Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Witaminy z grupy B

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowanie: 479 razy

Re: Witaminy z grupy B

Nieprzeczytany post autor: sand » poniedziałek 23 lut 2015, 11:12

grzegorzadam pisze:@sand
ale potas to żaden problem, łyżeczka czubatka C + płaska węglanu potasu lub deczko więcej wodorowęglanu i po sprawie ;)

No nie wiem czy ta plaska łyżka potasu załatwi sprawę,na forum Pawlaka kobieta pisze,że spadł jej potas,więc zaczęła brać suplementy.Po jakimś czasie zrobiła badanie i co się okazało,że potas nie poszedł w gorę ani trochę a magnez spadł.....
Post tej kobiety jest na forum Pawlaka wyzej w moim poście jest link do tego forum.
Moje zdanie jest takie,że dawki rzędu 1000-2000 mcg są po prostu za duże! Ze wszystkim należy zachować umiar.Nie wiemy do końca jak dzaiła ta witamina w dużych dawkach,czy blokuje wchłanianie niektórych pierwiastków,albo wypłukuje a co gorsza jak wypłukuje i zarazem blokuje.
Witamina B12 jest bardzo ważna i zgadzam się z tym, że należy ja uzupełniać,bo w żywności jest jej niewiele albo wcale.Pomijając jajka od wiejskich prawdziwych kur,jak ktoś tu napisał ale kto dziś ma do nich dostęp,nieliczni.
Ja nie będę brała już takich ilości,szkoda że kupiłam tabletki 5000 mcg,bo taką dawkę też uważam za zbyt dużą,może trzeba brać 100mcg? nie jest to wcale mała dawka,albo i mniej.Ja nie mogę powiedzieć,że wit B12 się słabo wchłania,ponieważ dawno nie miałam takich długich mocnych paznokci. Nie uważam ,że to ta wysoka dawka tak zadziałała,ponieważ na początku brałam maksymalnie,20 mcg,czasem więcej czasem mniej,paznokcie w piorunującym tempie zareagowały.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 lut 2015, 11:36 przez sand, łącznie zmieniany 1 raz.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 23 lut 2015, 11:26

Ja nie będę brała już takich ilości,szkoda że kupiłam tabletki 5000 mcg,bo taką dawkę też uważam za zbyt dużą,może trzeba brać 100mcg?

czy czasem preparaty B-50 albo B-100 nie będą w sam raz ? ;)

edit:
jeżeli chodzi o potas - askorbinian łykam i na razie mi służy
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176
Podziękował: 1332 razy
Otrzymał podziękowanie: 4860 razy

Nieprzeczytany post autor: sandra » poniedziałek 23 lut 2015, 11:40

W wielu postach powraca temat "jak wiele szkody mozna sobie narobić łykając suplementy...."
Nie pierwszy raz spotykam sie z opisami sytuacji gdy ktos eksperymentuje na własnym organimizmie. Ja jestem z natury bardzo ostrożna.
Miedzy innymi ten o potasie...
Nadal uważam, ze jedynie zróżnicowana dieta może dostarczyć organizmowi zbilansowane ilości określonych związków. Natura nad tym tak dobrze popracowała, że w większości pokarmów wszystkie pierwiastki i inne związki sa zrównoważone tak aby nie uczynić szkody naszemu doskonałemu ciału
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 23 lut 2015, 11:45

Tak @sand, o dawkach B12 pisałem wyżej, takie dawkowanie, nie daje w/g mnie skutków ubocznych, przynajmniej w widocznym okresie czasu rzędu 3 miesięcy. Dla jasności nie więcej niż 250 mcg dziennie cyjanokobolaminy, oczywiście z paletą innych B.
Jeżeli ktoś słabo wchłania, są wyżej wymienione środki wspomagające.
O uzupełnianiu potasu napisałem @matata i wbrew pozorom, tą łyżeczką nie załatwisz tego w jeden dzień, a dopiero w jakiś miesiąc. To już tak dziwnie jest, że potasu pozbyć się łatwo na wiele sposobów, a uzupełnia się powoli.

@sandra miałabyś rację, gdyby żywność miała wartości odżywcze choćby na poziomie z przed 50 lat.
Ale nie ma i nie ma tu już o czym dyskutować.
Natomiast pisałem już dziesiątki razy, że w tej dziedzinie więcej, niekoniecznie znaczy lepiej, a nawet bardzo rzadko tak bywa.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 23 lut 2015, 12:01

@blu
ale płaska łyżeczka potasu z vitą C nie jest chyba ilością przesadzoną ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 23 lut 2015, 12:18

W przypadku niedoboru potasu i węglanu / kwaśnego węglanu potasu na dobę nie jest przesadą. Przy braku użycia sody. W przypadku niedoboru potasu, okresowo sodę odstawiamy.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 23 lut 2015, 12:27

jak stwierdzić niedobór potasu ?
jest to wartość mocno zmienna w zależnośći od diety też ?
wg wskazań dorosła osoba powinna dostarczyć organizmowi 2-3 gramy potasu - czyli taką łyżeczkę ;)
0 x

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176

Nieprzeczytany post autor: sandra » poniedziałek 23 lut 2015, 19:26

blueray21 pisze:@sandra miałabyś rację, gdyby żywność miała wartości odżywcze choćby na poziomie z przed 50 lat.
Ale nie ma i nie ma tu już o czym dyskutować.
Natomiast pisałem już dziesiątki razy, że w tej dziedzinie więcej, niekoniecznie znaczy lepiej, a nawet bardzo rzadko tak bywa.

To nie jest dyskusja to przypomnienie, bo jak widać to jest newralgiczny punkt.
Ostrożność jest zawsze wskazana przy aplikowaniu sobie przeróżnego rodzaju suplementów, a co za tym idzie przypominania nigdy dość :) co nie omieszkam czynić.
To, że zywność jest wyjałowiona i ma zmniejszoną wartość odżywczą mozna przeczytać wszędzie...., ale to nie wyklucza prawdy zawartej w drugiej części zdania, że jedynie natura w sposób precyzyjny i bezpieczny bilansuje ...tak by nie uczynić krzywdy naszemu metabolizmowi.
Oraz druga prawda...z różnorodnym pozywieniem (nawet tym zubozonym) dostarczamy tej klasy wartości odzywcze , które prawie w całosci zostaną wchłonięte przez zdrowy organizm.
Człowiek choćby nie wiem jak się starał natury nie prześcignie i p. Boga nie poprawi żadną chemią.
Zawsze jeśli będę miała tylko mozliwość będę wybierała naturalne suplementy.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 23 lut 2015, 19:50

@sandro nikt tu Pana Boga nie poprawia, tylko łata dziury z powodu przemysłowej produkcji żywności.
Dopóki dasz radę uzupełnić niedobory w sposób naturalny, to tak rób, przecież nikt nie ma nic przeciwko temu.
Problem w tym, ze dziś w wielu już punktach naturalnie nie da rady. Ot choćby temat w którym piszemy, niedobór B12 jest tak powszechny, jak D3 i paru innych rzeczy.
Oczywiście można sobie nieco dokuczyć suplementowaniem i w tym zakresie nasze zdanie się nie różni.
Jednak każdy, kto robi eksperymenty na sobie i na własne ryzyko powinien mieć tego świadomość i dlatego ja przestrzegam przed ilościowym "pobieraniem" suplementów i ty również, lecz raczej przed jakościowym, co nie znaczy dla mnie, że "chemicznych" suplementów pobierać nie należy, w wielu przypadkach nie ma innego wyjścia.
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » wtorek 24 lut 2015, 11:32

blueray21 pisze:@sandro nikt tu Pana Boga nie poprawia, tylko łata dziury z powodu przemysłowej produkcji żywności.
Dopóki dasz radę uzupełnić niedobory w sposób naturalny, to tak rób, przecież nikt nie ma nic przeciwko temu.
Problem w tym, ze dziś w wielu już punktach naturalnie nie da rady. Ot choćby temat w którym piszemy, niedobór B12 jest tak powszechny, jak D3 i paru innych rzeczy

zgadzam się z @ blu nikt tu pana boga poprawiać nie chce,to że uzupełniamy niedobory nie jest to poprawianie pana boga,lecz koniecznością w dzisiejszym świecie. @ sandro można by rzec gdy zachorujemy i zaczynamy się leczyć -to też poprawiamy pana boga ? czy i w tym przypadku jest to poprawianie pana boga? myślę,że nie tak samo jak uzupełnienie niedoborów :)

@sandra Oraz druga prawda...z różnorodnym pozywieniem (nawet tym zubozonym) dostarczamy tej klasy wartości odzywcze , które prawie w całosci zostaną wchłonięte przez zdrowy organizm.

dla przykładu ;Witaminę B2 niszczy alkohol, stres, kawa, proszek do pieczenia, doustne środki antykoncepcyjne i niektóre konserwanty ......A czy dzisiejsza żywność jest wolna od antybiotyków, konserwantów ? chemia w pożywieniu jest wszechobecna ...
Można tu dodać środki ochrony roślin,które również nie są obojętne! przykłady można by mnożyć :)
0 x

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 24 lut 2015, 13:29

Nie demonizujmy tematu wit B.
K­rótki wycinek zdania "nie poprawiajmy p. Boga " nie jest wytrychem i nie musi być argumentem w tym temacie :) ­
Piękna @ sand zapomnij o tym zdaniu jeśli miałoby stać się przyczynkiem tej dyskusji ;)
Głownym celem mojego postu było podkreślenie siły różnorodnego odżywiania .

Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Ich uzupełnianie nie jest więc problematyczne, a jedyną przyczyną niedoboru jest nasza niewiedza lub lenistwo.
Witaminy B najczęściej występują wszystkie razem, jako kompleks.
Zazwyczaj występują w tych samych grupach produktów spożywczych, takich jak: 
kasza jęczmienna i gryczana, podroby, mięso, prawdziwy ciemny chleb, migdały, orzechy, jaja, kalafior, kapusta, cebula, czosnek, brukselka, brokuły, szpinak, fasola, groch oraz wielu innych.

To nie jest wiedza tajemna.
Jedynie wówczas gdy spożywamy duże ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty i alkoholu występuje zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy.
Są ekstremalne sytuacje w naszym zyciu (sama je przechodziłam) gdy organizm jest wycieńczony po długiej chorobie podczas której zatruwany był antybiotykami i inną chemią, i wówczas jak najbardziej należy dać pomoc ale zaznaczam, ze najkorzystniej podawać nie pojedyncze witaminy lecz cały kompleks tak jak np. jest zbalansowana wit B-50, której skład i proporcje są odwzorowane z przyrody.(Bow o niej pisał)

Teraz OT, ale znowu nie takie wielkie , bo jednakowoż w temacie.
Jakiś czas temu zapisywałam każdą rzecz, która została zjedzona w konkretnym dniu.
Po ok pół roku przeprowadziłam analizę skaldników z których była moja dieta.
I cóz sie okazało ?
Pomimo starań i uprzedniej głebokiej motywacji podpartej wiedzą wyszły błedy.
Okazałao sie, ze posiłki były mało zróżnicowane i poddawane zbyt długiej obróbce albo przygotowywane na kilka dni....
Były okresy gdy nie jadłam ciepłych potraw, zbyt mało warzyw, owoców i orzechów. Za mało piłam !!
Zbyt duzo słodyczy i wszelkiego rodzaju poprawiaczy nastroju.
Wypieralam bardzo umiejetnie te informacje pozwalając sobie każdego dnia na grzechy przy stole.
Od skrajności do skrajności.
Wystawiałam żołądek na róznego rodzaju ekstremalne potrawy....
Gdybym nie zapisywała napewno mój umysł wyparłby te wiedzę rozgrzeszając mnie..
Nawyki to druga natura, to kotwica, która tak mocno trzyma nas tam gdzie umiejscowilismy ja dawno temu.
Zerwanie z nawykowym jedzeniem niewłasciwych rzeczy to (moim zdaniem) bardzo powazna operacja.
Własnie zapisywanie daje nam sznsę sie tego oduczyć, bo dzien po dniu pozwala sprawdzic wstecz jak narozrabialiśmy i co wrzuciliśmy do woreczka zwanego żołądek.
Nasz organizm jest oczywiście przygotowany na takie ekscesy i co najwyżej może nas ukarać niestrawnościa, refluksem, tłuszczem trzewiowym i innymi bólami istnienia.....
Jak widać ORGANIZM wcale nie jest bezbronny, przed głupim jedzeniem i obżarstwem broni się na kilka sposobów, a po długotrwałym zaniedbywaniu także potrafi pokazać gdzie zrobilismy mu krzywdę...
Tylko kilka pytań...odpowiedzcie sobie sami.
Taka zwyczajna wątróbka np. cielęca, jagnięca, a może z indyka toz to bomba witamin.
Kto zjada wątróbkę przynajmniej raz w tygodniu ?
Kto w ogóle jada podroby ?
Z ręką na sercu ! :)
Kto zjada codziennie czosnek ? Kto zjada codziennie cebulę ?
Kto zjada przynajmniej raz w tygodniu porządny stek wołowy ?
Jajka na miekko ? Przynajmniej 2 ? codziennie !!
(przepraszam wegetarian i wegan)
Kto je raz w tygodniu kasze gryczaną ?, jaglana ?
Te pytania zadałam mojej siostrze, bo twierdziła, ze ona je wszystko i się dobrze odżywia.
Szydło wyszło z worka. Odpowiedziała na większość pytan ; NIE
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 24 lut 2015, 13:56

nie jest tak źle - na wszystkie oprócz steku - tak ;)
jest tylko i aż problem z jakością produktów mięsnych ! tego w zasadzie nie powinno się połykać w ogóle !
Ktoś pisał o paszach i nastrzykiwaniu - przemysł.
i tak u nas jest lepiej jak w USA .. ale się zbliżamy, bardzo szybko..
0 x

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 24 lut 2015, 19:11

To skąd ta wątróbka co to przynajmniej raz w tygodniu podjadasz ? :D
Nie ze zwierza ostrzykiwanego wszelakim "napalmem" ?
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 24 lut 2015, 19:27

jem pomimo wszystko.. i dlatego że lubię ;)
patelnia drobiowej wątróbki na ''chrupiąco'' i patelnia cebuli osobno.. 8-)
tak jak w jakimś wywiadzie z pracownikiem marketu :
Mówi się że jeśli by odmrozić kogoś kto 50 lat temu wpadł do lodu, to mógłby nie przeżyć pierwszego posiłku. :lol: Jesteśmy na tyle zaprawieni w walce z chemią, jemy ją codziennie i jakoś żyjemy. Nie ma całkowicie niebezpiecznej żywności, to zależy od tego ile jej zjemy.
0 x

Awatar użytkownika
sandra
x 96
x 176

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 24 lut 2015, 19:36

@GA, to podobnie jak i ja.
Oszalałabym bezustannie mysląc co jest w tym mięsie a czego nie ma i kto co z nim zrobił :shock:
Raz na tydzień porzadny stek ok 0,5 kg z przedniej wołowiny, watróbka, czasem sie trafi z jakiejs rybki świezo patroszonej. Witamina B lubi takie miejscówki jak mięso czerwone i watroba wiec na wlasne życzenie nie będe sie pozbawiać tegoż.
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » środa 25 lut 2015, 17:20

no i znowu cóż ciekawego mam do powiedzenia na temat wit B12
no mam ;)
Kurcze po zmniejszeniu dawki,znowu mam problemy ze spaniem no i objawy pseudo tarczycowe wróciły :cry:
No więc wzięłam 1000mcg,ale już nie 2000mcg
dodając więcej potasu i trochę więcej magnezu ....kurcze i znowu dobrze się czuję,jak szybko ta wit B12 dziala :D :D :o :o :o :o
Będę miała na uwadze potas i magnez,mam nadzieję że będzie dobrze :?:
Pawlak mówi,ze tylko na początku tak się dzieje z tym potasem :?:
Nie chce mi się wchodzić na wątek jodowy,nadmienię tylko że odkąd,zaczęłam suplementację jodyną nie mam problemu z wagą :D :D :D :D
moderatorzy wybaczą :?
0 x

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » środa 25 lut 2015, 19:52

na szalce rezonansowej aparatu EAV AM Scan Express jest witamina B12, 5000 mcg.
z wykresu widać (dolny wykres), jak duży jest wpływ tej witaminy, tutaj dość negatywny.
proszę traktować to tylko jako ciekawostkę, ponieważ nie wiem czy pomiar jest robiony poprawnie, czy to tylko błąd operatora.
Załączniki
wit B12.jpg
(145.23 KiB) Pobrany 845 razy
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Nieprzeczytany post autor: dama » niedziela 22 mar 2015, 19:39

Wit B12 biore z kasem Foliowym i cynkiem ,czy działa ?
Nie wiem bo tu sie dowiaduje ze brak kwasu solnego w zoładku nie przyswaja wit B12 to sie zastanawiam co robic czy nie przerwac
ale co dalej ?

Tu jest cały zestwa Wit z grupy B moze znawcy mi podpowiedza czy jesli konic moze to przyjmowac dla zdrowia
to moze i ja zamiast szukac gdzies kazdej z osobno moge z tego zestawu skorzystac?

http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Wit ... leks-K/636

Prosze o rade bo pieniadze tez sie tu licza.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 22 mar 2015, 21:26

Coś podobnego już chyba raz ocenialiśmy: jest dobre ... na sierść.
Jak te ilości przeliczysz na buteleczkę, to rewelacji też nie będzie. Po 10 ml to tylko 25 porcji.
Znasz moje stanowisko - najpierw równowaga kwasowo - zasadowa.
I oczywiście dokwaszanie żołądka, jeśli potrzeba, ale już pisałem soda to nie jest jedyna metoda na ocenę, każdy inaczej reaguje. Dłuższa obserwacja wielu parametrów, może być lepszym wskaźnikiem.
Jeżeli masz dostęp do kwasu solnego, bo betaina droga, to spróbuj sobie pobierać przez jakiś próbny okres i ocenisz efekty ze 100% dokładnością.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 26 maja 2015, 23:55

http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-7-niacynowy-protokol-doktora-abrama-hoffera/

fragmenty dla zachęty:

Podstawą protokołu leczniczego dra Abrama Hoffera była witamina B3 czyli niacyna. Niacyna (inaczej: witamina B3 lub witamina PP), wzór sumaryczny C6H5NO2, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, odporną na działanie temperatury. Ta niewielka molekuła bierze udział aż w ponad 300 reakcjach biochemicznych w naszym ustroju, stąd też nic dziwnego, że wpadamy w kłopoty gdy jej mamy za mało. Ponadto ze wszystkich witamin z grupy B to właśnie niacyny ilościowo potrzebujemy najwięcej. Jeśli kupicie sobie w aptece taką zwykłą B-complex to zobaczycie, że w składzie najwięcej będzie właśnie witaminy B3. Niewielkie ilości niacyny nasz organizm wytwarza również sam, pod warunkiem dostarczenia mu tryptofanu oraz m.in. witaminy B1, B2 i B6 oraz C (pamiętacie, że witaminy z grupy B lubią pracować zespołowo?).

Podobnie jak z innymi witaminami rozpuszczalnymi w wodzie (np. wit. C) najlepiej dostarczać ją w małych porcjach częściej niż w większych rzadko, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu witaminy we krwi. Podobnie jak np. witamina C która jest kwasem i używać ją możemy w różnych formach (zarówno jako kwas L-askorbinowy jak i jego sole czyli askorbiniany czy też ester rozpuszczalny w tłuszczach czyli palmitynian askorbylu) tak i witamina B3 może być używana również w rozmaitych formach: zarówno jako kwas nikotynowy lub też jako jego związki np. jako amid (niacynamid, nikotynamid), jako heksanikotynian inozytolu, formy o przedłużonym uwalnianiu itd. Każda z form witaminy B3 ma nieco odmienne działanie. Na przykład ze wszystkich jej form tylko kwas nikotynowy powoduje uczucie „flush’a” (zaczerwienienie skóry), ponadto niektóre choroby reagują bardziej na nikotynamid, inne z kolei reagują jedynie na kwas nikotynowy itd.

Spożywanie używek (kawa, alkohol) oraz „pustych” węglowodanów (szczególnie cukru) powoduje szybkie pustoszenie zasobów niacyny w ustroju. Jeśli zaś niacyny mamy przez dłuższy czas niedobór to pojawiają się symptomy chorobowe określane jako pelagra. Minimalna ilość niacyny jaką należy dostarczać by nie zapaść na kliniczną postać pelagry wynosi ok. 20 mg na dobę – przy założeniu, że nie wpuścimy jednocześnie do ustroju złodziejskich „pustych” węglowodanów (lub działających podobnie używek) i nie damy się ograbić, co w świecie wypełnionym cukrem, alkoholem, kawusią i wyrobami z białej mąki nie jest zadaniem należącym do najłatwiejszych. Któż nie lubi tych przemiłych posiadówek z przyjaciółmi przy kawie, lampce alkoholu i pączkach lub ciastkach z kremem? Niestety nie zdajemy sobie sprawy z tego co my sobie tak naprawdę wtedy robimy ;) A jeśli już się zdarzy to należy zawsze pamiętać przyjąć przy takich okazjach porządną witaminę B-complex (typu B-50) aby odbić sobie straty spowodowane złodziejami.

pozdrawiam
ga
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 27 maja 2015, 09:50

Prawie wszystko się zgadza, oprócz tego, że "flush" oznacza tu przepłukanie, czyli ostrą formę rozwolnienia. Jednak taka reakcja jest powszechna dla niacyny w wyższej dawce (co jest bezsensowne) i bardzo rzadka dla niacynamidu. Tutaj większość ludzi bez problemu przyjmuje nawet dawkę 1,5 grama, podczas gdy dla niacyny taka bezpieczna dawka to tylko 250 mg.
U 99% ludzi występuje wspomniana reakcja przy dawce niacyny 500 mg.
To cytowane fragmenty, ale trzeba wspomnieć o wpływie braku lub niedoborów B3 na psychikę.
Duży niedobór może dawać nawet ostre objawy schizofrenii.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 27 maja 2015, 15:31

Ale to przy niacynamidzie trzeba uważać na wątrobę?
Niacynamid to równoznaczna nazwa z nikotynamidem?

Ostatnio w serialu tasiemcowym - 'Szpital' (TVN) - pan mąż chciał się rozwieźć z szanowną panią małżonką, bo juz nie dawał rady podejrzewając ją o chorobę psychiczną, a pan doctor na sali segregacji stwierdził, że nie jest tak źle bo badania wykazały.. braki witaminy PP ! ;)
Miał (czy maja oni) na myśli kwas nik. czy niacynamid?
Czy bez róznicy co brać, majac na względzie tylko odpowiednie dawki dla odpowiedniego związku..
Na AW Marlena zaleca z tego co pamiętam jednak kwas nikotynowy..

I w tymże samym odcinku przywieziono kobietę 'na oko' 50-letnia, która o zgrozo leczyła raka piersi metodą - jak to ujęli - 'domowo-internetową - bardzo toksyczną (sic!) kapsaicyną!...

Ale pan doktor ''na szczęście'' w porę sie zorientował i... już świeżutki termin wycięcia guza był ustalony. ...
- czuwają jak głodne koty - wyczuleni w każdym aspekcie domowych terapii..
Co odcinek nowa trudna do wymówienia choroba.. i na wszystko IPP, antybiotyki i sterydy!
Z automatu..
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 27 maja 2015, 16:30

Jeżeli nie masz problemów z wątrobą to po mojemu uważać nie musisz przy niacinamidzie. Raczej przy czystej niacynie, bo o flush jest zwykle problemem nie tolerancji wątroby zbyt dużej dawki niacyny, ale nie pamiętam, aby to było w jakiś sposób groźne.
Jak wspominałem - dla większości amid jest znacznie lepiej tolerowany.
A seriale, cóż muszą piętnować bardzo toksyczne środki domowych kuracji, bo po prostu mogą odebrać kitlarzom pracę.
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » sobota 13 cze 2015, 14:30

@blu
teraz kiedy odstawlam witamine D,bez przeszkod biore witamine B12 i nie mam skutkow ubocznych :!: co mnie niezmiernie cieszy :D .Paznokietki mocniejsze,sen lepszy,nie jestem taka spieta i nawet chyba szczesliwasza....itd itp.
0 x

Awatar użytkownika
sand
x 10
x 12

Nieprzeczytany post autor: sand » poniedziałek 15 cze 2015, 17:15

Czytalam ,ze przyjmowanie witaminy C,bardzo utrudnia wchlanianie witaminy B12
i najlepiej w dniu kiedy bierzemy B12 nie brac witaminy C
oczywiście nie chodzi o witaminę C w owocach,a w proszku
Nie zapisalam art.niestety i nie wkleje zrodla,mam to zapisane w swoich notatkach.

dopisuje szybciutko bo akurat znalazlam interakcje wit b12 i wit c

na stronie angielskiej
wklejam nieudolne tlumaczenie z tlansalatora
jest tu mowa o przerwie kilkugodzinnej ,jednak ja czytalam by w dniu kiedy bierzemy b12 lepiej nie brac wit c

Wzajemne oddziaływanie
Jeśli wziąć suplementację witaminy C, należy pamiętać o interakcji między swoim dodatku i witaminy B-12. Suplementy witaminy C rozkłada witaminę B-12 w przewodzie pokarmowym, zgodnie MedlinePlus. W rezultacie, zużywa dodatków w tym samym czasie, co posiłków zawierających witaminy B-12 B-12 zmniejsza wchłanianie. Upewnij się, odczekać co najmniej kilka godziny po posiłku przed podjęciem suplementy witaminy C.
0 x

ODPOWIEDZ