Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

JAJA

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » czwartek 25 wrz 2014, 13:37

edit: jajko stało się jednym z niewielu pokarmów, którego nie można za bardzo poprawić - i tego trzeba się trzymać - to jest dla nas ważne.

chyba juz nie, cytowany przez Ciebie p.prof. we Wrocławiu , na AR kurom do pożywienia daje omega 3,omega-6.
w jakim celu , aby wyprodukować jajka gotowe z omega 3/6.
gdzieś był artykuł ale nie mogę znależć.
gdyby tak jeszcze można było do tego dawać kurom D3, K2-mk7 oraz wit. A, sam bym kupił te jajka, a mam AR Wrocław po drugiej stronie ulicy !!
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 25 wrz 2014, 13:45

chyba juz nie, cytowany przez Ciebie p.prof. we Wrocławiu , na AR kurom do pożywienia daje omega 3,omega-6.
w jakim celu , aby wyprodukować jajka gotowe z omega 3/6.
gdzieś był artykuł ale nie mogę znależć.

czytałem o tym też - jak znajdę wkleję ;)
- on cos jeszcze innego klimaci..jakiś lek - w Europie też ktoś próbuje..
gdyby tak jeszcze można było do tego dawać kurom D3, K2-mk7 oraz wit. A, sam bym kupił te jajka,

to już chyba byłoby za duzo dobrego .. :lol:
szkoda że zaniechano badań nad jajkami 9-days ;)
- chociaż w Szwecji coś zrobili - wyizolowali .. z jajców.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 27 wrz 2014, 09:53

Wrocławscy naukowcy przebadali ponad pół miliona kurzych jaj, aby udowodnić, że jaja nie tylko żywią, ale mogą też leczyć. Pomysł projektu „Ovocura” (z łaciny: ovo – jajo, cura – leczenie) zrodził się już kilka lat temu w głowie profesora Tadeusza Trziszki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Projekt trwał 4 lata, pracowały przy nim 233 osoby, a rezultaty badań – jak podkreśla prof. Trziszka – przerosły najśmielsze oczekiwania.

Jaja nowej generacji
Jednym z podstawowych zadań projektu było uzyskanie jaj nowej generacji, wzbogaconych w bioaktywne substancje, np. w kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA), który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, ale ma też mnóstwo innych właściwości prozdrowotnych, m.in. obniża ryzyko chorób serca.

Wzbogacane jaja uzyskano dzięki specjalnej diecie zaserwowanej kurom. Były one żywione paszą z dodatkiem m.in. świeżo tłoczonego oleju rzepakowego, oleju rybnego, siemienia lnianego, alg morskich, preparatów huminowych. Jajo uzyskane dzięki takiej diecie zawiera nawet do 250 mg DHA, 6 razy więcej niż standardowe kurze jajo. Bogatsze jest również w witaminy A i E oraz B12, kwas foliowy, karotenoidy, selen, jod i inne pierwiastki śladowe, a więc substancje, które chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Czy takie jaja trafią do sklepów?

Siemię lniane czy oleje rybne mogą powodować tzw. rybi posmak, a kto by chciał jeść jaja, które pachną śledziem? Nie nadają się one do sprzedaży, nie będę więc ich lansować jako produktu rynkowego – mówi prof. Trziszka. I podkreśla, że tego typu jaja są przede wszystkim surowcem wyjściowym do produkcji suplementów diety, nutraceutyków (żywność lecznicza) i preparatów biomedycznych.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CEkQFjAH&url=http%3A%2F%2Fzdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl%2Fprodukty%2F323212%2CCzy-jaja-moga-leczyc-O-projekcie-Ovocura.html&ei=HGsmVN30NtHraLekgfgE&usg=AFQjCNG4QoD6YpHZ-anbqdkESuHh0o0WJg&sig2=KILMcR-UqDdQ6H5FXTHiTA
myślałem że do jedzenia - a wyjdą drogie leki - niestety.. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9739
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14640 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 27 wrz 2014, 10:01

Nauka jest na usługach Big Pharma i z jej pieniędzy często korzysta, więc albo są nowe, drogie lekarstwa, albo temat ląduje głęboko w szafie i blokowany jest dostęp do wiedzy tam zawartej.
Dalej bez komentarza.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 27 wrz 2014, 10:10

Projekt "Ovocura" jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG 1.3.1 pt."Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (OVOCURA)". Badania prowadzą naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej.

zostają jaja chowu naturalnego - czyli mocna alternatywa jest ;)
smacznego :lol:
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9739
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14640 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 27 wrz 2014, 10:17

Przeczytasz tytuł projektu - i wszystko jasne.
A kto płaci ten żąda i decyduje.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » środa 01 paź 2014, 07:49

Jajka - to prawdziwa kopalnia witamin (A, z grupy B, D, E, H) i minerałów (fosfor, siarka, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, żelazo). Są nie tylko wspaniałym, zdrowym pożywieniem, ale i znanym od tysiącleci kosmetykiem.

W maseczkach, balsamach i rozmaitych odżywkach dbają o naszą skórę, włosy i paznokcie. 3 tysiące lat przed naszą erą Egipcjanki, które miały problemy z wypryskami, leczyły skórę maseczką składającą się z ubitego strusiego jaja, oliwy z oliwek, mąki, soli morskiej i mleka. Jaj - nie tylko strusich, ale również kurzych - używały także do wygładzania i odświeżania cery, redukowania zmarszczek, wzmacniania włosów i paznokci, pielęgnowały nimi całe ciało. Robiły to potem Greczynki, Rzymianki.

Maseczki do twarzy


Zarówno białko, jak i żółtko mają właściwości, które mogą być pomocne w pielęgnacji skóry twarzy. Białko może służyć jako preparat anti-aging do mycia twarzy. Daje kojący i wygładzający skórę efekt. Ubite białko z odrobiną wody to świetny kosmetyk, który zmniejszy pory. Żółtka z kolei zawierają duże ilości witaminy A i substancji, które dbają o odpowiednie nawilżenie skóry.

Maseczka wygładzająca

Białko z dwóch jajek ubić na pianę i nałożyć na twarz, omijając okolice oczu. Zostawić je na 5 minut, żeby zaschło, po czym zmyć najpierw ciepłą, potem chłodną wodą.

Maseczka oczyszczająca cerę

Białko z 1 jaja ubić na pianę, dodać łyżeczkę soku z żurawiny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać. Nałożyć na twarz i szyję. Po 20 minutach zmyć ciepłą wodą. Oczyszcza pory, zapobiega powstawaniu wyprysków, lekko napina skórę.

Żółtko czyli nawilżenie


Z żółtka w łatwy i prosty sposób można przyrządzić nawilżające mleczko do cery suchej. Wystarczy dodać do niego stołową łyżkę octu owocowego, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pół szklanki oleju.

Dobrze przygotowany preparat powinien mieć konsystencję mleczka. Niewielką ilość kosmetyku nakładamy na wacik i przecieramy twarz, następnie zmywamy wodą. Miksturę należy stosować przez kilka dni, najlepiej tuż przed snem.

Emulsja z żółtka jajka to doskonały, domowy sposób na szybkie nawilżenie cery suchej. Dodatkowo żółtko zawiera żelazo, fosfor i jod - minerały niezbędne do zdrowego wyglądu naszej cery. Dlatego warto także używać żółtko w czystej postaci, na przykład jako maseczkę do twarzy. Aby osiągnąć najlepsze efekty, nakładamy ją na 15 minut. Po tym czasie zmywamy letnią wodą.

Oczyszczający peeling na całe ciało


Twoja skóra jest szorstka i sucha? A może przetłuszcza się i pojawiają się na niej wypryski? Możesz ją wygładzić, nawilżyć lub pohamować nadmierną pracę gruczołów łojowych, stosując naturalne kosmetyki. Na początek wykonaj oczyszczający peeling. Wsyp do garnka 2 garści płatków owsianych i zalej je letnią wodą. Po kilku minutach dodaj 2 żółtka i dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz rozrzedzić ją mlekiem. Weź letni prysznic. Zamiast żelu do mycia użyj przygotowanego peelingu. Przez kilka minut delikatnie masuj nim wilgotną skórę. Potem spłucz resztki wodą.

Miąższ dojrzałego awokado rozgnieć w miseczce widelcem. Dodaj żółtko oraz łyżeczkę śmietany (najlepiej 22 proc.). Wymieszaj składniki i nałóż na twarz. Maseczkę zmyj po ok. 15 minutach.

Żółtka na włosy


Maseczka na włosy to chyba najbardziej popularne zastosowanie jajka w "domowej kosmetyce".

Możliwości mieszania różnych składników jest wiele. Jednak naszą bazą wyjściową jest żółtko. Polecamy połączenie dwóch żółtek, pół łyżeczki oliwy z oliwek i kilka kropel soku z cytryny. Oliwę z oliwek można zamienić na olej rycynowy. Dobrze zmieszane składniki nakładamy na włosy i pozostawiamy na 15 minut. Dla lepszego efekty najlepiej założyć na włosy foliowy czepek. Miksturę należy bardzo dokładnie spłukać. Po takiej kuracji włosy będą lśniące, odżywione i nawilżone.

Jajo w ogrodzie


Małe rośliny możesz posadzić je w połówkach skorupek od jajek. Wapń zawarty w skorupkach pozwoli młodym roślinkom urosnąć i zachować zdrowie. Gdy już urosną możesz je przesadzić do swojego ogródka.

Nie wyrzucaj skorupek. Możesz użyć ich do kolejnych sadzonek lub jako element kompostu.

Po ugotowaniu jaj możesz wystudzoną wodę wykorzystać do podlania roślin, wzbogacona wapniem ze skorupek wspomoże wzrost roślin, szczególnie psiankowatych (tj. np. pomidorów, papryki, etc.).

Poleca się też zgniecione na drobne kawałki skorupki rozrzucić na glebę.

Do czyszczenia skóry


Białko z jajka można używać do czyszczenia i renowacji skóry. Jego gęstość i lepkość jest podstawą do usuwania brudu z powierzchni skóry. Baza z białka tworzy także warstwę ochronną, która nadaje połysk oraz zapewnia ochronę przed zmianami temperatury. Aby stworzyć mieszaninę czyszczącą wystarczy, że rozbijesz dwa jajka, a białka umieścisz w misce. I możesz już przystąpić do szorowania.

Co więcej skład jajek zapewni skórzanym rzeczom warstwę ochronną i sprawi, że będą lśniły.

Jajeczny odstraszacz


Rozrzucenie pokruszonych skorupek jaj na liściach i w okolicach roślin przepędza szkodniki. Przykładowo, to sposób na odstraszenie ślimaków, które lubują się w wyjadaniu liści, jednakże liście ze skorupkami są dla nich nie do przyjęcia.

Kot załatwia swoje sprawy obok twoich roślinek? Rozsyp skorupki jaj w doniczkach lub ogródku. Skorupy z jajek są podobne do potłuczonego szkła i będą drażnić ich delikatne poduszki łap. Skutecznie to zniechęci je do wchodzenia do ogródka i rujnowania go.

Skorupki jaj do rur


Nie musisz używać drogich, żrących i toksycznych środków chemicznych do czyszczenia kanalizacji. Jako zamiennik idealnie nadają się skorupki jaj.

Rozdrobnione skorupki jaj należy umieścić w zlewie, strumień wody będzie je zmywał, a one będą udrażniały rury.

Naturalna myjka i odplamiacz


Wsyp do czajnika lub termosu pokruszone skorupki jaj i pozostaw na noc. Rano dodaj trochę wody i pokręć kubkiem aż usłyszysz przyjemne szeleszczenie skorupek. Po wylaniu skorupek do zlewu zauważysz, że plamy po herbacie zniknęły. Dodatkowym plusem jest to, że skorupki nie pozostawią żadnego zapachu ani środków chemicznych.

Nie musisz kupować już myjek drucianych do czyszczenia patelni czy naczyń żaroodpornych. Wystarczy, że wsypiesz na patelnie trochę skorupek, dodasz wody i kropelkę detergentu i gotowe. Dzięki tej mieszance wyszorujesz nawet najbardziej przypalone garnki.

Klej z białek


Białko jajka jest naturalnie lepkie. Łączy się je z małą ilością wody i dokładnie rozbija. Należy przechowywać w butelce z dodatkiem octu, który chroni przed zepsuciem.

Białko skleja papier, sreberka, złotka. Na pewno zauważysz, że potrafi trzymać prawie tak mocno jak zwykły uniwersalny klej.

(gabi), kobieta.wp.pl

http://kobieta.wp.pl/gid,16921922,img,1 ... jecie.html




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » czwartek 09 paź 2014, 17:52

Ovobiovita - Rewelacja z nagrodami. Od jajka do Kapsuły Życia! Pomimo przebadania i opisania kurzego jajka na 1000 sposobów, okazało się, że takie zwykłe jajko ma jeszcze swoje Tajemnice. Do tych tajemnic dobrali się polscy naukowcy z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. Jak do tej pory 5 lat pracowano nad projektem "Ovocura", w którym wzięło udział 233 naukowców, pod przewodnictwem polskich profesorów: Tadeusza Trziszki i Henryka Różańskiego.

Projekt ten, skupiony wokół kurzego jajka, jako nośnika życiodajnych substancji, zaowocował powstaniem produktu "Ovobiovita", który jako pierwszy i jedyny na świecie, zapewnia pełną odnowę organizmu na poziomie komórkowym.

Sposób użycia Ovobiovity:
Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Dawkowanie Ovobiovita w celach profilaktycznych: 15 ml dziennie (1 łyżka stołowa), rano przed posiłkiem.
Dawkowanie w warunkach zwiększonego obciążenia organizmu a także w jego wyczerpaniu lub nadmiernym osłabieniu (np po chorobie, lub ciężkiej terapii): 30 ml dziennie Ovobiovity (2 łyżki stołowe), rano przed posiłkiem.

Ważne informacje:
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt Ovobiovita przeznaczony dla osób dorosłych.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem Ovobiovity powinny skonsultować się z lekarzem.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Sposób przechowywania:
Po otwarciu Ovobiovitę przechowywać w temp. 3-7o C, najlepiej w lodówce.
Ovobiovitę przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Składniki aktywne Zawartość (mg)
Zawartość w porcji (mg) w 100ml 15ml 30ml
Ovofosfolipidy; w tym: 17000 2550 5100
Kwasty tłuszczowe wielonienasycone (omega-3) w tym: 1333 200 400
kwas alfa linolenowy (ALA) 533 80 160
kwas eikozapentaenowy (EPA) 93 14 28
kwas dekozaheksaenowy (DHA) 667 100 200
cholina 427 64 128
Miód gryczany z pyłkiem pszczelim 13333 2000 4000
Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim 11667 1750 3500
Sok z owoców aronii 8000 1200 2400
Sok z owoców czarnych jagód 8000 1200 2400
Sok z owoców żurawiny 8000 1200 2400
Olej lniany 6000 900 1800
Sok z owoców rokitnika 6000 900 1800
Sok z owoców czarnego bzu 6000 900 1800
Ekstrakt z zielonej herbaty 5000 750 1500
Ekstrakt z witanii ospałej 3000 450 900
Ekstrakt z mięty pieprzowej 2000 300 600
Olej w wątroby rekina grenlandzkiego 2000 300 600
Ekstrakt z kłącza kurkumy 1000 150 300
Ekstrakt z korzenia rzeń-szenia 500 75 150
Ekstrakt z korzenia eleuterokoka 500 75 150
Sok z owoców cytryńca chińskiego 500 75 150
Wyciąg z korzenia różeńca górskiego 500 75 150
Koenzym Q10 100 15 30
Luteina 80 12 24
Olejek z mięty pieprzowej 47 7 14
Olejek eukaliptusowy 33 5 10

Dodatkowe informacje:
Wartość odżywcza w 100ml w 15ml w 30ml
Energia kJ/kcal 1630/390 245/58,5 490/117
Białko (g) 4,0 0,6 1,2
Węglowodany (g) 38,0 5,7 11,4
Tłuszcz (g) 24,0 3,6 7,2
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: abcd » czwartek 09 paź 2014, 18:03

Świetne osiągnięcie jednak coś mi podpowiada, ze będzie to kolejny cudowny lek, który nigdy nie ujrzy światła dziennego. :lol:
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » piątek 10 paź 2014, 08:02

SUPLEMENT DIETY: Ovobiovita Initium, płyn, 250 ml, cena 199 zł.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 10 paź 2014, 11:07

euroscan pisze:SUPLEMENT DIETY: Ovobiovita Initium, płyn, 250 ml, cena 199 zł.


czyli tanio i zdrowo :lol:
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 10 paź 2014, 19:09

Pomimo, iż do tanich nie należy i choć jednak ujrzał światło dzienne, to jednak nie specjalnie go propagują kitlarze. ;)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 10 paź 2014, 19:38

abcd pisze:Pomimo, iż do tanich nie należy i choć jednak ujrzał światło dzienne, to jednak nie specjalnie go propagują kitlarze. ;)

ale jak nasze malutkie wynalazki mają konkurować z koncernami ?
- na wczasy na Majorce za syropki z aspartamem ani reklamę w tv dziengów brak ..
- nie wiedziałem nawet że taki specyfik jest ;)
-ale i tak cena poraża.. za 250 ml ovobiovity kupić mogę 6 kg Vity C np. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 24 lis 2014, 09:00

Jajeczniczka – zła czy dobra?

Zła. Jajecznica to najgorsze danie z jaj.

Pomimo tego co CDC i inne organizacje zdrowia publicznego mogą mówić, dobrze przyrządzona jajecznica nie jest opcją najzdrowszą.

Żółty środek jaja, albo żółtko, jest pełne żywych składników odżywczych, które podtrzymują i wzmacniają nasze komórki i narządy. Ale kiedy smaży się jajko, narażając je jednocześnie na powietrze i wysoką temperaturę, zmienia się jego strukturę chemiczną. Te składniki tracą ich podtrzymujące życie właściwości.

Składniki odżywcze takie jak luteina i zeaksantyna, dobre m.in. dlatego że chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem [age-related macular degeneration] – częstą przyczyną ślepoty – giną w procesie smażenia.

Zastanówmy się nad tym jak bardzo polegamy na temperaturze ciała. Kiedy podnosi się powyżej 36,6oC [105oF], jest to dzwonek alarmowy pokazujący że coś się dzieje i wymaga natychmiastowej uwagi. podobnie z jajem: kiedy podgrzejemy je do temp. powyżej 36,6oC, chemicznie zmieniamy zawartość żółtka i zasadniczo przekraczamy linię między tym co zdrowe i tym co szkodliwe.

Smażenie jaj wywołuje także utlenienie cholesterolu. A cóż to jest?

Kiedy przekroi się jabłko na pół i zostawi, co wtedy się dzieje? Ciemnieje. I to jest utlenianie, taki sam proces ma miejsce w naszym organizmie! Kiedy cholesterol w żółtku się utleni, nasz organizm cierpi tego konsekwencje.

Mit o cholesterolu

Jajo typowo wiąże się ze słowem ‚cholesterol’. Obalmy ten mit.

Cholesterol jest niezbędny. Potrzebujemy go do tworzenia błon komórkowych, hormonów, wit. D i kwasów żółciowych trawiących tłuszcze. Cholesterol wzmacnia nasze funkcje poznawcze i chroni pamięć. Co więcej, liczne badania wykazały, że jajka faktycznie nie podnoszą poziomu cholesterolu, więc szkodliwe jest jego utlenianie.

Jedno takie badanie opublikowane w International Journal of Cardiology wykazało, że codzienna konsumpcja jajka nie podnosi poziomu cholesterolu i nie ma wpływu na ryzyko chorób serca.

Pierwsze badania łączące jaja z wysokim cholesterolem przeprowadzono dziesiątki lat temu i na suchym żółtku jajka, znacząco innym produkcie od całego świeżego jaja. Późniejsze badania obaliły ten związek. Badanie opublikowane w Journal of Nutrition, przeprowadzone przez naukowców w Kansas State University odkryło nawet składnik jajka nazywany fosfatydylocholiną [phosphatidylcholine = PC], który faktycznie uniemożliwia przedostawanie się zbytniej ilości cholesterolu do krwiobiegu.

To nie cholesterolu powinniśmy unikać, a utlenionego cholesterolu w jajecznicy. Naczynia krwionośne nie mają receptorów dla cholesterolu – korzystna rzecz, która chroni nas przed gromadzeniem zbyt dużo cholesterolu w krwiobiegu.

Ale naczynia krwionośne mają receptory dla utlenionego cholesterolu – i to jest niebezpieczne.

Utlenianie cholesterolu prowadzi do powstawania lepkiego cholesterolu, który stopniowo tworzy depozyt na ściankach tętnic, główny prekursor chorób serca.

Więc jaki jest najlepszy sposób jedzenia jajek? Na surowo. Ta rada może wydawać się sprzeczna, bo ciągle ostrzega się nas przed niebezpieczeństwem salmonelli, ale powinniśmy jedynie unikać jedzenia surowych jaj kiedy pochodzą z dużych komercyjnych jajczarni, które stosują ograniczony system karmienia ptaków (CAFO). Pamiętajmy, że duża większość dostępnych jaj jest produkowana metodą CAFO.

[. . .]

Pamiętajmy, że jaja od ‚swobodnie żyjących i karmiących się’ kur mają o 2 /3 więcej wit. A, 2 razy więcej tłuszczów omega i 7 razy więcej beta-karotenu niż inne.

Jak jeść surowe jaja

Jedna opcja – blend całe jajo na śniadanie. Najzdrowsze jest jedzenie białka i żółtka razem. Jeśli ktoś nie lubi, albo jest w ciąży, drugą najlepszą opcją jest jajo gotowane na miękko.

Fact or Myth: Are Scrambled Eggs Bad For You?

Źródło: http://undergroundhealthreporter.com/ch ... oxidation/


pozdrawiam
ga
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » poniedziałek 24 lis 2014, 09:12

jajo gotowane na miekko, tak ale pod pewnymi warunkami.
jajko nie może być pekniete podczas gotowania, jajka nie można wcześniej przed gotowaniem nakłuwać, robić dziurkę w skorupce aby nie pękło podczas gotowania.
podczas gotowania jajek na mięko, można do wody dodać trochę soli aby zminimalizować pękanie skorupki podczas gotowania, gotujemy na średnim ogniu, gazie.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 24 lis 2014, 19:03

Solenie wody gotującej jajka na miękko jest równie skuteczne, co gwizdanie na pokrywkę :D
Obie metody sprawdzane doświadczalnie... dokładny opis wyników, już wkrótce :lol:



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » wtorek 25 lis 2014, 06:45

- jeśli metoda poparta doświadczeniem to chętnie zobaczę wyniki.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 23 sty 2015, 15:54

Thotal pisze:Solenie wody gotującej jajka na miękko jest równie skuteczne, co gwizdanie na pokrywkę :D
Obie metody sprawdzane doświadczalnie... dokładny opis wyników, już wkrótce :lol:



Pozdrawiam - Thotal :)


czekamy czekamy .. :lol: ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 23 sty 2015, 16:09

Metoda kurzej żółci Naumowa.
Kury dziobią kamienie. Robią to po to, aby wytworzyć skorupki jajek. Żółć kurza rozpuszcza kamienie nie tylko w drogach żółciowych lecz tak naprawdę wszędzie. Podobne właściwości ma żółć kacza, gęsia, indycza. Taką teorię opracował Naumow. Kazał on robić kulki z chleba wielkości ziarna od fasoli i nasycać je kroplami żółci. Następnie to łyskać.


ciekawa sprawa z tą ''produkcją'' krzemu przez drób z piasku za ''pomocą'' żółci.. 8-)
natura wymysliła to genialnie !
zauważyłem że jaja sklepowe mają miękkie skorupki a te eko-podwórkowe, których z powodu zimy
nabywam mniej teraz - aż trzaskaja pod nożem ;)
a wystarczyłoby do paszy dodać odpowiednia ilość piasku.. ale może jestem w błędnym błędzie ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 23 sty 2015, 18:09

Piasek nie rozwiązuje sprawy.
kurki dziobią kamyki nie piasek, a poza tym dodawanie jednego czy drugiego ko paszy nie przyniosłoby specjalnych efektów, gdyż zwyczajnie zostawałoby to na dnie opakowania, a rolnicy nie świadomi powodu dodania tego "surowca" klnęli by na czym świat stoi, na producentów pasz i oczywiście ów śmieć by wyrzucali.
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9739
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14640 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 23 sty 2015, 19:18

abcd ma rację, swobodnie żerujące kury połykają kamienie, które im służą w żołądku jako żarna do miażdżenia zboża, czy innych nasion.
Kury hodowane dostają wszystko zmielone na pył i sklejone, ich żołądki nie pracują i są w związku z tym ze 2 razy mniejsze.
A mocne skorupki nie zależą od piasku, tylko skubanej zieleniny, trawy, liści, np. warzyw itp. i wapnia - potrafią dziobać fugi w murze.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 23 sty 2015, 19:43

małe kamyczki czy piach - jeden pies ;)

chodzi o żółć !
Żółć kurza rozpuszcza kamienie nie tylko w drogach żółciowych lecz tak naprawdę wszędzie


imć Naumow nie ma racji ? ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 23 sty 2015, 19:54

grzegorzadam pisze:małe kamyczki czy piach - jeden pies ;)

chodzi o żółć !
Żółć kurza rozpuszcza kamienie nie tylko w drogach żółciowych lecz tak naprawdę wszędzie


imć Naumow nie ma racji ? ;)

Sprawdzasz nas czy ...?
Piach do małych kamyczków ma się jak pięść do oka.
Wysyp kurkom piach i żwir i poprzyglądaj się, na którym usypisku bardziej się skupią.
W piachu będą bidulki grzebały swymi łapkami w poszukiwaniu czegoś wartościowego dla nich, a w żwirze będą dziobać bez opamiętania, bo tam mają masę drobnych kamyków, które są im tak bardzo potrzebne.

To ciekawe, że znam, znamy te kurze czynności od dzieciństwa i dopiero teraz, gdy ktoś bardziej spostrzegawczy zwrócił naszą uwagę na ten "nieistotny" szczegół z życia kur, uświadamiamy sobie znaczenie, doniosłość ich dziobania. ;) :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9739
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14640 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 23 sty 2015, 20:02

Ma rację, tylko żółć nie ma nic wspólnego z jedzeniem piasku przez kury. Takiego piasku z podwórka nawet kurza żółć nie rozpuszcza.
Chodzi o rozpuszczanie złogów, zlepków w naszym woreczku i przewodach żółciowych. Na ogół są to związki wapniowo - fosforowe często oklejone tłuszczem. Nasza własna żółć w ten sposób "kamienieje" i nie ma szans na ich rozpuszczenie poza czynnikami zewnętrznymi wymienionymi wyżej. Jeżeli nie są zbyt wielkie, tzn. nigdy ich nie odczuwaliśmy to można je usunąć metodami oczyszczania, jak ta wspomniana przez @goratha, bez rozpuszczania. Ale dobrze jest przed taką decyzją sprawdzić ich wielkość na USG, aby uniknąć kłopotów i niepotrzebnego bólu.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 23 sty 2015, 21:44

no to p. Naumow de facto nie ma racji i jest w błędzie ;)
bo według niego żółć ''rozpuszcza'' dziobane kamyczki w celu wytworzenia krzemu do twardości skorup..
- to zmienia wydźwięk całkowicie - gdzieś było że krzem utwardza skorupki..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ