Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

KRZEM

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 11 mar 2018, 23:41

Z artykułu

Biologiczne znaczenie krzemu oraz jego interakcje z innymi pierwiastkami
Karol Węglarzy, Małgorzata Bereza
Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zootechniczny Zakład Doświadczalny, Grodziec Śląski, Sp. z o.o., 43-386 Świętoszówka

http://www.izoo.krakow.pl/czasopisma/wi ... glarzy.pdf

Do najważniejszych związków krzemu należą krzemionka, kwasy krzemowe i ich sole, krzemiany oraz chlorosilany i alkoksysilany. Krzemionka występuje w różnych odmianach polimorficznych w postaci kwarcu, trydymituczy krystobalitu oraz krzemianów i glinokrze- mianów. Krzem jest na ogół mało ruchliwym pierwiastkiem, jednak pod wpływem wietrzenia skał podlega migracji w stanie rozpuszczonym lub koloidalnym. Krzemionka (SiO2) jest głów- nym składnikiem wszystkich skał magmowych i na jej udziale oparto ich klasyfikację: skały ultrazasadowe zawierają jej ≤ 44% wag. zasadowe 44-53% wag., pośrednie 53-65% wag., kwaśne ≥ 65% wag. (Kabata-Pendias i Pendias, 1999). Or
ganizmy zwierzęce zawierają różne ilości krzemu, a ich udział zależy od środowiska życia:


rośliny: morskie 0,15 – 0,20% wag. s.m.
lądowe ≤ 0,1% wag. s.m.
zwierzęta: morskie
tkanki miękkie 0,02-0,1 ppm s.m.
tkanki twarde 0,08-42 ppm s.m.
ryby 0,01 ppm s.m.
lądowe (ssaki)
mięśnie, kości 100-150 ppm s.m


Krzem jest bardzo ważnym mikroelementem, biorącym udział w wielu procesach życiowych organizmu, powodującym regenerację tkanek oraz wzmacniającym odporność organizmu. Oprócz podstawowego działania w metabolizmie tkanki łącznej, opisywanego przez różnych autorów, wykazano jego działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe (Boguszewska i in., 2003). Badania tych autorów przeprowadzone na trzech grupach pacjentów: niewykazujących objawów chorobowych, ze stabilną niedokrwienną chorobą serca oraz chorych ze świeżo przebytym zawałem mięśnia sercowego wykazały, że stężenie krzemu w surowicy krwi w 2 i 3 grupie pacjentów były znacząco niższe niż w grupie 1 - bez obja- wów chorobowych. Stężenie krzemu w surowicy krwi osób po świeżo przebytym zawale mięśnia sercowego było niższe niż w osoczu krwi pacjentów chorych na niedokrwienną chorobę serca. Według autorów, niski poziom krzemu w organizmie może zwiększać ryzyko miażdżycy, prowadząc do ostrej i przewlekłej formy choroby niedokrwiennej serca, m.in. wpływając na elastyczność tętnic.

Krzem jest obecny w wodzie jako kwas ortokrzemowy. Kwas krzemowy może także występować w postaci oligomerów
i kwasu polikrzemowego, który jest koloidem. U zwierząt krzem występuje jako kwas krzemowy, który może odgrywać rolę w organizacji strukturalnej części mukopolisacharydów (Nielsen, 1994). U piskląt i szczurów pierwiastek ten bierze udział w tworzeniu i metabolizmie kości (Nielsen, 1994). Szczury pozbawione krzemu wykazują obniŜenie poziomu hydroksyproliny i aktywności fosfatazy zasadowej i kwaśnej (Seaborn i Nielsen, 1993, 1994). Pozbawienie szczurów krzemu osłabia ponadto tworzenie kolagenu i kości oraz obniża efektywność transaminazy ornityny, kluczowego enzymu w syn- tezie proliny (Seaborn i Nielsen, 2002). Krzem powoduje wzrost aktywności H4SiO4 i enzymów, które modyfikują kolagen oraz bierze udział
w kalcyfikacji (Nielsen, 1994).

Rola krzemu u ludzi nie jest jeszcze dobrze poznana, lecz w badaniach in vitro wykazano, że kwas ortokrzemowy w stężeniach fizjologicznych stymuluje syntezę kolagenu i poprzez wzrost aktywności prolylohydroksylazy w ludzkich osteoblastach przyczynia się do ich różnicowania (Reffitt i in., 2003).

Interakcje z innymi makro- i mikroele- mentami
Krzem jest pierwiastkiem stanowiącym antidotum na toksyczne działanie glinu, redukującym jego biodostępność. Nawet niewielki poziom krzemu w wodzie zabezpiecza ryby przed toksycznym działaniem aluminium. Podobnie, u szczurów narażonych na działanie glinu krzem ogranicza jego odkładanie w mózgu, chociaż nie zabezpiecza organizmu szczura przed jego działaniem toksycznym (Belles i in., 1998, 1999). Jugdaohsingh i in. (2000) wykazali, że w organizmach ludzkich oligomery kwasu krzemowego zabezpieczają przed absorpcją glinu, natomiast kwas krzemowy nie wykazuje takiego działania. W badaniach Bella i in. (1996) krzem pochodzący z piwa stymulował wydalanie glinu z organizmu, czego jednak nie potwierdziły ostatnie badania nad kwasem monokrzemowym (Jugdaohsingh i in., 2000). Wykazano, że u pacjentów, u których w surowicy krwi występował wysoki poziom krzemu, stężenie glinu w surowicy krwi było niższe. Stąd sugestia, że u pacjentów z wysokim poziomem glinu w surowicy krwi, w celu zabezpieczenia organizmu przed jego toksycznym działaniem należy podnieść poziom krzemu w surowicy do 100–150 μmol/ l.
Stężenie krzemu w surowicy krwi wy- nosi 2-10 μM i wrasta do 20-30 μM po posił- kach. Wydalanie z moczem wynosi około 700 μmol/dzień, co stanowi około 19,6 mg krzemu/ dzień (Jugdaohsingh i in., 2000; Reffitt i in., 1999).
Dzienna dawka krzemu w populacji północnoamerykańskiej określona przez Jugdaohsingha i in. (2002) wynosiła u mężczyzn 30-33 mg/dzień, a u kobiet 24-25 mg/dzień, przy czym dawka ta obniżała się wraz z wiekiem.
Dzienna dawka krzemu w diecie Brytyjczyków wynosiła 20–50 mg/dzień (Bellia i in., 1994; Pennington, 1991), przy czym 55% pochodziło z wody, kawy i piwa, 14% z produktów zbożowych i 8% z warzyw. Przyjmuje się, że dzienna dawka krzemu powinna wynosić 20–50 mg/dzień, co odpowiada 0,3–0,8 mg/kg cia- ła/dzień dla człowieka o masie 60 kg.
Z zalecanej dawki krzemu 20–50 mg/dzień znacząca część jest wydalana z moczem (8,7-33,1 mg/24 h), co sugeruje, że krzem z produktów diety jest dobrze przyswajany z przewodu pokarmowego (Reffitt i in., 1999). Popplewell i in. (1998) wykorzystywali 32Si i określali krzem w moczu za pomocą spektroskopii masowej. W ciągu 48 godzin 36% z dostępnego krzemu zostało wydalone z moczem. Badania Reffitt i in. (1999) określiły, że pobierany wraz z wodą kwas ortokrzemowy w ilości 27–55 mg/l (przez 6 męŜczyzn i 2 kobiety) był wydalany w ilości około 50% (21–74%). Badania Jugdaohsingha i in. (2000) potwierdzają biodostępność obu kwasów krzemowych: monokrzemowego i ortokrzemowego. Kwas monokrzemowy był wydalany w 53% wraz z moczem, natomiast oligomery kwasu krzemowego występowały w moczu w niewielkich ilościach.
Kwas krzemowy hamuje wchłanianie glinu, najobficiej występującego w biosferze neurotoksycznego metalu o działaniu neurodegeneracyjnym, najprawdopodobniej będącego przyczyną choroby Alzheimera. Badania Bellesa i in. (1998), prowadzone na szczurach, potwierdziły hamujące działanie krzemu w stosunku do glinu. Szczurom, podawano dawkę związków glinu w ilości 450 mg/dzień przez 5 tygodni (5 dni w tygodniu) oraz w wodzie pitnej różne dawki krzemu: 59 i 118 mg Si/l/dzień. Analiza stężenia glinu w mózgu, wątrobie, kościach i śledzionie wykazała, że jego poziom był znacząco niższy u szczurów, którym podawano krzem w ilościach
59 i 118 mg Si/l/dzień niż u zwierząt grupy kontrolnej, której nie podawano dodatkowo dawek krzemu. Krzem zapewniał efektywne wchłanianie glinu przez przewód pokarmowy.
W badaniach Budzyńskiej i in. (2006), prowadzonych na krowach mlecznych rasy hf, określano w sierści krów, będących w pierwszej lub drugiej laktacji, stopień akumulacji i korelacje między makro- i mikroelementami pełniącymi funkcje fizjologiczne i budulcowe. Poziom krzemu oznaczony w sierści badanych krów wy- nosił 11,2 mg/kg s.m. Najwyższe korelacje występowały między Si a S (0,816), P (0,458), Mg (0,486) i Ca (0,205) oraz Zn (0,705), Cu (0,752), Fe (1,000) i K (0,705).
Podsumowanie
1. Badania przeprowadzone przez różnych autorów oraz uzyskiwane wyniki świadczą o ważnej roli krzemu w procesach metabolicznych organizmów zwierzęcych.
2. Zapewnienie właściwego poziomu krzemu w tkankach zabezpiecza organizmy zwierzęce przed absorpcją neurotoksycznego glinu.
3. Opisane wyniki badań sierści krów wskazują na dodatnie korelacje krzemu z wieloma pierwiastkami, które są składnikami budulcowymi, pełnią funkcje w metabolizmie organizmów zwierzęcych oraz są ważnymi elementami gospodarki wodno-elektrolitowej.
4. Z punktu widzenia produkcji żywności funkcjonalnej istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań z uwzględnieniem tego pierwiastka w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Literatura
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 00:02

Kolejny artykuł odsłaniający unikalne własciwości krzemu

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 3245.htmli

http://doradztwosadownicze.pl/znaczenie ... lin-wideo/

Cyt.
Badania nad wpływem tytanu na rośliny prowadzone są od wielu lat. Już w latach trzydziestych XX w. prowadzono analizy zawartości tego pierwiastka w roślinach uprawnych. Stwierdzono zależność pomiędzy zawartością krzemu i tytanu w roślinach polegającą na tym, że im większa była zawartość krzemu w roślinie, tym większą wykazywała ona zdolność do pobierania tytanu.

Czy u człowieka wszechobecny dwutlenek tytanu wchłania się razem z krzemem blokując jego dobroczynne funkcje.

Z dostępnych informacji wiadomo, że TiO2 zaburza funkcję kosmków jelitowych.

Naczelny kontroler antydopingowy na swoim blogu

http://slawomirambroziak.pl/laboratoriu ... a-i-zdobi/

WŁODZIMIERZ SEDLAK
KRZEM - PIERWIASTEK MŁODOŚCI /Szkic scenariusza filmu oświatowego/

http://dlibra.kul.pl/Content/26215/V-3594_34_03-08.pdf

Lutnicy używali skrzypu do polerowania instrumentów.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 00:29

Intensyfikacja szczepień, traktowanie szczepionką p/gruźlicy , a de facto często wywyoływanie gruźlicy poszczepiennej

przypomina o stowowaniu roślin krzemionkowych.

https://martakmiecik.blogspot.com/2017/ ... rodki.html

https://www.spirulina.pl/ciekawostki/ws ... placa.html


Tkanka płucna , podobnie jak aorta zawiera sporo krzemu. Leczenie uszkodzeń tych tkanek wymaga z powrotem uzupełnienia krzemu.


http://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/ni ... osci-krzem

Autor: prof. dr n. farm. Wiktor Stelmach

https://www.wrp.pl/krzem-niezbedny-dla-roslin/

udowodniony jest wpływ krzemu na pobieranie przez rośliny innych niezbędnych do ich życia i prawidłowego rozwoju składników pokarmowych. Przykładowo, dostarczając na plantację krzem, nawet przy nawożeniu połową niezbędnej dawki fosforu, rośliny nie wykazują jego braku. Dodatkowo, wpływa on na wzmacnianie ścian komórkowych, przez co rośliny są mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne, a przy okazji patogeny mają większą trudność z przedostaniem się do nich. Łatwo też się domyślić, że grubsze i twardsze ściany komórkowe to jednocześnie grubsze i twardsze łodygi, a więc mniejsze wyleganie zbóż. Krzem poprawia też transpirację, a więc zapobiega utracie wody i zwiększa zdolność roślin do fotosyntezy, a to przekłada się na ich wyraźnie większą masę zieloną.

http://drmeller.pl/krzem/

http://krzemorganiczny.pl/krzem/

CIEKAWOSTKA !

Niedawno znaleziono gąbki krzemowe wykazujące wszystkie przejawy życia, a w ich ciałach nie ma ani jednego atomu węgla.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 00:57

https://krokdozdrowia.com/zel-krzemionk ... astosowan/

http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwm ... KOWSKI.pdf

WPŁYW NAWOŻENIA KRZEMEM NA WZROST, PLON I ZDROWOTNOŚĆ POMIDORÓW
EFFECT OF SILICON FERTILIZATION ON THE GROWTH, YIELD AND HEALTHINESS OF TOMATO
Jan Borkowski, Anna Felczyńska, Ryszard Górecki
Instytut Ogrodnictwa Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice

Cyt.
"Takie rośliny jak skrzyp polny, ryż i trzcina cukrowa zawierają w suchej masie 10-15% krzemionki. Rośliny zbożowe i trawy akumulują do 3% krzemionki, a rośliny dwuliścienne po- niżej 0,5% (Brogowski 2000). Nawożenie krzemem działa korzystnie na warzywa, zwiększając ich odporność na choroby lub poprawiając jakość. Górecki i inni (2004) wykazali w doświadczeniu szklarniowym, że nawo- żenie krzemianem sodu (Na2SiO3), krzemianem wapnia (CaSiO3) lub krzemianem potasu (K2SiO3) w dawce 1,5 g·dm-3 substratu istotnie zwięk- szało zawartość suchej masy w ekstrakcie z owoców pomidorów,"

Prawdopodobnie dobrym źródłem krzemu są trawa przeniczna i jęczmienna.

Informacje geologiczne

http://terralab.pl/galeria-kwarcu/


Perz - źródło krzemu

prof. dr hab. Kazimierz Głowniak,
mgr farm. Jarosław Widelski

http://www.panacea.pl/articles.php?id=3803
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 12 mar 2018, 10:34

a ich uwolnienie może zależeć od kwasu solnego wydzielanego w żołądku
Prawda.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 11:11

Informacja o związaku krzemu z produkcją i wykorzystaniem proliny/hydroksyproliny w powiązaniu z badaniem ,że miejsca wiążące prolinę i lizynę są przyczyną odkładania Lp(a) w ścianach tętnic wyjaśnia jeden z przeciwmiażdżycowych mechanizmów krzemu. Suplementacja proliny i lizyny blokowała te miejsca dla Lp(a)- hamowała i cofała blaszkę miażdżycową.

Lp(a) is sticky because of receptors on the surface of the molecule called lysine binding sites. Work that led to the 1987 Nobel prize in medicine discovered that lysine (and proline) binding sites cause the formation of atherosclerotic plaques. Then, Beisiegel et. al. in Germany examined plaques post mortem and found only Lp(a), not ordinary LDL cholesterol.

http://www.internetwks.com/owen/HeartCureRD.htm

http://www.paulingtherapy.com/

Kilka artykułów o prolinie

http://biotechnologia.pl/farmacja/argin ... tykow,9395

https://yango.pl/organizm/prolina-glown ... -kolagenu/

http://www.fabrykasily.pl/suplementy/pr ... cjonowania

http://www.formeds.com.pl/faq/129/L-prolina

http://slawomirambroziak.pl/legalne-ana ... bolicznie/

https://zasadyzywienia.pl/prolina-i-hyd ... olina.html

Nowe oblicze kolagenu - Collife

http://www.google.pl/url?q=http://www.c ... ln2A2ERpoP


Był kiedyś b. dobry artykuł "Prolina- królowa aminokwasów" , ale może ze względu na prawa autorskie jest niedostępny.

Prolina i hydroksyprolina są jedynymi aminokwasami przerywającymi alfa helisę

Zwrot
W miejscu występowania zwrotu obserwuje się zmianę kierunku łańcucha o 180 st.
Częstym powodem zagięcia łańcucha jest obecność proliny.

Struktura kolagenowa
Tropokolagen to prawoskrętna superhelisa złożona z 3 polipeptydowych lewoskrętnych helis (285 kDa) – dwie identyczne 1 oraz jedna 2, każda zbudowana z około 1000 reszt aminokwasów. Są one znacznie bardziej rozciągnięte niż helisa. Taki układ jest trudny do rozwinięcia.
Kolagen jest wytrzymały mechanicznie ale elastyczny.
Nie rozpuszcza się w wodzie ani w roztworach elektrolitów. Wynika to z usieciowania kowalencyjnymi wiązaniami poprzecznymi.
Główne aminokwasy to: glicyna, prolina, hydroksyprolina – brak możliwości tworzenia -helisy. Brak tryptofanu i cysteiny.


Kolagen jest głównym włóknistym składnikiem tkanki łącznej. Występują tu także jednostki węglowodanowe związane O-glikozydowo z resztami hydroksylizyny.
Struktura młodego kolagenu jest utrzymywana wiązaniami niekowalencyjnymi tj. oddziaływaniami hydrofobowymi, elektrostatycznymi i wodorowymi. W miarę starzenia się białka tworzą się coraz liczniejsze kowalencyjne wiązania sieciujące (poprzeczne) – wewnątrz- i międzycząsteczkowe pomiędzy łańcuchami bocznymi lizyny i hydroksylizyny.


http://www.biochwet.up.lublin.pl/pdf/ko ... H_2_01.pdf


Znakomite opracowanie o elastynie informuje nas , ze organizm zprzestaje produkcji elastyny w wieku ok. 20-30 lat. Czy jest to związane w krzemem i proliną?

Jak w świetle powyższych informacji wyglądają zapewnienia decydentów o bezpieczeństwie szczepień? Czy nie nleżałoby zgłosić do prokuratury doniesienia o mozliwości popełnienia zbrodni ludobójstwa , a ta się nigdy nie przedawnia? Jak wytłumaczyć profesorskim ciałom i cielskom, czasem o lepkich łapskach , śliniących się na dźwięk mamony , że potężne dawki aluminium, które w dużej części lądują w kościach przez wiele lat obciążają nasz organizm powodując utratę selenu i krzemu?
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 13:39

W poniższych linkach są elegancko zebrane informacje n/t krzemu , niestety po angielsku. Jako , ze temat jest rozwojowy będzie okazja do nich wracać i je omawiać.

http://instituteofmineralresearch.org/?s=silica


W procesie uzdatniania wody stosuje się aluminium do strącania osadów ( kłaczkowania) mozna przypuszczać , że tym samym poziom krzemu w wodzie wodociągowej znacznie spada.

http://www.oczyszczalnie.biz.pl/?p=767

Ponieważ badania dowodzą , że poziom nasycenia wody krzemem zależy od czasu i intensywności interakcji woda-skała , prostym sposobem na zwiększenie pozyskiwania wody krzemowej byłoby mieszadło magnetyczne.

Źródłem czystego krzemu może być SiO2 -E551


https://www.lfatabletpresses.com/pl/ditlenek-krzemu

http://biotechnologia.pl/kosmetologia/k ... sio2,11843


Między naturalnie występującą wodą o wysokiej zaartości krzemu , a tą wytwarzaną w domu jest pewna być może istotna róznica.
Woda naturalnie występująca jest uziemiona, natomiast produkowana w domu po pewnym czasie może zmieniać właściwości. Moze to wpływać na własności hydratacyjne/kosmotropowe.
Warto byłoby poeksperymentować z wodą krzemową wykonaną z uziemieniem i bez.


http://www.wodanastart.pl/raport

http://wiedza.cc/archiwum
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 16:15

http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/211/0/publikacje.html

https://hydropolis.pl/

Prolaminy zawarte w zbożach zawierają znaczne ilości proliny. jej dostepność wzrasta po zakwaszeniu ciasta na pieczywo.

http://permakultura.net/2010/08/10/madr ... -kiszenia/

W zbożach pełnych znajduje się sporo krzemu, fitynianów.
Wprowadzenie przemiału przemysłowego- wysoka temperatura, odsiew ciemnych frakcji, konserwacja mąki bromem zmieniła tradycyjne praktyki obróbki zbóz.
Mielenie w kamiennych żarnach dostarczało dodatkowej porcji krzemu.
Przygotowywanie mąki bezpośrednio przed zaczynem hamowało utlenianie kwasów tłuszczowych pochodzących ze zbóż.
Tradycyjnie wyrabiane piwa kilka tys. lat temu dostarczały znaczących ilosci krzemionki. Produkcja kiszonek dla zwierząt zapewniała zwierzętom probiotyki , mleczan i maślanu do rozwoju p.pok. ,ułatwiało podaż krzemu.

J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):978-84.
Prolamin hydrolysis in wheat sourdoughs with differing proteolytic activities.

http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-in ... ufunkcyjne

Może warto powrócic do mielenia w żarnach na bieżąco zamiast korzystać z siłowni.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 16:43

songo70 pisze:
środa 07 sty 2015, 18:56
..a śmiałem się z owsianki na śniadanie,-
coś o tym krzemie było w tym filmie
Obrazek
choć to była reklama szamponu(wiadomo jakiego :P
raz albo dwa nawet kupiłem jakiś preparat krzemowy..
;)
Owsianka cofa miażdżycę- niacyna, krzem, mangan, cynk,omega3, selen, tiamina, błonnik, tryptofan

https://nutritionfacts.org/2017/05/30/c ... t-disease/
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 12 mar 2018, 16:50

teraz znowu jem często owsianke, bo to też angielska tradycja,
oprócz jajek, bekonu i nieśmiertelnej fasolki :lol:
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 12 mar 2018, 16:52

Myślę , ze dobrym źródłem łatwo przyswajalnego krzemu będą kiełki.

http://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cial ... jem-kielki
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 12 mar 2018, 17:06

cedric pisze:
poniedziałek 12 mar 2018, 16:43
Owsianka cofa miażdżycę- niacyna, krzem, mangan, cynk,omega3, selen, tiamina, błonnik, tryptofan
https://nutritionfacts.org/2017/05/30/c ... t-disease/
Jest coś lepszego od płatków, mianowicie kasza owsiana pęczak 8-)

kilka dni temu po raz pierwszy spróbowałem, smak ciekawy i... Z resztą poczytajcie ;)
Kasza owsiana - właściwości odżywcze. Jak gotować kaszę owsianą?

Autor: Marzena Masna, dietetyk

Obrazek

Kasza owsiana to kasza, której właściwości odżywcze nie są jeszcze w Polsce dobrze znane. Tymczasem kasza owsiana jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, żelaza oraz witamin z grupy B. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma kasza owsiana? Jak gotować kasze owsianą? Gdzie można ją kupić i jaka jest cena?

Kasza owsiana jest produkowana się z całych ziaren owsa - tak powstaje pęczak owsiany.

Ziarna owsa sieka się też na mniejsze dwie lub trzy części - w ten sposób pozyskiwana jest kasza owsiana łamana. W obu przypadkach ziarna owsa praży się w niskiej temperaturze, co sprawia, że kasza owsiana ma większe wartości odżywcze niż płatki owsiane, które powstają w wyniku procesów parowania, walcowania, gotowania na parze i prażenia.


Spis treści

Kasza owsiana - właściwości i wartości odżywcze
Kasza owsiana - wartości odżywcze (w 100 g)
Jak gotować kaszę owsianą?
Kasza owsiana - zastosowanie w kuchni
Kasza owsiana - gdzie kupić? Jaka jest cena?
Właściwości ziaren owsa, z których powstaje kasza owsiana
Kasza owsiana - właściwości i wartości odżywcze
Kasza owsiana jest doskonałym źródłem białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie. Ponadto jest bogata w witaminy, głównie z grupy B i witaminę E, oraz w składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, magnez, wapń, miedź.

Kasza owsiana:

dzięki obecności błonnika pokarmowego (beta- glukanu), który rozpuszcza się w wodzie, tworzy żelową substancję, mającą pozytywny wpływ na układ trawienny. Przede wszystkim ułatwianie wypróżnianie
ma pozytywny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi. to wszystko dzięki obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B
obniża poziomu cholesterolu
dzięki obecności witaminy B6 zapobiega depresji, która wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny, co może wiązać się z poprawą samopoczucia, uczuciem relaksu
dzięki obecności związków antyoksydacyjnych chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodni i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych
dzięki wysokiej zawartości żelaza niehemowego ma pozytywny wpływ na tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, a tym samym zapobiega wystąpieniu niedokrwistości
pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy, zespołu metabolicznego
Kasza owsiana jest bogata w węglowodany złożone. Spożycie kaszy owsianej daje energię i uczucie sytości na dłuższy czas. Jest więc doskonałą propozycją dla osób odchudzających się, jak i chcących utrzymać prawidłową masę ciała.

Dietetyczne dania z kaszą - 8 przepisów
http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odz ... 44539.html

Warto wiedzieć Ważne

Kasza owsiana - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 390 kcal
Białko 11,4 g
Tłuszcze 7,8 g, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,7 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,5 g
Węglowodany 63,1 g
Błonnik 10,8 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Fosfor - 516,0 mg (74%)
Potas - 382,0 mg (8%)
Sód - 1,0 mg (0,1%)
Wapń - 39,0 mg (39%)
Żelazo - 3,7 mg (37%)
Magnez - 116,0 mg (28%)
Cynk - 2,5 mg (23%)
Miedź - 0,36 mg (40%)
Selen - 1 µg (2%)
Witaminy
Witamina B1 0,37 mg (28%)
Witamina B2 0,08 mg (6%)
Niacyna 0,7 mg (4%)
Witamina B6 0,24 mg (19%)
Witamina B12 0,0 µg (0%)
Witamina E 0,9 mg (9%)

Źródło: Norwegian Food Composition Database 2017, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Warto wiedziećWażne

Jak gotować kaszę owsianą?
Kaszę owsianą gotuje się dłużej niż płatki owsiane, około 20-30 minut. Najlepiej gotować ją w proporcji 1 objętość kaszy owsianej do 4 objętości wody. Jeśli rano nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie kaszy, możesz ją wstawić wieczorem i gotować przez noc na wolnym ogniu od 7 do 9 godzin.
Kasza owsiana - zastosowanie w kuchni

Kasza owsiana świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie śniadaniowe z dodatkiem ulubionych owoców, orzechów, suszonych owoców (w wersji owsianki), jak również jako dodatek do wypieków oraz zagęszczacz do zup i sosów.

Kaszę owsianą w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do:

przygotowania deserów z dodatkiem sosów owocowych, orzechów, rodzynek. Dzięki temu, oprócz nadania smaku, zwiększy się wartość odżywczą dania
przygotowania zupy mlecznej
przygotowania granoli śniadaniowych
zagęszczania zup i sosów
jako dodatek do ciast, muffinów, placuszków, ciasteczek
jako dodatek do mielonego mięsa, ryb, dodatek do farszów, gołąbków czy pierogów.
Można z niej uzyskać mąkę owsianą, jednak będzie to mąka gruboziarnista, dlatego warto stosować ją w mieszankach z innymi mąkami do wypieków.

Warto wiedzieć Ważne
Kasza owsiana - gdzie kupić? Jaka jest cena?
Kaszę owsianą kupimy w sklepach z ekologiczną żywnością, sklepach internetowych jak również, coraz częściej znajdziemy ją w supermarketach. Za 1 kg kaszy owsianej trzeba zapłacić od 5 do nawet 26 zł.
Właściwości ziaren owsa, z których powstaje kasza owsiana
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 45807.html

Pogotowałem chwilę w garnku ciśnieniowym, dodałem soli, masła, zakręciłem wieko,
wyłączyłem gaz, po 30 min. doszła ;)

Edit:
Rada na post

– Co jeść w czasie postu, aby nie osłabnąć?

– Każdy, kto pości – niech kupi sobie dziesięć kilogramów owsa. Jedną szklankę kaszy owsianej zalać czterema szklankami wrzącej wody i umieścić na godzinę na małym ogniu. Owsiany kisiel należy zlać i pić. Chce się jeść – pijcie, chce się pić – pijcie. Codziennie trzeba pić kisiel owsiany. Wcześniej cała Rosja była zasiewana owsem. Wszystko bydło, drób domowy były karmione owsem.

Armia carska jadła owies. Podczas wszystkich postów ludzie jedli owies. Owies – to najbardziej korzystne zboże.
Wzmacnia system odpornościowy, leczy serce i wątrobę. Podnosi chorych z łoża śmierci. O owsie można śpiewać całą odę. Lidia Kostina, autorka kilku książek na temat leczenia ziołami, umierała i matka ratowała ją owsem.
Codziennie piła po sto gramów kisielu owsianego i przeżyła.

A płatki owsiane, w przeciwieństwie do kaszy, ze względu na obróbkę mechaniczną tracą właściwości lecznicze.

Codziennie trzeba zjeść pięć orzechów greckich. Są tak bogate w mikroelementy, witaminy, aminokwasy, białka, że są lepsze od mięsa i ryb.

Każdego dnia trzeba jeść 2-3 łyżki stołowe miodu.

1 łyżkę stołową owoców dzikiej róży zalać dwiema szklankami wrzącej wody, pozostawić na pół godziny do naciągnięcia, przecedzić i pić w ciągu dnia. Spożywając te cztery komponenty (owies, orzechy greckie, miód i owoce dzikiej róży – A.L.), nigdy się nie osłabnie podczas postu.
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... any#p61215
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 15 mar 2018, 07:42

Jak najprościej i najtaniej uzupełnić krzemiany w zywności- E 550.
Szkło wodne - sodowe, potasowe, litowe, magnezowe- powstaje w wyniku działania zasad na dwutlenek krzemu.
Suplementacja- szkło wodne?
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 15 mar 2018, 16:08

grzegorzadam pisze:
czwartek 15 mar 2018, 07:42
Jak najprościej i najtaniej uzupełnić krzemiany w zywności- E 550.
Szkło wodne - sodowe, potasowe, litowe, magnezowe- powstaje w wyniku działania zasad na dwutlenek krzemu.
Suplementacja- szkło wodne?
Szkło wodne , jak i boraks mają charakter alkaliczny- słaby kwas, mocna zasada.

Za komuny mleko, piwo, napoje sprzedawane były w szklanych butelkach. Na pewno było to stabilne źródło krzemu.

Dobre piwo jęczmienne ,nisko procentowe, niepasteryzowane, niefiltrowane może mieć korzystny wpływ na zdrowie- zawiera taurynę, chmiel, mangan ( ważny dla Lactobacillus), sporo krzemu, rozszerza naczynia krwionośne, relaksuje.

http://blog.doctorbrew.pl/alchemia-brow ... i-na-piwo/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 15 mar 2018, 18:52

Ostatnio przeczytałem o suplementacji krzemu szkłem wodnym (krzemian sodu 40%) dodany do lekkiego kwasu. ktoś może potwierdzić tą metodę ?

Badanie właściwości krzemianu sodu wobec tlenku węgla (IV) i mocnych kwasów.
https://www.youtube.com/watch?v=GP5NT6vgPsU

z tego wychodzi, że bardzo łatwo można zrobić kwas orto krzemowy czyli uwodnioną krzemionke
http://davidicke.pl/forum/krzem-pierwia ... ml#p210590

A to?
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 15 mar 2018, 19:27

Myslę , ze to INWEX produkuje SILOR , jako szkło wodne tyle ze jakości spozywczej.
Poza tym krzem ma własności detoksykacyjne.

Matteo dall'Osso, inzynier kolejnictwa ma mutację genu odpowiadającego za syntezę glutationu. Dochodziło u niego z tego powodu łatwo do objawów neurologicznych .Dzieki uporowii kontaktom przeżył i wrócił do zdrowia pomimo zbrodniczej działalności lekarzy ( ubezwłasnowolniony, poddany przymusowej terapii uciekł z Włoch za granicę ).

Zaaplikował sobie chelatację,ale cały czas miał problem z usunięciem rtęci ponieważ wysoki poziom aluminium blokował usuwanie rtęci. Dopiero po chelatacji Al udawało się usunąć rtęć i objawy SM zniknęły. Wróciły jeszcze po podaniu gadolinu(kontrast)- badanie PMR wykonał w USA , bo w Europie nie robili.

Obecnie jest politykiem. Historia na dobry kryminał.

http://www.matteodallosso.org/eng/
0 x



Awatar użytkownika
Kiszka
Posty: 1163
Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
x 22
x 57
Podziękował: 2675 razy
Otrzymał podziękowanie: 1203 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: Kiszka » czwartek 15 mar 2018, 19:28

Nie prościej jest po prostu jeść dużo świeżych warzyw, owoców czy kasz. Takie jakieś kombinacje ze szkłami jakimiś itd
0 x


Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 15 mar 2018, 19:39

Dlaczego płacić po 50 zyli za kwas ortokrzemowy w słoiczku? :D
cedric pisze:
czwartek 15 mar 2018, 19:27
Dopiero po chelatacji Al udawało się usunąć rtęć i objawy SM zniknęły.
http://www.matteodallosso.org/eng/
Bardzo ciekawe !

z linku:
00. indeks
1. O MNIE! 2. POCZĄTEK MOJEJ CHOROBY 3. WTÓRNA PROGRESYWNA WIELOKROTNA LECZENIE 4. MNIE PRZECIWKO KAŻDEMU 5. MOJA RENTANCJA (pierwsze odkrycie) 6. ALUMINIUM (drugie odkrycie) 7. REZONANS MAGNETYCZNY (trzecie odkrycie) 8. POTRZEBNIENIE AGENTÓW I GADOLINIUM (czwarte odkrycie) 9. MOJA DETOKSUALIZACJA JEST NA ... 10. OSTATNIA EXA [...]

01. o mnie!
Cześć wszystkim! Nazywam się Matteo Dall'Osso .. Mam 30 lat, urodziłem się 18 maja 1978 roku. Zawsze byłem szczęśliwym i beztroskim dzieckiem. Uprawiałem wiele sportów: pływać, piłkę nożną, motocykl, sporty walki. Nigdy mnie nie powstrzymano, a moi rodzice kochali mnie bardziej niż ich dusze! Moja pasja zawsze była elektroniczna, więc ukończyłem liceum jako elektroniczne i telekomunikacyjne [...]

02. początek mojej choroby
Pierwsze egzaminy to rezonans magnetyczny (1997), a kilka miesięcy później egzamin na alkohol, z którego wyróżniono niektóre oligoklonalne paski (wszystkie moje egzaminy znajdują się w załączniku). Mój neurolog, po około 1 roku, powiedział mi, że mam Stwardnienie Rozsiane. Poniżej przedstawiam tutaj wszystkie problemy, które początkowo miałem, wizyty lekarskie, egzaminy i terapie, które otrzymałem. [...]

03. wtórna progresywna wielokrotna scleroza
Wróciłem do Włoch, czułem się tak dobrze! Czułem się jakbym był innym chłopcem! Nigdy więcej zmęczenia, żadnych problemów, niczego więcej, tylko trochę kłopotów, ale czułem się tak dobrze. Najwyraźniej poszedłem do mojego neurologa w Bolonii i do mojego doktora by powiedzieć im moje doświadczenie i jak bardzo potrzebowałem ozonoterapii i infuzji Glutationu, ale nikt mnie nie usłyszał! Wszyscy mi powiedzieli, że to [...]

04. mnie przeciwko każdemu
Po jednym miesiącu porodu w szpitalu San Raffaele zostałem zwolniony. Jak byłem? Zły. Czułem za dużo zawrotów głowy, nie mogłem koordynować ruchu lewej ręki, nie mogłem utrzymać równowagi przez więcej niż 15 sekund na jednej nodze, nie mogłem chodzić dobrze: musiałem chodzić szybko, aby nie straciłem równowagę i upadłem, ale jednocześnie nie mogłem biec. I co […]

05. moja renissance (pierwsze odkrycie)
Zawsze byłem lepszy. Co otrzymałem? Naprawdę proste rzeczy, bez i powtarzam bez wykonywania określonej aktywności fizycznej: Jestem za niemożnością !! :-) Nauczyłem się niektórych z nich, gdy byłem w szpitalu od innych cierpiących ludzi, innych od sposobu, w jaki się skrzyżowałem: wszystkie te rzeczy są opisane tutaj: Ultrathione 1000 tabletek, naprawdę ważne, CellFood I'l [...]

06. aluminium (drugie odkrycie)
Powrót do mojej historii ... Czułem, że się odrodziłem i wciąż musiałem dokonać najważniejszego odkrycia. Nadal dostaję infuzje do detoksykacji, nadal otrzymuję tabletki Ultrathione 500 i moje życie trwa bardzo szybko. Tutaj chciałbym zgłosić wyniki następnych infuzji: 14 września 2007: w dniu, w którym dostałem infuzję, dostałem zwykły lekki ból głowy. Dzień po [...]

07. rezonans magnetyczny (trzecie odkrycie)
W dniu 27 maja 2008 r. Byłem w idealnym kroju. Nie czułem żadnych problemów, nie czułem zmęczenia, koordynacja była doskonała, perfekcyjne widzenie, brak sztywności nóg, wysoka koncentracja. Po 32 wlewach chelatujących moje ciało było niemal całkowicie odtlenione z metali ciężkich. Dni mijały szybko: w pracy rosła odpowiedzialność (9 godzin dziennie), właśnie przybyłem do domu, wro [...]

08. agenty chelatujące i gadolinium (czwarte odkrycie)
Czekając na 34. infuzję, ja i lekarz postanowiliśmy przystąpić do egzaminu z wszystkimi metalami ciężkimi. Jest droższy (150E), wyprodukowany w USA przez centrum analizy i diagnostyki, które jest certyfikowane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Mierzą 19 metali ciężkich, w tym Gadolin. Egzaminy te przeprowadzane są w inny sposób niż egzaminy, które otrzymałem do [...]

09. moja detoksykacja jest na ...
Chciałbym krótko poinformować, jak przebiega moja detoksykacja: 29 lipca 2008 r .: wszystko w porządku. 29 sierpnia 2008: wszystko w porządku. 12 września 2008: wszystko w porządku, rano dostałem infuzję, a po południu byłem w pracy. 25 września 2008: wszystko ok .. 9 października 2008: (z egzaminami moczu): Aluminium 177 mcg / l (maksymalna wartość odniesienia 20mcg / l) Wao! To [...]

10. ostatnio egzamin przed publikacją (potwierdzenie)
Nadszedł czas na ostatni egzamin oceny zatrucia metalami ciężkimi przed publikacją. W tej samej sytuacji dostałem cztery badania moczu, które opisuję: PRE: to badanie moczu zostało wykonane w celu oceny tylko poziomu aluminium, przed uzyskaniem infuzji. Jest przetwarzany w Bolonii. POST: to badanie moczu zostało wykonane w celu uzyskania [...]

11. trendy jakości poziomu ​​aluminium
Zgłaszam na tym wykresie trend poziomu aluminium, który został wykryty w moim ciele do 31 stycznia 2009! Dane rzeczywiście zmierzone są podświetlone na czerwono. Trend jest jakościowy, nawet jeśli jest bardzo realistyczny. (kliknij na ten obrazek, aby go powiększyć) [...]

12. methyl-b12 (piąte odkrycie)
Jest to grupa chemicznej substancji afinicznej, która zawiera kobalt i dlatego nazywa się kobalamina. Podstawowym rodzajem kobalaminy są: metylokobalamina, hydrosik-kobalamina i desossiadenosilobobalamina. Witamina B12, nawet jeśli nie jest syntetyzowana ze zwierząt i roślin, jest obecna w mięsie, rybach, jajach, mleku, produktach mlecznych, podczas gdy jest nieobecna w żywności pochodzenia roślinnego. [...]

13. wykres "moje zdrowie"
Aby jasno zrozumieć podstawowe etapy mojej historii, chciałbym pokazać wykres, na którym raportuję mój trend zdrowotny w funkcji czasu. Nie mając wartości liczbowych, jest to wykres jakościowy, ale myślę, że to naprawdę intuicyjne i oczywiście możesz zadać mi wszystkie pytania, które chcesz! Zwróciłem uwagę na próg odnowy biologicznej (próg zdrowia). Pod tym […]

14. relacja z innymi chorobami (szóste odkrycie)
Lekarze z klasycznym wykształceniem są przekonani, że ten allel glutationowy brak lub ogólnie ten brak enzymu nie jest przyczyną prowokacji tej choroby. Powód jest naprawdę prosty. Z ich słów wynika, że ​​30% ludzi ma ten sam brak, zatem nie będąc 30% osób cierpiących na Stwardnienie Rozsiane, to nie może być przyczyną. Zamiast tego chudnę [...]

15. ultrathione 500/1000, cellfood
Chciałbym teraz opisać niektóre produkty, które, jak sądzę, są najlepsze i które osobiście wypróbowałem. Zgłaszam tutaj opisy techniczne, dla których, jak sądzę, te produkty są lepsze od innych. 15.1 Ultrathione 1000 i 500 Jak to się stało, że mój organizm był tak odurzony od metali ciężkich? Wszystko to wynika z związku między moim brakiem genu Glutath [...]

16. śniadanie budwigowe (dieta kousmine)
Dieta Kousine jest naprawdę nieelastyczna. Trzeba go śledzić z dużą surowością i dyscypliną i często nie jest łatwo skrupulatnie go przestrzegać. Osobiście zawsze myślałem, że "jedzenie" jest przyjemnością życia i dlatego nie mogłem go pozbawić. Nawet jeśli w każdym razie pracując, mieszkając samotnie i jedząc w stołówce, nie mogłem tego osiągnąć. Kiedy byłem hospitalizowany [...]

17. filtr hepa i jonizery negatywne
Wiele "ważnych" chorób ma swoje źródło w środowisku, w którym spędzamy czas. Obliczono, że jedna trzecia chorób ma pochodzenie środowiskowe. Krajowe zanieczyszczenie zostało zdefiniowane jako jeden z pierwszych niebezpiecznych czynników dla zdrowia publicznego. Bardziej niebezpieczne są zanieczyszczone substancje, które działają na poziomie komórkowym: głównie te [...]

18. niektóre małe porady
18.1 O EDTA za dużo zamieszania Zawsze słyszałem za dużo zamieszania wokół EDTA. Jak widać z bogatego źródła, jest to znany temat od lat. Z tego, co mogłem się nauczyć, unikalni ludzie, którym odradza się EDTA, to ci, którzy cierpią na guza, którzy cierpią na poważne niedobory nerek i którzy mieli hepatopatię, na przykład rodzaj [...]

19. rozważania osobiste
Właśnie dlatego, że przeżyłem serię wyjątkowych wydarzeń, proszę was z całej duszy i serca, aby nie udawać, że nic się nie dzieje! Teraz nawet ty znasz moją prawdę! Jestem w! Jestem tutaj! Dlatego nie wahaj się ze mną skontaktować, aby zadać mi wszystkie pytania! Potrzebuję tylko soboty i niedzieli, kanapy i kanapki, a jeśli będę miał pieniądze na podróż, będę [...]

20. wnioski
Oto wnioski: Brak tego allelu (część genu) Glutationu był odpowiedzialny za zatrucie, tak wysokie, od metali ciężkich, w szczególności aluminium, zawsze bardziej obecne w środowisku, w którym żyjemy. Aby wiedzieć, czy jesteś odurzony od metali ciężkich, jedynym prawdziwym egzaminem jest badanie moczu różnicowego po otrzymaniu wlewu dożylnego (ED [...]

21. załącznik
21.1 Wyniki egzaminu Pierwszy wynik egzaminu z rezonansu magnetycznego: (kliknij na ten obrazek, aby go powiększyć) Wynik testu alkoholowego: (kliknij na ten obrazek, aby go powiększyć) Wynik drugiego badania rezonansu magnetycznego (Raport z badania 08/11/2006), możesz go pobrać w dziale download. Egzamin został wykonany techniką Fast Spin Echo DP i T2 przed i po podaniu ew m [...]

22. referencje
22.1 Terapia chelatująca EDTA Referencje: Stephen F. Olmstead, MD Clinical Assistano Profesor medycyny Wydział Kardiologii University of Washinton School of Medicine Sfinansowany w części z dotacji Amerykańskiego Kolegium ACAM na rzecz Postępu Medycyny Ahrens FA i Aronson AL: A porównawcze badanie toksycznych skutków wapnia i chromu ch [...]

23. moje podziękowania
Wszystkim chorym, krewnym chorych, wszystkim, którzy codziennie walczą, walczą i będą walczyć z tą chorobą. Przepraszam, jeśli teraz wezmę to z daleka ... Przede wszystkim dzięki moim nauczycielom z gimnazjum w Granarolo (BO), w szczególności Begnardi i Carbonaro: dzięki temu dałem mi zamiłowanie do nauki. Dzięki Istituto Tecnico Aldini [...]
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 15 mar 2018, 19:43

Whole foods są najlepsze. Każda suplementacja moze spowodować zmianę flory bakteryjnej.
Ale mięso nie ma obecnie dość krzemu, wapnowanie gleb obniża ilość krzemu w roślinach, owocach. Pakowanie w plastiki, puszki obciąza aluminium.
Weźmy np.Tiki-Taki i temu podobne- jaka tam jest dawka aluminium?

https://www.wawel.com.pl/marki/tiki-taki/

Zboża należą do czterech głównych graczy na świecie, kto wie czym ludzi faszerują- glifosat, brom, żelazo, wapń, kwas foliowy, napromieniowanie żywności, antyzbrylacze,
Death by Calcium, Iron overload, zablokowana metylacja przez B9

S. Seneff - Folic acid Supplementation
Why this is not a good idea?

https://people.csail.mit.edu/seneff/201 ... folate.pdf
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 15 mar 2018, 19:55

Ojciec jego dziewczyny , który był akura t lekarzem powiedział jej , zeby sobie dała spokój z osoba chora na SM. Więc ona go zostawiła, carabinieri doprowadzili na leczenie jakimś syfem, ale uciekł ze szpitala , ukrywał się , wyjechał do Niemiec, szperał , nawiązywał kontakty. A unas ludzie skazani na naszego guru. Moja pacjentka stom. była u niego 15 min. , kazał przejść po pokoju, oznajmił wlew za 2000 u niego na oddziale, podczas gdy neurolog w moim mieście powiedziała pacjentce, że lek kosztuje kilkadziesiąt złotych i można to zrobić lokalnie na oddziale. Ale choroba postępowała, matka pytała mnie o inne sposoby, powiedziałem o dobrych efektach w chorobach immunol. ze złotem koloidalnym - rzs, nowotwory. Zamówili wtedy z USA i po miesiącu wstała na nogi. Doradziłem lepszą diagnostykę- wyszła tarczyca , gluten, D3 niska. To było wiele lat temu, wiem , ze kilka lat był spokój, nie wiem , jak jest teraz. A miało byc hospicjum.
0 x




cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 15 mar 2018, 22:37

Krzem w zapobieganiu próchnicy , uszkodzeniom popromiennym i inne

http://www.chinesehealthandfitness.com/Silica.html

Cały czas mówisię o utracie wapnia w zębach , a może to równie ważnym problemem jest zawartość krzemu? Uwodniona krzemionka jest w wielu pastach.

Infiltration of demineralized dentin with silica and hydroxyapatite nanoparticles

SIGNIFICANCE:
Collagen infiltrated with HA and silica nanoparticles may provide a suitable scaffold for the remineralization of dentin, whereby the infiltrated particles act as seeds within the collage matrix and given the appropriate remineralizing environment, mineral growth may occur.

http://www.homeopathycenter.org/infiltr ... oparticles

A Mesoporous Silica Biomaterial for Dental Biomimetic Crystallization
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nn5053487

Krzem i nadwrażliwość szyjkowa
https://phys.org/news/2017-08-cavities- ... teeth.html

Choroby dziąseł

Natural Remedies for Gum Atrophy

There are many silica and silicon supplements on the market, but we believe that the Organic Silicon G5 is unique in its therapeutic ability to replenish the system with sufficient silicon to allow the body to accomplish its own healing. By hardening the enamel, silica prevents cavities and preserves teeth. Silica also prevents bleeding gums, gum atrophy, and recession that causes the loosening of teeth, which could ultimately lead to tooth loss. Vegetal silica effectively fights caries (ulceration and the decay of a bone or of a tooth) and inflammation.

https://www.regenerativenutrition.com/n ... trophy.asp
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 16 mar 2018, 00:01

Candida pożera krzem, ale spożywane grzyby nam go też dostarczają

https://www.kurierplus.com/2017/04/3582 ... yba-chaga/

Konopie i krzem

http://wnet.fm/kurier/krzem-organiczny- ... ast-wegla/

Może to nie tyle olej konopny , co krzem usuwający aluminium cofa padaczkę poszczepienną?

związki krzemu , a wzrost grzybów

Effect of silicic acid and other silicon compounds on fungal growth in oligotrophic and nutrient-rich media

Mycelium grew from a spore-mycelial inoculum of Aspergillus oryzae added to ultra-pure water (upw) containing silicon compounds, but did not grow in upw alone. Growth of other fungi also occurred in upw only when silicon compounds were added. Increased growth of A. oryzae, and other fungi, also followed the addition of silicic acid and other silicon compounds to Czapek Dox. Aspergillus oryzae solubilized silicon compounds in both upw and nutrient-rich media. Although interactions between microorganisms and silicon have been generally neglected, the results show that silicon compounds can increase fungal growth under both oligotrophic and nutrient-rich conditions.

http://eprints.whiterose.ac.uk/1650/1/wainrightm4.pdf


Mikoryza zwiększa pobieranie krzemu przez korzenie roślin, chroni przez szkodnikami.
Herbicydy niszcząc mikoryzę zmniejszają zawartość krzemu w roślinach.

Plant and Soil

October 2017, Volume 419, Issue 1–2, pp 423–433 | Cite as

Arbuscular mycorrhizal fungi promote silicon accumulation in plant roots, reducing the impacts of root herbivory

https://link.springer.com/article/10.10 ... 017-3357-z


Paul Stamets o grzybach , warto obejrzeć , co prawda nie o krzemie, ale rzuca światło na wiele aspektów
https://www.youtube.com/watch?v=cwLviP7KaAc
0 x



Antoni
Posty: 1
Rejestracja: środa 29 sie 2018, 22:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: Antoni » środa 29 sie 2018, 23:18

analityczka pisze:
wtorek 15 wrz 2015, 10:55
Woda z krzemem chroni przed chorobą Alzheimera?
Badania sprzed 3 lat, więc to chyba kolejna ślepa uliczka...
http://www.sfora.pl/swiat/Nowa-wlasciwo ... iec-a48419
http://www.express.co.uk/news/uk/351582 ... lzheimer-s
Krzem wchodzi w reakcję z glinem i powstaje glinokrzemian nierozpuszczalny i jako piasek usuwany przez nerki z organizmu. Glin (aluminium) jest odpowiedzialny za niszczenie naszego układu odpornościowego i doprowadzenie do chorób: raka, Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsianego ... . Są świadectwa osób chorych na Alzheimera, które wyszły z choroby walcząc przez 1,5 roku. Jadły kaszę gryczaną - białą i grochówkę z grochu niełuskanego codziennie. Obydwa produkty mają kilkadziesiąt procent krzemu. Spożywając krzem przyswajalny pozbywamy się metali ciężkich z organizmu, chronimy się przed wieloma chorobami.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 30 sie 2018, 19:16

Chiński obywatel jedzący 4 łyżeczki piasku dziennie , jako terapię na liposarcoma.
http://www.chinadaily.com.cn/china/2007 ... 788007.htm

Warto przypomnieć ,że krzem jest przemilczanym homeostatykiem żelaza.
0 x



ODPOWIEDZ