Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Oleje, tłuszcze, optymalni

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11622
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 595
Podziękował: 21992 razy
Otrzymał podziękowanie: 18746 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 09 sie 2019, 23:27

Oleje roślinne - kluczem do uzdrawiania - Zbigniew Bańkowski na Witariadzie

https://www.youtube.com/watch?v=sAvOFKohWig

Opublikowany 8 sie 2019
0 x




Pietro
Posty: 4
Rejestracja: wtorek 20 sie 2019, 10:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Pietro » niedziela 25 sie 2019, 11:24

Dużo sprzecznych informacji, z biegiem czasu coraz więcej i coraz trudniej się połapać, jak to w końcu jest np. z mieszankami olejów? Czasem popijam zbilansowane kwasy tłuszczowe, olej z nasion, orzechów, ale mam mieszane odczucia.
0 x



cedric
Posty: 2540
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 28
Podziękował: 1625 razy
Otrzymał podziękowanie: 3470 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 29 sie 2019, 22:38

DHA
https://www.secondopinionnewsletter.com ... atment.htm

"Jeśli chodzi o ochronę mózgu, nic nie może się równać z tym leczeniem

Dr Frank Shallenberger, MD

28 stycznia 2019 r
 

 
Wiele osób w wieku powyżej 50 lat zauważa, że ​​ich mózg po prostu nie działa tak, jak kiedyś. Trudniej jest wykonywać wiele zadań. Trudniej jest się skoncentrować. I łatwiej jest się rozproszyć. Gdy byli młodsi, mogli z łatwością przywoływać nazwiska, liczby i daty. Ale te same rzeczy nie nadchodzą tak szybko, jak wtedy.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​istnieje wiele sposobów zapobiegania temu spadkowi. A dziś opowiem ci o takim, który jest łatwy i niedrogi.

Nieznaczny spadek poznania w miarę starzenia się nie jest niczym nowym. Lekarze nazywają to „związanym z wiekiem spadkiem funkcji poznawczych”, co jest po prostu oficjalnym sposobem stwierdzenia, że ​​im starszy jesteś, tym mniej wydajny staje się mózg. Ale może to być coś więcej niż tylko starszy moment.

Dla wielu osób pogorszenie funkcji poznawczych jest bardzo niepokojące. Na przykład mam pacjenta o imieniu Maureen. Miała wiele problemów. Jej konwencjonalny lekarz zdiagnozował ją cztery miesiące temu z nieznanym zaburzeniem białkowym, które może okazać się zagrażające życiu. Ale to nie wszystko.

W ciągu ostatnich sześciu miesięcy zauważyła narastający ból lewej nogi podczas chodzenia. A w zeszłym miesiącu jej lekarz odkrył, co powoduje ból. To była jej lewa tętnica biodrowa, ta, która podaje krew do nogi. Został całkowicie zatkany miażdżycą. Aby to naprawić, jej lekarz powiedział jej, że potrzebuje operacji. Brzmi jak okropnie dużo czasu, z którym trzeba sobie poradzić, prawda?

Ale choć to wszystko złe, najbardziej martwiła ją mózg.

W ciągu ostatnich kilku lat zauważyła, że ​​nie pamięta rzeczy, które powinny być jej w głowie. Na przykład opowiedziała mi o dniu, w którym była w kościele i chciała przedstawić gościowi jednego ze swoich przyjaciół. Ku jej wielkiemu zawstydzeniu, kiedy zaczęła przedstawiać się, odkryła, że ​​ma kompletną blokadę imienia swojego przyjaciela. To był ktoś, kogo znała od lat. Były też inne okazje.

Szczególnie niepokojąca była jej zdolność przypominania sobie prostych faktów. Zawsze potrafiła je sobie przypomnieć bez zwłoki. Ale teraz przyszli do niej dopiero po tym, jak pomyślała o nich przez kilka minut.

Próbowała powiedzieć komuś nazwę książki, którą czytała, ale nie pamiętała tytułu. Po około pięciu minutach wreszcie do niej dotarło. Albo pójdzie do kuchni po coś, a kiedy tam dotrze, nagle uświadomiła sobie, że nie pamięta, po co tam poszła. Pamiętaj, że ta kobieta jest nauczycielką od 40 lat. Przyzwyczaiła się do tego, że natychmiast przychodziły do ​​niej fakty.

Wielu z nas miało tego rodzaju „momenty seniorów”, ale zwykle są one spowodowane tym, że jednocześnie mamy na myśli zbyt wiele rzeczy. Mózg staje się wtedy przeciążony i rozproszony, a czasami może się wyślizgnąć. Ale sytuacja Maureen była znacznie gorsza. Był to wyraźny spadek jej funkcji poznawczych, który stale pogarszał się w ciągu ostatniego roku lub dwóch lat.

Teraz nowe badanie oferuje Maureen i innym ludziom podobną jej nadzieję. To, co odkryli ci naukowcy, może dać im szansę na odzyskanie dawnej funkcji szybkiego mózgu po prostu poprzez zmianę sposobu jedzenia i dodanie jednego suplementu do diety.

Omega-3, który lepiej chroni Twój mózg niż wszystkie inne tłuszcze

Badacze z Centrum Farmakologii Klinicznej na Uniwersytecie w Pittsburghu byli świadomi, że istnieje wiele dowodów, które łączą dietę bogatą w ryby z lepszym rozwojem mózgu u dzieci. Te same badania pokazują również, że dzieci, które jedzą więcej ryb, mają znacznie niższe ryzyko rozwoju zaburzeń poznawczych w późniejszym życiu.

Powód? Olej rybny zawiera jeden szczególny tłuszcz, który nasz mózg absolutnie musi mieć, aby optymalnie funkcjonować. Ten tłuszcz jest tłuszczem omega-3 zwanym kwasem dokozaheksaenowym, zwanym potocznie DHA (nie myl tego z hormonem DHEA - są zupełnie inne!). Oprócz ryb karmionych trawą, olej rybny jest dosłownie jedynym sposobem na uzyskanie DHA w diecie.

Ziarna, warzywa i zwierzęta karmione zbożem nie zawierają DHA. Naukowcy postanowili więc ustalić, czy wysoki poziom DHA we krwi prowadzi do lepszej funkcji mózgu. Oto co zrobili.

W tym badaniu postanowili nie patrzeć na dzieci. Zamiast tego chcieli sprawdzić, czy DHA ma wpływ na mózgi dorosłych w średnim wieku.

Znaleziono 280 mężczyzn i kobiet w wieku od 35 do 54 lat, którzy byli wolni od problemów emocjonalnych lub neurologicznych i nie przyjmowali żadnych suplementów oleju z ryb. Najpierw zbadali poziom trzech głównych tłuszczów omega-3 we krwi: DHA, ALA (kwas alfa-linolenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Opowiem ci więcej o tych innych tłuszczach i dlaczego sprawdzili je trochę.

Następnie sprawdzili funkcjonowanie poznawcze wszystkich ochotników za pomocą 75-minutowej baterii testów. Testy te oceniały rozumowanie niewerbalne, elastyczność umysłową, pamięć roboczą,i słownictwo.

Na koniec naukowcy porównali poziomy różnych tłuszczów we krwi z tym, jak dobrze badani radzili sobie w testach. To, co znaleźli, było zdumiewające.

Poziomy ALA i EPA we krwi nie były w żaden sposób powiązane z tym, jak dobrze badani spisywali się w testach. Jednak DHA był inny. Im wyższe poziomy DHA we krwi, tym lepiej uczestnicy uzyskali wyniki w testach. Te z najwyższymi poziomami miały najlepsze wyniki. I nie miało znaczenia, jak wysoki był poziom wykształcenia dla poszczególnych przedmiotów. Im więcej DHA mieli, tym lepiej działali mózgi.

Według autorów wszystkich tłuszczów omega-3 „tylko DHA wiąże się z głównymi aspektami wydajności poznawczej”. Myślę, że to imponujące. Pomyśl o tym: w grupie ponad 200 osób, u których poziom DHA był najwyższy, funkcja mózgu była najlepsza. Wystarczy, że będziesz chciał jeść ryby każdego dnia.

Ale poczekaj, historia DHA zawiera więcej
Kiedy po raz pierwszy przeczytałem to studium, od razu zacząłem się zastanawiać, dlaczego na świecie Bóg zaprojektowałby nasze ciała tak, aby potrzebowały tłuszczu, który można uzyskać tylko od ryb. A potem przypomniałem sobie ... że właściwie nie musimy jeść DHA.

Nasze ciała są w stanie wyprodukować go w razie potrzeby. Oto jak to działa.

Niezbędnym tłuszczem, który musimy jeść, ponieważ nie jesteśmy w stanie go wytworzyć, jest ALA (kwas alfa-linolenowy). W przeciwieństwie do DHA, ALA jest bogate w pełne ziarna, rośliny strączkowe i warzywa. Ale ALA to tylko element składowy. Samo w sobie nie ma sensu dla ciała. Dlatego naukowcy odkryli, że funkcja mózgu nie poprawiła się, gdy poziomy ALA stały się wyższe.

Aby był on użyteczny dla twojego ciała, twoje ciało musi przekształcić ALA w EPA i DHA. To są prawdziwe tłuszcze, od których zależy ciało. Aby go przekształcić, twoje ciało potrzebuje enzymu delta-6 desaturazy. Konwertuje ALA na EPA, a następnie konwertuje EPA na DHA. Tak długo, jak desaturaza delta-6 żyje i ma się dobrze, nie ma potrzeby jedzenia ryb ani zwierząt karmionych trawą. Możemy uzyskać wszystkie potrzebne EPA i DHA z warzyw i zbóż. Ale na tym polega problem.

Naukowcy szacują, że od 10 do 25% osób mieszkających w krajach uprzemysłowionych nie utrzymuje odpowiedniego poziomu desaturazy delta-6.

Czemu? Ma to głównie związek z naszymi uprzemysłowionymi dietami. Weź na przykład alkohol. Po spożyciu alkoholu wątroba przekształca go w substancję zwaną aldehydem octowym. Badania wykazały, że aldehyd octowy niszczy i inaktywuje desaturazę delta-6. Tyle za dużo alkoholu, a nie będziesz w stanie zrobić wystarczającej ilości EPA i DHA. Ale to nie jest tak proste, jak obserwowanie spożycia alkoholu. Istnieją inne substancje dietetyczne, które zaburzają desaturazę delta-6.

Nadmierne spożycie olejów bogatych w jednonienasycone tłuszcze mają ten sam efekt. Obejmuje to olej rzepakowy, olej arachidowy, olej migdałowy, olej z awokado, a nawet oliwę z oliwek. Nienasycone tłuszcze, takie jak krokosz barwierski, kukurydza, len i oleje orzechowe, nie stanowią większego problemu, chyba że je podgrzejesz. Masło i tłuszcze zwierzęce jeszcze bardziej hamują desaturazę delta-6. Najlepszy ogólny olej pod tym względem to olej kokosowy, a najgorsze są tłuszcze trans. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości cholesterolu może wyczerpać desaturazę delta-6. Są też inne czynniki nie dietetyczne.

Starzenie się jest czynnikiem
Podobnie jak w przypadku każdego innego enzymu w ciele, im jesteś starszy, tym mniej masz desaturazę delta-6. Niskie tempo metabolizmu powoduje również zmniejszenie enzymu. A diabetycy mają szczególny problem. W przeważającej części mają bardzo małą aktywność desaturazy delta-6. Ci ludzie zdecydowanie powinni wziąć suplement oleju z ryb.

Głównymi kofaktorami aktywności i syntezy desaturazy delta-6 są magnez, witamina B6 i cynk. Wiele osób, które jedzą typową amerykańską dietę, ma niedobór cynku i magnezu. I wiele innych o specjalnych potrzebach genetycznych, nawet jeśli mają dobrą dietę, musi uzupełnić jeden lub więcej z tych składników odżywczych, aby uzyskać optymalną aktywność desaturazy delta-6.

Jaki jest dobry plan gry dla kogoś takiego jak Maureen?

Przede wszystkim, jeśli Twoja dieta zawiera dużo olejów, szczególnie olejów podgrzanych, to zmniejsz 30-40%. Staraj się jak najwięcej używać oleju kokosowego.

Następnie zjedz więcej ryb. Łosoś jest jedną z najlepiej smakujących ryb, a także ma jedne z najwyższych ilości DHA.

Następnie, jeśli masz jakiś spadek funkcji poznawczych, uzupełnij dietę kapsułkami o wysokiej zawartości DHA. Ponadto upewnij się, że uzupełniasz swoją dietę o dobrą multiwitaminę, która zawiera B6, cynk i magnez.

Oczywiście istnieją inne czynniki, które odgrywają ważną rolę w pamięci. Wiele z nich omówiłem w przeszłości. Możesz je znaleźć na mojej stronie internetowej. Jeśli więc dokonasz powyższych zmian i nie zauważysz wyraźnej poprawy w ciągu sześciu miesięcy, porozmawiaj z lekarzem o naturalnym umyśle na temat dodania czegoś innego do programu. Pamiętaj, że twój mózg jest jak każdy inny narząd. Musi mieć wszystko, czego potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. A DHA jest szczególnie ważne.

Źródło:

Muldoon, M.F., C.M. Ryan, L. Sheu i in. „Kwas fosfolipidowy z kwasem dokozaheksaenonowym jest związany z funkcjonowaniem poznawczym w średnim wieku dorosłym.” J Nutr. Kwiecień 2010 r .; 140 (4): 848–53. Epub 2010 24 lutego."

https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_6_desaturase

"Desaturaza Delta 6 (D6D lub A-6-desaturaza) jest enzymem desaturazy, który konwertuje rodzaje kwasów tłuszczowych (zwanych 6 po kwasach tłuszczowych omega-6), które są niezbędnymi składnikami odżywczymi w ludzkim ciele. Enzym jest molekularnie identyczny we wszystkich żywych organizmach (zachowany w całym Królestwie (biologia)), jest obecny u zwierząt, roślin i cyjanobakterii. [1] [2]

D6D jest jednym z 3 desaturaz kwasów tłuszczowych obecnych u ludzi wraz z Δ-5 i Δ-9, nazwanymi tak, ponieważ sądzono, że przekształca tylko kwasy tłuszczowe omega-6, ale w rzeczywistości przekształca również niektóre inne i jest obowiązkowe, aby zbudować kwasy tłuszczowe omega-3 o dłuższym łańcuchu od innych prostszych kwasów tłuszczowych u ludzi [potrzebne źródło]. U ludzi jest kodowany przez gen FADS2 [potrzebne źródło].


Zawartość
1 Aktywność molekularna
2 Zmienność
3 Czynniki hamujące
4 agonistów
5 Czytanie techniczne
6 Toxoplasma gondii
7 referencji
Aktywność molekularna
D6D jest enzymem desaturazowym, tj. Wprowadza podwójne wiązanie w określonej pozycji długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wśród nich konwertuje różne formy kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 [potrzebne źródło]:

przede wszystkim (u ludzi):
kwas cis-linolowy do kwasu gamma-linolenowego (GLA)
Kwas palmitynowy do kwasu sapienowego
mniej wydajnie u ludzi:
ALA do kwasu stearydonowego wraz z elongazą zapewniającą EPA.
Kwas tetrakosatetranowy do kwasu tetrakosapentanowego, etap pośredni między syntezą EPA do DHA.
D6D jest obowiązkowy wraz z różnymi wydłużeniami do konwersji na dłuższe łańcuchy omega-3, na przykład między ALA do EPA, a także EPA do DHA. [3]

Niedobory GLA u zwierząt, w tym u ludzi, wykazały szerokie skutki - niedobór kwasu dihomogamma-linolenowego (DGLA) i prostaglandyny E1. PGE1 aktywuje limfocyty T, hamuje proliferację mięśni gładkich i zakrzepicę, jest ważny w funkcji gonad i podnosi cykliczne poziomy AMP w wielu tkankach. Wpływa również na żywotność plemników. [4] i zapalenie skóry. [4]

Zmienność
6D jest długołańcuchowym ogranicznikiem szybkości PUFA, ma większe powinowactwo do ALA niż do kwasu linolowego, niemniej jednak w wielu dietach występuje znacznie więcej kwasu linolowego, co powoduje obniżone poziomy konwersji kwasu alfa-linolenowego do EPA. [5] Kobiety mają zwykle wyższy poziom D6D ze względu na działanie estrogenu [potrzebne źródło].

Czynniki hamujące
alkohol, promieniowanie, cukrzyca
Agoniści
Umiarkowane ograniczenie jedzenia (do 300%)
Niski poziom Omega-3.

Toxoplasma gondii
Koty nie wykazują aktywności D6D w jelitach i gromadzą ogólnoustrojowy kwas linolowy. [6] Ten wzrost kwasu linolowego u kotów jest odpowiedzialny za ograniczenie cyklu płciowego T. gondii do kotów. Kwas linolowy stymuluje rozmnażanie płciowe T. gondii [7]"


https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0047567

Inhibiting Delta-6 Desaturase Activity Suppresses Tumor Growth in Mice
Chengwei He, Xiying Qu, Jianbo Wan, Rong Rong, Lili Huang, Chun Cai, Keyuan Zhou, Yan Gu, Steven Y. Qian, Jing X. Kang
Published: October 24, 2012https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047567

"Abstrakt
Ostatnie badania wykazały, że mikrośrodowisko wspomagające guz charakteryzuje się wysokim poziomem prozapalnych i proangiogennych eikozanoidów pochodzących z kwasu arachidonowego omega-6 (n-6) (AA). Chociaż szlaki metaboliczne (COX, LOX i P450), które generują te eikozanoidy AA n-6, zostały ukierunkowane, rola endogennej produkcji AA w nowotworzeniu pozostaje niezbadana. Desaturaza Delta-6 (D6D) jest enzymem ograniczającym szybkość, odpowiedzialnym za syntezę AA AA n-6, a zwiększona aktywność D6D może prowadzić do zwiększonej produkcji AA AA-6. Tutaj pokazujemy, że aktywność D6D jest regulowana w górę podczas wzrostu czerniaka i guza płuc i że tłumienie aktywności D6D, albo przez powalenie RNAi, albo specyficzny inhibitor D6D, dramatycznie zmniejsza wzrost guza. W związku z tym zawartość AA i pochodnych AA metabolitów promujących nowotwory jest znacznie zmniejszona. Obniża się również angiogeneza i stan zapalny. Wyniki te wskazują, że D6D jest kluczowym czynnikiem wzrostu guza i potencjalnym celem terapii i zapobiegania nowotworom."


Może dlatego aktywność desaturazy spada.

https://www.robertbarrington.net/delta- ... roadblock/
Delta-6 desaturaza jest enzymem limitującym konwersję ALA do SDA.
Wakame zawiera kwas stearydonowy SDA, prekursor DHA.
12 tyg . podaż wakame zwiększyła EPA w erytrocytach.Makrela ma 7% koncentracji SDA.
SDA jest mniej nienasycony , przez to bardziej stabilny.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11622
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 595
Podziękował: 21992 razy
Otrzymał podziękowanie: 18746 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 05 wrz 2019, 22:10

PRODUKUJE EKSTRATY ETERYCZNE WEDŁUG NAJLEPSZYCH RECEPTUR - Edmund Frihauf © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=0jIp1-sIjYY

Data premiery: 4 wrz 2019
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11622
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 595
Podziękował: 21992 razy
Otrzymał podziękowanie: 18746 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 12 wrz 2019, 22:25

Wartość świeżo wyciskanych olejów i soków - Zbigniew Bańkowski w siedzibie Soczyście

https://www.youtube.com/watch?v=OvfBDOIUdNA

Opublikowany 10 wrz 2019
Zbigniew Bańskowski w rozmowei z Januszem Zagórskim na temat wartości świeżo wyciskanych olejów i soków.
Relacja z siedziby Soczyście.
0 x



ODPOWIEDZ