Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Oleje, tłuszcze, optymalni

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: analityczka » sobota 18 lip 2015, 18:23

Jest fajny wątek o soli, to może i o tłuszczach się rozwinie.
Trochę było w wątku o Omega 3, trochę w jedzenie ma znaczenie, a ja porządek lubię
viewtopic.php?f=16&t=1235&p=38635&hilit=olej#p38635

W naszym klimacie oleju używamy głownie do smażenia. Ja „zanalizowałam” temat, gdy koleżanka zachęcała mnie do kupienia oleju kokosowego. Bo on taki zdrowy jest. Jest zdrowy, ale tylko na zimno.

Przy smażeniu najważniejszy jest tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której tłuszcz traci wartości odżywcze, a co gorsza powstają związki niebezpieczne dla zdrowia.
Smażymy zwykle w temp. 160 – 200 st. C
Bezpieczne więc są tłuszcze, których punkt dymienia jest wyższy niż 180-200 st. C

266 st. C – olej z krokosza balwierskiego rafinowany
250 - 232 st. C ryżowy rafinowany
238 st. C - oliwa wytłokowa (pomace)
235 masło klarowane (ghee)
235 palmowy i kokosowy Difractionated (refined)
232 arachidowy rafinowany
230 sojowy rafinowany
225 słonecznikowy rafinowany
225 oliwa rafinowana
210 z pestek winogron rafinowany
205 rzepakowy rafinowany
200 oliwa virgin
182 smalec
177 palmowy i kokosowy nierafinowany (pure, virgin)
160 oliwa extra virgin

Wniosek mam taki: do smażenia nadają się tylko tłuszcze rafinowane. Te nierafinowane mają za niski punkt dymienia.
Z ciekawości obejrzałam etykiety na słoikach z olejem palmowym i kokosowym. Te po angielsku mają wyraźne oznaczenia
a) organic, natural, unrefined
b) refined
Polskie etykiety czasem takich oznaczeń nie mają.

Na polskim rynku oleju palmowego do smażenia (płynny, w butelce) nie znalazłam.
To znaczy nie znalazłam w detalu. Bo dla dużych kuchni jest, nazywa się frytura (czysty olej palmowy rafinowany).
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Re: Oleje nierafinowane

Nieprzeczytany post autor: analityczka » sobota 01 sie 2015, 15:02

Podejrzliwa jestem.
Oglądałam w lipcu olej rzepakowy nierafinowany firmy Ol'Vita. Data przydatności do spożycia: kwiecień 2016 rok.
To ściema jakaś. Olej nierafinowany po 3 - 4 miesiącach jełczeje.
Nie wiem czy to błąd na etykiecie, czy firma jednak trochę rafinuje - zaufania do niej już nie mam.
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

conqest
Posty: 23
Rejestracja: środa 29 lip 2015, 12:07
x 2
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Nafta - petroleum

Nieprzeczytany post autor: conqest » wtorek 04 sie 2015, 11:48

Powiem szczerze, że sporo czytałem o IBS ale nikt nie pisał o takich zależnościach (potas czy D3). Akurat 3 tyg temu robiłem badania potasu, magnezu i o ile dobrze pamiętam sodu i wszystko było OK, robiłem też badania moczu (o ile dobrze pamiętam przedział pH był 5-7) i moje ph wynosiło 6 (tyle tylko ze próbkę moczu robiłem rano po przebudzeniu). Poprosiłem o skierowanie na gastroskopie i kolonoskopie wiec będę mądrzejszy po tych badaniach. A co do nafty to tak jak mówiłem po 2 tyg robię teraz tydzień przerwy, a później planuje pić znów 2 tyg. Aha mój wiek to 36 lat.
0 x



vic88
Posty: 177
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 322 razy

Re: Nafta - petroleum

Nieprzeczytany post autor: vic88 » środa 05 sie 2015, 21:58

conqest
Właśnie skończyłem czytać o zaletach spożywania takich różnych olejów, jak kokosowy i sezamowy ( oba virgin, nierafinowane). To jest z pewnością świetny temat na artykuł (nie wiem, czy jest na forum taki wątek, bo mogę skrobnąć jakieś tłumaczenie, chociaż w sumie w polskim necie też pewnie się znajdzie podobne treści).

Co ciekawe w licznych artykułach oba te oleje ze swoimi znakomitymi właściwościami zostały określone jako skuteczna broń w walce z IBS.

-----------------------------

Wracając do tematu nafty. Na początku czuć jakieś nieprzyjemności w związku ze stosowaniem. Teraz ta nafta Dorexowa nie robi już na moim organizmie żadnego negatywnego wrażenia.
0 x



Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: analityczka » czwartek 06 sie 2015, 16:33

vic88 pisze:nie wiem, czy jest na forum taki wątek, bo mogę skrobnąć jakieś tłumaczenie

O olejach tu zaczęłam
viewtopic.php?f=16&t=1430&p=41337&hilit=oleje#p40972
Chętnie poczytam coś nowego, tłumacz :)
Tylko pamiętaj, że jak nierafinowane, to tylko na zimno. A w naszym klimacie...
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

vic88
Posty: 177
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 322 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: vic88 » czwartek 06 sie 2015, 18:28

analityczka pisze:
vic88 pisze:nie wiem, czy jest na forum taki wątek, bo mogę skrobnąć jakieś tłumaczenie

O olejach tu zaczęłam
viewtopic.php?f=16&t=1430&p=41337&hilit=oleje#p40972
Chętnie poczytam coś nowego, tłumacz :)
Tylko pamiętaj, że jak nierafinowane, to tylko na zimno. A w naszym klimacie...
\
O kurcze, tak daleko na tym forum jeszcze nie byłem ;) Cały dział i kilkadziesiąt tematów nieprzeczytanych! :D
0 x



conqest
Posty: 23
Rejestracja: środa 29 lip 2015, 12:07
x 2
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Nafta - petroleum

Nieprzeczytany post autor: conqest » poniedziałek 10 sie 2015, 15:44

vic88 pisze:Właśnie skończyłem czytać o zaletach spożywania takich różnych olejów, jak kokosowy i sezamowy ( oba virgin, nierafinowane).
Co ciekawe w licznych artykułach oba te oleje ze swoimi znakomitymi właściwościami zostały określone jako skuteczna broń w walce z IBS.


Jeśli możesz coś więcej na ten temat napisać to przypuszczam, że wiele osób będzie Ci bardzo wdzięcznych

Pozdrawiam
0 x



Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: analityczka » poniedziałek 10 sie 2015, 16:03

vic88 pisze:licznych artykułach oba te oleje ze swoimi znakomitymi właściwościami zostały określone jako skuteczna broń w walce z IBS


IBS - (Irritable Bowel Syndrome) zespół jelita drażliwego, nadwrażliwego
Z olejami i IBS tp różnie piszą
http://www.ibsgroup.org/forums/
"palm oil seems like a healthy shortening alternative, but it is one of the worst stuff (artery clogging) and it's hard to digest (triggers IBS and caused intestinal cramps for me in the past). It is also used everywhere, esp. in vegan recipes bc it's cheap"
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 10 sie 2015, 16:15

0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Re: Olej lniany

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 11 sie 2015, 12:31

grzegorzadam pisze:Chodziło o len

Olej lniany w diecie Budwig powinien być wysokolinolenowy, czyli z dużą ilością kwasu alfa-linolenowego.
Trochę ich jest: olej Grunwaldzki, LenVitol firmy Oleofarm oraz oleje firmy Biooil, Boflax, Efavit, Flos.

Sklepy:
Zielony Nurt sprzedaje produkt z Kazachstanu. Pisze o tym na swojej stronie www
Naturalna Medycyna nie podaje, skąd kupuje swoje produkty.
W wielu innych sklepach internetowych też nie podają źródeł. Wg mnie to błąd.
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 11 sie 2015, 13:10

Miedzy innymi z Kazachstanu.. Szafira ma polskiego i Złoty Oliwin też.
Przejechał się kiedyś na kanadyjskim..Nie tylko on z resztą..
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

Re: Olej lniany

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 11 sie 2015, 13:45

Dzięki za doprecyzowanie.
Sklep Zielony Nurt chwalę za podawanie źródła zaopatrzenia.
W Kazachstanie też może rosnąć świetny len.
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 11 sie 2015, 19:16

Rozmawiałem z panem M. - kazachskie jest świetnej jakosci ecco.

Po wpadce niezawinionej solidna firma jest nader ostrożna, z resztą miałem porównanie, sprawdziłem kilkanaście różnych olejów lnianych.
W tamtych rejonach uprawy warunki klimatyczne są idealne do tego.
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 12 sie 2015, 13:47

A wieczorkiem pierwszy raz od miesięcy zmieliłem sobie 2 łychy lnu + miód + maślanka ..
Smak wyśmienity , słodko-orzechowo-mleczny.
Polecam ;)

Len taki - całkiem niezły, w sklepie u mnie jest.
Obrazek
''Rolnictwo spoza UE''
- pewno kazachski, jest go sporo w handlu.

http://www.bioplanet.pl/nasiona-i-ziarna,pk223,PL
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

oleje - Weston Price

Nieprzeczytany post autor: analityczka » piątek 21 sie 2015, 18:12

Trochę czytam o zaleceniach żywieniowych fundacji Weston Price
Na 13 najlepszych (dla zdrowia) "superfoods" - trzy to są oleje właśnie.
1. z wątroby dorsza (Cod Liver Oil)
2. z zarodków pszenicy (Wheat Germ Oil)
3. z ziaren: wiesiołka, ogórecznika lekarskiego i czarnej porzeczki

http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/guide-to-superfoods/
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 829
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 8
Podziękował: 1870 razy
Otrzymał podziękowanie: 869 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 09 wrz 2015, 11:51

Kilka lat temu kupiłam pół litra Olej lniany sklepie eko i byłam zachwycona zaskoczona jego smakiem .
Lekko orzechowy mozna było pić łyżkami ,ale następny juz taki nie był ,był gorzki a ztego co czytałam na stronie - polskie złoto
tam informuja ze olej nie może byc gorzki bo jest juz utleniony .
Pan w sklepie mówił mi ze nie to nic nie szkodzi ,żałowałam zakupu którego nie dało sie zwrócić .
W tesco kupiłam mała buteleczke i był olej gorzki okropnie ale wtedy nie wiedziałam czy taki ma być .
Teraz juz wiem ze olej lniany ma byc własnie z posmakiem orzechowym tak jak pisze grzegorz
Nie raz miałam ochote kupic ale juz sie boje bo nie wiem na jaki trafie .
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 09 wrz 2015, 12:03

Mielenie dobrego lnu jest dużo lepszym rozwiązaniem!
Na smak oleju ma wpływ wiele czynników, gatunek nasion, dobry jest tez ten o smaku rybki.. tak - Omega3..
OLEJ LNIANY ZŁOTY OLIWIN – PRODUKCJA I CECHY
OLEJ LNIANY tłoczony na zimno posiada żółty kolor , lekko orzechowy smak oraz charakterystyczny dla niego zapach.


Tu są dobre, przynajmniej ostatnio tak było ... ;) :

http://zielonynurt.pl/pl/product/57/ole ... ty-oliwin-
http://zielonynurt.pl/pl/product/57/olej-lniany-budwigowy--zloty-oliwin-
http://zielonynurt.pl/pl/product/195/olej-lniany-budwigowy-bio
http://zielonynurt.pl/pl/product/197/pakiet-budwigowy-bio
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

dziewięćsił
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 17 mar 2015, 18:10
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dziewięćsił » piątek 11 wrz 2015, 18:21

Jeśli mowa o olejach to ja się ostatnio przerzuciłem na olej kokosowy, macie może jakieś bliższe informacje czy to dobry wybór? Ze względów zdrowotnych (łagodny rozrost prostaty, na niego na razie łykam to), ale też nadwaga, w związku z którą chce też zrzucić parę kg. Czytałem gdzieś, że powinienem spożywać tłuszcze roślinne, orzechy ponieważ dostarczają mi one nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, a te zalecane przez mojego lekarza prowadzącego. Nie mam jakichś szczegółowych wskazań co prawda, poza tym, że nie powinienem praktycznie w ogóle spożywać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Niestety nic więcej nie wiem, chyba udam się do dietetyka bo ciężko tak jednoznacznie ustawić sobie jadłospis, czy dopasować dietę jak się nie ma precyzyjnych wytycznych.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10794
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22642 razy
Otrzymał podziękowanie: 15672 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 11 wrz 2015, 18:35

Najpierwej sprawdź sobie pH moczu paskami.
Na rozrost prostaty zrobiłbym na Twoim miejscu płyn Lugola 'własnej roboty' 5%, i kropelkował go z wodą 3 x dziennie, do tego Selen w postaci żołtek jaj, tak 3 -5 dziennie.
I inhalowałbym sie 3-4 razy po kilkanascie wdechów, 'wziewów' 0.5% wodą utlenioną..
Do tego WitC , magnez, 'krzemowe' herbatki, boraks..
Oleje zwierzęce niedobre? A to dlaczego?
A kolagen i krzem to skad pan doctor proponuje..?
Golonka z kapustą jak najbardziej z porządnym chrzanem i musztardą ! ;)
Krzem w kaszy gryczanej i jaglanej jest w obfitości wielkiej i innych dużo korzyści..

edit:
tu masz zbieżny temat:
http://www.cheops.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=1349&hilit=rak+prostaty

pozdrawiam
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8638
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 319
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 12092 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 11 wrz 2015, 19:27

Do rad @GA dodałbym sprawdzenie poziomu cynku w organizmie, ale w dziewięćdziesięciu kilku procentach prawdopodobieństwa masz niedobór tego minerału.
Z tłuszczów to wyrzuć z kuchni wszystkie oleje oprócz kokosowego i i lnianego zimnotłoczonego, masło jest ci potrzebne jak powietrze, a smażenie wieprzowiny i nie tylko na smalcu z całą pewnością ci nie zaszkodzi o czym świadczy zdrowie naszych pra pra.
O absolutnej większości dietetyków nie mogę mieć dobrego zdania, bo używają złych wzorców.
Dieta paleo ma tak dużo zalet, że trudno ją przecenić. Jednak powinieneś sobie określić rodzaj metabolizmu twojego organizmu. Wbrew pozorom nie jest sztywno związany z grupą krwi!
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 579 razy

oleje i omega 3

Nieprzeczytany post autor: analityczka » sobota 12 wrz 2015, 13:40

dziewięćsił pisze:ja się ostatnio przerzuciłem na olej kokosowy, macie może jakieś bliższe informacje czy to dobry wybór?

To zależy do czego używasz - rafinowany czy nierafinowany. Zobacz w pierwszym poście tego wątku.
Ja prywatnie jestem zwolenniczką rzepakowego i lnianego. Rosną u nas, więc jestem bardziej przystosowana do jego trawienia a poza tym dużo mniejsze prawdopodobieństwa oszustwa zawartości butelki/słoika.

dziewięćsił pisze:chce też zrzucić parę kg. Czytałem gdzieś, że powinienem spożywać tłuszcze roślinne, orzechy ponieważ dostarczają mi one nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, a te zalecane przez mojego lekarza

Lekarz zalecił ci raczej kwasy Omega 3.
Tu masz trochę
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,1270 ... dwaga.html

A tak ogólnie. Jeżeli uważasz, że powinieneś schudnąć, to podstawowa zasada jest jedna: nowe musi ci smakować. Nie katuj się zdrowym, chudym, ale dla ciebie niesmacznym, bo długo nikt tak nie wytrzyma i nadwaga wróci.
Większość dietetyków zaczyna podobnie: masz codziennie spisywać na bieżąco każdy kawałek wkładany do ust.
7 dni = 7 kartek bez litości obnażą twoje "grzechy". Jak będziesz uczciwy sam ze sobą, to te 7 kartek da ci dużo do myślenia.
Może zaczniesz od ograniczenia cukru? Może wystarczy mniej smażonego więcej pieczonego?
Jak spiszesz, to zobaczysz. Jak nie zobaczysz, to zobaczy dietetyk, a ty oszczędzisz na jednej wizycie ;)
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2332
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 98
x 172
Podziękował: 1388 razy
Otrzymał podziękowanie: 4880 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: sandra » niedziela 25 paź 2015, 17:25

Pora przypomnieć OLEJ z LNIANKI (zwany rydzowym)
Olej rydzowy, po kilkudziesięciu latach zapomnienia, powoli wraca na nasze stoły – i bardzo dobrze.
Po pierwsze, jest on integralną częścią naszej kulinarnej tradycji,
Po wtóre ma wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne.
Ten klarowny, przejrzysty olej o niewielkiej zawartości osadu na dnie, wytwarzany jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej, „lennica”.

Olej z lnianki (z lnicznika siewnego) – Oleum Camelinae sativae (Linne) Crantz (Brassicaceae = Cruciferae) jest szczególnym olejem roślinnym, bowiem zawiera nawet 45% kwasów omega-3. W oleju tłoczonym na zimno ponad 50% zawartości stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone: kwas alfa-linolenowy C18:3 (omega-3 35-45%), kwas linolowy C18:2 (omega-6 15-20%); kwas erukowy 1-3%; zawiera również tokoferole (110 mg/100 g). Olej jest testowany jako domieszka w paliwach lotniczych i do silników Diesla. Posiada lepsze parametry spalania w silnikach niż olej rzepakowy. Olej z lnianki jest odporny na jełczenie z powodu dużej zawartości związków fenolowych i tokoferoli. Przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń. Znosi objawy atopowego zapalenia skóry, wypryski i dermatozy. Pobudza wydzielanie żółci. Działa ochronie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki. Opóźnia procesy starzenia tkanek. Normalizuje poziom lipidów, cukru i cholesterolu we krwi. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu oraz alergii. Dawka lecznicza 5-10 g 2 razy dziennie, najlepiej na czczo.

Lnicznik siewny, czyli lnianka rżyj pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jest rośliną jednoroczną lub ozimą. Nasiona zawierają od 25 do 40% oleju tłustego. Nasiona to bardzo cenna pasza dla drobiu, stymulująca wzrost i podnosząca odporność na choroby. Nasiona lnicznika podawane nioskom podnoszą poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku, przez co jaja stają się wybitnie prozdrowotne. Również profil kwasów tłuszczowych mięsa drobiowego (u brojlerów) ulega poprawie, co może być wykorzystane w produkcji żywności funkcjonalnej.

Olej z lnianki wykazuje synergizm z olejem rokitnikowym, konopnym, tranem oraz z tłustym olejem cedrowym. Bardzo słabo wykorzystywany w kosmetologii, a szkoda, bowiem jego właściwości przeciwzapalne i pielęgnacyjne są wyraźne i niezaprzeczalne.

http://rozanski.li/?p=3222

Nazwa lnianki siewnej - „rydz” – wzięła się od rdzawego koloru jej nasion (z tego samego powodu rudawy w barwie pospolity grzyb nazywany jest rydzem). Dawniej lnianka porastała ugory i pola leżące odłogiem. Wschodziła nawet tam, gdzie nie chciało rosnąć nic innego. Z tego powodu przyjęło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, które odnosi się właśnie do lnianki. Lnianka pochodzi z Bliskiego Wschodu. Na obszarze Polski jej nasiona pojawiły się co najmniej 3000 lat temu – dowodzą tego np. znaleziska archeologiczne w Strzegomiu Śląskim. Nasiona lnianki oraz szczątki urządzeń do tłoczenia oleju odkryto także w Biskupinie, co niezbicie dowodzi, że tradycyjna metoda pozyskiwania oleju rydzowego znana była na naszych ziemiach od czasów prasłowiańskich. Ale i w mniej odległych czasach olej z lnianki królował na polskich stołach – tak chłopskich, jak i szlacheckich. Przy dworach nierzadko budowano olejarnie. Kilkusetletnie maszyny do tłoczenia oleju można do dziś oglądać w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.

Od dnia 16 czerwca 2009 r. olej rydzowy jest wpisany do prowadzonego przez Komisję Europejską rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności.

http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/olej-rydzowy

Zastosowanie w kuchni
Oleju rydzowy może mieć barwę złocistą, czerwonobrunatną lub złocistozieloną. Wszystko zależy od tego, czy do jego wyrobu została użyta jara, czy ozima odmiany lnianki. Jego smak jest dosyć charakterystyczny - określa się go jako cebulowy lub orzechowy z nutą goryczy, a także jako korzenny.

Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa.
Wystarczyło małą cebulę posiekać w drobną kostkę, posolić i poczekać aż zmięknie.
Następnie należało zalać ją połową szklanki oleju rydzowego, a całość doprawić pieprzem i szczyptą papryki.
Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek.
Jest również smacznym dodatkiem do twarogu, makaronu i kaszy.
Jednak najlepiej komponuje się ze śledziami.
Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte.
Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.
Olej należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni C.
Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej ten może być przechowywany nawet do 6 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu).
Wszystko dzięki zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E).


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 34140.html
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 871
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 38
x 70
Podziękował: 1977 razy
Otrzymał podziękowanie: 1883 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 28 sty 2016, 21:08

Polecam artykuł nt oleju kokosowego.
Co prawda jest sponsorowany i powinien być w dziale reklamy, ale zawiera wiele cennych i prawdziwych informacji.
Poznaj ukrytą prawdę o oleju kokosowym!
Przy okazji dowiesz się również o pewnych czterech olejach, którymi codziennie zatruwasz swoje jedzenie. Jeśli zależy ci na odżywionym, pięknym i zdrowym ciele, lepiej przeczytaj ten tekst uważnie.
Raport specjalny o oleju kokosowym
kasia_gNauka XXI wieku całkowicie przekształciła świat zmieniając podejście człowieka do własnego zdrowia. Łatwo zaobserwować, że naturalne produkty zostają zastąpione chemicznymi suplementami i lekami. Telewizja nieustannie wyświetla produkty wysoko-przetworzone. Oglądamy jednocześnie migawkę chorób i lekarstw na każdą jedną dolegliwość. Wmawia się nam, że przetworzone produkty są o wiele lepsze od natury. Sok o smaku jabłka zamiast prawdziwego owocu. Multiwitaminy zamiast warzyw. Tabletki na odchudzanie zamiast zdrowej diety?
Ale czy przetworzona żywność nam nie szkodzi? W takim razie, dlaczego coraz więcej osób ma problemy z nadwagą, cukrzycą, tarczycą, czy z sercem?

Dlaczego, tak wiele z nas ma kłopoty ze zdrowiem, kupuje drogie leki albo stoi w kilometrowych kolejkach do specjalisty?

Pewnie teraz Cię zaskoczę...
kokos_woda

Jak dotąd, żadne laboratorium nie stworzyło czegoś tak doskonałego i wartościowego jak naturalna żywność Matki Natury.

Ziemia oferuje nam kilkaset rodzajów owoców i warzyw, które są bogactwem witamin, oraz minerałów.
Wszystkie te składniki odżywiają twoje ciało od środka. Pozwól, że zadam ci teraz pytanie.
Czy dostrzegasz różnicę między odżywianiem, a przyjmowaniem suplementów? Jak myślisz, jakie postępowanie będzie miało lepszy wpływ na twój organizm?
Drzewo życia i "mocarny" owoc
Na ziemi jest jeden, szczególny owoc, który obfituje w składniki o uzdrawiającym działaniu. Owoc ten rośnie na drzewie nazywanym „życiem”. Zanim jednak dowiesz się, co to za tajemniczy owoc, przeczytaj pewną historię, która wydarzyła się stosunkowo niedawno

Czy wiesz że istnieje jeden produkt, który pozwoli Ci jednocześnie:
zrzucić zbędne centymetry w talii i kilogramy (nie, to nie jest to samo!)
wzmocnić kości
polepszyć pamięć
zwalczyć infekcje
poprawić stan Twojej skóry i paznokci
przynieść ulgę w bólach zębów
wyleczyć bóle uszu
pomaga leczyć niedowagę i niedożywienie
wyleczyć zaparcia nawet te trudne i nawet u dzieci
wyleczyć kaszel
wspomóc leczenie grypy
Brzmi niczym panaceum na wszystkie cywilizacyjne bolączki, ale chcesz czy nie, takie są FAKTY. Najważniejsze jest jednak to, że ten "lek" nie powstał w żadnym laboratorium, lecz jest darem od samej natury!
Olej kokosowy - cud pochodzący z natury
Kokos jest ciekawą rośliną należącą do rodziny palm. Przypuszcza się, że pochodzi on z rejonów Azji lub Polinezji. Orzech kokosowy unosząc się na wodzie potrafi przemieścić się setki, a nawet tysiące kilometrów, nim znajdzie miejsce w którym będzie mógł wykiełkować.

Dlatego palma zielony kokoskokosowa rozpowszechniła się na wielu wyspach całego świata.

Ludzie od wieków wykorzystują owoc kokosa, by pozyskać jego miąższ nazywany też bielmem, sok czyli wodę kokosową oraz olej. Nam, ludziom zachodu, nadal kojarzy się to z egzotyką.

Jednak mieszkańcy wysepki Tokelauans, znajdującej się na Południowym Pacyfiku, aż 60% spożywanych dziennie kalorii pozyskują z owocu kokosa. Innym przykładem mogą być mieszkańcy wyspy Kitava.

Obie nacje cieszą się wspaniałym zdrowiem i wolne są od wszystkich schorzeń typowych dla naszej cywilizacji - zawałów serca, udarów. Jest to szokujące - nawet dla lekarzy!

Dlaczego?
Ponieważ jak wiemy, olej kokosowy zawiera mnóstwo, bo nawet 90% nasyconych tłuszczy. Ale przecież mówią, że tłuszcze są złe dla zdrowia - podnoszą cholesterol, sprzyjają miażdżycy i otyłości... Nic bardziej mylnego!

To szkodliwy mit, który na szczęście został obalony przez naukowców. Jednak wciąż nie jest to powszechnie znanym faktem.

Pamiętaj, że Filipińczycy nazywali owoc kokosa „lekiem na wszystkie choroby”. Kokos był ich podstawowym elementem diety, obok mleka czy mięsa. Kokos jest owocem, który jest bogaty w witaminy, minerały i włókna. Wszystkie te składniki są niezbędne dla funkcjonowania zdrowego organizmu.

Musisz też wiedzieć, że Filipińczycy byli społeczeństwem, w których diecie głównym składnikiem był tłuszcz. Mimo tego nie cierpieli na żadne choroby takie jak cukrzyca, rak, oraz choroby serca.

Piękna cera

Wszyscy zazdrościmy ludom z egzotycznych krajów gładkiej, promiennej i młodzieńczej cery. Ich skóra jest bez zmarszczek, wydaje się nie być zniszczona, mimo że ich twarz jest cały czas wystawiona na słońce. Zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego Filipińczycy nie chorują na raka skóry i tryskają energią oraz zdrowiem? To właśnie dzięki kokosom.
Strach przed chorobą
Epidemie chorób cywilizacyjnych przynoszą katastrofalne skutki. Mamy wszelkie choroby serca, jesteśmy narażeni na nowotwory, cukrzycę, otyłość. Stosunek osób chorych do zdrowych coraz bardziej przeważa.

Czy znasz kogoś, kto nie skarżyłby się na jakąkolwiek dolegliwości? Tylko, dlaczego winę za wszystkie choroby obarcza się tłuszcze nasycone?
Poznaj prawdę na temat nasyconych tłuszczy!
Kłamstwa, które ci wpojono rujnują twoje zdrowie!
Wszystko zmieniło się po II wojnie światowej, gdy ówczesne koncerny spożywcze ze Stanów Zjednoczonych rozpoczęły własne badania na temat tłuszczy. Wyprodukowano wtedy uwodornione oleje, które z założenia miały być zdrowsze od tych nasyconych: masła, oleju kokosowego, jajek, mleka, czerwonego mięsa etc.

olej w butelceParadoksalnie najzdrowsza żywność została określona mianem sprawców „złego cholesterolu”, a sztucznie wyprodukowana za „odżywczą”. Wyłącznie dzięki dobrej reklamie. Jednak możemy to zweryfikować dopiero we współczesnych czasach.

Jednak strach był silniejszy od rozsądku. Ludzie panicznie bali się o swoje zdrowie, więc byli podatni na sugestie mediów. Zamiast zdrowych, nasyconych tłuszczy wybierali rafinowane oleje roślinne. Producentom wielkich koncernów to odpowiadało, gdyż tego typu oleje wymagają mniejszych nakładów i są o wiele tańsze w pozyskaniu. Inna sprawa, że ich spożywanie nie odbija się dobrze na zdrowiu.

Długo nie trwało, aby wypaczyć zdrowe nawyki żywieniowe ludzi z wysp i zastąpić je zachodnią dietą. Tania, masowa produkcja przetworzonego jedzenia zastąpiła tradycję i zmieniła mentalność pokoleń. Wszechstronnie leczniczy olej kokosowy został wyparty ze świadomości jako naturalny sposób na poprawę zdrowia.

Co było dalej? Myślę, że już się domyślasz...

Choroby cywilizacyjne, które były przeważające początkowo tylko wśród Amerykan, stały się plagą wśród ludzi z wysp. Zdrowa społeczność z roku na rok stawała się coraz bardziej chora. Problemy z sercem, cukrzycą, nowotworami, otyłość nagle zaczęły być częścią nich.
Lepiej sprawdź czy używasz czterech DESTRUKCYJNYCH tłuszczy, które są uznawane za zdrowe!
A tak naprawdę są źródłem prawie wszystkich współczesnych chorób

Dekadę temu, kiedy żywność przetworzona stała się bardzo popularnym jedzeniem, wkroczyliśmy w erę fast-foodów. Pożywne i naturalne jedzenie zostało zastąpione przetworzonym, które jest produkowane w sposób tani i masowy. Zamiast witamin, jest źródłem chemikaliów.

Jednak o ile każdy z nas ma świadomość mniejszą lub większą, że hamburger nie jest zdrowy i większość osób je go od czasu do czasu, nie wiemy, że trujemy się codziennie czymś, co jest uznawane za zdrowe. Utwardzonym i szkodliwym olejom roślinnym media nadały etykietę „lepsze i zdrowe”. Z pewnością sam przyrządzasz na jednym z nich obiad.

Pewnie wiesz, że tłuszcze "trans" obecne są również w naturze. Lecz te w odpowiednich ilościach są nieszkodliwe, a nawet potrzebne do prawidłowego rozwoju naszych komórek. Znajdziesz je w maśle, jajach, mleku czy wreszcie - owocach palmy kokosowej. Przez długi czas krążył mit iż podnoszą one zły cholesterol, który osadza się w naczyniach i zatyka ich światło. Jednak dziś wiemy, że to nieprawda!

Złe dla Twojego zdrowia są tłuszcze utwardzone pozyskiwane sztucznie. Powstają z dobrych olejów roślinnych poprzez dodanie atomów wodoru, w procesie tak zwanego uwodornienia. Dzięki czemu między kolejnymi atomami węgla znajdują się tylko pojedyncze wiązania. Owe przetworzone tłuszcze sprzyjają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Następnie pękają one, a uwolniony z nich materiał uniemożliwia przepływ krwi przez naczynie. W ten sposób dochodzi do zawału serca czy udaru mózgu.

W mających pozytywne znaczenie dla organizmu tłuszczach nienasyconych (w tym słynne omega-3 i omega-6) obecne są wiązania podwójne. Takie tłuszcze mają konsystencję bardziej płynną, co sprawia, że przechowywanie jest trudniejsze, niewygodne. Ale szczególnie szkodliwe są izomery trans, które powstają z utwardzonych tłuszczy w trakcie przetwarzania.

A teraz najgorsza wiadomość...
Jak tłuszcze trans niszczą Twoje zdrowie!
Wiele badań udowodniło, że spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze trans jest związane z wieloma groźnymi, a nawet śmiertelnymi chorobami:

miażdżyca_1tłuszcz trans związane są bezpośrednio z powstawaniem złogów w naczyniach krwionośnych tzw. blaszek miażdżycowych co powoduje miażdżycę
zwiększają ryzyko udarów i choroby niedokrwiennej serca
zwiększają ryzyko nowotworów jelita grubego, macicy, piersi i prostaty
sprzyjają powstawaniu otyłości!
Zdradzę Ci pewne szokujące fakty. Zobaczysz jaki wpływ ma na organizm człowieka słynny "zachodni styl życia".

W Japonii ryzyko raka piersi jest niskie. Sądzono, że ma to związek przede wszystkim z genetyką. Przeprowadzono więc interesujące badanie wśród Japończyków, którzy wyemigrowali na zachód. Okazuje się, że po zaledwie 2 pokoleniach rak piersi występował u nich równie często, jak u mieszkańców tych krajów!

Podobnie jak mieszkańcy wysp. Od wieków stosowali olej koksowy jako uniwersalny "lek na wszystko". Rak skóry, cukrzyca, zawały serca - to choroby których nie znali. Jednak po II wojnie światowej, kiedy zaczęli zastępować produkty naturalne syntetycznie utwardzonymi tłuszczami ... Po raz pierwszy w historii schorzenia "cywilizacyjne" stały się epidemią na dziewiczych wyspach.

Nie czujesz się oszukany?
Zrób sobie chwilę przerwy i pomyśl, ile z tych rzeczy znajdziesz w swojej kuchni?
Wielkim firmom to się opłaca! Długie daty ważności, wygoda przechowywania, przygotowywania produktów. A ta oszczędność odbywa się kosztem naszego zdrowia.

Zastanów się - czy Ty odnosisz z tego jakieś korzyści? Oczywiście że nie.

Pojawia się pytanie - dlaczego nikt nam o tym nie mówi?

Może dlatego, że siła owych koncernów jest tak wielka, że w USA konieczność informowania o zawartości szkodliwych tłuszczów "trans" w produktach pojawiła się dopiero w 2007r. I to po wielu protestach ze strony koncernów - które drżały przed utratą zysków. U nas w Polsce takich regulacji nie ma, a stosowna informacja znajduje się tylko na produktach pochodzących z za oceanu.
Gdzie się znajdują te "szkodliwe tłuszcze"?
Chyba prościej byłoby napisać, że prawie wszędzie tam, gdzie produkt jest przetworzony tzn. jego chemia w jedzeniu_1postać została zmieniona w procesie produkcji. Oto tylko krótka lista, która przybliży Ci skalę używania tłuszczy trans w pożywieniu. Tłuszcze trans najczęściej znajdują się:

bardzo dużą ilość znajdziesz w olejach długo poddawanych wysokiej temperaturze, głównie używanych do smażenia
wyrobach cukierniczych, słodyczach - ciastkach, biszkoptach, czekoladzie
w większości margaryn
fast-foodach - wszelakich frytkach, chipsach, krakersach i innych słonych przekąskach
zupach w proszku i koncentratach, bo pozwalają one uzyskać długi termin ważności
owocach suszonych, panierkach, mieszankach owoców i orzechów
Lepiej przekonaj się, jakimi tłuszczami rujnujesz swoje zdrowie, zanim będzie za późno:
Olej rzepakowy
Czy wiesz, że nawet zwierzęta i owady trzymają się od niego z daleka, a człowiek choć mózg ma od nich "100 razy" większy używa go codziennie....
Olej rzepakowy jest właściwie zmodyfikowaną i powtórnie przetworzoną kapustą rzepaku.

Plantacja rzepaku zawiera mnóstwo cyjanku. Aby uprawa była „owocniejsza” i bardziej opłacalna wymaga związków chemicznych. Gdybyś znalazł się na plantacji rzepaku, zobaczyłbyś, że wszystkie dzikie zwierzęta i owady trzymają się od niej z daleka. Wyczuwają jej toksyczność.

Z oleju jest usuwany przykry zapach dopiero w procesie przetwarzania, jednak w skutek bardzo wysokiej temperatury, traci przy tym omega 3. Gdy rzepak trafia na półki sklepowe, jest praktycznie bezwartościowy, a wręcz szkodliwy.

Przez niektórych olej rzepakowy nazywany jest „olejem GMO”, głównie przez toksyczne związki, którymi jest faszerowany. Zresztą określenie to nie jest bezpodstawne, gdyż udowodniono, że jego spożycie wiąże się z zaburzeniami mięśniowymi, zwyrodnieniami, otłuszczeniem serca, chorobami nerek i tarczycy. Warto sprawdzić w składzie wszystkich produktów, które kupujemy, czy nie zawierają czasami oleju rzepakowego. Jest to dość powszechny składnik, gdyż jest tani w pozyskaniu.
Olej sojowy źródło GMO
Soja budzi kontrowersje, bo mamy dwie wykluczające siebie strony. Sprzedawców i nasz organizm. Ci pierwsi mają za cel zarobić nawet, jeżeli w grę wchodzi nasze zdrowie.

O ile jednak, twój żołądek niekoniecznie powie ci bezpośrednio, czego nie lubi, sprzedawca olej gmo producenciwykorzysta każdą znaną mu technikę manipulacyjną, aby zarobić. Jednym z argumentów za soją jest powoływanie się na Azjatów, którzy jedzą ją i cieszą się zdrowiem.

Wiesz, że to jest naginanie faktów?

Po pierwsze, Azjaci jedzą soję tylko poddaną fermentacji, czyli w zupełnie innej formie niż znajdziesz w sklepie. A po drugie, jedzą soję w bardzo małych ilościach, dla nich jest to tylko forma przyprawy dla smaku, żadne źródło białka.

Zobacz na statystyki: 93% amerykańskiej soi to źródło GMO, która nie jest sfermentowana. Gdy idziesz do sklepu i kupujesz produkty z soją, szkodzisz swojej tarczycy, oraz zakłócasz własną gospodarkę hormonalną.

Czy soja jest naprawdę tego warta? Zauważ dobrze, że soja zawiera w sobie bardzo dużo hormonów żeńskich tzw. estrogenów, które mogą zaburzyć cykl menstruacyjny u kobiet, oraz zmniejszyć ilość testosteronu u mężczyzn. Wszystko to przyczynia się między innymi do problemów z masą ciała, cellulitem, oraz brakiem energii.

Wracając do soi, 80% olejów roślinnych, z których korzystamy ma w swoim składzie soję. Jak widać, możemy nawet nie być w ogóle świadomi, że dodajemy sobie trucizny do jedzenia


Może się wydawać, że o wiele lepszym wyborem będzie soja „organiczna”. Zanim jednak znowu wydasz niepotrzebnie pieniądze, pozwól że cię uprzedzę. Etykieta „organiczny” jest często nadużywana. Często określenie to służy wyłącznie w celach marketingowych i nie jest specjalnie weryfikowane.

Wiele gospodarstw oszukuje. Niestety, ale taka jest prawda. Lepiej będzie, gdy zrezygnujesz z soi całkowicie, ewentualnie będziesz ją konsumować jedynie w sfermentowanej formie jak to czynią Azjaci.

Lepiej sprawdź, czy w twojej kuchni nie ma produktów sojo-pochodnych. Im szybciej odkryjesz prawdę, tym lepiej dla twojego organizmu. Przemysł spożywczy często nas okłamuje, bo dla producentów najważniejsze są zyski. To może wydawać się smutne, ale niestety jest prawdziwe. Możesz zmienić jedynie podejście, z konsumenta biernego stać się klientem świadomym, który dba o siebie i swoją rodzinę.

Nie możesz pozwolić, aby ktoś manipulował twoim wyborami bogacąc się przy tym i szkodząc zdrowiu twojej rodziny. Może wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo, ale czy wiedziałeś o tym, że te cztery wymienione wcześniej oleje są szkodliwe? Co więcej, są reklamowane i sprzedawane są pod szyldem zdrowych, naturalnych i odżywczych
teraz już wiemy, że to tylko kłamstwa.
Olej słonecznikowy
z pestek winogron, ryżowy i każdy inny...który powstał w procesie tak zwanego uwodornienia czyli utwardzenia dobrych olejów roślinnych poprzez dodanie atomów wodoru. Ten zabieg powoduje, że tłuszcz można przechowywać bez jełczenia, nie psuje się i można np. smażyć na nim wielokrotne. Takie uwodornione oleje można smażyć w wysokich temperaturach bez żadnego dymienia. Dlatego są tak chętnie stosowane w restauracjach czy do gotowych dań gdzie bez częstego wymieniania można smażyć kolejne porcje.
Co Ci proponuję?
Oczywiście, że nie mam na myśli całkowitej eliminacji olejów, ale wybieraj takie, które są zdrowe, od których nie dostaniesz raka, cukrzycy, które nie są GMO i nie mają groźnych dla zdrowia skutków. Jednym z takich zdrowych tłuszczy, jest nierafinowany olej kokosowy.
Olej kokosowy oczyści twój organizm.
Odzyskaj swoje zdrowie!
Czy uświadomiłeś sobie, że tkwimy w błędzie, że tłuszcze roślinne nie są żadną alternatywą?
Większość tłuszczy nasyconych wbrew powszechnej jest zdrowych oddziałując korzystnie na nasz organizm. Olej kokosowy, jeden z nich, został stworzony przez naturę jako oczyszczające lekarstwo.

Każdy z nas powinien mieć do niego dostęp i używać go nawet codziennie.

To, co przeczytałeś powyżej, jest tylko wierzchołkiem góry lodowej.
Na świece jest o wiele więcej olejkokosowy3dfaktów i kłamstw, o których nie wiesz. Pewne informacje są sabotowane przez koncerny spożywcze, dla których najważniejsze są zyski.

Chcę się podzielić moją wiedzą, zanim będzie za późno
Wiesz, że kłamstwa powtarzane wiele razy stają się prawdą, wiesz o tym?

Możesz odkryć wszystkie korzyści ze spożywania oleju kokosowego w specjalnym wydaniu ebooka, który napisałam z myślą o ludziach, którzy nie chcą być już więcej oszukiwani przez przemysł spożywczy. W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" oddzielisz prawdę od kłamstw, dowiesz się o korzyściach, jakie daje olej kokosowy, oraz przeczytasz o doświadczeniach innych osób z całego świata.

W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" przedstawię Ci szczegółowo wszystkie mity, które są rozpowszechnione na temat tłuszczów nasyconych. Dzięki temu będziesz mógł zdecydować, co jest dla ciebie najlepsze nie poddając się sugestii mediów.

W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" przedstawię Ci szczegółowo wszystkie mity, które są rozpowszechnione na temat tłuszczów nasyconych. Dzięki temu będziesz mógł zdecydować, co jest dla ciebie najlepsze nie poddając się sugestii mediów.

Z tej książki dokładnie dowiesz się:
1
Dlaczego teoria na temat szkodliwości kwasów tłuszczowych jest błędna, oraz jakie stanowisko przedstawia współczesna medycyna wobec cholesterolu i jego związku z chorobami serca.
2
Jakie tłuszcze powinieneś natychmiast wyrzucić ze swojej diety,
jeżeli chcesz cieszyć się zdrowiem własnym oraz jeśli zależy Ci na zdrowiu całej Twojej rodziny
3
Czym tak naprawdę jest margaryna, oraz w jaki sposób podwaja ona ryzyko chorób serca. Jeśli ją kupujesz to koniecznie musisz to przeczytać.
4
Dlaczego Francuzi mają najniższą zapadalność na choroby serca w zachodniej Europie, mimo tego że ich dieta jest bogata w tłuszcze. Pewnie od razu przychodzi Ci na myśl, że poją dużo wino, ale to nie do końca prawda...
5
Dowiesz się o szokującej prawdzie, która Tobą wstrząśnie! Który rodzaj tłuszczu jest najbardziej zapychający dla twoich tętnic? Wiedz, że jesz go codziennie

Czy wiesz, że olej kokosowy zawiera NAJZDROWSZE substancje na Ziemi?!
kwas laurynowy w kokosie jak mleko matkiJak wiadomo, niemowlęciu nic nie zastąpi mleka matki. Karmienie piersią już od najmłodszych lat podwyższa zdolności układu immunologiczne dziecka i ma zasadniczy wpływ na jego przyszłe zdrowie.

Mleko matki zawiera w sobie bardzo duże ilości kwasu laurynowego, który jest bardzo wartościowy dla organizmu.

Poza mlekiem matki, na świecie istnieją TYLKO 3 źródła kwasu laurynowego, ale tylko jeden z nich mocno się wyróżnia. To właśnie olej kokosowy. W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" znajdziesz odpowiedzi na nurtujące pytania:
Dlaczego olej kokosowy zwalcza wirusy, bakterie i drożdże?
W jaki sposób olej kokosowy wpływa na twój organizm i polepsza stan zdrowia?
Poznasz naukowe badania przeprowadzone przez Instytut Zdrowia i Nauki i ich wnioski, dlaczego olej kokosowy ma tak cudowną moc.
Jakiego rodzaju pasożyty, zakażenia i wirusy, zwalczy olej kokosowy?
Jaka jest Twoja indywidualna dawka oleju kokosowego, abyś odczuł wszystkie jego korzyści?
Poznaj 10 faktów na temat oleju kokosowego i przekonaj się, co mówią na ten temat naukowcy!
ROZPĘDZI twój metabolizm do MAKSYMALNYCH prędkości!
chuda_dieta

Naukowcy podczas badań nad społeczeństwami, w których olej kokosowy jest elementarnym składnikiem diety, doszli do ważnych wniosków.

Olej kokosowy przeciwdziała otyłości i chorobom cywilizacyjnym. Tam gdzie jadano olej kokosowy, była bardzo niska zapadalność na cukrzycę i choroby serca! To wszystko dzięki unikalnym rodzajom tłuszczy.
W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" przeczytasz o:
tajemniczych składnikach zawartych w oleju kokosowym, które spalają tłuszcz i sprawią, że twoje ciało przekształci się w istną maszynę do spalania kalorii
dlaczego olej kokosowy sprawi, że będziesz czuł się syty, oraz w jaki sposób zredukuje twój apetyt na słodycze
o pewnym ewenemencie: społeczeństwach, które w swojej diecie żywią się głównie tłuszczem, a mimo tego są bardzo szczupłe, pełne energii i zdrowe!
o pewnych olejach reklamowanych w telewizji jako zdrowe, a których za wszelką cenę powinieneś unikać! To one powodują choroby serca i cukrzycę

o doświadczeniach pewnych kobiet, które dzięki spożyciu oleje kokosowemu zmniejszyły swoją wagę i obwód pasa!
I wiele, wiele więcej

Olej kokosowy ma zbawienny wpływ na twoją TARCZYCĘ
Setki milionów ludzi na całym świecie cierpi na niedoczynność tarczycy. Wciąż nie rozumieją, jakie źródło ma ta choroba, a odpowiedź jest prostsza niż się wydaje.

tarczycaWspółczesna, przetworzona
żywność zawiera mnóstwo związków chemicznych, które blokują receptory jodu.

Jak wiadomo, pierwiastek ten jest niezbędny do optymalnej pracy tarczycy. Znasz już najbardziej szkodliwe oleje roślinne, które propaguje telewizja. Wiesz, że one również szkodzą twojej tarczycy?

Szkoda, że w reklamach nie ma na ten temat żadnej informacji


Jakie skutki niesie niedoczynność tarczycy?

Najwidoczniejsze są problemy z wagą, szczególnie zauważalne jest to u kobiet. Wzrost wagi, mimo diety i ćwiczeń? Znasz to? Wiesz, że bez zdrowej tarczycy, spadek wagi i chudnięcie jest praktycznie niemożliwe?

Lepiej sprawdź, czy twoja tarczyca dobrze funkcjonuje, oraz w jaki sposób możesz ją wspomóc dzięki olejowi kokosowemu.
W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" odkryjesz:
Odkryj wszystkie przejawy złego funkcjonowania tarczycy, w tym: znużenie, przyrost wagi, depresja, zaparcia, utrata popędu płciowego

Dlaczego w zbawienny sposób wpływa na tarczycę i zwiększy twoją energię?
Poznaj dwa rodzaje jedzenia, które są najgorszymi blokerami receptorów jodu. Wyrzuć je, zanim zdewastują twój organizm! - dlaczego oleje rafinowane są tak destrukcyjne dla funkcjonowania twojej tarczycy oraz skutki, jakie niesie ich stosowanie: przyrost wagi, znużenie!
Zobaczysz w jaki sposób nierafinowany olej kokosowy może całkowicie uzdrowić twój organizm?
A to tylko część tematów, które zostaną poruszone... Dowiesz się o wiele więcej.
Olej kokosowy działa jak "filtr słoneczny" i ODMŁADZA skórę
odmladzaLudzie żyjący w egzotycznych krajach zachwycają nas piękną skórą bez żadnych zmarszczek.

Myślisz, że to kwestia kremu, jakiego używają? bo ja nie sądzę...

Olej kokosowy jest używany przez nich jako naturalny, nawilżający środek do pielęgnacji skóry. Skąd pomysł, żeby go w takich celach używać? Nie dość, że zawiera w sobie filtry słoneczne, które zasłaniają 20% szkodliwych promieni słonecznych, to jeszcze wpływa na regenerację naskórka.

Oprócz tego zawiera duże ilości średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają odżywczo na kondycję skóry.
W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" poznasz sposoby, dzięki którym poprawisz swój wygląd.
Znajdziesz przepisy na naturalne i upiększające maseczki z olejem kokosowym, które oczyszczą z bakterii twoją skórę!
Pozbędziesz się wreszcie wszystkich wyprysków i wągrów

Przeczytasz o tajemniczym składniku oleju kokosowego, który jest najskuteczniejszą bronią przeciw trądzikowi!
Odkryjesz relację między olejem kokosowym, witaminą E, oraz D!
W jaki sposób olej kokosowy może leczyć odparzenia
Jak wykorzystać olej kokosowy jako peeling, dzięki któremu twoja skóra będzie jedwabiście gładka i lśniąca
A także więcej przepisów i sposobów na piękny i zdrowy wygląd
Olej kokosowy WSPOMAGA pamięć i poprawia pracę MÓZGU
mózg

Ryzyko zachorowania na Alzheimera jest z roku na rok coraz większe. W jaki sposób możesz temu zapobiec?

Twój organizm w walce z tą chorobą potrzebuje ciał ketonowych, które są alternatywnym źródłem energii dla twojego mózgu.

Organizm może je wyprodukować tylko wtedy, gdy posiada odpowiednią ilość średnio-łańcuchowych trójglicerydów.

Skąd je czerpać?

Znajdziesz je w oleju kokosowym, dzięki któremu nie musisz już martwić się o ich niedobory, oraz to czy zostaną dobrze wchłonięte.
W książce "Olej Kokosowy, sekret zdrowia i urody" poznasz sposoby, dzięki którym poznasz:
Dlaczego ciała ketonowe są tak ważne w walce z chorobami Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona, stwardnieniem rozsianym i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi?
Jakie efekty wywołują średnio-łańcuchowe trójglicerydy zawarte w oleju kokosowym
Czy olej kokosowy może zatrzymać rozwój choroby mózgu? Dowody naukowe!
Przeczytasz prawdziwe, inspirujące i autentyczne historie osób, które dzięki olejowi kokosowemu zwalczyły choroby mózgu
Dowiesz się jak "dieta ketonowa" może być pomocna w alternatywnym leczeniu epilepsji i napadów drgawkowych
Oraz więcej informacji

Olej kokosowy może ZAPOBIEGAĆ nowotworom i pomaga w walce z rakiem
rak

Komórki rakowe mogą latami rozwijać się w naszym ciele, a my nawet nie będziemy tego świadomi.

Wreszcie doszczętnie zrujnują organizm powodując nawet śmierć


Wszystkich nas to może przerażać, ale naukowcy odkryli, że odpowiednie podejście i codzienna profilaktyka mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadnięcia na tę chorobę.
W książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody" poznasz sposoby, dzięki którym poznasz:
Istnieje pewne alternatywne źródło energii, które podczas choroby raka dostarczy paliwa twojemu ciału zabijając przy tym nowotwór. Znaleziono ten składnik w oleju kokosowym!
Przeczytasz o siedmiu rodzajach żywności, które powinieneś jeść, żeby zapobiec nowotworowi. Jednym z nich jest olej kokosowy!
Cztery wskazówki, jakie nawyki powinieneś zmienić w swoim życiu, aby cieszyć się pełnym zdrowiem i zmniejszyć kilkukrotnie ryzyko zachorowania na raka!
Jaka żywność sprzyja nowotworowi? Co powinieneś wyrzucić już teraz, aby sobie nie szkodzić?
To tylko część tematów, która zostanie poruszona

Czy wiesz coś na temat oczyszczania organizmu? Jeśli nie, jak najszybciej nadrób zaległości. Regularne oczyszczanie ciała jest bardzo korzystne dla organizmu

Olej kokosowy pomaga OCZYŚCIĆ organizm z toksyn
detox
W dzisiejszych czasach oczyszczanie organizmu jest bardzo modne i popularne, ale uważaj!

Wiele metod oczyszczania ciała, które możesz znaleźć w Internecie nie mają żadnego poparcia naukowego, a mogą być wręcz szkodliwe.

Autorzy tych wątpliwych diet tylko próbują zarobić, niestety na twoim zdrowiu.

Olej kokosowy ma pewną niezwykłą zdolność detoksykacyjną popartą przez naukę. Mogę obiecać, że podczas tego programu wzrośnie kilkukrotnie twoja energia, będziesz aż zaskoczony.

Oczywiście pozytywnie!
O tym wszystkim przeczytasz w książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody"
Pięć ważnych elementów dobrego oczyszczania, który sprawi, że będziesz zdrowa
Jak wytrwać podczas oczyszczania?
Inne sposoby na oczyszczenie ciała. W tym 10-minutowy program detoksykacyjny, który możesz wykonywać codziennie!
Jak przygotować się do detoksykacji?
I wiele więcej


Źle się czujesz?

Może zamiast kolejnych tabletek przepisanych przez lekarza, lepiej spróbuj tego?
Olej kokosowy pomaga DBAĆ o zdrowie serca i układu krążenia
Choroba serca jest bardzo niebezpieczna, ale lekarstwa, które często są używane w celu leczenia tej przypadłości nie do końca są zdrowe


atak serca
Przykładowo leki, które mają obniżyć poziom cholesterolu przy okazji zmniejszają liczbę dobrych bakterii w twoim organizmie, a te są niezbędne do życia. Czasami lekarstwa mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Olej kokosowy jest bardzo odżywczy dla serca, co więcej, może nawet zapobiec ewentualnej potrzebie brania leków. Przede wszystkim warto go spożywać profilaktycznie, aby już teraz wzmocnić kondycję swojego serce.

Olej kokosowy podnosi też poziom "dobrego" cholesterolu co sprzyja zdrowiu serca i układu krążenia. Jak pewnie wiesz, cholesterol ma 2 oblicza. Dobry, zwany HDL, który chroni nasze naczynia przed miażdżycą. Natomiast "zły", czyli LDL ma działanie odwrotne.

Okazuje się, że osoby spożywające olej kokosowy mają wyższe stężenie HDL we krwi w porównaniu z czasem przed wprowadzeniem go do diety. Natomiast olej sojowy działa wręcz przeciwnie. Już zaczynasz rozumieć, że olej olejowi nierówny?
O tym wszystkim przeczytasz w książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody".
W jaki sposób olej kokosowy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę serca?
Jaki wpływ ma olej kokosowy na stosunek LDL do HDL, oraz dlaczego ta informacja może uratować twoje życie!
Dowiesz się, w jaki sposób olej kokosowy redukuje skrzepy, wolne rodniki i poprawia zdrowie wątroby.
Jak niewielkie zakażenia przyczyniają się do chorób serca i w jaki sposób możesz ich uniknąć?
Dowiesz się o wiele więcej informacji na ten temat!

Obawiasz się bakterii, grzybów, drożdży i wirusów ?
Olej kokosowy może zniszczyć wszystkie grzyby, bakterie i wirusy
Każdy z nas w układzie pokarmowym może mieć nawet 2 kg bakterii. Co więcej, są one niezbędne
kandydozadla prawidłowej pracy jelit.

Nie tylko biorą udział podczas procesów trawiennych, ale też odpowiadają za prawidłowe trawienie pożywienia i wchłanianie substancji odżywczych.

Co się jednak stanie, gdy namnożą się także te złe bakterie, których w dodatku będzie za dużo? Lepiej się tego wystrzegać!

Gdy złych bakterii jest zbyt wiele, zaburzają pracę jelit i całego organizmu. Przenikają do krwiobiegu i roznoszą toksyny po całym organizmie. Powoduje to mnóstwo problemów ze zdrowiem. Olej kokosowy

pomaga także zwalczyć niezwykle groźną bakterię - gronkowca złocistego, a także grzyby z gatunku Candida albicans. Kandydoza przewodu pokarmowego to infekcja bardzo trudna do pokonania, więc dlaczego nie skorzystasz z naturalnego wsparcia?

Coraz więcej osób cierpi na choroby, które wywołują drożdże, bakterie czy grzyby nawet o tym nie wiedząc. Może jesteś jednym z nich?
Sprawdź to w książce "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody".
Jak w naturalny sposób wspomóc naturalną florę bakteryjną w twoich jelitach, dzięki czemu poprawisz trawienie?
Jakie są objawy, jeśli masz zbyt dużo złych bakterii i drożdży. Czujesz się osłabiony i zdenerwowany?
Poznasz rodzaje jedzenia, które są pożywką dla drożdży! Powinieneś go unikać!
Wiesz, że grzyby, bakterie i drożdże mogę powodować nawet
depresję? Dowiedz się wszystkiego na temat ich złego wpływu na twoje ciało!
To nie wszystko!
UWAGA!
To bardzo ważne - nie każdy olej kokosowy sprzedawany w marketach posiada wszystkie opisane przeze mnie właściwości.
Dzięki książce "Olej Kokosowy, sekret zdrowia i urody" dowiesz się, który olej kokosowy będzie najlepszy dla twojego zdrowia i jaką ilość należy jeść codziennie, aby wykorzystać jego lecznicze właściwości.
Jak nie dać się nabrać?
Może to brzmi zbyt cudownie, aby było prawdą, ale tak jest. Olej kokosowy może w niezwykły sposób wpłynąć na twój organizm, dowodzą tego liczne badania naukowe. Poznałeś już najważniejsze informacje na temat oleju kokosowego.
olej kokosowy który wybrać
Być może poczułeś się zachęcony, aby kupić go w swoim mieście, żeby:

Ujędrnić, nawilżyć i wygładzić swoją skórę,
Spalić zbędną tkankę tłuszczową,
Odżywić ciało najzdrowszymi substancjami odżywczymi w przyrodzie,
Zwiększyć energię,
Uniknąć chorób serca, nowotworu, tarczycy i nie tylko!
Ale oprócz korzyści, które niesie stosowanie oleju kokosowego, jest jeszcze coś ważnego, o czym powinieneś wiedzieć. Jeżeli tego nie przeczytasz, możesz zapomnieć o wszystkich jego leczniczych właściwościach


Po pierwsze, nie wszystkie oleje kokosowe, które znajdziesz na półkach sklepowych, są takiej samej jakości. Niektóre są o wiele lepsze od innych. Oleje kokosowe, jak zresztą każda żywność, mogą zostać przetworzone. Powinieneś być świadomy, że im bardziej rafinowany olej kokosowy, tym mniejszy jego wpływ na twoje zdrowie.

Po drugie, zapamiętaj, że przetworzony olej kokosowy nie posiada żadnych właściwości leczniczych.
Dzięki książce "Olej Kokosowy, sekret zdrowia i urody", dowiesz się, który olej kokosowy będzie najlepszy dla twojego zdrowia.
Czy olej kokosowy w formie kapsułek jest dobrym pomysłem? U kogo się sprawdzi w takiej postaci, a u kogo lepszym wyborem będzie surowa wersja?

1. Jaka forma przetworzenia oleju kokosowego zachowuje najwięcej jego substancji odżywczych?

2. Lepsza będzie forma stała, czy ciekła oleju kokosowego?

3. Dowiesz się jeszcze więcej na temat oleju kokosowego!
Już dzisiaj odkryj cudowne właściwości oleju kokosowego!
Dowiedz się już TERAZ, dlaczego kokos pochodzący z tropików jest najbardziej leczniczym skarbem, który dała nam natura!
PORADNIK # 1
"Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody"
Egzotyczni mieszkańcy wysp mają kilkadziesiąt skutecznych sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego!

Ten poradnik sprawi, że możesz poznać wszystkie ich przepisy. Zapewniam cię, że nie olejkokosowy3d-2były one dotąd nigdzie publikowane. Odkryjesz tradycyjne sposoby, które sprawią, że twoje ciało stanie się czyste i zdrowie.

1Proste i co najważniejsze - SKUTECZNE recepty na codzienne użycie oleju kokosowego. Sposoby, dzięki którym możesz wykorzystać olej kokosowy w przepisach jak i poprawę urody.

1Jak pozbyć się raz na zawsze insektów i komarów. Tak, możesz pozbyć się skutecznie komarów, rybików, używając małej ilości oleju kokosowego.

1Czy chcesz piękne i zdrowe paznokcie? Dowiesz się, jak powinieneś odpowiednio o nie dbać. Jak przygotować olej kokosowy, aby nasze paznokcie maksymalnie wykorzystały jego moc.

1Olej kokosowy zamiast energetyka? Nie tylko będzie zdrowszy, ale też smaczniejszy! Nie musisz kupować napojów energetycznych, ten przepis, od razu stawia na nogi!

1Skończ wreszcie z kupowaniem drogich płynów do demakijażu! Przedstawimy ci naturalniejsze i zdrowsze recepty na oczyszczenie cery!



Oprócz tego wiele innych przepisów z olejem kokosowym w roli głównej, które sprawią, że będziesz oczyszczony, orzeźwiony i pełen energii!
PORADNIK # 2
11 przepysznych i zdrowych przepisów z olejem kokosowym o wartości 15 PLN, będzie twoje, zupełnie za DARMO!
przepisy3d

Kokos jest nie tylko zdrowy, ale także przepyszny.

Dzięki tym przepisom poznasz inspirujące przepisy, które sprawią, że będziesz pragnął jeszcze więcej.

Zdrowie nigdy nie smakowało tak dobrze jak teraz.

1 Rozpocznij każdy swój dzień od specjalnego z dodatkiem kokosa. Dostarcz swojemu organizmowi podwójnej dawki antyutleniaczy, zdrowych tłuszczy i witamin już od rana.

1Warzywa podsmażane na oleju kokosowym i przyrządzone po chińsku? Czemu nie? Zapewniam, że twoja rodzina już nigdy nie będzie narzekać, że “znowu warzywa na obiad


1Kurczak podsmażony w oleju kokosowym – poznaj naszego faworyta! Ten posiłek z pewnością stanie się ulubionym posiłkiem twojej rodziny!

I wiele więcej przepysznych przepisów, które wzbudzą zazdrość wśród największych szefów kuchni. Zobacz tylko, te przepisy poniżej.

Moje ulubione krówki, które rozpływaj się w ustach, albo łosoś, który idealnie smakuje zarówno z chlebem jak i z makaronem np. ryżowym. Muffinki są idealne na 2 śniadanie dla dzieciaków i wyjdą im tylko na zdrowie.

Są całkowicie bezglutenowe, za to pyszne, słodkie i czekoladowe. W przepisach znajdziesz koktajl, suflet, kurczaka i inne przepisy, które przypadną Tobie i Twojej rodzinie do gustu. Tylko popatrz, nie kuszą Cię te krówki...?
Oto kilka moich ulubionych

Rozpływające się w ustach krówki
Te krówki sprawią, że już nigdy nie spróbujesz, tych zwykłych, tradycyjnych krówek. Mają wyłącznie naturalne aromaty, pachną nieziemsko i delikatnie rozpływają się w ustach. Pycha...

Wystarczy kilka dodatkowych składników, aby olej kokosowy zmienić w pyszne, bardzo zdrowe słodycze. Najfajniejsze jest to, że te krówki nie wymagają pieczenia, gotowania, ani specjalnych "ceregieli". Wystarczy kilka prostych składników na te najzdrowsze na świecie krówki.


Mocno czekoladowa czekolada z orzechami
Kto nie, lubi czekolady! Ja ją uwielbiam. Jako dietetyk, staram się szukać sposobów na to, aby każde z dań, które jem i którymi karmię moją rodzinę były zdrowe. Nawet słodycze
Głęboko wierzę, że naturalne, proste jedzenie, bez chemii, konserwantów, barwników ma moc zdrowia, dlatego już od dawna nie jemy nic co zawiera składniki, których nie jestem w stanie wymówić.

Ta czekolada spowoduje, że Twoje kubki smakowe dosłownie eksplodują. Jest bardzo pyszna, chrupiąca i mocno pachnąca. Idealna dla dzieci na podwieczorek.


Łosoś w sosie kokosowym
Oczywiście zamiast łososia może być inny gatunek ryby. Ja jednak wybrałam ją bo bardzo mi smakuje. Porządny kawał białka, który szybko się przyrządza.

Smaczku dodaje pyszny sos, przygotowany na bazie oleju i mleka kokosowego z ziołami i warzywami. Fajną sprawą jest to, że rybę się gotuje, nie smaży. Ma to same plusy ponieważ obniża to kaloryczność dania, a przy tym, zachowuje aromat i "wilgotność" mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach.


Koktajl z kokosem, bazylią i ananasem
Koktajl z owoców z dodatkiem zdrowych składników to jedna ze zdrowszych propozycji dla każdego. Przyrządza się go szybko, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności kulinarnych ani sposobów gotowania. Po prostu wrzuca się wybrane składniki i dokładnie miksuje.

Koktajl można przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku przez 1 dzień. Idealny np. na drugie śniadanie a nawet podwieczorek.


Zupa kokosowa z soczewicą
Zupa to powinno być obowiązkowe danie na każdy dzień. Zawiera mnóstwo cennych składników, których nasz organizm potrzebuje. Jest sycąca i można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej. Choć może się to wydawać dziwne, ale kokos i soczewica doskonale do siebie pasują.

Powiedziałabym nawet, że to małżeństwo idealne. Smaki świetnie się ze sobą łączą, a żółto-pomarańczowy odcień, przywodzi na myśl zachód słońca...


Kokosowe muffinki z truskawkami
Muffinki to takie ciastka, które idealnie smakują na każde danie. Można przygotować je w wersji wytrawnej, wówczas są idealne np. do łososia w sosie kokosowym, ale są także świetne na słodko z owocami lub bakaliami.

Jest to także sposób na to, aby przemycić warzywa lub owoce do diety dzieciaczków. Ten przepis na kokosowe muffinki z truskawkami jest całkowicie bezglutenowy, ponieważ wykorzystałam mąkę migdałową i kokosową. Mogę śmiało powiedzieć, że to jedne z najzdrowszych muffinków na świecie. Idealne na śniadanie, podwieczorek a nawet małą kolację. Świetne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie.


Batonik z kokosa i ziarek dyni
Idealna przekąska i batonik na głód. Zawiera mnóstwo cennych składników, które oprócz oleju kokosowego nazywane są "super jedzeniem". Batonik nie wymaga pieczenia ani gotowania. To najlepszy batonik jaki kiedykolwiek jadłam.

Idealny dla sportowców i osób, które ćwiczą, lub mają spadek energii, ponieważ dostarcza zdrowych węglowodanów i daje uczucie sytości na długo. poza tym jest słodki, któż z nas nie lubi tego smaku?

PORADNIK # 3
Mam dla Ciebie coś jeszcze! Jeśli już TERAZ kupisz książkę "Olej kokosowy, sekret zdrowia i urody", otrzymasz Extra BONUS za darmo!
Jeśli zdecydujesz się już DZISIAJ na książkę o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego otrzymasz zupełnie za darmo wydanie specjalne książki: "Kokosowe SPA"

Ten specjalny bonus zawiera, sposoby na wykorzystanie kokosa, na ciało i włosy o jakich jeszcze nie słyszałeś.
kokosowe spa Kasia GurbackaTe metody były wykorzystywane przez dziesięciolecia i były pomocne w utrzymaniu czystej, zdrowej skóry, włosów i paznokci.Ten poradnik pomoże Ci odkryć:

1

Jak przygotować olej kokosowy, aby zrobić z niego świetny środek przeciw komarom. Już żaden z nich nie ugryzie Ciebie ani Twoich dzieci. Ten środek jest zdrowy dla skóry.

1 Jak zrobić skuteczny antyprespirant, który nie będzie zatykał porów, będzie naturalny i nie będzie podrażniał Twojej skóry, a jednocześnie chronił Cię przed poceniem się?

1Masz nieładne paznokcie? Koniecznie wypróbuj przepis na ładne paznokcie, które będą bialutkie, twarde i gładziutkie.

Nie musisz stosować drogich kosmetyków na ciało, włosy i paznokcie. Nie musisz wcierać w siebie chemii, która uszkadza Twoje komórki.

Po raz pierwszy masz okazję poznać kompletną wiedzę na temat, w jaki sposób być wiecznie młodym, stracić tłuszcz, przeciwdziałać nowotworowi.

Wszystko dzięki oleju kokosowemu w unikalnym przewodniku. W tym poradniku znajdziesz mnóstwo sposobów jak dbać o włosy, skórę i paznokcie za pomocą oleju kokosowego.

Te 2 specjalne poradniki i ekskluzywny przewodnik, który odkrywa przed Tobą tajemnice Owocu Życia "Olej kokosowy, sekrety zdrowia i urody", normalnie będzie kosztował 59, 90 złotych, ale ponieważ to nowość, przygotowałam ofertę specjalną, aktualną tylko dzisiaj.
arrow
olej kokosowy sekret zdrowia i urody

Jeszcze nigdy żaden produkt, nie był tak skoncentrowanym, naturalnym sposobem na odmłodzenie, piękną i zdrową skórę, świetną figurę i zdrowie.

http://gurbacka.pl/sklep/kokos/
1 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 829
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 8
Podziękował: 1870 razy
Otrzymał podziękowanie: 869 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » czwartek 11 lut 2016, 13:59

Czy ktoś próbował tym olejem smarowac chleb ? mówią ,ze smaczny ja mam olej ,ale odwagi mniej zeby to zrobić.
Zeby płukałam ale bez kurkumy .
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 871
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 38
x 70
Podziękował: 1977 razy
Otrzymał podziękowanie: 1883 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 11 lut 2016, 14:15

@dama,
od kiedy odkryłam olej kokosowy, stał się on prawie jedynym smarowidłem na pieczywo. Mnie smakuje rewelacyjnie.
Tu nie potrzeba odwagi, posmakujesz zrozumiesz...
smacznego :D
0 x



ODPOWIEDZ