Mus czekoladowy z Avokado.
- gorzkie kakao 2 płaskie łyżki
- dobry miód, 1 płaska łyżka
- miękkie avocado, zblendować lub rozbić widelcem, potem dodać kakao i miód, wymieszać.
- gorzkie kakao 2 płaskie łyżki
- dobry miód, 1 płaska łyżka
- miękkie avocado, zblendować lub rozbić widelcem, potem dodać kakao i miód, wymieszać.
- sezam biały lub czarny w ilości dwóch łyżek.
- łyżka płaska dobrego miodu.
sezam można prażyć ale nie spalić, smak jest wtedy subtelniejszy ale dla łacuchów to szkoda czasu na takie rzeczy.
sezam mielimy w młynku od kawy do momentu aż młynek zmieli wszystko na papkę (uwaga aby nie przedobrzyć i nie spalić młynek).
zmielony sezam łyżeczką przenieść do filizanki, dodać miodu, ucierać.
smacznego.
Piernikowe babeczki marchewkowe
składniki:
– 100 g cukru
– 100 g mąki bezglutenowej
– 2 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 duże jajka
– 100 ml oleju lub oliwy
– 125 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
– 12 mrożonych wiśni (opcjonalnie)
– budyń jaglany
wykonanie:
Mąkę przesiej z kakao, sodą i przyprawą.
Jajka ubij z cukrem kilka minut na puszystą masę. Dodawaj po łyżce sypkiej mieszanki i odrobinie oleju na przemian. Wyłącz mikser i wymieszaj ciasto z marchewką dużą łyżką.
Masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Do środka każdej włóż obtoczoną w cukrze wiśnię.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Przestudzone babeczki uwieńcz łyżeczką budyniu i orzechami lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!
http://solczycukier.blogspot.com/2015/1 ... l?spref=fbJakub Wiśniak pisze:Moja wersja ciasteczek z ciasta francuskiego.
12/26/2015
Najprostsze i najlepsze ciasteczka w niecałe 30 minut. Zamiast orzechów laskowych możesz użyć migdały, orzechy włoskie czy żurawinę.
Trudność: Łatwa Składniki na: 8-10 osób Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia 20 minut
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 100 gramów orzechów laskowych (bez łupin)
- 2 łyżki syropu trzcinowego
- 40 gramów roztopionego masła
- pół łyżeczki cynamonu
- kardamon do posypania
Sposób przygotowania:
1) Do malaksera wsyp orzechy laskowe, roztopione masło, syrop trzcinowy, cynamon. Całość rozdrobnij na gładką masę.
2) Na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego wyłóż masę z orzechów laskowych i rozsmaruj ją po całym cieście.
3) Ciasto francuskie zwijaj do przeciwległych brzegów ciasta. Zrolowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je na blasze. Posyp je przyprawami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz je przez 15-20 minut.
viewtopic.php?f=16&t=167&start=500#p49742To masz pisze:Ostatnio zacząłem mieć ochotę na kogel-mogel ( w końcu smak dzieciństwa), ale nie należy on do zbyt zdrowych posiłków. Żółtka jaj są wartościowe, ale cukier już niestety nie. Dlatego postanowiłem zastąpić go ksylitolem i kogel-mogel wyszedł równie dobry. Nie było żadnej różnicy między tym na ksylitolu, a tym na białym cukrze. Do 3-4 żołtek daję łyżkę- półtora ksylitolu. Poza tym słyszałem, że można z białek jaj i ksylitolu robić dietetyczne bezy. Jak znajdę dobry przepis, to się podzielę, bo szkoda wylewać białka do zlewu.
viewtopic.php?f=16&t=167&start=500#p49831wieczorem ze o kurde nic nie jadlem i albo spac albo cos na szybko np bialy ser żółtka ze śmietana z miodem i cytryna-najszybszy sernik swiata
http://pl.blastingnews.com/kulinaria/20 ... 74183.htmlAneta Rachwał pisze:Janginizacja – pyszne, zdrowe przetwory bez cukru
19 czerwiec 2016
Pyszne i zdrowe przetwory, do których zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli.
Robiąc przetwory, na ogół wykorzystujemy wszelkiego rodzaju cukier. Do dżemów, kompotów, czy też konfitur dodajemy biały rafinowany cukier albo cukier buraczany, ksylitol a nawet cukier trzcinowy. Dlaczego? Cukier konserwuje i wręcz nie wyobrażamy sobie, aby zrobić przetwory innym sposobem.
Warto zmienić nawyki i wykorzystać wspaniałą metodę, jaką jest janginizacja.
Czym jest janginizowanie?
Janginizowanie to pojęcie wywodzące się z kuchni makrobiotycznej i oznacza duszenie owoców, lub warzyw w soku własnym, z odrobiną soli. Do janginizacji warto wykorzystać zdrową sól himalajską, dzięki której z owoców wytrąci się naturalny cukier.
Owoce i warzywa, które poddamy janginizacji, zachowają identyczny smak, jaki miały w chwili włożenia ich do garnka w celu duszenia.
Nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Procesowi janginizowania można poddać wszelkie warzywa i owoce, jeśli chcemy, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sporządzone konfitury, soki i dżemy będą lekkostrawne, jeżeli będziemy je lekko dusić we własnym soku z odrobiną soli. Dzięki temu otrzymamy zdrowy posiłek, a także zaskoczy nas wyjątkowy smak.
Truskawki duszone z dodatkiem soli
Truskawki kochamy za ich smak, zawierają również ogromną ilość witamin. Wystarczy obrać je z szypułek, nałożyć do słoików, posolić, delikatnie zakręcić i wstawić do garnka. Pasteryzować przez około 15 minut. Następnie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i odstawiamy.
Przetwory z truskawek wykonane tą metodą nie są tak słodkie jak te z użyciem tradycyjnego cukru, lecz ich smak po prostu zachwyca. Naturalnie truskawki to jedynie przykład, albowiem procesowi janginizowania możemy poddać wszelkie owoce i warzywa.
Co jest ważne w janginizacji?
* Owoce i warzywa powinny być soczyste i słodkie, ponieważ sól w naturalny sposób wytrąci zawarte w nich cukry.
* Jeżeli po raz pierwszy w ten sposób przygotowujesz przetwory, dodaj mniej soli, aby nie otrzymać słodko-słonego smaku konfitury, za którym raczej nie przepadamy.
* Janginizowanie powinno odbywać się bardzo małym ogniu. Sól potrzebuje sporo czasu, aby mogła zacząć działać. Zbyt duży płomień spowoduje, że owoce rozpadną się, zaś cukier nie zdąży się wytrącić.
* Do przygotowania dżemów warto użyć garnków z podwójnym dnem - dzięki temu owoce się nie przypalą.
* Na konfitury, dżemy czy soki bez cukru, można wykorzystać wszystkie owoce i warzywa. Świetnie sprawdzają się jabłka, brzoskwinie, jeżyny, kiwi, gruszki.
źródło: rownowazni.pl
https://www.youtube.com/watch?v=IYkqLr7aHAASutki Wenus z „Amadeusza”
To kolejny przepis z naszego filmowo-kulinarnego spotkania z Ewą z Minty House. Oryginalne Sutki Wenus są brązowe, ale żeby wypośrodkować i przepis i film użyłam białej polewy, żeby je upodobnić choć trochę do filmowych.
Capezzoli di Venere
200 g gorzkiej czekolady
1 puszka kasztanów jadalnych (240 g)
3 łyżki masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżki brandy lub innego alkoholu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
200 g białej czekolady
100 g miękkiego masła
6 łyżek mleka
300 g cukru pudru
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy. Łyżkę czekolady zostawiamy do dekoracji. Miksujemy około 3 minut masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy do blendera kasztany, masę i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Następnie lepimy małe kuleczki (najlepiej rolują się na dłoniach). Gdyby masa była zbyt rzadka i nie chciała się formować, trzeba ja wstawić na kilka minut do lodówki.
Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, razem z masłem i mlekiem, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Kuleczki wkładamy do papilotek i polewamy polewą. Wkładamy do lodówki. Po wyjęciu na każdej robimy kropeczkę z ciemnej czekolady. I nasze cycate czekoladki gotowe.
http://kinoikuchnia.pl/2013/02/sutki-wenus-z-amadeusza/