Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kiszona kapusta i inne kiszonki prozdrowotne

Awatar użytkownika
Jancio
Posty: 899
Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
x 2
x 47
Podziękował: 639 razy
Otrzymał podziękowanie: 1085 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: Jancio » piątek 19 sty 2018, 11:15

Jerzy Zdrowie pisze:
czwartek 18 sty 2018, 20:14

Nalewka z zielonego orzecha mały dodatek goździka jest smaczna bardzo skuteczna.Nie ma pasożyta,który by przetrwał trzytygodniowa kurację.
Trzy tygodnie to mi pachnie nałogiem
:D
0 x


Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym

ramibi
Posty: 137
Rejestracja: niedziela 01 sty 2017, 12:37
x 6
x 2
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: ramibi » piątek 19 sty 2018, 23:21

Od pewnego czasu powiedzmy miesiąc-dwa piłem codziennie rano szklankę soku z kiszonej kapusty, często zmieszany z sokiem z kiszonego buraka. Bezwzględnie stwierdzam, że po pewnym czasie ów sok spowodował u mnie okropne cuchnące i częste gazy. Kapustę kiszę w słoiku i zlewam sok, natomiast mam też kapustę z beczki, którą podjadałem - tutaj sytuacja byłą taka sama, potężne i cuchnące gazy, no tylko, że tu od razu i zawsze, a jak piłem sam sok to dopiero od nie dawna. Teraz jeszcze ustalam, czy pijąc osobno sok z buraka On też będzie powodował gazy, chwilowo jest okej, pije rano 1 szklankę ze zmielonym siemieniem lnianym. Co może być powodem gazów po soku z kapusty zwłaszcza, że wcześniej tego nie było? To samo się tycz gazów po samej kiszonej kapuście ... nie wiem czy dobre bakterie się chcą zadomowić i powinienem spożywacz i po prostu PRZETRWAĆ ów okres czy jest wręcz odwrotnie i to zły znak i powinienem odpuścić i nie spożywać tych rzeczybo brakuje mi jakiś enzymów ... to, że cuchną to jedno, ale ich częstotliwość jest strasznie częsta ... to wszystko świadczy chyba o gniciu w jelitach więc nie wydaje mi się, żeby ów bakterie się "zadamawiały" jak to napisałem wyżej. co sądzicie?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 20 sty 2018, 22:03

Cieszę się bardzo, że kapustka się udała 🙂
Dużo zależy od samej kapusty, czasem jest mięciutka i soczysta, a czasem jest sucha i trzeba dolać wody lub więcej soku z jabłek i marchwi, a i tak pozostaje nieco twardawa – ale i tak przepyszna.

@Margosia:

Bierzesz 1 większą główkę kapusty lub 2 mniejsze (białej lub czerwonej), do tego ok. 1 kg jabłek soczystych, jak na sok + ok. 1 kg marchwi.
Kapustę szatkujesz i od razu najlepiej solisz do smaku (wtedy szybko mięknie i opada), jabłka i marchewkę ścierasz na tarce.


I teraz: albo wszystko mieszasz w większej misce, dodając koper w nasionach i kminek i ubijając warstwami, albo warstwami układasz w garze, przesypując koprem i kminkiem – i każdą warstwę dobrze ubijasz, np. tłuczkiem do kartofli lub pięścią 😉

Ja ostatnio się wycwaniłam i wrzucam jabłka i marchew do wyciskarki, a następnie mieszam z kapustą te wytłoki, a po ubiciu kapusty w garze zalewam to wszystko tym wyciśniętym sokiem jabłkowo-marchwiowym.
Można też przepuścić przez sokowirówkę.
Jesli soku jest nadal za mało, to można dolać solanki (niecała łyżka soli – dobrej oczywiście 🙂 – na litr wody, w zależności od tego, jak bardzo została posolona kapusta;
Im więcej soku, tym lepiej, bo kapusta się lepiej kisi, a sok to niebo w gębie!

Całość trzeba przykryć talerzykiem (wyparzonym!) i docisnąć np. słoikiem z wodą. Postawić w ciepłym miejscu, codziennie dobrze jest ponakłuwać drewnianym patyczkiem, żeby wypuścić gazy, i dociskać co jakiś czas talerzyk.
Po 2-3 (nie później!) wystawić na balkon (nawet jak jest mróz) lub jeśli masz zimną piwnicę lub spiżarkę, to tam.
Smacznego! 🙂
https://public-api.wordpress.com/bar/?s ... xsfQ=&_z=z
to wszystko świadczy chyba o gniciu w jelitach więc nie wydaje mi się, żeby ów bakterie się "zadamawiały" jak to napisałem wyżej. co sądzicie?
Wygląda mi to na naturalne niespieszne oczyszczanie, powodów do paniki raczej nie ma.
Chyba to nie zabije ? :D
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ramibi
Posty: 137
Rejestracja: niedziela 01 sty 2017, 12:37
x 6
x 2
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: ramibi » niedziela 21 sty 2018, 18:32

ja nie wiem co o ty sadzic bo wczesniej tak nie mialem tzn gazów nie bylo a teraz sa. Kiedys Bralem vivomix i tylko z powodu ze w jego ulotce pisali ze podczas zadamawiania sie bakterii mogą byc wzdęcia teraz i do tej kapusty wysnulem taka teorie, albo to znak ku lepszemu ale trzeba by przetrwać albo jest gorzej
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 21 sty 2018, 18:35

Ktoś powiedział tu kiedyś, ze trawienie kapusty jest egzaminem dla jelit.
Jeszcze chyba musisz poczekać. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: sandra » niedziela 01 kwie 2018, 21:11

kilka przepisów skubniętych z innego forum ;)

POKRZYWA na dwa sposoby:

SPOSÓB nr 1:
- świeżą pokrzywę drobno posiekać
- wkładać do słoja i zasypywać solą każdą warstwę
- dobrze ugniatać
- ułożyć do ok. 0,5 cm pod pokrywkę
- szczelnie zamknąć zakrętką
- ustawić na ok. 10 dni w cieple (23-28'C) na tacy ociekowej - może wyciekać spod pokrywki
WAŻNE - nie otwierać w trakcie kiszenia
- przenieść w chłodniejsze miejsce

SPOSÓB nr 2:
- świeżą pokrzywę drobno posiekać
- ułożyć pokrzywę w słoju lekko obijając
- zalać solanką - 2-3 pełne łyżeczki soli himalajskiej na litr
- ponownie ubić by solanka wypełniła wszelkie miejsca między pokrzywą
- jeśli mało dodać pokrzywy
- uzupłenić solanki do ok 0,5 - 1 cm pod pokrywką (można na styk)
- szczelnie zamknąć zakrętką
- ustawić na ok. 10 dni w cieple (23-28'C) na tacy ociekowej - na pewno będzie wyciekać spod pokrywki
WAŻNE - nie otwierać w trakcie kiszenia
- przenieść w chłodniejsze miejsce


Kluczowe dla udanego kiszenia jest:
a) pozbycie się tlenu z ubitej pokrzywy
b) dla solanki korzystanie z przegotowanej wody
c) użycie soli naturalnej bez dodatków (morska, kłodawska, himalajska)
d) szczelne zamknięcie słoika
e) dla pewności do solanki można dodać łyżeczkę z soku np. z dobrej kiszonej kapusty
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 17 lip 2018, 10:22

Obrazek
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: sandra » sobota 25 sie 2018, 11:58

KISZENIE CZAS ZACZĄĆ

Kwaszone warzywa były dawniej podstawą zimowej kuchni. Warto wrócić do tej tradycji, bo są bardzo zdrowe.
Kiszonki to najlepszy probiotyk

Wszystkie warzywa
Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet fasolka szparagowa. Aby kiszonki były smaczne, muszą być zrobione z dobrej jakości jędrnych, zdrowych warzyw. Najlepiej kupować je u sprawdzonych sprzedawców.

Czyste słoiki
Warunkiem udanych przetworów są idealnie czyste słoiki. Nie tylko je umyj, ale także wyparz, aby w kiszonkach nie pojawiła się pleśń. Jeśli używasz weków, sprawdź gumki. Przyjrzyj się też nakrętkom. Uszkodzone wyrzuć i kup nowe.

Najlepsze przyprawy
Od nich zależy smak i aromat kiszonki. Do wszystkich dodaje się sól. Pozostałe przyprawy dodaje się w zależności od upodobań smakowych, ale także, by zapobiec rozwojowi bakterii gnilnych. Chroni przed nimi np. chrzan i czosnek. Do niektórych kiszonek (np. ogórków, pomidorów, papryki) warto włożyć 2-3 liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Zawarte w nich garbniki dodają warzywom jędrności.

Smak poszczególnych warzyw poprawią:

Kapusty - kminek i koper. Można dodać też trochę marchwi, która przyspieszy fermentację mlekową.

Ogórków - czosnek, koper, chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Strączek ostrej papryczki sprawi, że będą lekko pikantne.

Buraków - cebula i liście laurowe.

Papryki - czosnek, liście laurowe, koper i ziele angielskie.

Pomidorów - czosnek, chrzan, liście laurowe, koper.

W chłodnym miejscu
Gotowe kiszonki najlepiej przechowywać w piwnicy.
Jeśli jej nie masz, ustaw słoje w najchłodniejszym miejscu w domu, z dala od źródeł ciepła.



Czytaj więcej na https://www.styl.pl/kuchnia/news-kiszen ... ign=chrome
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 28 paź 2018, 13:00

1 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 29 paź 2018, 18:25

Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu

http://zdrowe-kiszonki.pl/

Obrazek

http://zdrowe-kiszonki.pl/kiszona-botwi ... cwiklowego

http://zdrowe-kiszonki.pl/kiszony-kalafior-w-solance
Obrazek

http://zdrowe-kiszonki.pl/kiszone-kielk ... -w-solance

http://zdrowe-kiszonki.pl/kiszone-cytryny-w-miodzie
Obrazek
Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób kiszony w solance (bób gotowany)
- Bób kiszony w solance (bób surowy obrany)
- Bób kiszony w solance (bób surowy z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana)
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta czerwona kiszona w soli
- Kapusta kiszona w solance
- Kapusta kiszona w soli
- Kapusta z borówkami kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Sałata masłowa kiszona w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16986
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 04 kwie 2019, 16:33

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

soma
Posty: 613
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 55
Podziękował: 1047 razy
Otrzymał podziękowanie: 1062 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: soma » piątek 05 lip 2019, 15:27

Zrobilam kiszone ogorki i dzisiaj po otwarciu jednego sloja zobaczylam, ze woda jest jak galareta. Na pokrywce zobaczylam chyba mszyce. Widocznie mialam w koprze. Ogorka oplukalam i smakowo byl najlepszy ze wszystkich. Czy ktos wie, czy te mszyce sa w jakis sposob szkodliwe? A wlasciwie czy szodliwe jest to co wydzielily?
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 15 wrz 2019, 21:42

zakwas ziołowy...

https://www.youtube.com/watch?v=Ru0EjrP11jw




Pozdrawiam - THoTal :)
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 15 wrz 2019, 22:26

0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

KISZONKI PROZDROWOTNE

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 17 wrz 2019, 09:43

KWAS KASZTANOWY

https://www.youtube.com/watch?v=J83UZPsfKOg

Pozdrawiam - THoTal :)
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: KISZONKI PROZDROWOTNE

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 17 wrz 2019, 20:31

kwas z glistnika ...

https://www.youtube.com/watch?v=zrep-yAiYUY

Pozdrawiam - THoTal :)
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: KISZONKI PROZDROWOTNE

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 21 wrz 2019, 06:57

0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 24 lut 2020, 20:41

cedric pisze:
sobota 15 lut 2020, 10:03
Ogórki

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuch ... 26232.html

"Ogórki małosolne ‒ skład i właściwości. Przepis na ogórki małosolne
Ostatnimi czasy kiszonki robią ogromną furorę. Nic w tym dziwnego, ponieważ są zdrowe i smaczne - można powiedzieć, że zaliczają się do polskich superfood. Jednym z nich są ogórki małosolne, które powstają w wyniku krótkiej fermentacji beztlenowej. Są tanie, smaczne, zdrowe a przede wszystkim banalnie łatwe w przygotowaniu. Można je jeść same albo użyć jako dodatek do ulubionych dań czy sałatek. Co warto wiedzieć o ogórkach małosolnych?


Ogórki małosolne – co to takiego?
Właściwości prozdrowotne ogórków małosolnych
Jak zrobić ogórki małosolne?
Czy warto jeść ogórki małosolne?


Ogórki małosolne – co to takiego?
Ogórki zaliczają się do najzdrowszych warzyw, a jeśli dodatkowo je zakonserwujemy - zyskają na wartości odżywczej. To właśnie ogórek jest najczęściej kiszonym warzywem. Takie rozwiązanie jest gwarantem przedłużenia przydatności do spożycia oraz dostarcza solidnej dawki witaminy C. Ogórki małosolne powstają w wyniku fermentacji w warunkach beztlenowych. Dodaje się do nich przyprawy i inne dodatki, które wzmacniają smak powstałego produktu, a całość zalewa roztworem solnym. Ogórki małosolne są charakterystyczne w Europie Środkowej i Wschodniej. To właśnie one goszczą na naszych stołach podczas różnych uroczystości i spotkań rodzinnych. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim dostarczają wielu ważnych składników odżywczych.

Kiszenie polega na fermentacji beztlenowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Przetwarzają one cukier znajdujący się w warzywach w kwas mlekowy, dzięki temu przedłużają przydatność do spożycia jedzenia i hamują procesy gnicia. W trakcie fermentacji wydzielają się także niewielkie ilości alkoholu, który nadaje przetworom charakterystycznego smaku. W przypadku ogórków małosolnych proces ten powinien trwać 2-3 dni, zaś słoik z ogórkami powinien znajdować się w ciepłym (około 18 stopni Celsjusza) i słonecznym miejscu. Im dłużej będą przetrzymywane w solance, tym bardziej się ukiszą. Jednak krótsza fermentacja sprawia, że ogórek jest bardziej chrupiący i delikatniejszy, ale również znacznie bogatszy w witaminy i minerały.

Nazwa „małosolne” jest nieco myląca, ponieważ w tym przypadku sól jest niezbędna do przeprowadzenia procesu fermentacji. Tak naprawdę powinny nazywać się „krótko kiszone”, dlatego że to właśnie od czasu fermentacji zależą ich właściwości odżywcze i walory smakowe.
Właściwości prozdrowotne ogórków małosolnych
Prawda jest taka, że już świeży ogórek to bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Są źródłem pierwiastków takich jak potas, magnez, miedź i mangan. Oprócz tego znajdziemy w nich witaminę C, witaminę K1 oraz witaminy z grupy B. Poza tym ogórki są niskokaloryczne – w 100 gramów znajduje się zaledwie 16 kcal.

Co ciekawe, proces fermentacji sprawia, że ogórki małosolne posiadają więcej witaminy C od tych w stanie surowym. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni przed działaniem wolnych rodników. Dzięki czemu nasza skóra na dłużej zachowa młody wygląd i pozostanie bardziej odporna na działanie szkodliwych związków. Co więcej, zajadanie się tymi ogórkami sprawi, że wzmocnimy naszą odporność. Proces fermentacji sprawia, że w ogórkach małosolnych wzrasta też obecność witamin z grupy B. Odpowiedzialne są one przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną. Biorą także udział w procesach metabolicznych, uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów - w zamianie glukozy na energię, która jest dostarczana między innymi do mózgu. Poza tym witaminy z grupy B mają wpływ na cały organizm: na nerwy, serce, skórę, mięśnie czy układ naczyniowy.

Są tanie, smaczne, zdrowe a przede wszystkim banalnie łatwe w przygotowania, fot. shutterstock
Ogórki małosolne to także doskonałe źródło witaminy E i K. Ta pierwsza nazywana jest witaminą młodości, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed uszkodzeniem komórek oraz przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, utrzymuje odpowiednia przepuszczalność błon komórkowych i zapobiega zlepieniu się płytek krwi, tym samym przeciwdziała zakrzepom. To bardzo ważna witamina w okresie ciąży, ponieważ jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Ponadto witamina E wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina K aktywuje białka niezbędne do wzrostu i rozwoju kości, a także jest bardzo ważna dla utrzymania wysokiej gęstości mineralnej kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy w późniejszym wieku. Witamina K aktywuje białko, które pomaga zapobiegać odkładaniu się wapnia w tętnicach, chroniąc nasz organizm przed chorobami serca. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym zapobiega ich pękaniu oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi oraz bierze udział w homeostazie wapnia.


Ogórki małosolne powstają w wyniku fermentacji, czyli zawierają bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym są cennymi probiotykami, które mają zbawienny wpływ na nas układ trawienny. Obecność bakterii kwasu mlekowego wpływa pozytywnie na mikrobiom, czyli bakterie jelitowe, najczęściej są to szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium. Mają w swoim składzie enzymy, które wspomagają trawienie. Co więcej, substancje w nich zawarte ułatwiają wchłanianie składników odżywczych oraz poprawiają odporność i pracę jelit. Poza tym, stymulując układ odpornościowy wspierają nasz organizm w zwalczaniu między innymi zakażeń rotawirusowych, zaparć, biegunek i wszelkich alergii pokarmowych. W trakcie fermentacji dochodzi także do wytworzenia acetylocholiny – substancji odpowiadającej za regulację ciśnienia krwi i poprawiającej pracę układu nerwowego.

Zdecydowanym plusem ogórków małosolnych jest to, że w odróżnieniu od świeżych ogórków, można łączyć je z pomidorami. Łączenie świeżego pomidora i ogórka sprawia, że witamina C utlenia się pod wpływem enzymu askorbinazy. Proces ten nie zachodzi w przypadku produktów kiszonych (nawet delikatnie przekiszonych, czyli tych, które nazywamy małosolnymi), dlatego też śmiało możemy skomponować sałatkę z ogórków małosolnych z pomidorami czy innymi warzywami, ponieważ nie powoduje to utlenienia znajdującej się w nich witaminy C.

Na podstawie: https://www.cookinglight.com/cooking-10 ... d-pickling
Jak zrobić ogórki małosolne?
Co potrzebujemy?

1,5 kg ogórków;
1 pęczek koperku z korzonkami;
6 ząbków czosnku;
10 kulek ziela angielskiego;
kilka listków laurowych;
kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu;
2 łyżki soli;
½ łyżeczki gorczycy;
woda.

Jak przygotowujemy?
Ogórki myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy wzdłuż, bez obierania. Do dużego słoja na dno wkładamy połowę pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście lub korzeń chrzanu, gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe. Na samej górze układamy zwinięty koper. W 1,5 l wody rozpuszczamy sól i wlewamy do ogórków. Przykrywamy talerzem, który dodatkowo czymś obciążamy, żeby ogórki nie wypływały na powierzchnię. Po około dwóch dniach kiszenia ogórki są gotowe do spożycia.

Ogórek jest najczęściej kiszonym warzywem, fot. shutterstock
Czy warto jeść ogórki małosolne?
Ogórki małosolne to nasz słowiański „wynalazek”, z którego możemy być dumni. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Pod wpływem fermentacji zmieniają nieco swój skład odżywczy i zyskują na walorach smakowych. Można je chrupać same albo dodać do ulubionych dań, sałatek i kanapek. Są tanie i banalnie łatwe w przygotowaniu, zaś ich trwałość, właściwości prozdrowotne, a przede wszystkim oryginalny smak powinny zachęcać do zajadania się nimi. Trzeba jednak uważać i nie przesadzać z ilością. Z racji tego, że fermentowały w roztworze solnym - zawierają dużo soli.

Oczywiście najlepiej jest się zajadać ogórkami małosolnymi własnej roboty, ponieważ te kupne bardzo często zawierają ocet, który przyspiesza proces fermentacji i oznaczone są jako „kwaszone”.
Klaudia Kwiatkowska
Bibliografia
https://www.coffeeandvanilla.com/polish ... cucumbers/”; data dostępu: 2020-02-07
https://foodohfood.it/en/preserves/pick ... d-in-brine”; data dostępu: 2020-02-07


https://www.cookinglight.com/cooking-10 ... d-pickling”; data dostępu: 2020-02-07
http://www.anulaskitchen.com/2014/08/po ... umber.html”; data dostępu: 2020-02-07
https://www.health.harvard.edu/vitamins ... probiotics”; data dostępu: 2020-02-07
https://www.medicalnewstoday.com/articl ... od-for-you”; data dostępu: 2020-02-07
https://oureverydaylife.com/soak-cucumb ... 40706.html”; data dostępu: 2020-02-07"
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7782
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1425
x 407
Podziękował: 14244 razy
Otrzymał podziękowanie: 13844 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki prozdrowotne

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 27 cze 2023, 19:39

WHO nie odpuszcza ,teraz uznała ogórki kiszone jako rakotwórcze :o

Obrazek

https://tvmn.pl/Czy-kiszonki-sa-rakotwo ... owia-2459a
1 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16986
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki prozdrowotne

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 29 cze 2023, 12:27

warzywa marynowane do pewnego czasu mało znane na z wyspach r.2005 i wcześniej ale to już przeszłość,-
co ciekawe b.cenione w Korei:
https://insaneinthebrine.com/jangajji-k ... egetables/

np.
imbir.jpg
imbir.jpg (79.68 KiB) Przejrzano 353 razy
1 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7782
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1425
x 407
Podziękował: 14244 razy
Otrzymał podziękowanie: 13844 razy

Re: Kiszona kapusta i inne kiszonki prozdrowotne

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 02 lip 2023, 08:44

W Korei kiszą prawie wszystkie warzywa . Jestem bardzo ciekawa smaku kimchi ale nie tego co sprzedają w sklepach . W Krakowie jest parę Koreańskich restauracji i na pewno pójdę ale marzy mi się wycieczka do Korei Południowej a wtedy spróbowałabym na miejscu .
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

ODPOWIEDZ