Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

KRZEM

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Re: KRZEM

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 11 lut 2015, 17:20

A jak myślisz? Po dr Rybiński tracił zdrowie żeby wyprodukować ANRY(T)?
Jest to właśnie krzem organiczny, na dodatek w stężeniach homeopatycznych.
Koloidalnego dobrze nie przyswajamy, no chyba że ktoś jest "syntetykiem".
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 11 lut 2015, 23:07

blueray21 pisze:A jak myślisz? Po dr Rybiński tracił zdrowie żeby wyprodukować ANRY(T)?
Jest to właśnie krzem organiczny, na dodatek w stężeniach homeopatycznych.
Koloidalnego dobrze nie przyswajamy, no chyba że ktoś jest "syntetykiem".

Dr Rybiński wiadomo..
ale czy w zwiazku z tymi rewelacjami jest w ogóle sens spożywania wywarów ze skrzypo-podobnych ?'
przy tej skali przyswajalności ?
a afrykańskie ''kąpiele'' w piasku mogą mieć homeopatyczny wpływ transdermalnie ? ;)
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 11 lut 2015, 23:13

Oczywiście, że jest sens - jakość nadrabiasz ilością.
W Afryce nie byłem i ci nie odpowiem, ale w kraju wiem, że istnieje coś takiego jak mikoryza i choć to trudne do udowodnienia to działa na tych, którzy gołymi rękami grzebali w ziemi i boso chodzili niegdyś za pługiem, czy radłem. Teraz nie te czasy, wszystko na maszynach i w rękawiczkach, a niedobory i infekcje królują.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 11 lut 2015, 23:22

blueray21 pisze:Oczywiście, że jest sens - jakość nadrabiasz ilością.
W Afryce nie byłem i ci nie odpowiem, ale w kraju wiem, że istnieje coś takiego jak mikoryza i choć to trudne do udowodnienia to działa na tych, którzy gołymi rękami grzebali w ziemi i boso chodzili niegdyś za pługiem, czy radłem. Teraz nie te czasy, wszystko na maszynach i w rękawiczkach, a niedobory i infekcje królują.

czyli dzieci, Aborygeni, Afrykańczycy nie skażeni cywilizacją mają rację .. ;)
0 x

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
x 23
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1895 razy

Nieprzeczytany post autor: barneyos » czwartek 12 lut 2015, 09:42

Coś o skrzypie polnymi jego właściwościach krzemowych.
http://medico.seomex.pl/skrzyp-polny/
0 x

======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
goratha
x 21
Podziękował: 1109 razy
Otrzymał podziękowanie: 2668 razy

Nieprzeczytany post autor: goratha » czwartek 12 lut 2015, 16:57

znalazlam taki polski preparat, prod Limba o nazwie- balsam krzemowy dr Tuszynskiego[ uwodniona krzemionka]. Kopiuje z opisu :

KWAS ORTOKRZEMOWY stanowi pierwszą pomoc w długotrwałym leczeniu wszystkich chorób.

Podstawowym związkiem krzemu jest KWAS ORTOKRZEMOWY (nieodzowny dla każdego żywego organizmu) popularnie zwany uwodnioną krzemionką – H4SiO4nH2O w formie zolu (koloidu) lub żelu.

Dotychczas nie istnieją żadne przeciwwskazania zdrowotne, co do długotrwałego pobierania KWASU ORTOKRZEMOWEGO w dużych ilościach tak od wewnątrz, jak i do stosowania zewnętrznego. Tak samo nie zaobserwowano działań ubocznych przy pobieraniu nadmiernej ilości KWASU ORTOKRZEMOWEGO. Doświadczenia wskazują na pozytywne działanie tej substancji do leczenia skutków niedoboru krzemionki w organizmie.

Dawkowanie wewnętrzne:
- 3 łyżki stołowe dziennie po jedzeniu przez okres do trzech miesięcy w przypadku poważnego niedoboru kwasu krzemowego w organizmie
- 3 małe łyżeczki dziennie po jedzeniu – dawka lecznicza
- 1 małe łyżeczki dziennie po jedzeniu – profilaktycznie dla każdego

W przypadku jamy ustnej KWAS ORTOKRZEMOWY stosować jak pastę do zębów, również do mycia protez dentystycznych.
Przy stanach zapalnych niewielką porcję KWASU ORTOKRZEMOWEGO (łyżkę stołową) rozprowadzić językiem w miejsca chore i pozostawić bez płukania.

Działanie KWASU ORTOKRZEMOWEGO:
- poprawia kondycję tkanki łącznej
- wzmacnia zdolność obronną organizmy przeciw zakażeniom
- zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się całego organizmu człowieka
- usuwa podrażnienia i stany zapalne na skórze – szczególnie w okolicy szyi i ust
- poprawia wygląd skóry
- zapobiega przedwczesnemu zwiotczeniu skóry
- usuwa stany zapalne w żołądku i pęcherzu moczowym
- usuwa ból w pasie spowodowany niedoborem KWASU ORTOKRZEMOWEGO
- ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost
- zwiększa wytrzymalość paznokci i wpływa na ich wzrost
- usuwa dolegliwości związane z występowaniem żylaków na nogach i dobytnicy
- ułatwia proces trawienia

UWAGA! Chronić przed zamarzaniem oraz silnym światłem słonecznym! Nie łączyć bezpośrednio z lekami!

Wspiera działania przeciwpasożytnicze /glista, owsiki, tasiemiec,lamblie, włosogłówka, węgorek, obleńce, pierwotniaki/.

Uzywam tego balsamu od paru tyg, z przerwami oczywiscie, jak mnie najdzie- glownie do twarzy i paznokci. I zaczynam widziec roznice :D
0 x

nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 12 lut 2015, 22:25

a ile to kosztuje i jak się ma do wywarów dra Różańskiego ? ;)
0 x

Awatar użytkownika
goratha
x 21
Podziękował: 1109 razy
Otrzymał podziękowanie: 2668 razy

Nieprzeczytany post autor: goratha » czwartek 12 lut 2015, 22:41

w zaleznosci od sklepu -od 37do 45 zl za sloiczek, 200g. Jesli sie go nie uzywa doustnie- a tylko na samo smarowanie- to jest bardzo wydajny.Jak sie ma do wywarow dr Rozanskiego- nie potrafie powiedziec z praktyki, bo ich nie stosowalam. ;)
0 x

nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 09 cze 2015, 16:02

Bardzo ciekawy wątek, ale sporo bałaganu i nieprawdziwych informacji.
Niekwestionowanym autorytetem w badaniu właściwości krzemu jest brytyjski chemik dr Ravin Jugdaohsingh.

Dwutlenek krzemu (tzw. krzemionka organiczna, czyli zwykły piasek) ma wchłanialność około 0% - tak jak już pisał Blue. Dodam, że "organiczny" bez atomu węgla to zwykła ściema.

Kwas ortokrzemowy - mamy go w surowicy krwi, taka postać krzemu występuje w roślinach.
W jakiej żywności jest go najwięcej sprawdził (prawie 300 produktów z Wlk. Brytanii) w 2005 roku Jugdaohsingh - nieoczyszczone ziarna zbóż, zwłaszcza owies.
http://dro.deakin.edu.au/eserv/DU:30009 ... e-2005.pdf
No i piwo!
http://journals.cambridge.org/action/di ... 4504000534

Z przyswajaniem z pożywienia nie jest źle, wynosi 41% - 36% (Jugdaohsingh 2002)

Oprócz pożywienia
1. zioła - skrzyp, miodunka, kozieradka
2. balsam krzemowy Tuszyńskiego podobno zawiera kwas ortokrzemowy
3. LLR-G5 chyba jako jedyny ma badania biodostępności (wchłanianie około 60%).
http://www.llrg5.com/media/wysiwyg/Docs ... N_2014.pdf
(Co krzem OrSi sprzedawany w Polsce przez Dorsim ma wspólnego z LLR-G5? Nie wiem)
0 x

* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

Nieprzeczytany post autor: analityczka » poniedziałek 27 lip 2015, 18:55

blueray21 pisze:Nie da się porównać, bo w ziemi okrzemkowej działa wiele innych czynników, a nie tylko krzem.
Krzemu znacząco więcej dostarczają produkty z roślin krzemowych, jak je nazwałeś.

Napar ze skrzypu mi nie smakuje, spróbowałam więc ziemi okrzemkowej. Diatomit jest dopuszczony do spożycia, majątku nie kosztuje, więc ryzyko niewielkie.
Biorę już ponad miesiąc i jestem bardzo zadowolona. Rozdwajające się paznokcie miała moja babcia, mama i od wielu lat ja. Już nie mam :)
Ne mam pojęcia, czy pomaga na osteoporozę, artretyzm i wszystko inne, co tam reklamują. Na włosach różnicy nie widzę, na paznokciach ogromną
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 27 lip 2015, 19:18

Tak z przekory spytam: czy widziałaś kiedyś jakąś na prawdę pro- zdrowotną miksturę, zwłaszcza minerałów, która dobrze smakuje?
I jest tak jak w cytacie, ziemie okrzemkowe maja mnóstwo różnych działań, że sam krzem jako taki w nich jest raczej na samym końcu kolejki.
Ale najważniejsze, że masz jakiekolwiek pozytywne objawy, nie ważne co zadziałało.
Piasek jest nieprzyswajalny, ale sam pamiętam z dzieciństwa, nie tylko z opowiadań rodziców, że jadłem piasek, wielokrotnie - do czegoś mi był potrzebny, moi synowie palcami wydłubywali tynk i zjadali, trudno powiedzieć żeby byli odwapnieni w dzieciństwie.
Piasek może nie, ale jeśli do wody wrzucisz kilka kamyków i poczekasz koło tygodnia to otrzymasz wodę krzemową, choć stężenia będą raczej homeopatyczne. Ale yo działa!
0 x

Awatar użytkownika
Basia7
x 39
x 95
Podziękował: 2250 razy
Otrzymał podziękowanie: 2206 razy

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » poniedziałek 27 lip 2015, 22:34

Ja nazbierałam w lasach niezłe ilości skrzypu, wysuszyłam i mam zapas chyba na całą zimę, a może dwie.
Piję napar od ok 3 tygodni i stwierdzam że mi smakuje, od czasu do czasu piję z liściem mięty i też jest ok.
Dałam po woreczku dwóm córkom niech im służy.
Polecam wycieczki do lasu po darmowy skrzyp-krzem ;)
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 28 lip 2015, 13:46

ziemie okrzemkowe maja mnóstwo różnych działań, że sam krzem jako taki w nich jest raczej na samym końcu kolejki

Nie tylko z przekory się nie zgodzę. Stania w kolejce nie lubię ;)
Tak jak pisałam, żadnych "działań" ziemi okrzemkowej nie zauważyłam oprócz świetnego wpływu na paznokcie.
Okrzemka to jednokomórkowiec, którego ściana (skorupka) wysycona jest krzemionką (hydrated silicon dioxide, uwodniony dwutlenek krzemu?). Ta krzemionka stanowi ok. połowy suchej masy komórki.
Po śmierci komórki te skorupki opadają na dno (okrzemka to glon, żyje w wodzie) i to właśnie one tworzą ziemię okrzemkową. Tak więc krzemu jest w niej sporo.

@Basiu, jakbym miała blisko las i dobre miejsce do suszenia ziół, to może bym skrzyp polubiła. Myślę, że Twój jest dużo fajniejszy od tego z aptecznej torebki.
0 x

Awatar użytkownika
Basia7
x 39
x 95

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » wtorek 28 lip 2015, 14:17

@analityczka, ja mieszkam w centrum dużego miasta, w lasach byłam na urlopie i przy okazji zbierałam skrzyp,
a suszyłam w domu na balkonie. Miałam z tego niezłą frajdę i satysfakcję. Czyli przyjemne z pożytecznym.
Może dlatego mi smakuje że sama zbierałam i jest świeży
0 x

Awatar użytkownika
abcd
x 371
x 238
Podziękował: 30347 razy
Otrzymał podziękowanie: 9060 razy

Nieprzeczytany post autor: abcd » wtorek 28 lip 2015, 17:36

analityczka pisze:@Basiu, jakbym miała blisko las i dobre miejsce do suszenia ziół, to może bym skrzyp polubiła. Myślę, że Twój jest dużo fajniejszy od tego z aptecznej torebki.

Nie musisz czynić wyprawy do lasu by nazbierać skrzypu.
To bardzo popularne ziele i rośnie niemal wszędzie, oczywiście tych miejskich nie polecam ale wystarczy zrobić małą wycieczkę za miasto i nazbierasz go do "bólu". ;)
0 x

Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 28 lip 2015, 20:04

@analityczka, nawet jeśli nie zauważasz innych efektów, to wcale nie oznacza, że one nie występują.
Ziemia okrzemkowa, jakby nie było jest związana z krzemem, więc nie będziemy tematów rozdzielać.
Teoria powstawania się zgadza, tylko zauważ, że te pierwotniaki musiały czymś kleić te mikrodrobiny piasku, aby sobie zbudować tą osłonkę, którą niektórzy nazywają egzoszkieletem. Klej jak widać był doskonały i powstała niesamowicie porowata mikro-struktura. To żyło w środowisku wodnym, więc po wysuszeniu chłonie wodę lepiej niż naturalna gąbka, która też w środowisku wodnym powstaje.
Ta właściwość jest powodem głównego zastosowania ziemi okrzemkowej - działa antypasożytniczo - i to nie tylko na pasożyty przewodu pokarmowego, ale także te zewnętrzne, jak pchły, czy pluskwy i wszy!.
Więc zamiast dawać dzieciom na wszy, a psom i kotom na pchły jakieś trucizny wystarczy od czasu do czasu poprószyć je ziemią okrzemkową. Działa także na mole! Sposób absolutnie nietoksyczny dla nikogo i niczego.
Ze względu na w/w strukturę preparat działa także jako słaba detoksykacja metali ciężkich, w tym związków aluminium, nieco podobnie jak chlorella. Przy okazji oczyszcza okrężnicę ze złogów, działając jak zwyczajny wycior. Przyczynia się także do likwidacji stanów zapalnych przewodu pokarmowego, co ma duże znaczenie u osób z nietolerancjami pokarmowymi. Przy tym reguluje wypróżnianie.
Co ciekawe, ma znaczący wpływ na poprawę stanu płuc, ponoć likwiduje uporczywy kaszel niewiadomego pochodzenia. (Ten kaszel może pochodzić od pasożytów!)
Z powodu swoich właściwości osuszających pomaga likwidować grzybicę stóp i paznokci jeżeli naprószymy jej nieco do skarpetek.
0 x

Awatar użytkownika
Basia7
x 39
x 95

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » wtorek 28 lip 2015, 21:06

@blu,
czy skrzyp, który posiada również krzem, posiada wyżej opisane właściwości ziemi okrzemkowej ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 28 lip 2015, 21:31

Nie, te właściwości ziemi okrzemkowej pochodzą głównie od jej struktury, a nie działania chemicznego.
Wywar ze skrzypu ma dostarczać krzem jako suplement, natomiast ziemia okrzemkowa, jako taka krzemu dostarcza śladowe ilości.
Co prawda sprzedawcy piszą, że ziemia okrzemkowa reagując z kwasem solnym w żołądku tworzy kwas ortokrzemowy, ale spokojnie można to pozostawić w sferze pobożnych życzeń. Nie ma żadnych dowodów na taką okoliczność, zresztą gdyby tak było wystarczyłoby połykać trochę drobno zmielonego piasku, a to dokładnie nic nie daje.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 29 lip 2015, 14:08

blueray21 pisze:Ta właściwość jest powodem głównego zastosowania ziemi okrzemkowej - działa antypasożytniczo - i to nie tylko na pasożyty przewodu pokarmowego, ale także te zewnętrzne, jak pchły, czy pluskwy i wszy!.
Więc zamiast dawać dzieciom na wszy, a psom i kotom na pchły jakieś trucizny wystarczy od czasu do czasu poprószyć je ziemią okrzemkową. 8-) Działa także na mole! Sposób absolutnie nietoksyczny dla nikogo i niczego.
Ze względu na w/w strukturę preparat działa także jako słaba detoksykacja metali ciężkich, w tym związków aluminium, nieco podobnie jak chlorella. Przy okazji oczyszcza okrężnicę ze złogów, działając jak zwyczajny wycior. Przyczynia się także do likwidacji stanów zapalnych przewodu pokarmowego, co ma duże znaczenie u osób z nietolerancjami pokarmowymi. Przy tym reguluje wypróżnianie.
Co ciekawe, ma znaczący wpływ na poprawę stanu płuc, ponoć likwiduje uporczywy kaszel niewiadomego pochodzenia. (Ten kaszel może pochodzić od pasożytów!)
Z powodu swoich właściwości osuszających pomaga likwidować grzybicę stóp i paznokci jeżeli naprószymy jej nieco do skarpetek.

Tylu ciekawych rzeczy naraz sie nie spodziewałem! 8-)
Ktos kupował ostatnio? Polecacie jakieś adresy?
Na co zwracać uwagę? ;)
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

ziemia okrzenkowa

Nieprzeczytany post autor: analityczka » środa 29 lip 2015, 14:58

blueray21 pisze:nawet jeśli nie zauważasz innych efektów, to wcale nie oznacza, że one nie występują

Pisałam tylko o swoim doświadczeniu. Zakładam, że ogromne polepszenie stanu paznokci spowodował właśnie krzem.

Piszesz, że ziemia okrzemkowa:
1. działa antypasożytniczo
2. słabo, ale detoksykuje metale ciężkie, w tym związki aluminium, nieco podobnie jak chlorella.
3. oczyszcza okrężnicę ze złogów
4. przyczynia się do likwidacji stanów zapalnych przewodu pokarmowego
5. reguluje wypróżnianie.
6. ma znaczący wpływ na poprawę stanu płuc
7.pomaga likwidować grzybicę stóp i paznokci jeżeli naprószymy jej nieco do skarpetek

Te działania są udowodnione? Chętnie bym poczytała.
grzegorzadam pisze:Polecacie jakieś adresy?

Ja kupowałam firmy Perma-Guard™, bo ich produkt jest dopuszczony do użytku w w przemyśle spożywczym (przeciwzbrylacz) i farmaceutycznym. Chciałam mieć pewność, że to na pewno ziemia okrzemkowa (a nie np. kreda czy inny gips) i że nadaje się do spożycia.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 29 lip 2015, 16:22

To są informacje z dość starych danych, nie mam linków, trzeba sobie "pokopać" w necie, choćby z pomocą wujka Google, być może dziś tych właściwości jest więcej.
Perma Guard jest jednym z 4 złóż, których produkt jest dopuszczony do spożycia na terenie USA, ale też najdroższym.
Teraz ostrzeżenia: Nie należy wdychać pyłu, dotyczy także zwierząt, gdyż trudno jest potem te cząstki usunąć z płuc (mogą dawać objawy astmy). Dywanów, posłań zwierzaków nie należy posypywać zbyt obficie, aby nie tworzył się kurz z okrzemków.
Należy używać wyłącznie ziemi okrzemkowej przeznaczonej do spożycia - inne rodzaje np. do basenów są zeszklone w wysokiej temperaturze i niebezpieczne przy spożyciu. W USA jest jeszcze jeden rodzaj, przeznaczony dla zwierząt do spożycia i ten jak zwykle, dla ludzi też się nadaje. Jest też jeszcze jeden rodzaj "ogrodniczy" do nawożenia gleby i ten też do spożycia się już nie nadaje!
Ten ostatni u nas jest chyba też dostępny teraz.

Jeżeli do odkurzania chcecie potem użyć odkurzacza, to tylko z bardzo gęstym workiem papierowym. W innym przypadku pył "zatrze" silnik wcześniej lub później i odkurzacz się spali.

Nie napisałem wcześniej, ale działa tez na wszelkiego rodzaju mrówki!

Jeżeli nic nowego się nie znajdzie to temat chyba jest wyczerpany.
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

ziemia okrzenkowa

Nieprzeczytany post autor: analityczka » czwartek 30 lip 2015, 14:28

blueray21 pisze:nie mam linków, trzeba sobie "pokopać" w necie

Wykopałam tylko zalety kopiowane ze strony producentów - dla mnie mało niewiarygodne.
Dzięki za ostrzeżenie w sprawie odkurzacza. Na szczęście mam wodny.
Przy sypaniu ziemi okrzemkowej do wody (albo odwrotnie) czasem trochę się zakurzy, ale to co wdycham zaraz spłukuję łykiem przygotowanego płynu, więc szkody raczej nie ponoszę.
Nawet jeżeli jakąś, to minimalną w porównaniu z kiedyś palonymi papierosami.
Czyli wszystko zgodnie z moim przekonaniem, że lepiej trochę dobrze niż wcale :)
temat chyba jest wyczerpany

Ja daję szansę innym użytkownikom forum. Nigdy nie wiadomo co kogo zainteresuje.
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

ziemia okrzemkowa

Nieprzeczytany post autor: analityczka » poniedziałek 17 sie 2015, 13:32

W innym wątku o ziemi okrzemkowej:
blueray21 pisze:W przeciwieństwie do Enterosgelu nie usuwa pozytywnej flory bakteryjnej ze względu na dodatni potencjał elektryczny.
Cena też jest nieporównywalna, w cenie tuby Enterosgelu mamy 1 kg ziemi okrzemkowej najwyższej jakości z dostawą - u koników o połowę taniej.
Niewątpliwie żel jest wygodniejszy w stosowaniu i polecałbym go używać doraźnie, głównie przy zatruciach pokarmowych.
A w przypadku planowanych akcji detoksykacji ziemia okrzemkowa dla mnie nie ma konkurenta wobec swojej obojętności dla organizmu. Skutki uboczne to typowy Herx przy przesadzeniu z ilością i u niektórych, zwłaszcza skłonnych do zaparć, zatwardzenia z tego samego powodu

Od początku sypałam po dwie łyżeczki z czubem do kubka - dwa razy dziennie. Żadnego efektu "gastrycznego" nie miałam. Po jakimś miesiącu (poprawa stanu paznokci) zmniejszyłam do łyżeczki dziennie.

Enterosgel to kwas metylokrzemowy. (Skład = hydrożel kwasu metylokrzemowego 70% + woda 30%)
Czy nie lepszą wchłanialność "trucizn" z układu pokarmowego ma tani bentonit?
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Bentonit/1495

Jak ktoś kupi ziemię okrzemkową "u koników" (podkowalinypl) to będę wdzięczna za opis, bo:
Mam jeszcze zapas z firmy Perma, dużo droższej. Wygląda jak szarawa mąka, zachowuje się jak baaardzo drobny piasek. W firmie pana Podkowy niby ten sam Diatomit, ale na zdjęciu wygląda jak granulat, czyli zupełnie inaczej. Może zdjęcie jest nieprawdziwe, ale może to jakiś inny produkt :(
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 17 sie 2015, 14:19

Cena też jest nieporównywalna, w cenie tuby Enterosgelu mamy 1 kg ziemi okrzemkowej najwyższej jakości z dostawą - u koników o połowę taniej.

a można by zamieścić w : 'to polecam..' ? ;)

Niewątpliwie żel jest wygodniejszy w stosowaniu i polecałbym go używać doraźnie, głównie przy zatruciach pokarmowych.

Tzn. jakie ilości i jak ? Dziecko/dorosły?
0 x

Awatar użytkownika
analityczka
x 1
x 12

Nieprzeczytany post autor: analityczka » piątek 21 sie 2015, 18:20

Powtórzę pytanie o bentonit - czy nie jest lepszy od diatomitu? Bo sporo tańszy...

Fundacja Westona Price jako źródło krzemu propaguje azomite
http://www.azomiteinternational.com/resources/coa.pdf
Zalicza go do 13 najważniejszych "superfoods".

A może ktoś zna sposób, żeby wywar ze skrzypu był smaczny?
0 x

ODPOWIEDZ