeczy na temat tych kwasów. Wciąż jeszcze prowadzone są badania różnych zestawów i nieco zmodyfikowaliśmy skład aby zoptymalizować pozytywne oddziaływanie.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 25 kwie 2016, 09:49

Składy:
IQ-200
1. Olej lniany wysokolinolenowy (odmiana szafir)
2. Olej z wiesiołka dziwnego
3. Olej z lnianki
4. Olej z orzechów włoskich
5. Olej z pestek czarnej porzeczki
6. Olej z orzechów brazylijskich
7. Olej z amarantusa
8. Olej z ostropestu plamistego
9. Olej z czarnuszki

100 Lat Plus
1. Olej wysokolinolenowy (odmiana szafir)
2. Olej z orzechów włoskich
2. Olej z wiesiołka dziwnego
3. Olej z pestek dyni
4. Olej z czarnuszki (nasiona egipskie)
5. Olej z ostropestu plamistego
6. Olej z amarantusa
8. Olej z orzechów brazylijskich
9. Olej z pestek czarnej porzeczki

ZŁOTO FARAONÓW
1. Olej wysykolinolenowy (odmiana szafir)
2. Olej z ostropestu plamistego
3. Olej z czarnuszki
4. Olej z lnianki
5. Olej z orzechów włoskich
6. Olej z pestek dyni
7. Olej z wiesiołka dziwnego
8. Olej z z pestek czarnej porzeczki

Wszystkie cytaty z tego tematu i forum:
http://davidicke.pl/forum/oleje-tloczon ... 00#p198164

Siadł mi ostatnio wzrok tak z ''dnia na dzień''
Zaopatrzyłem się się u źródła w IQ200, biorę od 10 dni, zamelduję o efektach.
Po kilku dniach miałem odczucie ''piachu w oczach'', czyli coś się dzieje.. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: barneyos » poniedziałek 25 kwie 2016, 11:45

To Bow1 już sprzedaje ?
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 25 kwie 2016, 11:47

Tak. ;)
Jakaś biznesłomen chciała wykupić wsio, ale nie wyszło..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Teresa
Posty: 150
Rejestracja: poniedziałek 15 gru 2014, 09:07
x 1
x 10
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowanie: 316 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Teresa » poniedziałek 25 kwie 2016, 13:43

Grzegorz piasek w oku to nic inne jak zespół suchego oka. Ja przez okres 2 lat leczyłam w klinice i bez żadnego pozytywnego rezultatu. Dopiero jak zaczęłąm brać jodyne 2 lata temu to wszystko ustąpiło :) Spróbuj wiekszą dawke jodyny ;) Pozdrawiam
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 25 kwie 2016, 13:48

Nie miałem suchego oka, po tych olejach takie mam siurpryzki .. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Teresa
Posty: 150
Rejestracja: poniedziałek 15 gru 2014, 09:07
x 1
x 10
Podziękował: 459 razy
Otrzymał podziękowanie: 316 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Teresa » poniedziałek 25 kwie 2016, 14:22

Nie wierze siurpryski?? :lol: czyli skutki uboczne :o ;)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 26 kwie 2016, 14:44

Ja już widziałem prawie natychmiastowe działanie mieszanki olejowej.
Przyjechał do mnie w styczniu kolega z glejakiem. Praktycznie 1/3 mózgu to glejak, obrzęk mózgu, padaczka itd. Wyglądał bardzo źle poruszał się z ogromnym trudem.
Może kiedyś pojawi się na tym forum na razie tylko czyta.
Wycisnąłem sok 1,5 pomarańczy do soku dolałem jakieś 70-80ml mojej mieszanki olejowej, podałem a po około godzinie kolega wyglądał zupełnie inaczej. Lepiej się wysławiał, twarz nie była już blada, wyraźnie się ożywił.
Od tamtej pory pije on systematycznie ten suplement a w sobotę był już na zlocie motocyklistów.
To nie placebo Andrzeju. Trafiłeś na dobry olej zimno tłoczony z dobrej odmiany siemienia lub brakowało Ci lipidów.
Wiesz, że ja polecam oczywiście Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe ponieważ moim zdaniem mają szersze spektrum działania i uwzględniają wiele aspektów ale jeżeli masz dostęp do dobrego oleju z siemienia to na razie pij ten olej.

Przy okazji pozwolę sobie wspomnieć o jeszcze jednym pozytywnym działaniu odpowiednio zbilansowanych kwasów tłuszczowych.
Wiem, że duże spożycie tłuszczy prowadzi do nasilenia się konglomeracji erytrocytów. Chodzi o to że czerwone ciałka krwi nie poruszają się samodzielnie a w sklejonych formacjach. Jest to bardzo niebezpieczne zjawisko gdyż prowadzi do wielu problemów w tym do zakrzepów i zatorów, niedokrwienia pewnych obszarów oraz stanów zapalnych.
Sytuacja taka spowodowana jest dostarczaniem niewłaściwych lipidów w tym kwasów tłuszczowych, a liczne konglomeraty erytrocytów świadczą ewidentnie o zaburzonej gospodarce lipidowej organizmu.
Jak naprawić taki stan?
Jest to wykonalne.
Należy przywrócić właściwą polarność błon fosfolipidowych aby poszczególne komórki krwi miały ten sam potencjał i odpychały się wzajemnie. Wewnętrzna ściana naczyń krwionośnych również ma mieć identyczny potencjał wówczas komórki krwi poruszają się bezkolizyjnie jakby na poduszce magnetycznej. Nie tworzą się konglomeraty.
Spotkałem się z takimi badaniami, które wykazały, że nadmierne spożycie tłuszczy roślinnych prowadzi do konglomeracji komórek krwi. Owszem to prawda ale dotyczy niewłaściwych kwasów tłuszczowych lub uszkodzonych (denaturowanych) kwasów tłuszczowych oraz innych lipidów.
Przekładając na nasz język spożywanie tłuszczy trans, spożywanie niewłaściwie zbilansowanych kwasów tłuszczowych prowadzi do poważnych zaburzeń gospodarki lipidowej.
Natomiast spożywanie odpowiednio zbilansowanych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych o nieuszkodzonych łańcuchach naprawia polarność błon fosfolipidowych i przywraca właściwą równowagę gospodarce lipidowej.
Istotne jest też dostarczanie odpowiednich proporcji tokoferoli, które okazuje się mają za zadanie wbudowywać się równolegle do łańcuchów kwasów tłuszczowych w błonach fosfolipidowych komórek ale również w błonach plazmatycznych.
Wszystko to niezwykle szybko
przywraca właściwe możliwości obronne komórce dzięki "szczelnej" i odpornej na patogeny błonie komórkowej,
usprawnia transport zarówno ten aktywny jak i nieaktywny do wnętrza i na zewnątrz komórki
usprawnia transport wewnętrzny komórki
poprawia pracę mitochondriów dzięki właściwej budowie podwójnej błony lipidowej ale i z innych powodów, które w tej chwili pominę
poprawia komunikację komórki ze światem zewnętrznym
dzięki temu oczyszcza się tzw matrix poszczególnych organelli ponieważ łatwiej usuwane są cząsteczki zbędne
itd itd
Nie sposób wymienić wszystkich korzyści jakie można osiągnąć dzięki przywróceniu równowagi gospodarce lipidowej naszego organizmu.
A więc nie chodzi tylko o właściwą strukturę budowy błon fosfolipidowych ale również ich polarność.

http://davidicke.pl/forum/oleje-tloczon ... ml#p201094
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 05 maja 2016, 13:07

Kwas gamma-linolenowy, GLA.
Wiąże się z nim ciekawa historia. Swego czasu jeden z lekarzy ogłosił, że kwas ten jest jednym z najważniejszych odkryć współczesnej medycyny, jego niedobory są prawdziwą epidemią, a sporo schorzeń cywilizacyjnych, przede wszystkim nowotwory, są wywołane właśnie niedoborami tegoż. Oczywiście został wyśmiany (GLA nie można opatentować, więc nie można na nim za bardzo zarabiać), nie podjęto co prawda żadnych badań żeby sprawdzić czy działa – po prostu ogłoszono, że nikogo się tym nie wyleczy, lekarz ten miał sporo problemów prawnych – sprzedawał ten specyfik jako lek na raka. O wszystkim zapomniano, aż pewnego dnia grupa naukowców postanowiła sprawdzić, co się stanie, jak do hodowli tkankowej raka wątroby doda się kwasu gamma linolenowego. Jakieś było ich zdziwienie, gdy rozwój nowotworu został całkowicie zatrzymany. Nie spowolniony, nie zakłócony – po prostu stanął. Gdyby w organizmie pacjenta GLA znajdował się od samego początku, nowotwór nigdy by się nie rozwinął. Zrobił się mały szum, trochę pokrzyczano, że należy jak najszybciej przeprowadzić szczegółowe badania, potwierdzić w badaniach na pacjentach. Ale jak wspomnialem, na GLA nie można zarobić ani grosza, a pacjent z nowotworem to zysk rzędu dziesiątek tysięcy. O sprawie dość szybko zapomniano.

Potem okazało się, że suplementacja olejem z wiesiołka (którego głównym składnikiem jest właśnie GLA) ma szereg innych zastosowań – w kilka miesięcy sprawiła, że ludzie z reumatoidalnym zapaleniem stawów odstawiali leki, w 2 miesiące całkowicie uzdrowiła chorych na zespół przewlekłego zmęczenia. Błyskawicznie leczył problemy ze spojówkami. Rewelacyjnie radził sobie z migreną. Osobiście słyszałem o bardzo wielu sukcesach – łącznie z odstawieniem leków przez osobę chorą na toczeń układowy. Niestety, praktycznie w ogóle nie przeprowadza się badań nad tą tanią, niemożliwą do opatentowania substancją.

Cóż to wszystko ma wspólnego ze stwardnieniem rozsianym? Bardzo dużo. Przede wszystkim, chorzy mają o wiele, wiele niższy poziom GLA, niż przeciętny człowiek – co jest logiczne i oczywiste, jako że wszyscy oni są pod wpływem czynników obniżających ten poziom. Znajdźcie czynnik obniżający poziom GLA, a przekonacie się, że jest on czynnikiem ryzyka stwardnienia rozsianego. Jedznie dużych ilości mięsa i mleka? Zgadza się. Niskie spożycie nasion roślin oleistych i orzechów? Zgadza się. Karmienie butelką zamiast piersią? Zgadza się. Infekcja wirusem Epsteina-Barr? Tak, też się zgadza.

Jest to tak oczywiste, że aż razi po oczach. Ale czy już pisałem, że GLA nie można opatentować? No nie można, wiec w gabinecie lekarskim o tym nie usłyszycie. Niedobory kwasu gamma linolenowego wywołują bardzo silną reakcję zapalną – to, co normalnie byłoby lekkim zaczerwienieniem, u osób z niedoborami zamienia się w jakąś masakrę – stąd reumatoidalne zapalenie stawów (zamiast strzyknąć w stawie, wykręca go poza granicę zwyrodnienia), tzw „zespół jelita drażliwego” czy wreszcie – stwardnienie rozsiane, drobne zmiany w obrębie mózgu doprowadzają do potężnej reakcji odpornościowej. Bez GLA organizm nie „wyciszy” raz rozpoczętej reakcji. Po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego normalny człowiek poczuje delikatny dyskomfort w jelitach, człowiek z bardzo niskim poziomem GLA dostanie owrzodzenia.

Ale ale, przecież to, że niedobór jakiejś substancji wywołuje chorobę, nie oznacza, że jej uzupełnienie ją leczy! W końcu jeśli ktoś został postrzelony, nic nie da założenie mu kamizelki kuloodpornej – szkoda już została poczyniona! Na szczęście sprawdzono hipotezę GLA. Podawano go pacjentom, w ciągu 2 lat nastąpiło cofnięcie się choroby o niemal 2 punkty na skali EDSS. Co prawda sprzedawcy leków mogą machać wam przed oczyma badaniem sponsorowanym przez koncerny farmaceutyczne, w których suplementacja GLA nie przyniosła efektów – ale wczytajcie sie dokładnie w treść. W badaniu sponsorowanym przez koncerny (tym, o którym się najczęściej mówi) używano śmiesznie małych dawek suplementu. W badaniu które faktycznie wykazało skuteczność i dosłownie cofnęło chorobę (mało popularne, nikt prawie o nim nie wspomina) dawki były wielokrotnie większe.

Od razu mówię – trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nie można się spodziewać dosłownie żadych efektów przed upływem kilku miesięcy – w ten sposób działa GLA. Organizm musi go stopniowo, powoli wbudować w błony komórek, wszędzie. To zajmuje dużo, dużo czasu. Potem będzię się on utrzymywał całymi latami, a nawet dziesięcioleciami – ale jego uzupełnienie naprawdę długo trwa. To jest taki „długoterminowy” suplement.

Ah, no tak, zapomniałem napisać, jak się go uzupełnia.

Kupujemy olej z wiesiołka albo z ogórecznika, pijemy 20 ml dziennie (2x10ml). Polecam wiesiołek – tańszy i smaczniejszy.

http://www.stwardnienie.naturalneleczen ... l/gla.html
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16985
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 25 wrz 2016, 16:40

1 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 27 wrz 2016, 13:49

Do najlepszych olejów do gotowania, jak obszernie potwierdziła szanowana Weston A Price Foundation, należą:

Masło (od krów karmionych trawą, ma ciemniejszy żółty kolor)
Łój wołowy, barani i jagnięcy (zwierzęta karmione bez hormonów i antybiotyków)
Smalec wieprzowy (ze świń karmionych bez hormonów i antybiotyków)
Tłuszcz kurzy, gęsi i z kaczek (z drobiu karmionego bez hormonów i antybiotyków)
Oleje: kokosowy, palmowy i ziaren palmowych


Oleje a koszmar raka

W 1956, czołowy producent oleju spożywczego opublikował w czasopismach szereg reklam twierdząc, że „smażona żywność staje się lekką żywnością”, kiedy olej warzywny użyje się zamiast masła lub smalcu. Wyraźny przekaz dla dbających o zdrowie gospodyń domowych był taki, że olej warzywny był niskokalorycznym rozwiązaniem dla używanych przez nas bardziej tradycyjnych tłuszczów. Miliony kucharzy – o dobrych intencjach – złapały się na tę przynętę i zmieniły zwyczaje, uważając, że w rezultacie ich rodziny będą zdrowsze.
Obrazek

60 lat tego marketingowego blitzu było najwyraźniej sukcesem dla przemysłu. Oleje warzywne dalej są używane w smażonej i przetworzonej żywności. Sprzedawcy dalej twierdzą, że są lepsze dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce, bo nie zawierają cholesterolu i nie są nasycone. Ale co nauka teraz ma do powiedzenia o tym szaleństwie olejów warzywnych?

W pigułce: cała ta „złota dobroć” wlewana do frytkownic i na patelnie, jak i polewana na surówki, nie jest dokładnie szczytem zdrowia, jak uważali przetwarzacze żywności. Tak zwane „zdrowe dla serca” oleje (np. sojowy, rzepakowy, bawełniany, słonecznikowy i kukurydziany) w jakiś sposób należą do czołowych przyczyn choroby serca i raka we współczesnej Ameryce. Większość konsumentów nie ma pojęcia że ich się oszukuje.

Historia olejów do gotowania: są to toksyczne odpady

Przemysł chemiczny i popularne media od dawna podbijali oleje warzywne jako „zdrowy” wybór spożywczy. Jest to głównie z powodu taniej produkcji i znacznych zysków. Rzekomo korzyści zdrowotne, w najlepszym przypadku są minimalne. I po ponad 100 latach wykorzystywania w żywności teraz widzimy straszne konsekwencje tego oszustwa – szalejące choroby przewlekłe.

Pochodzenie oleju warzywnego i jak doszło do tego, że stał się standardowym tłuszczem używanym w przygotowywaniu żywności w Ameryce, jest – delikatnie mówiąc – niepokojące. Zdaniem krytycznie przyjętej książki Dieta szczęścia [The Happiness Diet], wszystko rozpoczęło się od globalnego giganta produkującego dla konsumentów Procter & Gamble (P&G). P&G przekonał amerykańskie społeczeństwo by porzuciło tłuszcze zwierzęce na rzecz produkowanego przez niego przemysłowo oleju warzywnego.

Kiedy William Procter i James Gamble utworzyli grupę i rozpoczęli produkcję mydła z nasion bawełny, na początku działalności ich firmy zrozumieli, że w procesie powstawała duża ilość odpadów w formie oleju bawełnianego. Ten olej w końcu sprzedawano jako „produkt odżywczy”, choć nie ma żadnych wartości odżywczych. W postaci stałej jest naprawdę trucizną, którą niektóre kraje wykorzystują w formie kontroli urodzeń dla mężczyzn.

Przebiegły wachlarz taktyk marketingowych połączony z agresywną dystrybucją próbek w końcu umieścił ten olej w milionach domów i restauracji w całej Ameryce. Choć ten wyczyn wymagał znacznego czasu i wysiłku, przekształcenie tego przemysłowego odpadu z brudu w żywność było sukcesem, reszta jest historią.

Artykuł opublikowany w Science Monthly zwięźle podsumowuje drogę jaką olej bawełniany i inne warzywne przeszły z cuchnącego odpadu do powszechnie używanego oleju:

„To co było odpadem w 1860, nawozem w 1870, karmą zwierzęcą w 1880, i produktem spożywczym i wielu innymi rzeczami w 1890„.

Olej warzywny jest bardzo niezdrowy, oto dlaczego

Więc w czym jest problem? Jeśli olej warzywny rzekomo pomaga obniżyć cholesterol i za-pobiec twardnieniu tętnic, to czy liczy się to skąd pochodzi i w jaki sposób stał się standardowym tłuszczem w Ameryce? Nie tak szybko. Poniżej brudne fakty o oleju warzywnym, których możesz nie znać:

Dlaczego olej warzywny jest tak niezdrowy?

1.Oleje warzywne często są zjełczałe z powodu przetwarzania i utleniania

Kombinacja wysokiej temperatury, tłoczenia i rozpuszczalników chemicznych stosowanych do ekstrakcji tych olejów z roślin, narażają je na niewiarygodne ilości powietrza i światła. Kiedy to ma miejsce, oleje się utleniają i jełczeją, oraz tracą wiele albo wszystkie leczące przeciwutleniacze. To czyni je toksycznymi i zapalnymi.

2.Wiele olejów warzywnych przechodzi przez uwodornienie, co zmienia je w tłuszcze trans

Żeby otrzymać pożądaną konsystencję i strukturę do wykorzystywania w pieczeniu i innych formach gotowania, oleje warzywne często są uwodorniane by zrobić je „bardziej kremo-wymi” i solidnymi w temperaturze pokojowej. Uwodornione i częściowo uwodornione oleje warzywne są zasadniczo tłuszczami trans, które ingerują w normalny metabolizm substancji odżywczych, co prowadzi do m.in. następujących chorób:

Choroba żołądkowo-jelitowa
Uszkodzenie systemu odpornościowego
Zaburzenia wątroby
Miażdżyca
Cukrzyca
Otyłość
Nowotwory
Proces uwodornienia może przedłużyć życie olejów na półce, ale ich konsumpcja, jak wielokrotnie pokazywano w literaturze naukowej, wywoływała wiele form raka. Jedno badanie na Vanderbilt University odkryło, że konsumpcja tłuszczu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonów. Nie tylko z powodu chorób serca, ale ze wszystkich powodów, co oznacza iż ogólnie te oleje są toksyczne dla ludzkiego zdrowia.

3) Oleje warzywne wiążą się z nowotworami jelita grubego, piersi i nie tylko

Europejscy badacze odkryli kilka lat temu, że konsumpcja tłuszczów trans może niemal dwukrotnie zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet. Podobne badania wykazały, że tłuszcze trans stanowią główny czynnik ryzyka raka jelita grubego oraz innych form raka.

Jakie oleje spożywcze są dobre?

Więc jakie jest rozwiązanie? Powrót do tłuszczów zwierzęcych, starej i pewnej metody unikania pułapek konsumpcji oleju warzywnego. Jeśli nie stosujesz w gotowaniu produktów zwierzęcych, to używaj zdrowych nasyconych tłuszczów np. oleju kokosowego i palmowego. Odwrotnie do powszechnego przekonania, tłuszcze nasycone nie odpowiadają za zatykanie tętnic i sprzyjanie chorobom serca – a oleje warzywne tak!

„Tłuszcze nienasycone stanowią do 74% tłuszczu znajdującego się w zatkanych tętnicach, a więcej niż połowa to tłuszcze wielonienasycone” – tłumaczy dr Josh Axe, czołowy ekspert w dziedzinie zdrowia i odżywiania.

Do najlepszych olejów do gotowania, jak obszernie potwierdziła szanowana Weston A Price Foundation, należą:

Masło (od krów karmionych trawą, ma ciemniejszy żółty kolor)
Łój wołowy, barani i jagnięcy (zwierzęta karmione bez hormonów i antybiotyków)
Smalec wieprzowy (ze świń karmionych bez hormonów i antybiotyków)
Tłuszcz kurzy, gęsi i z kaczek (z drobiu karmionego bez hormonów i antybiotyków)
Oleje: kokosowy, palmowy i ziaren palmowych
A Von Butz

Źródło: https://thetruthaboutcancer.com/common- ... nightmare/

Tłum. Ola Gordon

http://wolna-polska.pl/wiadomosci/oleje ... ka-2016-09
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 05 paź 2016, 11:02

Ostatnio coraz częściej sie słyszy zeby unikac olei do smażenia zeby nie bac sie tłuszczów jak smalec czy masło.
Ale co juz narobili szkody polecajac oleje i oliwy ,to nie da sie tego cofnąc .
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 05 paź 2016, 11:20

Da się, nie jeść, przestać. ;)
U mnie zniknęły na zawsze.
Choć jak mówię komuś, jak to? A cholesterol? :D
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 07 paź 2016, 20:48

Cofnąć się nieco da, ale wcale nie tak prosto. Samo nie używanie olejów roślinnych nie rozwiązuje problemu, który wcześniejsze użytkowanie spowodowało. A problem może nie być wcale mały, reakcja jest indywidualna, np. niektórzy mogli sobie nawet zafundować cukrzycę typu II.
Problem olejów roślinnych, oprócz kokosowego, polega na ich jełczeniu. Żeby nie jełczały trzymacie je w lodówce, ale potem polewacie sobie np. sałatę. Zanim zostanie zmetabolizowany w wątrobie jakaś jego część zdąży po podgrzaniu w organizmie zjełczeć. A zjełczałe oleje tworzą bardzo kleistą, gęstą substancję, którą usunąć z organizmu jest niezwykle trudno. To zagęszcza np. krew, ale nie tylko. Rozpuszcza się oczywiście w rozpuszczalnikach, ale nikt sobie nie wypłucze żył np. nitro.
W/g wszelkiego prawdopodobieństwa we krwi poradzi sobie nafta, niezbyt przyjemna terapia, ale już coś - niestety nikt tego nie badał.
Jednak prawdziwa terapia usuwania tego z całego organizmu, nie tylko z krwi jest bardzo powolna i długa. Jak zwykle natura przychodzi nam z pomocą. W tym celu używamy olejku cytrynowego, albo z limonki - 2 - 3 krople dziennie przez lata. W czystej postaci nie da się ich pobrać, trzeba je w czymś zamaskować.

Wiem, że trudno jest z tych oliw i olejów całkowicie zrezygnować, nie używajcie ich proszę przynajmniej do smażenia, używajcie masła, smalcu. A tą którą musicie użyć na surowo "zakonserwujcie" mocno witaminą E - podwójna korzyść.
Ktoś powie, że masło przecież jełczeje na świeżym powietrzu. Niezupełnie, my to tak nazywamy, ale tu winno jest białko, jego resztki zawarte w maśle (zwykle ma tylko 82/83% tłuszczu). Klarowane masło nie jełczeje. Więc na maśle można smażyć, tylko bez dymu, nic przypalonego nigdy zdrowe nie będzie.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Stokrotka
Posty: 74
Rejestracja: wtorek 30 sie 2016, 12:26
x 26
x 1
Podziękował: 377 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Stokrotka » piątek 07 paź 2016, 21:39

Bow1 ma już swoje forum i tam doskonale opisuje rolę zbilansowanych kwasów.
Piję już kilka tygodni, z B.kiepskiego stanu jestem w kiepskim, ale byłam fest rozstrojona.
Oleje smaczne, najlepszy IQ200S czyli z selenem.
Staram się systematycznie, ale to moja słaba strona.
Bow daje się zmiękczyć, jak trochę pomarudzic, delikatnie.
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 17 paź 2016, 16:22

Olej cytrynowy ?

Dlaczego limonka a nie cytryna czym sie róznią ?
ja unikam smazonego na oleju bo jak zjem boli mnie żołądek ale niestety dla domowników nie ma znaczenia ze to olej tam działa.
no i te dymiace patelnie .
Ja wróciłam do smalcu tak jak to kiedys bywało a masełko tez lubie .podgardle na skwareczki .

Olej kokosowy jest mało wydajny albo mnie sie tak wydaje .

blue dobrze to wytłumaczyłes ,ze chodzi o jełczenie i kiedys ludzie nieuczeni prosci a unikali i pilnowali zeby im tłuszcz nie
zjełczał .
0 x



ODPOWIEDZ