Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

JAJA

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » czwartek 31 lip 2014, 17:03

Owoce w majtkach. Wszyscy chcą tego spróbować


Pomysłowy handlarz owocami z Nankinu we wschodnich Chinach sprzedaje opakowania brzoskwiń po ok. 250 zł. W środku jest tylko 9 owoców ale za to każda brzoskwinka jest ubrana w parę miniaturowych majtek. Przebicie musi być olbrzymie (kilogram tych owoców w Polsce kosztuje kilka złotych) a zaintereso­wa­nie tak duże, że przedsiębiorca postanowił swój bieliźniano­-o­wo­co­wy wynalazek opatentować.
Autor: JS


http://www.sfora.pl/swiat/Owoce-w-majtk ... wac-a70505



Do kompletu sprzedawałbym banany w prezerwatywach, bo przecież konsumenci mają różne zapatrywania i zachcianki... ale bez jaj :D





Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 31 lip 2014, 17:56

czytałem kiedyś - pomęczyłem sie lekuchno i znalazłem.. ;)

http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/jajka-na-zdrowie-rozmowa-prof-tadeuszem-trziszka

1. ''A co z rolą jaj w tym procesie? Ich spożywanie powoduje to odkładanie się cholesterolu w naczyniach?
Jest dokładnie odwrotnie. Człowiek, który je dużo jaj, będzie na skutek tej konsumpcji odkładał mniej cholesterolu w naczyniach. Bo cholesterol, jaki dostarczamy organizmowi z żywnością, nigdy nam się nie odkłada w naczyniach, natomiast odkłada się wyłącznie nasz własny, ten produkowany w wątrobie. I to wówczas, kiedy nasz organizm ma jakiś defekt metaboliczny. (!!!! :o )
Cholesterol jest czynnikiem ryzyka w rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca głównie u osób obciążonych genetycznie hipercholesterolemią. Organizm takich ludzi nie radzi sobie z nadprodukcją cholesterolu i odkłada go w naczyniach.''
- a tego to kurrrczaczki nigdy od białych chodaków i innych BF-ów w tv nie słyszałem.. ;)
nie można tu nic dodać ! ;)

2. '' – Dokładnie tak. Zdrowy organizm nie dopuszcza do odkładania się cholesterolu w naczyniach niezależnie od tego, ile go zjemy w produktach. Każdy z nas codziennie produkuje ok. 3 gramów cholesterolu. Tyle to jest w 15 jajach. Więc na zdrowy rozum: jakie to ma znaczenie, że zje pani codziennie jedno czy dwa jaja? Problem jest nie w konsumpcji żywności, tylko w naszym wewnętrznym metabolizmie, w tym, czy jesteśmy zdolni zagospodarować ten cholesterol, czy nie.'' - właśnie - zdrowy rozum ;)
- i tu nie można .. ;)

(...) ''Co mówi pana wiedza? Ile jaj tygodniowo można jeść?
Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można jeść – 20, 30 sztuk tygodniowo. Jest ogrom badań światowych, które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają się do szerokiej publiczności. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych i pozostają na uniwersytetach.''
- i tu też.. ;)

3. ''A co z żółtkiem?
To jest fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
(....)''Czego nie ma w jaju?
Jedynie witaminy C. Okazuje się, że nie jest potrzebna do stworzenia życia.
Ale są wszystkie witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, której brak może się przyczyniać do powstania wielu schorzeń neurodegeneracyjnych. (...)

- tu jakby też nie ;)

4. To ile jaj dziennie może – powinno – jeść dziecko, np. pięcioletnie?
– Tyle, ile chce, nie ma granicy. Znam takie, które zjadały po 10 jaj dziennie. Nie ma żadnych przeciwwskazań, chyba że dziecko podatne jest na alergię.
Czy jajo w jakiejś postaci, np. na miękko, jest zdrowsze dla człowieka niż na twardo?

– Ja preferuję jaja na miękko, bo są bardziej lekkostrawne i lubię takie. Najlepsze są jaja, w których białko jest lekko ścięte, bo w takiej postaci nie jest zbyt alergenne. To może być na miękko czy sadzone. Im bardziej ścięte białko, tym trudniejszą pracę mają enzymy w naszym żołądku. Natomiast żółtko nie powinno być ścięte, bo w nim są aktywne fosfolipidy, peptydy. Im bardziej ścięte żółtko, tym więcej ich ulega denaturacji. (...)
A stary człowiek może jeść tyle jaj co młody?
– A dlaczego nie?! Nawet więcej. Starzejąc się, mamy coraz mniejszą przyswajalność fosfolipidów, witamin, więc trzeba więcej ich dostarczyć w pokarmie, by organizm dostał tyle, ile potrzebuje.''

wyciąłem kilka fragmentów - jajakoko uważam dyskusję na temat ''SZKODLIWOŚCI JAJ jajakoko źródła smiertelnego i zabójczego CHOLESTEROLU za jakby lekutko domkniętą :lol: ;) :D

pan profesor Tadeusz chyba zesłał na nas JASNOŚĆ ! :D
teraz mogę zabrać się do JAJ ! :lol:
@thotal - teraz do sadzonego 3 łychy ''gryczanki'' i komplecik z KRZEMEM ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » czwartek 31 lip 2014, 18:29

Moim ulubionym daniem, w "barze mlecznym", jest zestaw pt;
- kasza gryczana, jajko sadzone, szpinak i barszcz czerwony / kiedyś był na dodatek kefir, ale po zaborze przemysłu mleczarskiego przez korporacje pozostał tylko jeden.
Dla wtajemniczonych podam nazwę produktu na PW, żeby nie było że reklamuję dziwną dźwignię handlu ;)



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16987
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17189 razy
Otrzymał podziękowanie: 24273 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 31 lip 2014, 18:51

..włączę się, bo widzę, że jesteśmy już w kuchni,- :D
a przecież to sezon i jajko sadzone z kalafiorem lub fasolką to klasyk- mniam, mniam
Obrazek
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 501
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 31 lip 2014, 19:25

@Thotal, możesz śmiało polecać, o ile pamiętam nikt z administracji nie miał obiekcji w takich przypadkach i ktoś utworzył specjalny temat: "To Polecam, bo dobre..." pod tym linkiem:
http://cheops.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=181&p=1586&hilit=to+polecam#p1586
Warto tam kolekcjonować opinie na temat produktów komercyjnych.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » czwartek 31 lip 2014, 21:25

Kefir "ROBIKO" MA SMAK :D
To, na co mam ochotę jest wyrazem intuicji, a ROBIKO jest moim smakiem przeniesionym z archaicznych czasów, gdzie kefir podawany był tylko w szklanej butelce ;)



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
Dariusz
Administrator
Posty: 2723
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
x 27
Podziękował: 4983 razy
Otrzymał podziękowanie: 1646 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Dariusz » czwartek 31 lip 2014, 21:42

Słusznie zauważyłeś, to "archaiczne czasy" i chyba już takich smaków nie dane nam skosztować, poza własnym wytworem oczywiście. :D :lol:
0 x


Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 01 sie 2014, 08:00

Bo cholesterol, jaki dostarczamy organizmowi z żywnością, nigdy nam się nie odkłada w naczyniach, natomiast odkłada się wyłącznie nasz własny, ten produkowany w wątrobie, i to wówczas, kiedy nasz organizm ma jakiś defekt metaboliczny.
Cholesterol jest czynnikiem ryzyka w rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca głównie u osób obciążonych genetycznie hipercholesterolemią. Organizm takich ludzi nie radzi sobie z nadprodukcją cholesterolu i odkłada go w naczyniach.''


ale ten cytat z wywiadu oznacza, że krzyki farmy o niespożywanie jedzenia z cholesterolem to zwykła ściema !!
- i ten cały PRZEMYSŁ CHOLESTEROLOWY jest PIRAMIDALNYM ORDYNARNYM OSZUSTWEM !!
i co ? ano jak zawsze - NIC ! :evil: ;)

zaniżono od tego czasu normy ''bezpiecznego'' we krwi cholesterolu kilkakrotnie !!
teraz połowa populacji powinna brać statyny.. ;)
cwane - trzeba kolegom oddać pokłon - jak najlepsi spece od reklamy i sprzedaży ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 501
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 01 sie 2014, 08:06

No i sam sobie wskazałeś, gdzie są pieniądze w tym interesie - statyny.
To nie jest wątek o nich, ale wartałoby taki założyć, bo ludzie nie są świadomi co ta zaraza im
w organizmie wyprawia. Może to spychotechnika, ale @grzegorz, gdybyś mógł taki wątek założyć i pociągnąć, byłoby ekstra, bo ja teraz nie wyrabiam.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 01 sie 2014, 08:20

ale jaja i cholesterol - w świadomości populacji są jak rodzeństwo syjamskie ;)
także lekko w temacie ..
założyć - chętnie - tylko jakby nie wiem jak - muszę poczytać.. ;)
a miałbym parę ciekawostek w tym ''zakresie''.. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 501
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 01 sie 2014, 08:37

To też należy próbować zmieniać, myślę, że następny temat "cholesterol" jeśli nie ma, byłby przydatny.
A założyć prosto: w odpowiednim dziale, tu "Zdrowie fizyczne", klikasz "nowy temat", nadajesz mu tytuł i piszesz pierwszego posta.
A tych "ciekawostek" jest "bezlik".
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7782
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1425
x 407
Podziękował: 14244 razy
Otrzymał podziękowanie: 13844 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: chanell » piątek 01 sie 2014, 11:54

Thotal pisze:Kefir "ROBIKO" MA SMAK :D
To, na co mam ochotę jest wyrazem intuicji, a ROBIKO jest moim smakiem przeniesionym z archaicznych czasów, gdzie kefir podawany był tylko w szklanej butelce ;)



Pozdrawiam - Thotal :)


Tak potwierdzam bardzo dobry ,ale ......... ja polecam produkt regionalny z Nowego Targu " kefir górski "
do tego jajka sadzone i kalafiorek a wszystko posypane koperkiem :) mozna jeszcze dodać grilowany oscypek :D Pychota
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 01 sie 2014, 14:54

założyłem nowiutki-świeżutki temat: STATYNY I CHOLESTEROL ;)
viewtopic.php?f=16&t=1129

aleście mi smaka tymi przepisami niechcąco wyprodukowali ! :lol:
kasza gryczana z cebulą - sadzone ( co najmniej 3 :lol: ) i kefirek ! i odrobina fasolki z masłem.. ;)
mniam-mniam .. i pozdra-wiam ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » piątek 08 sie 2014, 14:45

- tak dla potomnych, jajka nie sa wskazane, ba wręcz zabronione dla osób cierpiących na chorobę autoimmunologiczną.
- jajka mogą być alergenem , ale korzyści jakie dają i wygoda stosowania przebija wszelkie zagrożenia.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
Dariusz
Administrator
Posty: 2723
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
x 27
Podziękował: 4983 razy
Otrzymał podziękowanie: 1646 razy

Re: Jedzenie ma znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Dariusz » wtorek 09 wrz 2014, 16:27

Nie pamiętam czy pisaliśmy już o jajkach, ale nawet gdyby to warto poruszyć ponownie to zagadnienie bo jest to kolejny temat wokół którego narosło wiele bzdurnych mitów.

6 powodów, dla których warto jeść jajka

Obrazek

Źródło: Wirtualna Polska


Naturalna multiwitamina

Są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich obawiają, przekonani, że nadmiar jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - to jedne z najzdrowszych pokarmów świata!

Jajko ma nieoceniony skład

Jajka zawierają przede wszystkim mnóstwo witamin - B12, B2, A, B5, E. Jest w nich też kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze obecne są w żółtku. Na korzyść jajek przemawia jeszcze fakt, że sporej wielkości jajo ma niespełna 80 kalorii.

Jajko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy

Już wiesz, że jajko jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest nam niezbędne do życia. Wystarczy dodać, że wyraz "proteina" (inaczej białko) pochodzi od greckiego słowa "protos" oznaczającego pierwszy albo najważniejszy składnik. Białka zbudowane są z aminokwasów - te łączą się ze sobą, tworząc cegiełki budulcowe. Aminokwasy dzielimy na niezbędne (organizm sam ich nie wytwarza) oraz te, które organizm może syntezować samodzielnie. Istnieje dziewięć aminokwasów niezbędnych (egzogennych), które muszą być dostarczane wraz z jedzeniem. Jajko zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, ma zatem doskonałą wartość biologiczną.

Jedzenie jajek może podnieść poziom dobrego cholesterolu

Niektórzy twierdzą, że jajka podnoszą poziom złego cholesterolu i dlatego produkty te szkodzą sercu. To prawda, że w jednym jajku, a dokładnie w żółtku jest 212 mg cholesterolu. Uwaga jednak - sam fakt, że jakiś produkt zawiera cholesterol, nie oznacza jeszcze, że podniesie on jego poziom w organizmie. Wątroba bowiem produkuje taką ilość cholesterolu, jaka jest mu potrzebna - ma wewnętrzny mechanizm regulacyjny. Poza tym pamiętajmy też, że cholesterol stanowi niezbędny czynnik w funkcji życiowej organizmu i nie można go traktować jako substancji niebezpiecznej.

Mało tego - są badania, z których wynika, że jajka mogą korzystnie wpływać na poziom dobrego cholesterolu we krwi. Z analiz uczonych na uniwersytecie w Connecticut płynie wniosek, że trzy jajka dziennie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają dobrego (HDL). Z innych zagranicznych badań wynika nawet, że nie ma powiązania między spożyciem jajek a chorobami serca.

Jajko zawiera dużo cennej choliny

Cholina to organiczny związek chemiczny, który wchodzi w skład niektórych fosfolipidów - te ostatnie stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej. Jest niezbędna do prawidłowej budowy i funkcjonowania każdej komórki naszego ciała. Początkowo zaliczano ją do witamin z grupy B. Obecnie jednak uważa się ją za substancję witaminopodobną.

Cholina odpowiada za wiele funkcji życiowych. Przede wszystkim stymuluje rozwój mózgu. Ważną jej funkcją jest udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu oraz innych tłuszczów. Wpływa także na pracę wątroby i nerek. Brak choliny hamuje wiele procesów. Dostarczanie tego związku jest szczególnie istotne w przypadku ciężarnych kobiet. Organizm człowieka nie produkuje jednak wystarczającej ilości tej substancji, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jajko jest znakomitym źródłem tego związku - dorosłemu człowiekowi wystarczą dwa duże jajka na dzień.

Jajko zawiera dużo luteiny i zeaksantyny

W jajku obecne są dwa wyjątkowe antyoksydanty, które mają bezcenny wpływ na wzrok. To luteina i zeaksantyna - oba znajdują się w żółtku. Luteina jest naturalnie występującym w przyrodzie żółtopomarańczowym barwnikiem należącym do grupy karotenoidów. Stanowi odżywcze wsparcie dla oczu oraz skóry; przede wszystkim chroni przed uszkodzeniem siatkówki. Zeaksantyna natomiast jest siostrzanym barwnikiem luteiny. Oba te związki koncentrują się w obrębie tkanek narządu wzroku, pełniąc funkcję ochronną.

Z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wynika, że zarówno Amerykanie, jak i Europejczycy przyjmują za mało luteiny. Naukowcy odkryli też, że zarówno luteina, jak i zeaksantyna obniżają ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćmę. W magazynie The American Journal of Clinical Nutrition pojawiły się wyniki badań, z których wynika, że wystarczy spożywać ok. półtora żółtka dziennie (dokładnie: 1,3) przez 4,5 tygodnia, by poziom luteiny wzrósł o 28-50 proc., a zeaksantyny - o 114-142 proc.

Jajka zjedzone na śniadanie pomagają schudnąć

Zawierają jedynie śladowe ilości węglowodanów, za to dużo białka i dobrego tłuszczu. Dzięki temu zajmują wysokie miejsce wśród produktów, które gwarantują uczucie sytości. Nie powinien być więc zaskoczeniem fakt, że jedzenie jajek na śniadanie może przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej - potwierdziły to badania. Testy przeprowadzone na Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie wśród 20 otyłych ochotników wykazały, że osoby, którym na śniadanie podawano jajka, później odczuwały mniejszy apetyt, dzięki czemu zjadały mniej.

Przeprowadzono jeszcze inne badania - jedna grupa jadła jajka na śniadanie, podczas gdy druga pieczywo z identyczną liczbą kalorii. Po 8 tygodniach okazało się, że pierwsza grupa schudła o 65 proc. więcej, straciła o 16 proc. więcej tłuszczu, o 61 proc. poprawiła swoje BMI, a obwód pasa w tej grupie zmniejszył się średnio o 34 proc.
http://www.sm.fki.pl/JAJKO.htm
0 x


Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 23 wrz 2014, 14:53

Thotal pisze::D
Zacznę od witaminy K1
W surowych jajach zawarta jest witamina K1 niezbędna dla komórek krwi...
Weganie omijający produkty jajeczne mogą mieć problemy z niedoborem tej witaminy.



Pozdrawiam - Thotal :D

Inne białko proste to awidyna, która wiąże biotynę czyli witaminę H. W związku z tym nie powinno się zjadać surowego białka. Poprzez ubicie białka zostaje utracona awidyna, dlatego można spożywać kogel-mogel.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.wodr.konskowola.pl%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D123%3Ajajo-cenny-pokarm-dla-czowieka%26catid%3D57%3Adrobny-inwentarz-%26Itemid%3D128&ei=iGshVMDYMoW3O__bgYgG&usg=AFQjCNElCm-L3Nbj2HmWtLNY6alrK0vKqg&sig2=ucJ3RtUMO0HnC99LPNfC_A&bvm=bv.75775273,d.ZWU

to na surowo czy na miękko ? ;)

pozdrawiam
ga
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 23 wrz 2014, 16:47

Żółtko na surowo, resztę podgrzać lub wytrzepać :)



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 23 wrz 2014, 16:54

no to sadzone zrobione na lekko very good !
- i trzepać nie trzeba ;) :lol:
- a całe surowce w szklanicy chyba zbyt szkodliwe nie są ?

pozdrawiam
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

baba
x 129

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 23 wrz 2014, 18:38

Myślę, że jak nie za dużo to nie powinny zaszkodzić, skoro tak pijano dawniej ale tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto tak pija od dawna. 8-)
Euroscan - tak dla potomnych, jajka nie sa wskazane, ba wręcz zabronione dla osób cierpiących na chorobę autoimmunologiczną.

To by może należało poszukać przyczyn choroby autoimmunologicznej w innych niekonwencjonalnych metodach? ;)
Każda choroba coś oznacza i jest jakimś "biologicznym" rozwiązaniem, posłańcem informacji też i pewnie też istnieją naturalne metody jej odwrócenia. 8-)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 24 wrz 2014, 10:40

baba pisze:Myślę, że jak nie za dużo to nie powinny zaszkodzić, skoro tak pijano dawniej ale tu powinien się wypowiedzieć ktoś kto tak pija od dawna. 8-)
Euroscan - tak dla potomnych, jajka nie sa wskazane, ba wręcz zabronione dla osób cierpiących na chorobę autoimmunologiczną.

To by może należało poszukać przyczyn choroby autoimmunologicznej w innych niekonwencjonalnych metodach? ;)
Każda choroba coś oznacza i jest jakimś "biologicznym" rozwiązaniem, posłańcem informacji też i pewnie też istnieją naturalne metody jej odwrócenia.
8-)


otóż to .. 8-)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » środa 24 wrz 2014, 19:28

to całe jedzenie jaj to jest co najmniej dziwne.
autor "Ukryte Terapie" w jakims filmie z youtube wspomina o swoim jedzeniu jajek.
jadł je w ilości 35 na tydzień, czyli 5 dziennie, tylko na miekko.
z każdego jajka zjadał tylko zółtko, białko wyrzucał i tak przez 12 lat w Australii.
takie jedzenie jajka powodu to, że wątroba nie produkuje cholesterolu, ten co jest z jajek wystarcza dla organizmu.
kilka lat temu w Polsce poddał się badaniam przesiewowym (obecnie chyba ma 58 lat) i nie było śladu blaszki miażdzycowej w tetnicach żylnych szyji ani gdzieś tam w sercu.
Staram sie tak jeść jajka a bialko wyjada żona, horror.
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » środa 24 wrz 2014, 21:22

Wszystko fajnie, warunkiem jednak jest to, że jajka muszą być od kur żyjących na wolnym wybiegu, bo te z ferm mają bardzo zakłócony skład tłuszczu i złe proporcje kwasów omega 3 i omega 6. Powodem jest zła dieta!!!
Po jaja trzeba się wybrać na wieś... :D




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 24 wrz 2014, 22:58

z każdego jajka zjadał tylko zółtko, białko wyrzucał i tak przez 12 lat w Australii.
takie jedzenie jajka powodu to, że wątroba nie produkuje cholesterolu, ten co jest z jajek wystarcza dla organizmu.

a dlaczego wątroba ma nie produkować cholesterolu ?
prof. Tadeusz Trziszka - jest wcześniej - proszę jeszcze raz przejrzeć, twierdzi że to nie ma związku - a wręcz przeciwnie.
skoro natura połączyła żółtko z białkiem to chyba tak powinno zostać ?
to się kurczaczki uzupełnia lub powinno uzupełniać ..
jem codziennie na surowo lub lekko ścięte na patelni bez tłuszczu 5-7 dziennie - wioskowe original - bo lubię ale też dlatego:
Surowe jajka jako sposób na wzmocnienie zębów
Tym, którzy mają trudności z przyswajaniem substancji odżywczych z pokarmów, w rozwiązaniu tego problemu pomóc mogą organiczne lub wysokiej jakości surowe jajka. Ostrzegam jednak, że początkowo nieregularne spożywanie tego szczególnego pokarmu może wywoływać mdłości. Surowe jajka mogą spowodować intensywną detoksykację (oczyszczenie) organizmu z zalegających w nim chemikaliów. (Kiedyś jadłem surowe jajka z farmy i mój organizm zaczęło opuszczać valium, lek, który przyjmowałem 15 lat wcześniej. Wiedziałem, że to jest valium po jego charakterystycznym smaku, i potem przez cały dzień czułem się bardzo źle). Można więc spróbować następującej mieszanki:
1 filiżanka surowego mleka, 0,5 filiżanki surowej śmietany,
2 surowe jajka.

http://www.stopcodex.pl/2014/08/leczenie-zebow-metodami-naturalnymi/
zwierzęta jedzą jajca w całości razem ze skorupką - podgrzewanie - oddzielanie - nie bardzo mi się to podoba ;)
w ogóle jestem skłonny - gdzie można oczywiście - i jest to potwierdzone badaniami do zjadania żywności na surowo - wszędzie denaturacja białek powyżej 42 stopni..
korzystna dla ustroju chyba nie jest..
na forum biologów nawet mleko UHT jest żywnością - a faktycznie jedzenie ma być żywe - ma być - powinno być ''enzymatyczne'' ..czyli nie przegrzane.
dla mnie miesa może nie być - bez jaj jak ? ... no bez jaj ;)

Bo cholesterol, jaki dostarczamy organizmowi z żywnością, nigdy nam się nie odkłada w naczyniach, natomiast odkłada się wyłącznie nasz własny, ten produkowany w wątrobie. I to wówczas, kiedy nasz organizm ma jakiś defekt metaboliczny.
Cholesterol jest czynnikiem ryzyka w rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca głównie u osób obciążonych genetycznie hipercholesterolemią. Organizm takich ludzi nie radzi sobie z nadprodukcją cholesterolu i odkłada go w naczyniach.''

Dokładnie tak. Zdrowy organizm nie dopuszcza do odkładania się cholesterolu w naczyniach niezależnie od tego, ile go zjemy w produktach. Każdy z nas codziennie produkuje ok. 3 gramów cholesterolu. Tyle to jest w 15 jajach. Więc na zdrowy rozum: jakie to ma znaczenie, że zje pani codziennie jedno czy dwa jaja? Problem jest nie w konsumpcji żywności, tylko w naszym wewnętrznym metabolizmie, w tym, czy jesteśmy zdolni zagospodarować ten cholesterol, czy nie.''

tyle pan profesor..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
euroscan
Posty: 593
Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 11:58
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 820 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: euroscan » czwartek 25 wrz 2014, 09:02

nie chcę się kłócic , fajnie do tej pory było na forum.
ale GA doczytaj z ksiązki "Ukryte terapie" o cholesterolu, bo to co mówi p. prof. w tym wywiadzie to 50 % bajek.
z tego samego wywiadu czasami p. prof. podaje prawdziwe informacje.
Natura stworzyła jajo w ten sposób, że białko ma za zadanie chronić zarodek, dla przypomnienia – to jest taka plamka na żółtku. Dlatego białko jest bardzo agresywne wobec wszystkich obcych drobnoustrojów, musi za wszelką cenę chronić ten malutki zarodek, aby mógł się rozwijać w warunkach naturalnych.

jedyny chyba kraj w europie który odszedł od straszenia ludzi cholesterolem z tłuszczy zwierzecych, czyli nasyconych, to Szwecja, po 4 latach badań i gorących dyskusji.
w analizie blaszki miażdzycowej znaleziono cholesterol ale tylko roślinny, czyli po naszemu tłuszcze trans, czyli wcześniej były to tłuszcze wielo-nienasycone.
Druga książka p. Zieby (autora "Ukryte terapie") będzie w 50 % o cholesterolu a reszta to nowotwory i walka z nimi.
poniżej link do wywiadu z autorem ksiązki.

http://niezaleznatelewizja.pl/2014/09/n ... 3-09-2014/
0 x


"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 696
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 25 wrz 2014, 09:41

nie chcę się kłócic , fajnie do tej pory było na forum.
ale GA doczytaj z ksiązki "Ukryte terapie" o cholesterolu, bo to co mówi p. prof. w tym wywiadzie to 50 % bajek.
z tego samego wywiadu czasami p. prof. podaje prawdziwe informacje.

jak to było - już nie jest ? ;)
- cytujemy opinie naukowców - co mozemy więcej ?
- z tym jajem nie takie proste - ale Trziszka prowadzi zaawansowane badania - jedno co jest pewne to to że BF wprowadziła histerię cholesterolową dla sprzedaży niebezpiecznych statyn.
na tłuszcze trans szkoda czasu po prostu..ale my sie przekonywać nie musimy chyba ;)
Druga książka p. Zieby (autora "Ukryte terapie") będzie w 50 % o cholesterolu a reszta to nowotwory i walka z nimi.
poniżej link do wywiadu z autorem ksiązki.

to moze dużo rozjaśnić - ale póki nie ma podyskutujmy .
cholesterol to wyolbrzymiony problem - to jest pikuś.
problemem jest nienaturalne przetworzone, pozbawione soli mineralnych i witamin pożywienie !
- jeszcze większym GMO ..
- to jest źródło wszelkich chorób..

edit: jajko stało się jednym z niewielu pokarmów, którego nie można za bardzo poprawić - i tego trzeba się trzymać - to jest dla nas ważne ;)

pozdrawiam
ga
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ