Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

JAJA

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 176
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: sandra » środa 09 sty 2019, 19:53

OK' dziękuję.
Czekam na sprawozdanie, dobrze byłoby wiedzieć z pierwszej ręki jak to faktycznie wygląda.
Po ilu kroplach ASD, dniach brania jest trwały skutek.
Już o tylu cudach czytałam, moja ufność i wiara są coraz mniejsze ;)
0 x



Jurek
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 13 sty 2019, 00:40
x 2
x 1
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 28 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Jurek » niedziela 20 sty 2019, 16:42

Dobre 12 lat jem żółtka dzień w dzień po 6 -8 sztuk. Tak przywykłem, że gdziekolwiek wyjeżdżam, zabieram swoje jaja ;)

Jaja pozyskiwane są od małych gospodarzy. Od 3-4 lat niestety dobre jaja na ziarnach są bardzo trudno dostępne i połowę zapotrzebowania kupuję w ciemno. Niemal wszystkie są paszowe, zalatujące zupełnie innym zapaszkiem niż naturalne.

W zeszłym roku latem zrobiłem badanie toksyn i na pierwszym miejscu był stront. Okazuje się, że pasze konserwowane są właśnie strontem. Bądźcie zatem czujni przy zakupie. :D a jak spotkacie inspektora sanepidu, użyjcie mowy nienawiści ( każda troska o siebie i bliskich, to mowa nienawiści :-) tak się barbarzyńcy zabezpieczyli )

Mimo zasilania się żółtkami dorobiłem się tętniaka aorty brzusznej. Pokazał go biorezonas a potwierdził dwukrotny usg.
Jest mały ( + 25 % ) . Oczekuję na kolejne usg, by sprawdzić jak szybko rośnie.

Tymczasem ostro zaciągam krzem i cynk , od miesiąca miedź z rodzynek, fig, wątróbki baraniej a od niedawna dodatkowo z salicylanu ( salicylan zapijam i okładam ( z dodatkiem dmso ) po brzuchu )

Robiłem badanie krwi cynku i miedzi: cynk był poniżej normy , miedź ciutkę powyżej minimum )

Nie wiem, czy można powiązać żółtka z problem z wątrobą - skan pokazuje w wątrobie jakąś cholesterolozę i toksyczne zapalenie ( to pewnie po piołunie - jest tam przywra i zwalczam ją już 8 tydzień bezskutecznie tzn. są wydalania ale po tygodniu znowu biorezonans je pokazuje a goździki, piołun i orzech je pogania )

Może przerwę zrobić z żółtkami na czas, aż się wątroba wzmocni ?

Tylko co jeść :lol:
0 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Seji » czwartek 07 mar 2019, 14:48

beadnorsi pisze:
środa 09 sty 2019, 08:48

Choroby zapalne gałek ocznych. W 0,5 t chłodzonej przegotowanej wody dodać 4-5 kropli leku i napoju zgodnie ze schematem: 5 dni spożycia, 3 - przerwa.

Zapobieganie przeziębieniom. 1 ml leku rozpuszczono w 0,5 wody.
Hmm, to w końcu ile tej wody i co znaczy "t"?
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 31 sie 2019, 19:08

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 05 wrz 2019, 17:03

https://www.sott.net/article/410945-Cho ... rt-disease

Cholina i TMAO: Jajka nadal nie powodują chorób serca
Chris Kresser
chriskresser.com
Czw., 21 marca 2019 00:01 UTC
jajka
© Stockbyte / Stockbyte / Thinkstock
Czy jaja bogate w cholinę zwiększają poziomy TMAO?

Badanie z 2013 r. Opublikowane w New England Journal of Medicine (NEJM) zaproponowało nowy związek między jajkami a chorobą niedokrwienną serca, który nie wiąże się z cholesterolem. Zespół naukowców pod przewodnictwem dr Stanleya Hazena wykazał, że cholina dietetyczna - składnik odżywczy znajdujący się głównie w jajach, wątrobie wołowej i innych pokarmach zwierzęcych - jest metabolizowana przez bakterie w jelitach, a następnie przekształcana przez wątrobę w TMAO.

Wykazali to za pomocą „prowokacji cholinowej”: karmienie ochotników dwoma dużymi jajkami na twardo (po około 250 mg choliny każdy) wraz z 250 mg dodatkowej choliny oznaczonej ciężkim izotopem. Izotop działa jak chemiczna „etykieta”, która pozwoliła badaczom śledzić, co stało się z choliną po jej spożyciu. Ich dane rzeczywiście wykazały wzrost zarówno oznaczonego TMAO, jak i całkowitego TMAO (w moczu i krwi) u ochotników po spożyciu jaj i dodatkowej choliny.

W drugim badaniu grupa dr Hazena wykazała, że ​​podwyższony poziom TMAO we krwi jest związany z chorobą sercowo-naczyniową (CVD). Badacze obserwowali około 4000 dorosłych przez trzy lata. Pod koniec okresu badania osoby z najwyższym poziomem TMAO miały 2,5-krotnie zwiększone ryzyko zawału serca, udaru i śmierci.

Na pierwszy rzut oka to brzmi jak bardzo zła wiadomość dla wszystkożerców. Ale przyjrzyjmy się bliżej badaniom, aby zobaczyć, czy naprawdę nadszedł czas, aby zamienić swoje poranne jajka na mieszankę tofu.

Czy pokarmy bogate w cholinę zwiększają poziomy TMAO?

Zespół dr Hazena wykazał tymczasowy wzrost całkowitego TMAO po zjedzeniu jaj. Jednak, jak wskazał mi dr Chris Masterjohn w dialogu e-mailowym, własne dane badaczy pokazują, że nie ma możliwości, aby „wyzwanie cholinowe” mogło przyczynić się do tego wzrostu całkowitego TMAO. Gdyby tak było, spodziewalibyśmy się początkowego wzrostu znakowanego TMAO, a następnie wzrostu znakowanego TMAO. Oznaczałoby to, że znakowany suplement choliny (który uczestnicy jedli z jajami) został metabolizowany przez bakterie jelitowe, a następnie przekształcony w TMAO w wątrobie.

Ale tak się nie stało. Ponownie stworzyłem rysunek 1C i 1D z badania. Rycina 1C (poniżej) pokazuje wzrost całkowitego TMAO w surowicy w godzinę po prowokacji choliną. Ale do godziny czwartej całkowity TMAO powraca do wartości wyjściowej, a do godziny 8 jest nawet poniżej wartości początkowej (tj. Uczestnicy mieli niższe TMAO po 8 godzinach niż przed zjedzeniem jajek / choliny).

Wykres choliny TMAO Jednak rysunek 1D (poniżej) pokazuje, że znakowane TMAO w ogóle nie wzrosło do godziny czwartej i nie wzrosło znacząco aż do godziny szóstej! To pokazuje, że jaja i dodatkowa cholina, którą jedli uczestnicy, nie miały nic wspólnego ze wzrostem całkowitego TMAO, który nastąpił godzinę po prowokacji.

Wykres choliny TMAO Co więcej, naukowcy nie wspomnieli, że inne powszechnie spożywane pokarmy mają znacznie większy wpływ na TMAO niż jajka. Badanie z 1999 r. Przetestowało wpływ 46 różnych pokarmów na wydalanie TMAO z moczem u 6 ludzkich ochotników. (1) Jajka nie miały wpływu na wydalanie TMAO w porównaniu do lekkiego śniadania kontrolnego, a jednak 19 z 21 testowanych rodzajów owoców morza miało taki wpływ. W rzeczywistości halibut wygenerował ponad 53 razy więcej TMAO niż jajka! Nie jest to zaskakujące, ponieważ chociaż wszystkie gatunki owoców morza zawierają mniej choliny niż jajka, zawierają trimetyloaminę i TMAO. Zespół dr Hazena był świadomy tego badania, ponieważ krótko się do niego odniósł w sekcji dyskusji w dokumencie NEJM. Przyznali, że „TMAO zostało zidentyfikowane u ryb”, a „spożycie ryb podnosi poziom TMAO w moczu”. Co jednak niezwykłe, nie wyjaśnili, o ile większy wpływ ryb na TMAO był w porównaniu z jajami.

Wreszcie, ten dokument nie udowodnił, że spożywanie żywności bogatej w cholinę (lub jakiejkolwiek innej żywności) zwiększa poziom TMAO w czasie. W rzeczywistości sami naukowcy wydają się sugerować, że jest to mało prawdopodobne w części dyskusyjnej artykułu.

Powiedzieli: „wysoka korelacja między stężeniem TMAO w moczu i osoczu przemawia za skutecznym usuwaniem TMAO z moczu”. Innymi słowy, nawet jeśli jedzenie zwiększa całkowity poziom TMAO, większość ludzi jest w stanie szybko i skutecznie usunąć TMAO z krwi, wydalając go z moczem. To sprawia, że ​​wątpliwe jest, aby same czynniki dietetyczne wyjaśniały przewlekłe podwyższenie TMAO.

Zamiast tego istnieje kilka innych czynników, które mogą tłumaczyć taki wzrost, w tym:
Upośledzony klirens moczowy TMAO z powodu upośledzenia funkcji nerek: Jest to co najmniej częściowo potwierdzone przez dane w pracy NEJM. Osoby z najwyższym poziomem TMAO miały średni współczynnik filtracji kłębuszkowej (GFR) wynoszący 69 ml / min. Zgodnie z wytycznymi National Kidney Foundation, GFR między 60-89 ml / min wskazuje na zmniejszoną zdolność do filtrowania krwi przez nerki s. (2)
Różnice mikroflory jelitowej, które predysponują do zwiększenia produkcji TMAO: Poprzednie prace grupy dr Hazena wykazały, że osoby z wyższym poziomem bakterii Prevotella w jelitach wytwarzają wyższe poziomy TMAO. (3) (Co ciekawe, inne badania wykazały, że spożywanie pełnego ziarna - nie produktów pochodzenia zwierzęcego - wiąże się z wyższym poziomem bakterii Prevotella.) (4)

Zwiększona konwersja trimetyloaminy do TMAO w wątrobie: Enzym o nazwie Fmo3 przeprowadza tę konwersję, a na jej aktywność wpływają czynniki genetyczne, przeciążenie żelazem lub solą oraz szereg popularnych leków farmaceutycznych stosowanych w leczeniu zapalenia stawów, GERD i infekcji. (5)
Cukrzyca i zespół metaboliczny: Aktywność Fmo3 jest zwiększona w przypadku insulinooporności i niedoboru insuliny. (6)
Jeśli jedzenie naprawdę przyczyniło się znacząco do poziomów TMAO, a wysokie poziomy TMAO powodują choroby serca, to spodziewalibyśmy się znacznie wyższego wskaźnika CHD wśród ludzi, którzy jedzą więcej ryb - ponieważ ryby mają znacznie większy wpływ na TMAO niż jajka . Jest to jednak przeciwieństwo tego, co wskazują badania: Spożywanie większej ilości ryb (zwłaszcza zimnowodnych, tłustych ryb) było konsekwentnie wykazane zarówno w obserwacyjnych, jak i randomizowanych kontrolowanych badaniach w celu zmniejszenia ryzyka śmierci z powodu chorób serca. (7, 8)


Czy pokarmy bogate w cholinę powodują choroby serca?

Pod koniec pracy grupa dr Hazena przestrzega przed „nadmiernym spożywaniem dietetycznej fosfatydylocholiny i choliny” i zaleca dietę wegetariańską o wysokiej zawartości błonnika jako środek ochrony zdrowia serca.

Jednak, jak argumentowałem powyżej, nie przedstawili przekonujących dowodów na to, że jedzenie jaj znacznie zwiększa TMAO w czasie - szczególnie w porównaniu z innymi pokarmami, takimi jak ryby. Ponadto, jeśli spożywanie pokarmów bogatych w cholinę zwiększyło ryzyko chorób serca (za pośrednictwem TMAO lub innego mechanizmu), spodziewalibyśmy się wyższego wskaźnika CHD u tych, którzy jedzą więcej jaj. Jednak liczne badania nie znalazły takiego związku. Na przykład w metaanalizie badań prospektywnych z udziałem łącznie 474,000 uczestników, a następnie w wieku od 8 do 22 lat, opublikowanych w British Medical Journal, nie stwierdzono związku między wyższym spożyciem jaj (do jednego dziennie) a CHD lub udarem mózgu. (9) Analiza danych z Narodowego Badania Zdrowia i Odżywiania wykazała odwrotny związek między spożyciem jaj a udarem, a badanie kohortowe z Japonii wykazało, że spożywanie produktów zwierzęcych, w tym jaj, wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu udaru. (10, 11) Brak powiązania - lub odwrotnego związku - między spożyciem jaj a CHD jest jeszcze bardziej imponujący, jeśli weźmie się pod uwagę, że ci, którzy jedzą więcej jaj, częściej palą i są nieaktywni fizycznie. (12)

Niektóre badania sugerują, że jaja mogą nawet zapobiegać chorobom serca. Spożywanie jaj prowadzi do powstawania większych, mniej gęstych cząstek LDL i HDL, które mogą chronić przed miażdżycą. (13) Częste spożywanie jajek może nawet prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu; jedno badanie wykazało, że osoby jedzące cztery lub więcej jajek tygodniowo miały niższy całkowity poziom cholesterolu w surowicy niż osoby jedzące jeden lub mniej tygodniowo. (14)

To samo badanie wykazało, że konsumenci jaj mieli diety o wyższej zawartości składników odżywczych, co do których wykazano, że zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do osób niebędących konsumentami, w tym witamin E, B12 i kwasu foliowego.

Wreszcie, jak wskazałem powyżej, niektóre badania sugerują, że spożywanie dużych ilości pełnego ziarna zwiększa bakterie Prevotella w jelitach, które były związane z najwyższymi poziomami TMAO w poprzednim badaniu dr Hazen na temat TMAO. W takim przypadku spożywanie dużych ilości błonnika z pełnego ziarna może w rzeczywistości zwiększyć ryzyko chorób serca.

Hipoteza, że ​​zwiększenie TMAO w surowicy jest związane z chorobami serca, jest interesująca i należy ją zbadać dalej. Ale dane przedstawione przez grupę doktora Hazena nie potwierdzają wniosku, że cholina w diecie jest główną przyczyną zwiększonego TMAO, ani nie popiera ich zaleceń dotyczących unikania pokarmów bogatych w cholinę, takich jak jajka, wątroba, wołowina i wieprzowina.

Komentarz: Mit o cholesterolu już działa, więc teraz próbują powiedzieć, że jajka cię zabiją z powodu TMAO. Wygląda na to, że władze nie będą się powstrzymywać przed próbą przekonania, że ​​prawdziwe, bogate w składniki odżywcze pokarmy są dla ciebie złe.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 16 sty 2020, 21:01

https://www.sott.net/article/231126-Egg ... y-Suggests
"Badania sugerują, że jaja mają właściwości przeciwutleniające, które mogą zapobiegać chorobom serca i rakowi

Science Daily
Śr., 06 lip 2011 14:23 UTC

Jedna z najdoskonalszych potraw natury może być dla nas jeszcze lepsza niż wcześniej sądzono.

Chociaż jaja są dobrze znane jako doskonałe źródło białek, lipidów, witamin i minerałów, naukowcy z University of Alberta niedawno odkryli, że zawierają one również właściwości przeciwutleniające, co pomaga w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworom.

Jianping Wu, Andreas Schieber i doktoranci Chamila Nimalaratne i Daise Lopes-Lutz z U Wydziału Żywności Rolnej i Nauk o Żywieniu badali żółtka jaj wytwarzane przez kury karmione typową dietą, głównie z pszenicy lub kukurydzy. Odkryli, że żółtka zawierają dwa aminokwasy, tryptofan i tyrozynę, które mają wysokie właściwości przeciwutleniające.

Po przeanalizowaniu właściwości naukowcy ustalili, że dwa żółtka jaj w stanie surowym mają prawie dwa razy więcej właściwości przeciwutleniających niż jabłko i mniej więcej tyle samo, co pół porcji (25 gramów) żurawiny.


Jednak gdy jajka były smażone lub gotowane, właściwości przeciwutleniające zostały zmniejszone o około połowę, a nieco ponad połowę, jeśli jajka zostały ugotowane w kuchence mikrofalowej.

To duża redukcja, ale nadal pozostawia jajka równe jabłkom pod względem wartości przeciwutleniaczy”, powiedział Wu.

Odkrycia zostały opublikowane w recenzowanym czasopiśmie Food Chemistry.

Odkrycie tych dwóch aminokwasów, choć ważne, może oznaczać jedynie początek znalezienia właściwości przeciwutleniających w żółtkach jaj, powiedział Wu, profesor nadzwyczajny w rolnictwie, żywności i żywieniu.

„Ostatecznie staramy się mapować przeciwutleniacze w żółtkach jaj, więc musimy przyjrzeć się wszystkim właściwościom żółtek, które mogą zawierać przeciwutleniacze, a także sposobom przyjmowania jaj”, powiedział Wu, dodając, że on i jego zespół zbada inny rodzaj przeciwutleniacza, o którym wiadomo, że jest obecny w jajach, karotenoidy, żółty pigment w żółtku jaja, a także peptydy.

W poprzednich badaniach Wu odkrył, że białka jaja były przekształcane przez enzymy w żołądku i jelitach cienkich i wytwarzał peptydy, które działają tak samo jak inhibitory ACE, leki na receptę stosowane w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi.

To odkrycie przeczyło powszechnej mądrości i zaprzeczało powszechnemu przekonaniu, że jaja podnoszą wysokie ciśnienie krwi z powodu wysokiej zawartości cholesterolu. Dodatkowe badania przeprowadzone przez Wu sugerują, że peptydy można formułować w celu zapobiegania i leczenia nadciśnienia.

Wu jest przekonany, że peptydy mają również pewne właściwości przeciwutleniające, co prowadzi go do zasugerowania, że ​​kiedy ukończy kolejny krok w swoich badaniach, prawdopodobnie będzie miał więcej właściwości przeciwutleniających niż obecnie wiemy."
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1451
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 87
x 119
Podziękował: 2624 razy
Otrzymał podziękowanie: 3256 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: św.anna » sobota 06 cze 2020, 17:41

Powłoka z jaj wydłuża przydatność do spożycia łatwo psujących się owoców i warzyw

Jajka, które w innym razie zostałyby wyrzucone, można wykorzystać jako podstawę taniej powłoki ochronnej do owoców i warzyw. Jak podkreślają naukowcy z Rice University, cienka powłoka rozwiązuje sporo problemów producentów, konsumentów i środowiska.

Autorzy artykułu z pisma Advanced Materials wyliczają, że roczna produkcja jaj w USA przekracza 7 mld; producenci odrzucają 3% z nich, dlatego ponad 200 mln trafia ostatecznie na wysypiska.

Ograniczanie niedoborów żywności bez uciekania się do modyfikacji genetycznych, niejadalnych powłok lub dodatków chemicznych jest ważne dla ekologicznego stylu życia - podkreśla Pulickel Ajayan.

Jajeczna warstwa jest jadalna, opóźnia utratę wody, zapewnia ochronę antydrobnoustrojową i jest w dużej mierze nieprzenikalna dla pary wodnej i gazów (zapobiega to przedwczesnemu dojrzewaniu). Powłokę bazującą na naturalnych składnikach można spłukać wodą. Jeśli ktoś wykazuje nadwrażliwość na składniki powłoki albo ma alergię na jaja, może z łatwością wyeliminować warstwę - opowiada Seohui Jung.

Białko (albuminy) i żółtko jaja stanowią blisko 70% powłoki. Reszta to głównie nanomateriały celulozowe, które stanowią barierę dla wody i zapobiegają wysychaniu, a także odrobina antydrobnoustrojowej kurkuminy oraz gliceryny dla elastyczności.

Białko, które jest złożone przede wszystkim z albumin (~54%), pozwala uzyskać wytrzymałą, jadalną warstwę. Poli(albumina) jest jednak łamliwa, stąd dodatek gliceryny, która ma pomóc w powlekaniu bez pęknięć obiektów o nieregularnych kształtach, czyli np. owoców i warzyw. Gliceryna jest jednak hydrofilowa i pęcznieje w wilgotnych środowiskach. Mając to na uwadze, Amerykanie pomyśleli o zastosowaniu niewielkiej ilości bogatego w kwasy tłuszczowe hydrofobowego żółtka. Kurkumina ma z kolei właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i zapobiega tworzeniu biofilmów. Nanokryształy celulozy (CNCs) obniżają przepuszczalność powłoki dla wody i gazów i zapewniają mechaniczne wzmocnienie.

Testy laboratoryjne powlekanych truskawek, awokado, bananów i innych owoców wykazały, że zachowywały one świeżość o wiele dłużej niż owoce kontrolne. Testy ściskania zademonstrowały, że powleczone owoce są znacząco sztywniejsze i twardsze. Stwierdzono także, że powłoka zatrzymuje wodę w środku, spowalniając dojrzewanie.

Analiza samodzielnych filmów wykazała, że są one niezwykle elastyczne i odporne na pękanie. Dalsze testy zademonstrowały, że powłoka jest nietoksyczna (stosowano hodowle in vitro komórek ludzkiej linii komórkowej Panc02 z różnymi stężeniami powłoki). Na podstawie testów rozpuszczalności stwierdzono, że zmywaniu ulega nawet grubsza niż zwykle powłoka (o grubości 100 µm, w porównaniu do zwykłej grubości 23–33 µm). Płukanie wodą przez kilka minut prowadzi do całkowitego jej rozłożenia - zaznacza Ajayan.

Badacze dopracowują skład powłoki i rozważają inne materiały źródłowe. Wybraliśmy białka jaj, ponieważ marnuje się bardzo dużo jaj, ale to nie oznacza, że nie można wykorzystać czegoś innego - wyjaśnia Muhammad Rahman. Jung dodaje, że zespół testuje białka, które można wyekstrahować z roślin.
https://kopalniawiedzy.pl/powloka-jaja- ... Jung,32154
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 20 lut 2021, 09:17

https://polish.mercola.com/sites/articl ... olana.aspx
"Błona pergaminowa jajka — ta błona to wyjątkowa bariera ochronna między białkiem a zmineralizowaną skorupką.

Membrana zawiera

elastynę – białko, które wspiera zdrowie chrząstki, oraz

kolagen – włókniste białko, które wspomaga siłę i elastyczność chrząstki
i tkanki łącznej.


Błona pergaminowa jaja zawiera również transformujący czynnik wzrostu-B – białko, które pomaga w odmładzaniu tkanek, a także inne aminokwasy i składniki strukturalne, które dostarczają stawom budulca potrzebnego do regeneracji chrząstki."
0 x



ODPOWIEDZ