Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKRZYCA

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 04 lis 2023, 20:10

https://borates.today/diabetes-and-the- ... een-boron/

Metabolizm boru i glukozy
Bor jest pierwiastkiem śladowym, o którym ostatnio zwrócono uwagę na jego potencjalną rolę w metabolizmie glukozy. Metabolizm glukozy odnosi się do procesu, w którym organizm wykorzystuje glukozę, rodzaj cukru, jako źródło energii. Upośledzony metabolizm glukozy jest cechą charakterystyczną cukrzycy, choroby przewlekłej charakteryzującej się podwyższonym poziomem glukozy we krwi wynikającym z niezdolności organizmu do skutecznego wytwarzania lub wykorzystania insuliny.

Badania wykazały, że suplementacja boru może poprawić metabolizm glukozy i wrażliwość na insulinę u osób z tą chorobą. Na przykład badanie szczurów chorych na cukrzycę wywołaną streptozotocyną wykazało, że suplementacja borem poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę.

Inne badanie wykazało, że suplementy boru poprawiają metabolizm glukozy u kobiet po menopauzie. Ponadto wykazano, że suplementacja borem zmniejsza objawy cukrzycy typu 2, w tym poprawę tolerancji glukozy i obniżony poziom glukozy we krwi na czczo.


Utrzymanie komórek beta trzustki
Komórki beta trzustki odgrywają kluczową rolę w regulacji metabolizmu glukozy, ponieważ są odpowiedzialne za produkcję insuliny – hormonu pomagającego regulować poziom glukozy we krwi. U osób chorych na cukrzycę dysfunkcja komórek beta jest cechą charakterystyczną choroby i często jest podstawową przyczyną insulinooporności i hiperglikemii. W związku z tym utrzymanie zdrowia i funkcji komórek beta trzustki ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu tej chorobie i leczeniu jej.

Badania wykazały, że bor może odgrywać rolę w utrzymaniu zdrowia i funkcji komórek beta trzustki. Bor jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ostatnie badania wykazały, że bor może działać ochronnie na komórki beta trzustki. Na przykład badania in vitro wykazały, że suplementacja boru może zwiększyć żywotność komórek beta trzustki, zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić wydzielanie insuliny.

Bor i redukcja stresu oksydacyjnego
Stres oksydacyjny jest główną przyczyną rozwoju i postępu powikłań cukrzycy, w tym retinopatii, nefropatii i neuropatii. Stres oksydacyjny występuje, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie zneutralizować szkodliwego działania wolnych rodników, które są niestabilnymi cząsteczkami wytwarzanymi jako produkt uboczny normalnego metabolizmu komórkowego. Z czasem uszkodzenie komórek i tkanek przez wolne rodniki prowadzi do stanu zapalnego, uszkodzenia tkanek i stresu oksydacyjnego, które przyczyniają się do rozwoju powikłań cukrzycowych.
Ostatnio zwrócono uwagę na bor ze względu na jego potencjał zmniejszania stresu oksydacyjnego u osób chorych na cukrzycę. Bor jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chociaż jego dokładna rola w organizmie nie jest jeszcze w pełni poznana, badania wykazały, że suplementacja boru może zmniejszać stres oksydacyjny poprzez poprawę statusu antyoksydacyjnego.

Krytyczny stan kości
Zdrowie kości ma kluczowe znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ są one narażone na zwiększone ryzyko utraty masy kostnej i złamań. Cukrzycę wiąże się z kilkoma czynnikami, które przyczyniają się do zmniejszonej gęstości mineralnej kości (BMD) i zwiększonym ryzykiem złamań, w tym stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i zmianami hormonalnymi. W związku z tym ważne jest zrozumienie roli boru w zdrowiu kości i korzyści, jakie suplementacja borem może przynieść osobom cierpiącym na tę chorobę.

Bor i jego dokładna rola w organizmie nie są jeszcze w pełni poznane, badania wykazały, że bor odgrywa kluczową rolę w zdrowiu kości. Bor bierze udział w metabolizmie minerałów tworzących kości, takich jak wapń i magnez, a także bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej.

Ostatnie badania wykazały, że suplementacja boru może poprawić zdrowie kości u osób chorych. Na przykład badanie kobiet po menopauzie chorych na cukrzycę typu 2 wykazało, że suplementacja borem zwiększa BMD i poprawia jakość kości.

Obiecująca przyszłość boru w leczeniu cukrzycy
Chociaż badania nad borem i cukrzycą są obiecujące, potrzeba dalszych badań, aby w pełni zrozumieć jego działanie i określić optymalną dawkę i czas trwania suplementacji. Potrzebnych jest więcej badań klinicznych, aby ocenić skuteczność i bezpieczeństwo suplementacji boru u osób cierpiących na tę chorobę. W badaniach tych można porównać wpływ suplementacji boru z konwencjonalnymi metodami leczenia, takimi jak metformina, pochodne sulfonylomocznika i tiazolidynediony.

Ogólnie rzecz biorąc, bor wykazał obiecujące wyniki jako potencjalny środek terapeutyczny w leczeniu cukrzycy i, miejmy nadzieję, przyszłe badania dostarczą bardziej konkretnych dowodów na poparcie jego zastosowania w leczeniu tej choroby.
https://borates.today/boron-in-cardiovascular-diseases/
2. BCC i cukrzyca
Cukrzyca i inne choroby związane z metabolizmem glukozy są głównymi czynnikami ryzyka chorób układu krążenia. Bakken i Hunt opracowali analizę mającą na celu określenie wpływu BCC jako BA na uwalnianie insuliny. Odkryli znacznie wyższe stężenia insuliny w osoczu u szczurów z niedoborem B, ale nie zmienili poziomu glukozy w osoczu. Poziom magnezu i witaminy D w diecie nie miał wpływu na ten efekt.

Co więcej, pisklęta pozbawione boru miały znacznie wyższe maksymalne wartości insuliny niż te karmione fizjologicznymi ilościami. Jako bezpośredni środek pobudzający wydzielanie, B nie wpływa na szczytowe działanie insuliny ani na masę trzustki.

Wyniki te wskazują, że BCC mogą zmniejszać ilość insuliny niezbędną do utrzymania homeostazy glukozy. B w jakiejś formie może zmniejszać poziom insuliny w osoczu bez ścisłego powiązania ze stanem witaminy D lub magnezu. Inne badanie na 30 szczurach Sprague-Dawley karmionych dietą BA i boraksem w dawce 100 mg B/kg wykazało zmniejszenie poziomu leptyny, insuliny i glukozy; zmniejszenie masy ciała, prawdopodobnie na skutek wzrostu poziomu hormonu tarczycy T3. Boraks miał bardziej znaczący wpływ z dwóch badanych związków.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9775
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 503
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14721 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 04 lis 2023, 21:33

100 mg B/ kg, to straszliwie wysoka dawka, nawet jeśli byłby to boraks a nie Bor.
80 kg wagi osoba brałaby 8 g boraksu, a o ile pamiętam dawka graniczna w kartach charakterystyki to 4 gramy, Za dawkę terapeutyczną dla mężczyzn przyjmowałem 800 mg na dobę - 10 razy mniej.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 20 lis 2023, 07:02

CUKRZYCOWA HAGADA - OKŁADY ZE "ZBRODNICZEGO" CUKRU

https://www.focus.pl/artykul/zamiast-an ... o-powaznie

https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101 ... posob.html

https://magwet.pl/wpd/35684,slodkie-zao ... du-i-cukru

https://chrismasterjohnphd.substack.com ... -measuring
"Przestań mierzyć glukozę bez mierzenia mleczanu
I na litość boską, niech ktoś zrobi domowy test na pirogronian. 🤦

CHRIS MASTERJOHN, PHD
12 LIS 2023

Na Twitterze/X/whatever, Fire in a Bottle dokumentował, jak ograniczenie aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) obniżyło jego poranny poziom glukozy ze stanu przedcukrzycowego do około 90 miligramów na decylitr (mg/dL).

Następnie był gospodarzem przyjęcia urodzinowego przyjaciela i zjadł wołowinę, ser i fasolę, przy znacznie wyższym spożyciu BCAA niż ostatnio, i obudził się z poziomem glukozy 111 mg/dl.

Przydatność tej obserwacji jest niezwykle ograniczona przez irracjonalne testowanie glukozy bez testowania innych cząsteczek paliwa.

Nie ma racjonalnego powodu, aby kiedykolwiek mierzyć samą glukozę. Nawet jako wskaźnik cukrzycy jest on okropny. Cukrzyca jest "chorobą" podwyższonego poziomu glukozy, ketonów, wolnych kwasów tłuszczowych, mleczanu i trójglicerydów. Umieściłem "chorobę" w cudzysłowie, ponieważ wszystko, czym jest, w swojej manifestacji typu 2, to szeroki zbiór problemów powodujących globalną dysregulację metabolizmu energetycznego. Fakt, że istnieją wspólne czynniki ryzyka, takie jak otyłość i siedzący tryb życia, które wzrosły do ogromnych rozmiarów w całej populacji, sprawiając, że częstość występowania cukrzycy rośnie z czasem, ukrywa fakt, że pozostałe czynniki ryzyka są wysoce idiosynkratyczne.

Przykładowo, wysoka zawartość białka obniża poziom glukozy we krwi, a aminokwasy BCAA nie różnią się znacząco od białka. Ale mogę obniżyć poziom cukru we krwi do 111 mg/dl za pomocą biotyny lub innego składnika odżywczego, który obciąża kompleks I łańcucha oddechowego.

Dlaczego BCAA są idiosynkratycznym czynnikiem ryzyka dla jego utajonego potencjału do stania się cukrzykiem i dlaczego biotyna jest idiosynkratycznym czynnikiem ryzyka dla mojego utajonego potencjału do stania się cukrzykiem, jest nieskończenie bardziej użyteczną wiedzą niż fakt, że każdy z nas może zmniejszyć prawdopodobieństwo aktywacji tego utajonego potencjału poprzez bycie szczupłym i aktywnym.


Duh. Idź i bądź szczupły i aktywny.


W międzyczasie zajmijmy się wysoce praktyczną, idiosynkratyczną częścią.


Oto cztery powody, dla których BCAA podnoszą poziom glukozy:


Wszystkie BCAA wymagają metabolizmu koenzymu A (CoA). Podobnie jak enzym dehydrogenaza pirogronianowa. Jeśli szlaki BCAA są kompletne, CoA pojawia się i znika. Jest wykorzystywany i uwalniany. Nie ma problemu. Jeśli utkną w środku, CoA zostaje uwięziony, a dehydrogenaza pirogronianowa nie może iść naprzód. Pirogronian wzrasta i przekształca się w mleczan. Glikoliza zwalnia, a glukoza wzrasta. Glukoza, pirogronian i mleczan rosną razem.


Aminokwasy BCAA w nieproporcjonalnie dużym stopniu trafiają do kompleksu II mitochondrialnego łańcucha oddechowego, co czyni je nieco bliższymi tłuszczom i dalszymi od węglowodanów pod względem sposobu, w jaki wchodzą do łańcucha oddechowego. Gdyby problemem było upośledzenie kompleksu II, spowodowałoby to odwrócenie transportu elektronów do kompleksu I, podniesienie stosunku NADH/NAD+ i podniesienie poziomu mleczanu bez podnoszenia poziomu pirogronianu. Glikoliza uległaby spowolnieniu. Glukoza i mleczan wzrosłyby razem, ale pirogronian nie.


Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Gdyby BCAA po prostu konkurowały z glukozą jako źródło energii, wydajność ATP spowolniłaby glikolizę, ale nie miałoby to wpływu na pirogronian lub mleczan. Glukoza wzrosłaby sama.


Jeśli BCAA konkurowałyby z glukozą na poziomie acetylo-CoA wchodzącego do cyklu kwasu cytrynowego z powodu ograniczonej podaży szczawiooctanu, acetylo-CoA spowolniłby dehydrogenazę pirogronianową i przekształciłby się w ciała ketonowe. Ketony i glukoza wzrosłyby, z mniejszym wzrostem pirogronianu i mleczanu.


Jeśli szczawiooctan byłby czynnikiem ograniczającym, leucyna powodowałaby większy problem niż izoleucyna i walina, ponieważ generują one bursztynylo-CoA, który może przekształcić się w szczawiooctan.


Gdyby witamina B12 była czynnikiem ograniczającym, leucyna powodowałaby mniej problemów niż izoleucyna i walina, ponieważ tylko te dwa aminokwasy wymagają witaminy B12 w swoim metabolizmie.

Jeśli potas lub chlor byłyby ograniczone, izoleucyna powodowałaby więcej problemów niż pozostałe dwie, ponieważ tylko izoleucyna wymaga potasu i chlorku w swoim metabolizmie.

Wszystkie pozostałe kofaktory odżywcze - B1, B2, B3, B5, B6, B7, liponian wapnia i magnez - są wspólne dla BCAA.



Warto byłoby poeksperymentować z izolowanymi aminokwasami w proszku od Bulk Supplements, aby sprawdzić powyższe różnice.

Glukoza wyjęta z kontekstu nie mówi nic o tym,

dlaczego jest wysoka lub niska,


podczas gdy umieszczenie jej w kontekście poprzez pomiar ketonów i mleczanu pomaga zrozumieć, dlaczego się zmienia.

Gdyby domowe glukometry mogły mierzyć pirogronian i acetooctan we krwi pobranej z palca, moglibyśmy uzyskać jeszcze więcej kontekstu.


Przynajmniej zacznijmy od tego, co jest dostępne.

Ciągły pomiar glukozy poza kontekstem daje tylko ciągły strumień informacji poza kontekstem. Tak więc, w dół z modą na ciągły monitor glukozy i w górę z pomiarem glukozy, ketonów i mleczanu razem.

Używam KetoMojo do glukozy i ketonów oraz NovaBiomedical Lactate Plus do mleczanu."
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 03 gru 2023, 10:53

artyku z nexus-a, ciekawy:
Insulina: Cichy zabójca - Zapowiedź nowej książki
Schorzenia Cukrzyca Opublikowano: 16 grudzień 2008


Śmiertelnie niebezpieczne oszustwo w sprawie cukrzycy


Chciwość i nieuczciwa nauka wypromowały lukratywną, ogólnoświatową epidemię cukrzycy, którą uczciwość i dobra nauka mogą szybko odwrócić poprzez przywrócenie naturalnego mechanizmu kontroli poziomu cukru w organizmie.
WPROWADZENIE
Jeśli ktoś jest Amerykaninem i jest chory na cukrzycę, jego lekarz nigdy nie powie mu, że jego choroba jest w pełni wyleczalna. Jeśli nawet ten ktoś waży się użyć w jego obecności słowa „wyleczenie", wprawi go to w niepokój i poirytowanie, albowiem jego medyczne wykształcenie pozwala mu jedynie na stosowanie słowa „terapia". Słowo „wyzdrowienie" nie istnieje dla niego.


WPROWADZENIE
Jeśli ktoś jest Amerykaninem i jest chory na cukrzycę, jego lekarz nigdy nie powie mu, że jego choroba jest w pełni wyleczalna. Jeśli nawet ten ktoś waży się użyć w jego obecności słowa „wyleczenie", wprawi go to w niepokój i poirytowanie, albowiem jego medyczne wykształcenie pozwala mu jedynie na stosowanie słowa „terapia". Słowo „wyzdrowienie" nie istnieje dla niego.

Cukrzyca w jej obecnej epidemicznej formie jest chorobą wyleczalna i to od co najmniej czterdziestu lat. W roku 2001, ostatnim, dla którego istnieją oficjalne dane, z powodu niekontrolowanych objawów tej choroby zmarło 934 550 Amerykanów.1

Jego lekarz nie powie mu również, że kiedyś za objawy cukrzycy często uważano udary, zarówno spowodowane niedokrwieniem, jak i krwotokiem, niewydolność serca spowodowaną neuropatią oraz zaburzenia wieńcowe o charakterze niedo­krwienia i przekrwienia, otyłość, arteriosklerozę, podwyższone ciśnienie krwi, podwyższony poziom cholesterolu, zwiększoną liczbę trójglicerydów, impotencję, retynopatię, niewydolność nerek, niewydolność wątroby, zespół jajników wielotor-bielkowych, podniesiony poziom cukru we krwi, obecność drożdżaków we krwi, ułomny metabolizm węglowodanów, złe gojenie się ran, ułomność metabolizmu tłuszczów, neuropatię obwodową i wiele innych epidemicznych schorzeń.

Jeśli ktoś zachoruje na cukrzycę i będzie polegał na ortodoksyjnych metodach jej leczenia, z pewnością doświadczy jednego lub większej liczby jej symptomów w taki sposób, jakby to były oddzielne, niezależne schorzenia wymagające niezależ­nych, oddzielnych kuracji aplikowanych przez konkurujących ze sobą specjalistów.

Wiele z tych symptomów wynika czasami z innych przyczyn i ten fakt jest wykorzystywany do ukrycia sprawczej roli cukrzycy oraz do usprawiedliwiania drogich i nieefektywnych terapii przeciwko tym symptomom.

Epidemiczna cukrzyca typu II jest uleczalna. Kiedy doczytasz, czytelniku, ten artykuł do końca, będziesz to wiedział. Będziesz też wiedział, czemu nie jest rutynowo wyleczana i jak ją leczyć. Będziesz także prawdopodobnie wściekły z powodu tego, co garstka chciwych ludzi zrobiła z całą społecznością ortodoksyjnej medycyny i z wierzącymi w nią pacjentami.



PRZEMYSŁ CUKRZYCOWY
Dzisiejszy przemysł cukrzycowy to ogromna społeczność, która rozrastała się krok po kroku od początku XX wieku. W ciągu ostatnich osiemdziesięciu lat odniosła ogromny sukces, skutecznie zamykając usta swoim konkurentom, którzy próbowali obnażyć

oszustwo kryjące się we współczesnej terapii cukrzycowej, która stała się swego rodzaju religią i jak wszystkie religie zależy głównie od wiary jej wyznawców.

Odniosła taki sukces, że obecnie jest niemal bluźnierstwem sugerowa­nie, iż w większości przypadków dobrotliwy kapłan z zawieszonym wokół szyi stetoskopem jest szarlatanem lub oszustem, który nigdy w całej swojej lekarskiej karierze nie wyleczył ani jednego przypadku cukrzycy.

Finansowe i polityczne wpływy tej medycznej społeczności niemal całkowicie doprowadziły do zaniechania przez agencje nadzorcze wypełniania swoich zadań. Co więcej, agencje te aprobują niosące śmierć niedostatecznie przetestowane, nieskuteczne leki. Zeznając przed senatem USA, były komisarz FDA, dr Herbert Ley, skomentował to następująco: „Ludzie sądzą, że FDA chroni ich interesy. Tak nie jest. To, co w rzeczywistości robi FDA, a to, co społeczeństwo sądzi na ten temat, to dwie różne sprawy, które różnią się od siebie jak dzień i noc".2

Finansowe i polityczne wpływy tej medycznej społeczności zdominowały także cały nasz sektor ubezpieczeniowy. Chociaż zaczęło się to trochę zmieniać, wciąż jest bardzo trudno znaleźć w Ameryce grupę medycznych ubezpieczeń, która po­krywałaby koszt efektywnego, alternatywnego leczenia. Ortodoksyjny sposób po­stępowania stanowi standard we wszystkich stanach, natomiast terapie medycyny alternatywnej nie. Na przykład na jedynie 1400 licencjonowanych naturoterapeu-tów w 11 stanach przypada 3,4 miliona licencjonowanych ortodoksyjnych lekarzy

w 50 stanach.3 Ubezpieczenie opłaca generalnie jedynie za­aprobowane zabiegi wykonywane przez licencjonowanych le­karzy, co w efekcie tworzy specjalny rodzaj pieniądza, który można wydać tylko w ramach zakreślonych przez ortodoksyj­ny przemysł medyczny i farmaceutyczny. Żadnemu innemu przemysłowi na świecie nie udało się przeforsowanie polityki przekonania ludzi do tego, aby zadeklarowali znaczną część swoich dochodów w takiej formie, która często nie pozwala im wydać ich tak, jakby sobie tego życzyli.

Pierwszy krok, jaki musimy zrobić, jeśli chcemy wyleczyć się z cukrzycy,
to przestać wierzyć w kłamstwo głoszące, że jest to choroba nieuleczalna.


Finansowe i polityczne wpływy tej społeczności medycznej pozwalają jej kontrolować dosłownie każdą publikację na temat cukrzycy ukazującą się w tym kraju. Wiele publikacji traktujących o cukrzycy jest subwencjonowanych przez rekla­my dostawców preparatów przeciw cukrzycy. Żaden wydawca zajmujący się cukrzycą nie odważy się, aby w jego piśmie ukazała się prawda na temat tej choroby. Z tego powodu chorzy na cukrzycę płacą jedynie ćwierć lub jedną trzecią kosztu druku magazynów, które przekazują im aktualne informacje, pozo­stałą część kosztu pokrywają producenci, którzy są zaintereso­wani niedopuszczeniem do tego, aby chorzy na cukrzycę mogli się z niej wyleczyć. Jeśli ktoś szuka pisma, z którego chciałby zaczerpnąć prawdziwe informacje na temat cukrzycy, powinien w pierwszym rzędzie sprawdzić, czy nie jest ono pełne ogłoszeń reklamujących środki przeciwko niej.

Są też różne towarzystwa, które zabiegają o coroczne datki na poszukiwanie leku na chorobę, którą się zajmują. Co roku obiecują, że lek jest tuż, tuż, tylko dajcie jeszcze trochę pieniędzy! Niektóre z tych towa­rzystw są związane z dostarczaniem rad, które promują rozwój cukrzycy wśród wierzących w nie ich zwolen­ników. Na przykład przez wiele lat usilnie promowały one diety wy­mienne,4 które są de facto z nauko­wego punktu widzenia bezwartościo­we, co szybko odkrywali ci, którzy próbowali je stosować. Jednocześnie wyśmiewały stosowanie tablic cukro­wych, które są w rzeczywistości bardzo użyteczne dla diabety­ków. Zalecały również margarynę jako bardzo zdrową na serce i to jeszcze przez długi czas po tym, jak ustalono, że powoduje ona cukrzycę i prowadzi do niewydolności serca.5

Jeśli ludzie kiedykolwiek ockną się i zdadzą sobie sprawę z istnienia lekarstwa na cukrzycę, które jest tłamszone od czterdziestu lat, stowarzyszenia te bardzo szybko wypadną z gry, ponieważ ich istnienie zależy od wsparcia z naszej strony.

Prowadzone od czterdziestu lat badania medyczne coraz dobitniej dowodzą, że cukrzyca jest chorobą zwyrodnieniową, której przyczyną jest przetwarzany przemysłowo pokarm, który jest ukierunkowany na zyski a nie na zdrowie konsumentów. Chociaż każda dociekliwa osoba może z łatwością uzyskać tę informację przeglądając bogatą literaturę medyczną, to jednak nie jest ona ogólnie dostępna. Ta informacja z całą pewnością była i jest zasadniczo niedostępna w szkołach kształcących lekarzy.

Wśród czynników sprawczych współczesnej epidemii cuk­rzycy prym wiodą sprzedawane w supermarketach przetwa­rzane tłuszcze i oleje.

Pierwszy krok, jaki musimy zrobić, jeśli chcemy wyleczyć się z cukrzycy, to przestać wierzyć w kłamstwo głoszące, że jest to choroba nieuleczalna.



HISTORIA CUKRZYCY
W roku 1922 trzem kanadyjskim laureatom Nagrody Nobla, Bantingowi, Bestowi i Macleodowi, udało się w To-ronckim Szpitalu Ogólnym ocalić życie czternastoletniej dzie­wczynki chorej na cukrzycę przy pomocy zastrzyków insuliny.6

Licencję na produkcję nowego cudownego leku uzyskała firma Eli Lilly, zaś społeczność medyczna pławiła się w chwale dobrze wykonanej roboty.

Dopiero w roku 1933 zaczęły dochodzić słuchy o pojawie­niu się nowej, podstępnej formy cukrzycy. Pierwsze doniesie­nie autorstwa Joslyna, Dublina i Marksa opublikowano w ma­gazynie American Journal ofMedical Sciences. W doniesieniu tym, zatytułowanym „Studies on Diabetes Mellitus" („Bada­nia cukrzycy")7, jego autorzy omawiają pojawienie się epide­mii cukrzycy o ogromnym zasięgu, która przypomina cuk­rzycę z lat dwudziestych XX wieku, tyle że nie poddaje się leczeniu przy pomocy insuliny. Co gorsze, podawanie w jej przypadku insuliny czasami wręcz zabija pacjenta.

Tej nowej odmianie cukrzy nadano nazwę „cukrzycy in-sulinoopornej", ponieważ charakteryzował ją podwyższony poziom cukru we krwi i bardzo słaba reakcja na leczenie insuliną. Wielu lekarzom udało się uzyskać znaczne sukcesy w leczeniu tej odmiany cukrzycy za pomocą odpowiedniej diety. W latach trzydziestych i czterdziestych dowiedziano się bardzo wiele o związku między cukrzycą i dietą.

Na przełomie stuleci w Stanach Zjednoczonych na cukrzycę chorych było 28 osób na 10 000. Do roku 1933 ich liczba wzrosła o 1000 procent, czyniąc z niej chorobę, z którą stykało się coraz więcej lekarzy.8 Występując pod różnymi nazwami, choroba ta systematycznie się rozprzestrzeniała, rujnując w końcu zdrowie ponad połowy Amerykanów i czyniąc w latach dziewięćdziesią­tych XX wieku prawie 20 procent społeczeństwa niezdolnym do pracy.9

W roku 1950 społeczności medy­cznej udało się przeprowadzić próby insuliny w serum. Ujawniły one szyb­ko, że ta nowa choroba nie jest klasyczną cukrzycą, albowiem chara­kteryzowała się wystarczającym, a często nawet nadmiernym, pozio­mem insuliny we krwi.

Problem polegał na tym, że insu­lina nie działała - nie obniżała pozio­mu cukru. Ponieważ jednak ta choroba od niemal dwudziestu lat była znana pod nazwą cukrzycy, nazwano ją cukrzycą typu II, aby odróżnić ją od wcześniejszego typu I, którego przyczy­ną jest niedostateczna produkcja insuliny w trzustce.

Gdyby dietetyczne spostrzeżenia poprzednich dwudziestu lat zdominowały w owym czasie medyczną scenę, cukrzyca byłaby powszechnie uznana za wyleczalną, a nie za potencjal­nie możliwą do wyleczenia. W rezultacie w roku 1950 przy­stąpiono do poszukiwania kolejnego cudownego leku, tym razem na cukrzycę typu II.



KUROWANIE KONTRA LECZENIE
Ten nowy, idealny, cudowny lek miał być efektywny, podobnie jak insulina, w usuwaniu szkodliwych objawów choroby, ale nie w pozbyciu się choroby będącej ich przyczyną. Czyli miał służyć wyłącznie podtrzymywaniu pacjenta przy życiu. Miał być opatentowywalny, czyli nie mógł być lekiem naturalnym, ponieważ takiego nie można opatentować. Podobnie jak insulina miał być wysoce dochodowy w produkcji i dystrybucji. Poza tym miał podlegać obligatoryjnej akceptacji ze strony rządu, aby stymulować lekarzy do jego przepisywania. Testowanie koniecz­ne do jej uzyskania miało być bardzo kosztowne, aby zapobiec konkurencji ze strony innych, nie akceptowanych leków.

Takie są założenia oryginalnego medycznego protokołu „postępowania z objawami". Postępując zgodnie z nimi firma farmaceutyczna i lekarz osiągają sukces w biznesie, zaś utrzy­mywany w stanie choroby pacjent odczuwa chwilową ulgę w postaci złagodzenia symptomów.

Następnie należało stłamsić naturalne leki, które rze­czywiście leczyły chorobę, a ich zwolenników powsadzać do więzień jako znachorów. Istnienie taniego, efektywnego, na­turalnego leku prowadzącego do rzeczywistego wyleczenia choroby tylko psułoby ten znakomicie rozwijający się biznes.

Naturalne substancje często rzeczywiście leczą chorobę. To właśnie dlatego wykorzystywano prawo do usuwania natu­ralnych i często lepszych lekarstw z rynku, aby wymazać z medycznego słownika słowo „wyleczenie" i ograniczyć wol­ny rynek w medycynie.

Teraz już wiadomo, dlaczego słowo „wyleczenie" jest tak zaciekle zwalczane przez prawo. FDA stosuje szeroko pojęte Orwellowskie zasady, które zakazują używania słowa „wyleczenie" przy opisie jakichkolwiek konkurencyjnych lekarstw lub natural­nych substancji. Jest tak dlatego, że wiele naturalnych substancji ma podwójne właściwości: leczą i zapobiegają chorobie. I właśnie dlatego to słowo tak przeraża farmaceutów i lekarzy.



HANDLOWA WARTOŚĆ SYMPTOMÓW
Po przestawieniu polityki przemysłu farmaceutycznego na niwelowanie symptomów a nie leczenie chorób, zaistniała potrzeba zmiany sposobu reklamowania lekarstw. Dokonano tego w roku 1949 w środku ogromnej epidemii insulinoopornej cukrzycy.

W roku 1949 społeczność medyczna przeklasyfikowała symptomy cukrzycy10, włącznie z objawami wielu innych chorób, na odrębne jednostki chorobowe. Po takim prze­klasyfikowaniu stanowiącym podsta­wę stawiania diagnozy konkurujące ze sobą grupy specjalistów medycz­nych szybko przechwyciły pokrewne zestawy objawów jako własne zesta­wy symptomów.

I tak specjaliści od chorób serca, endokrynolodzy, alergolodzy, urolo­dzy i wielu innych zaczęli leczyć ob­jawy, które podlegały ich specjaliza­cji. Ponieważ przyczyna tych obja­wów była generalnie ignorowana, cel w postaci wyleczenia choroby został całkowicie utracony.

Na przykład niewydolność serca, która była wcześniej często uważana za symptom cukrzycy, teraz stała się chorobą wcale z nią nie związaną. Modne natomiast stało się traktowanie cukrzycy jako czynnika „zwiększającego ryzyko choroby serca". Przyczyno­wa rola złego funkcjonowania układu kontroli poziomu cukru we krwi w przypadkach niewydolności serca stała się mało znana.

Zgodnie z nowym paradygmatem żadna terapia oferowana przez specjalistę od chorób serca nie leczy ani nie jest aplikowana z zamiarem wyleczenia choroby będącej przedmiotem jego specjalizacji. Na przykład trzyletni okres przeżycia w przypadku zastosowania bypassu (przepływ omijający) jest niemal taki sam, jak w przypadku niestosowania żadnego zabiegu.11

To podstawowe schorzenie jest znane jako rozregulowanie układu kontrolującego poziom cukru we krwi spowodowane przez źle przygotowane tłuszcze i oleje.
Obecnie ponad połowa obywateli Stanów Zjednoczonych cierpi z powodu jednego lub większej liczby symptomów tej choroby. Na jej początku była ona znana lekarzom jak typ II insulinoopornej cukrzycy, na którą cierpią dorośli i która rzadko jest nazywana hiperinsulinoaemią.

Według Amerykańskiego Towarzystwa Serca (American Heart Association) niemal 50 procent Amerykanów cierpi z powodu jednego lub więcej symptomów tej choroby. Jedna trzecia Amerykanów jest patologicznie otyła, a połowa ma nadwagę. Cukrzyca typu II, zwana również cukrzycą wieku dojrzałego, zaczyna się zwykle u dzieci w wieku sześciu lat.

Przyczyny wielu chorób o charakterze zwyrodnieniowym można prześledzić aż do źródeł w postaci ogólnej zapaści układu endokrynologicznego. W latach trzydziestych XX wieku lekarze znali to jako insulinooporną cukrzycę. To

podstawowe schorzenie jest znane jako rozregulowanie ukła­du kontrolującego poziom cukru we krwi spowodowane przez źle przygotowane tłuszcze i oleje. Całość pogarsza i kom­plikuje brak innych kluczowych składników odżywczych, któ­re są potrzebne organizmowi do zwalczania konsekwencji metabolicznych przemian tych trucizn.

Nie wszystkie tłuszcze i oleje są takie same. Niektóre są zdrowe i korzystne, inne natomiast, zwłaszcza powszechnie dostępne w supermarketach, trujące. Zdrowotność nie polega na tym, czy są one nasycone, czy nienasycone, jak to stara się nam wmówić przemysł tłuszczowy. Wiele tłuszczów nasyco­nych jest bardzo zdrowych, a nienasyconych wysoce trujących. Istotnym czynnikiem różnicującym je jest ich pochodzenie - to, czy są naturalne, czy przetworzone.

W reklamie lansowanej przez przemysł tłuszczowy jest wiele nieuczciwości, której celem jest stworzenie jak naj­większego rynku dla tanich, tandetnych olei, takich jak olej sojowy, z nasion bawełny lub rzepakowy.

Przy właściwie poinformowanym i świadomym społeczeńs­twie oleje te wypadłyby zupełnie z rynku i w USA, a w rzeczy­wistości na całym świecie, mielibyśmy do czynienia ze znacz­nie mniejszą liczbą przypadków cukrzycy.


EPIDEMIOLOGICZNY STYL ŻYCIA
Już w roku 1901 czyniono wysiłki w kierunku wyproduko­wania i sprzedaży produktów żywnościowych przy zastosowa­niu fabrycznych automatów, ponie­waż dawało to ogromne zyski. Więk­szość wczesnych prób nie udała się, ponieważ ludzie z natury byli pode­jrzliwi w stosunku do wszystkiego, co nie było świeże i nie pochodziło pro­sto z farmy, oraz dlatego, że techno­logia przemysłowa była bardzo kiep­ska. Dopóki ludzi było na to stać, podejrzana żywność nie zyskiwała wielkiej popularności. Crisco12, sztu­czny tłuszcz do smażenia pakowany w puszkach po 2,5 funta (1,13 kg), został pewnego razu rozdany za darmo w ramach nieudanej akcji wpłynięcia na amerykańskie gospodynie, aby kupowały go zamiast smalcu.

Z kolei margaryna spotkała się z niechętnym przyjęciem w mleczarskich stanach USA. Dopiero kryzys lat trzydzies­tych XX wieku sprawił, że margaryna, Crisco i cały szereg innych rafinowanych i hydrogenizowanych produktów zaczęły zyskiwać akceptację na amerykańskim rynku żywnościowym. Poparcie dla sprzeciwu mleczarzy wobec margaryny osłabło w czasie II wojny światowej, kiedy nie było wystarczającej ilości masła, zarówno na potrzeby ludności cywilnej, jak i wojska.13 Utraciwszy w tym momencie większość poparcia, przemysł mleczarski zaakceptował ograniczenie swojego udziału w rynku i skoncentrował się na zaopatrywaniu wojska. Olej lniany i oleje z ryb, które występowały powszechnie w sklepach i były uważane za dietetyczne, zanim społeczeńst­wo amerykańskie nie zostało zatrute, z biegiem czasu zniknęły półek. Ostatnim dostawcą oleju lnianego do głównych punk­tów dystrybucji był Archer Daniels Midland, który zaprzestał produkcji i dostaw tego produktu w roku 1950.

Z kolei bardziej współcześnie ofiarą fałszywej kampanii ze strony mediów padł przedstawiany jako powodujący niewydo­lność serca jeden z najważniejszych spośród pozostałych, prawdziwie korzystnych tłuszczów. W rezultacie tej nagonki zupełnie zniknął z półek sklepowych. Był to olej kokosowy, który został całkowicie usunięty z łańcucha pokarmowego i zastąpiony olejem sojowym, bawełnianym i rzepakowym.14 Nasi rodzice i dziadkowie nigdy nie zrezygnowaliby z dob-

rych, zdrowych olei, takich jak olej kokosowy, na rzecz tych tanich i tandetnych olei. Wkrótce po tym udanym ataku mediów społeczeństwo Stanów Zjednoczonych przegrało swo­ją wojnę o tłuszcz. Olej kokosowy był przez wiele lat naszym najefektywniejszym dietetycznym czynnikiem kontroli wagi.

Historia obniżenia jakości naszego niegdyś czystego poży­wienia zbiega się w czasie z epidemicznym narastaniem cukrzycy i hiperinsulinoaemii, które opanowały obecnie Stany Zjednoczone i resztę świata.

Kolejnym krokiem prowadzącym do pozbycia się tej epi­demicznej choroby jest odrzucenie kłamstwa głoszącego, że sprzedawana nam żywność jest zdrowa i bezpieczna.



NATURA CHOROBY
Cukrzycę określa się standardowo jako utratę zdolności organizmu do właściwego metabolizowania węglowodanów. Podstawowym symptomem jest tu wysoki poziom glukozy we krwi. Cukrzyca typu I jest następstwem niewystarczającej produkcji insuliny w trzustce. Cukrzyca typu II jest wynikiem nieefektywnej insuliny. W obu typach poziom glukozy we krwi jest znacznie podwyższony. Ani niewystarczająca ilość insuliny, ani nieefektywna insulina nie są w stanie ograniczyć poziomu cukru we krwi do normalnego stanu po jedzeniu. W ustabilizowanych przypadkach cukrzycy typu II ten pod­wyższony poziom cukru często wy­stępuje najpierw, po czym towarzy­szy mu chronicznie podwyższony po­ziom insuliny oraz inne poważne za­kłócenia hormonalnych wskaźników endokrynologicznych.

Nieefektywna insulina nie różni się od efektywnej. Jej nieefektyw­ność wynika z niezdolności komórek do reagowania na nią. Nie jest to wynik jakiegokolwiek biochemiczne­go defektu w samej insulinie. Należy podkreślić, że choroba ta dotyka nie­mal 70 bilionów komórek organiz­mu. Wszystkie one zależą od poży­wienia, które spożywamy i które stanowi niezbędny surowiec do ich samonaprawy i konserwacji.

Klasyfikacja cukrzyc jako zapaści metabolizmu węglowoda­nów jest klasyfikacją tradycyjną, której źródła sięgają XIX wieku, kiedy jeszcze niewiele wiedziano o chorobach i proce­sach metabolicznych.15 Obecnie w obliczu znacznie większej wiedzy o tych procesach wydaje się, że właściwsze byłoby zdefiniowanie cukrzycy typu II jako niezdolności organizmu do właściwego metabolizowania tłuszczów i olei. Rezultatem tej niezdolności jest utrata efektywności insuliny i w konsekwencji niezdolność do metabolizowania węglowodanów. Niestety, znaczna część środowiska medycznego, z wyjątkiem badaczy, wciąż pozostaje pod wpływem dziewiętnastowiecznej spuścizny.

Tak więc cukrzyca typu II i jej wczesne hiperinsulinowe objawy są symptomami ogólnoustrojowej zapaści właściwego metabolizmu glukozy. Żadna komórka organizmu, z powo­dów które stają się coraz jaśniejsze, nie jest zdolna do transportowania glukozy z krwioobiegu do swojego wnętrza, w związku z czym zostaje ona w krwioobiegu albo jest magazynowana w tkankach tłuszczowych lub jako glikogen, albo jest wydalana w moczu.

Wydaje się, że kiedy insulina wiąże się z receptorem błony komórkowej, inicjuje złożony potok biochemicznych reakcji wewnątrz komórki, co powoduje, że transportery glukozy znane jako molekuły GLUT4 opuszczają swoje miejsca par­kingowe wewnątrz komórki i przenoszą się do wewnętrznej powierzchni błony komórki plazmatycznej.

Obecnie w obliczu znacznie większej wiedzy o tych procesach wydaje się, że właściwsze byłoby zdefiniowanie cukrzycy typu II jako niezdolności organizmu do właściwego metabolizowania tłuszczów i olei.
Kiedy już znajdą się w błonie, migrują do jej szczególnych obszarów zwanych jamistymi16, gdzie poprzez kolejną serię reakcji biochemicznych identyfikują i wiążą się z molekułami glukozy, które transportują do wnętrza komórki w ramach procesu zwanego endocytozą. Będąc wewnątrz komórki, glu­koza traktowana jest przez mitochondria jako paliwo w pro­cesie spalania koniecznym do uzyskania energii podtrzymują­cej aktywność komórki. W ten sposób transportery GLUT4 obniżają poziom glukozy w krwioobiegu, wychwytując ją z niego i przenosząc do wszystkich komórek organizmu.

Wiele molekuł włączonych w te glukozowo-insulinowe ścieżki to lipidy, czyli kwasy tłuszczowe. Zdrowa membrana komórki plazmatycznej, o której obecnie wiadomo, że jest aktywnym aktorem w scenariuszu glukozowym, zawiera dope­łnienie typu cis w=3 nienasyconych kwasów tłuszczowych.17 Powoduje to, że membrana jest stosunkowo płynna i śliska. Kiedy w wyniku naszej diety występuje chroniczny niedosta­tek kwasów tłuszczowych typu cis, w ich miejsce w membranie wprowadzone zostają trans kwasy tłuszczowe oraz krótko-i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. To podsta­wienie usztywnia błonę komórkową i czyni ją bardziej lepką, co prowadzi do wyhamowania procesu transportu glukozy.18 Tak więc przy braku wystarczającej ilości kwasów tłusz­czowych ces omega 3 w naszej diecie następuje ich substytu­cja, mobilność transporterów GLUT4 zmniejsza się, wewnętrzny biochemizm komórki zostaje zmie­niony i w krwioobiegu utrzymuje się podwyższony poziom glukozy.

W innym miejscu organizmu trzustka wydziela nadmiar insuliny, wątroba z nadmiaru cukru wytwarza nadmiar tłuszczu, który magazynują komórki tłuszczowe, organizm prze­stawia się na tryb wysokomoczowy, uzyskując niewystarczającą ilość energii komórkowej umożliwiającej jego aktywność i cały układ endo­krynologiczny zostaje rozchwiany. W ostatecznej konsekwencji następuje zapaść trzustki, ciężar ciała rośnie i zbliża się kryzys cukrzycowy.

Aby w pełni poznać wszystkie etapy tego procesu, czeka nas jeszcze dużo pracy. Wszystko to stanowi początek bio­chemicznego wyjaśnienia znanej epidemiologicznej zależno­ści między tanimi, przetwarzanymi tłuszczami i olejami stoso­wanymi w naszej diecie a zespołem w postaci cukrzycy typu II.


ORTODOKSYJNA TERAPIA
Po zdiagnozowaniu cukrzycy współczesna medycyna orto­doksyjna przepisuje doustne podawanie środków hipoglike-micznych lub insulinę.


• Doustne środki hipoglikemiczne

Doustne leki hipoglikemiczne wprowadzono w roku 1955. Obecnie dostępne środki tego typu dzielą się na pięć klas w zależności od ich biofizycznego sposobu działania.19 Te klasy to biguanidy, inhibitory glukozydazy, meglitinidy; sulfo-nylomoczniki i tiazolidinedionidy.

Biguanidy obniżają poziom cukru we krwi trzema sposo­bami. Inhibitują normalne uwalnianie przez wątrobę swoich zapasów glukozy, ingerują w śródjelitową absorpcję glukozy ze spożytych węglowodanów oraz zwiększają obwodowe wchłanianie glukozy.

Inhibitory glukozydazy są przeznaczone do inhibitowania enzymów amylazy wytwarzanych przez trzustkę, które mają zasadnicze znaczenie w trawieniu węglowodanów. Teoria

głosi, że jeśli trawienie węglowodanów zostaje zahamowane, poziom cukru we krwi nie może się podnieść.

Meglitinidy są stworzone do stymulowania trzustki do wytwarzania insuliny u pacjenta, który ma już podwyższony poziom tego hormonu we krwi. Lekarz bardzo rzadko mierzy ten poziom. Te leki są często przepisywane bez żadnej wiedzy

0 poprzednim poziomie insuliny. To, że podwyższony poziom

insuliny jest równie niszczący jak podwyższony poziom cukru,

jest powszechnie ignorowane.

Sulfonylomoczniki to kolejna klasa środków stymulują­cych trzustkę do produkcji insuliny. Określenie poziomu insuliny w surowicy rzadko jest wykonywane przed przepisa­niem przez lekarza tych środków. Często przepisuje się je w przypadku cukrzycy typu II, kiedy poziom insuliny jest już znacznie podwyższony. Te leki są często przyczyną efektu ubocznego w postaci hipoglikemii.

Tiazolidinedionidy słyną z tego, że powodują raka wątroby. Jeden z nich, Rezulin, został zaakceptowany w USA w wyniku pokrętnych przepychanek o charakterze politycznym, ale nie udało się go wprowadzić w Wielkiej Brytanii ze względu na jego rakotwórcze własności. Odpowiedzialny za jego dopusz­czenie zatrudniony w FDA lekarz odmówił wydania na to zgody i dopiero, kiedy zastąpiono go innym, bardziej uległym lekarzem, Rezulin uzyskał aprobatę tego urzędu. Środek ten uśmiercił około 100 diabetyków i okaleczył wielu innych, zanim walka o jego usunięcie została w końcu wygrana. Rezulin został opracowany jako środek stymulujący pobieranie glukozy z krwioobiegu przez komórki obwodowe oraz hamujący nor­malne wydzielanie glukozy przez wą­trobę. Przyczyny dopuszczenia tego leku na rynek, a następnie utrzymy­wanie się go na nim przy aprobacie agencji nadzorczej przez tak niedo­puszczalnie długi czas, nie są jasne.20 W kwietniu 2000 roku wciąż trwały procesy sądowe, których celem było wyjaśnienie tej sprawy.21

• Insulina

Obecnie insulinę przepisuje się w przypadku obu typów cukrzycy. Chodzi o wstrzykiwane substytuty insuliny, której organizm już nie wytwarza. Oczywiście, ta konieczna do zachowania życia diabetyków z cukrzycą typu I terapia jest bardzo dysku­syjna w przypadku diabetyków cierpiących na cukrzycę typu II.

Należy zdawać sobie sprawę, że ani insulina, ani żadne z tych doustnych hipoglikemicznych środków nie posiadają jakichkol­wiek własności leczniczych w stosunku do obu form cukrzycy. Żadna z tych medycznych strategii nie została pomyślana w celu normalizacji wychwytywania glukozy przez komórki, które potrzebują jej jako źródła energii dla swoich działań.

Przy utrzymywaniu się tego ortodoksyjnego sposobu le­czenia rokowania są następujące: rosnące upośledzenie i wczesna śmierć z powodu niewydolności wątroby, serca lub któregoś z innych kluczowych organów.



ALTERNATYWNE METODY LECZENIA
Trzecim krokiem w leczeniu tej choroby jest uzyskanie informacji i zastosowanie alternatywnej metody, która bazuje na solidnych podstawach naukowych.

Dziś dostępne są efektywne alternatywne metody leczenia prowadzące bezpośrednio do wyleczenia, które dotyczą nie­których przypadków cukrzycy typu I i wielu przypadków typu II. Około 5 procent wszystkich diabetyków cierpi na cukrzycę typu 1 a około 95 procent na cukrzycę typu II.22 Cukrzyca ciążowa jest po prostu zwykłą cukrzycą, na którą choruje kobieta w ciąży.

Jeśli chodzi o cukrzycę typu I, obecnie istnieje alternatywna metoda jej leczenia opracowana we współczesnych szpitalach w Madrasie w Indiach i poddana rygorystycznym testom losowym w celu ustalenia jej skuteczności.23 Umożliwia ona przywrócenie normalnych funkcji trzustkowych komórek beta, dzięki czemu trzustka jest ponownie zdolna do wytwarzania insuliny. Tym sposobem udało się wyleczyć 60 procent przypad­ków cukrzycy typu I, na których testowano tę metodę. Główny problem polega na tym, czy antygeny, które doprowadziły do autoimmunologicznej destrukcji komórek beta, zniknęły z or­ganizmu, czy w nim pozostały. Jeśli pozostały, wyleczenie jest mniej prawdopodobne, a jeśli zniknęły, pełne wyleczenie jest możliwe. Z wcześniej wymienionych względów metoda ta nie ma obecnie szans na stosowanie w Stanach Zjednoczonych ani na uznanie przez ortodoksyjne środowisko lekarskie tego kraju.

Należy zdawać sobie sprawę, że ani insulina, ani żadne z tych doustnych hipoglikemicznych środków nie posiadają jakichkolwiek własności leczniczych w stosunku do obu form cukrzycy.
Celem każdego efektywnego alternatywnego programu jest naprawa i przywrócenie oryginalnego mechanizmu kontroli poziomu cukru przez organizm. To właśnie wadliwe działanie tego mechanizmu, które jest po pewnym czasie przyczyną destrukcyjnie działających objawów, jest tym, co czyni ortodo­ksyjną metodę leczenia tak finansowo korzystną dla przemysłu leków przeciwko cukrzycy. Jeśli chodzi o cukrzycę typu II, kolejne kroki programu przedstawiają się następująco:24

• Naprawa układu kontroli cukru we krwi

Dokonuje się tego wprowadzając do diety czyste, korzyst­ne dla zdrowia tłuszcze i oleje w miejsce wyglądającej nieska­zitelnie, ale toksycznej, transizomerowej mieszanki w atrak­cyjnych plastykowych pojemnikach, jaką można znaleźć na półkach na­szych supermarketów. Należy spoży­wać wyłącznie olej lniany, rybi i od czasu do czasu z wątroby dorsza aż do momentu, kiedy poziom cukru w krwioobiegu zacznie się stabilizo­wać. Następnie należy włączyć do diety zdrowe oleje, takie jak masło, olej kokosowy, olej z oliwek i czysty tłuszcz zwierzęcy. Należy czytać ety­kiety i nie spożywać tanich tandet­nych olei, jeśli występują one w prze­tworzonej żywności lub w potrawach serwowanych w restaura­cji. Diabetycy cierpią na chroniczny brak soli mineralnych, zatem wymagają dodatku do diety w postaci dobrej jakości i szerokiego spektrum tego rodzaju suplementów.

Osobista kontrola poziomu cukru we krwi w okresie zdro­wienia. Pod lekarskim nadzorem należy stopniowo wycofać wszystkie doustne środki hipoglikemiczne oraz pozostałe leki przepisywane w celu przeciwdziała niekorzystnym efektom ubocznym tych pierwszych. Należy wypracować naturalną kontrolę poziomu cukru we krwi przy użyciu tabel obecności glukozy we krwi. Należy spożywać niewielkie i częste posiłki (w tym pokarmy bogate we włóknik), wykonywać regularnie ćwiczenia po posiłkach oraz unikać wszelkich cukrów, włącz­nie z rozsądnym stosowaniem wyłącznie nietoksycznych sło­dzików.25 Należy unikać alkoholu do momentu ustabilizowa­nia cukru na normalnym poziomie. Należy założyć listę wyników poziomu cukru przy zastosowaniu miernika glukozy w postaci glukometru. Wszystko, co się robi, należy pod­porządkować medycznemu terminarzowi.



Przywrócenie właściwej proporcji zdrowych tłuszczów i olei po przywróceniu właściwego mechanizmu kontroli poziomu cukru. Należy na stałe usunąć z diety wszystkie tanie, toksycz­ne, tandetne tłuszcze i oleje jak również przetworzone i re-

stauracyjne posiłki, które je zawierają. Kiedy mechanizm kontrolujący poziom glukozy we krwi znowu zacznie działać prawidłowo, można włączać powoli do diety inne zdrowe potrawy. Należy monitorować przy pomocy glukometru efekt spożywania tych dodatkowych potraw pod kątem poziomu cukru i notować wyniki w prowadzonym dzienniku przebiegu kuracji.

Kontynuowanie kuracji do momentu powrotu normalnego poziomu insuliny, po tym jak poziom cukru zacznie stabilizo­wać się w pobliżu normy. Kiedy poziom cukru spadnie do normalnego, trzustka zaprzestanie nadprodukcji insuliny. W typowym przypadku proces ten będzie trwał trochę dłużej i można go sprawdzać, prosząc lekarza, aby przesyłał próbki krwi do laboratorium w celu określenia poziomu insuliny w surowicy krwi. Dobrą praktyką jest odczekanie przez kilka miesięcy po przywróceniu mechanizmu kontroli poziomu cukru i dopiero po tym czasie zażądanie od lekarza spraw­dzenia poziomu insuliny. Przyjemnie jest mieć normalny poziom cukru a jeszcze przyjemniej, kiedy nie towarzyszy temu nadmiar insuliny we krwi.

Oddzielne naprawianie ubocznych uszkodzeń spowodowa­nych przez chorobę. Problemy naczyniowe spowodowane przez chronicznie podwyższony poziom glukozy w normal­nych warunkach ulegną samoistnie odwróceniu bez koniecz­ności prowadzenia działań w tym kierunku. Na przykład efekty retynopatii i obwodowej neuropatii ulegają zazwyczaj samonaprawie. Kiedy jednak delikatne kapilary w memb­ranach podstawy nerek zaczną przeciekać w wyniku chronicz­nego podwyższenia poziomu glukozy we krwi, nerki kompen­sują to odkładając tkankę zabliźniającą w miejscach przecie­ków. Ta zabliźniająca tkanka pozostaje po wyleczeniu cuk­rzycy i dlatego uważa się, że nerki nie ulegają samowy-leczeniu.

Kilka ostrzeń... Przy wystąpieniu retynopatii może zrodzić się pokusa naprawy uszkodzeń za pomocą chirurgii laserowej. Ta technika powstrzymuje krwawienie siatkówki poprzez wy­tworzenie na niej tkanki bliznowatej w miejscach, gdzie wystąpiły wycieki. Ta tkanka uniemożliwia jednak normalne zagojenie delikatnych kapilarów w oku, kiedy cukrzyca zo­stanie już wyleczona. Proces odwrócenia cukrzycy stanowi ogromną szansę na całkowite wyzdrowienie oka bez koniecz­ności stosowania chirurgii laserowej. Jeśli jednak wcześniej zostanie wykonany zabieg chirurgii laserowej, pełne wylecze­nie będzie utrudnione z powodu tej bliznowatej tkanki, która powstaje w wyniku działania lasera.

Będące rezultatem wieloletniego podwyższenia poziomu glukozy i insuliny uszkodzenia arterii i naczyń oraz rozprze­strzenianie się w organizmie drożdżaków ulegną powoli na­prawie dzięki prawidłowej diecie, jednak zanim arterie zo­staną oczyszczone przy pomocy tej formy oralnej chelacji, upłynie jeszcze wiele lat. Uszkodzenia arterii można naprawić znacznie szybciej przy zastosowaniu dożylnej chelacji.26 To, co przy stosowaniu odpowiedniej diety zajęłoby wiele lat, przy pomocy terapii dożylnej może zająć zaledwie sześć miesięcy. Taka terapia bywa efektywna w 80 procentach. Ze względów oczywistych proszę nie oczekiwać, że wasz lekarz zaaprobuje taką kurację, zwłaszcza jeśli jest specjalistą od chorób serca.


CZAS POWROTU DO ZDROWIA
Prognoza wygląda następująco: szybki powrót do zdrowia i przywrócenie normalnego poziomu energii w okresie od kilku miesięcy do roku, a czasami dłużej. Długość okresu, po którym kuracja okazuje się skuteczna, zależy od tego, jak długo rozwijała się choroba.

W przypadku osób, które szybko zadziałały w celu od­wrócenia choroby po jej wczesnym zdiagnozowaniu, ten czas ogranicza się zwykle do kilku miesięcy, a czasami bywa jeszcze krótszy. U tych, którzy cierpią na tę chorobę od wielu lat, proces zdrowienia może wydłużyć się do roku, a nawet więcej. Powinno to stanowić dużą zachętę do podjęcia działań w celu odwrócenia skutków choroby po jej zidentyfikowaniu.

Skoro już dotarłeś, czytelniku, do tego miejsca i jeśli udało mi się dobrze wytłumaczyć, na czym polega nasza epidemicz­na cukrzyca, powinieneś już wiedzieć, co jest jej przyczyną, na czym polega ortodoksyjna terapia tego schorzenia i dlaczego cukrzyca stała się zarówno narodową, jak i międzynarodową hańbą.

Mam nadzieję, że to, co tu napisałem, jest wystarczające, aby zdać sobie sprawę z istnienia programu o charakterze samopomocy, który zawiera w sobie ogromny potencjał umo­żliwiający wyleczenie tej choroby.


O autorze:
Thomas Smith stał się nieufny wobec medycyny akademickiej, odkąd musiał podjąć się samodzielnego leczenia swojej cukrzycy, po tym gdy zdał sobie sprawę, że jego lekarz nie wyleczy go z niej. Rezultaty swojego śledztwa w sprawie cukrzycy opublikował w pora­dniku typu „Zrób to sam" zatytułowanym Insulin: Our Silent Killer (Insulina – nasz cichy zabójca). Podaje w nim szczegółowe kroki, jakie należy podjąć w celu odwrócenia skutków cukrzycy typu II, oraz informuje, jak należy postępować w przypadku cukrzycy typu I. Książkę tę można zakupić bezpośrednio od niego, pisząc na adres pocztowy: PO Box 7685, Loveland, Colorado 80537, USA; lub elektroniczny: valley@healingmatters.com. Wiele pożytecznych in­formacji na temat cukrzycy można znaleźć również na jego stronie internetowej zamieszczonej pod adresem ters.com.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17408
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1104
x 562
Podziękował: 17324 razy
Otrzymał podziękowanie: 24438 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 12 gru 2023, 10:00

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17408
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1104
x 562
Podziękował: 17324 razy
Otrzymał podziękowanie: 24438 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 12 gru 2023, 12:01

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 14 gru 2023, 06:50

https://www.coastalpharmacyandwellness. ... ted-on-rx/
" Biguanidy

Biguanidy to doustne leki przeciwhiperglikemiczne odpowiedzialne za poprawę tolerancji glukozy u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Zwalczają one chorobę poprzez zmniejszenie produkcji glukozy, zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelitach i poprawę wrażliwości na insulinę. Najpopularniejszym przykładem jest metformina.


Zubożenie składników odżywczych:
Metformina zmniejsza wchłanianie witaminy B12, co z kolei zmniejsza poziom powiązanych witamin i minerałów, takich jak wapń

Może wystąpić niedobór chromu, który przyczynia się do insulinooporności.
Zgłaszano również niedobór magnezu."
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17408
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1104
x 562
Podziękował: 17324 razy
Otrzymał podziękowanie: 24438 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 25 gru 2023, 11:54

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17408
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1104
x 562
Podziękował: 17324 razy
Otrzymał podziękowanie: 24438 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 27 gru 2023, 10:51

https://bizblog.spidersweb.pl/rewolucja ... zastrzykow
Wspaniałe wieści dla pacjentów diabetologicznych, którzy codziennie muszą zażywać tabletki i przyjmować zastrzyki z insuliną. Polskie firmy pracują nad bezbolesnym plastrem, który wystarczy zmienić co kilka dni. Gwarantuje on większą wchłanialność i mniej komplikacji np. ze strony układu pokarmowego. Współpraca Biotts i Biotonu może sprawić, że plastry z Polski zobaczymy na rynku już za cztery lata. System stworzony przez polskich naukowców ma o wiele szerszy potencjał, a jego twórcy zapowiadają: diabetolodzy to dopiero początek, następni w kolejce są pacjenci onkologiczni. (na zdj.: Jan Hendriks, CEO Biotts, oraz dr Paweł Biernat, CTO i co-founder Biotts)


KAROL KOPAŃKO
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17408
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1104
x 562
Podziękował: 17324 razy
Otrzymał podziękowanie: 24438 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 27 sty 2024, 08:40

https://www.focus.pl/artykul/doustna-in ... -kliniczne
To wywróci życie chorych na cukrzycę do góry nogami. Doustna insulina gotowa do testów
Doustna insulina odmieni życie osób cierpiących na cukrzycę! To może być pierwszy taki lek na świecie, który do badań klinicznych z udziałem ludzi trafi już w 2025 roku.
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

beadnorsi
Posty: 1560
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 3
x 98
Podziękował: 3038 razy
Otrzymał podziękowanie: 2131 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » sobota 27 sty 2024, 11:59

songo70 pisze:
sobota 27 sty 2024, 08:40
https://www.focus.pl/artykul/doustna-in ... -kliniczne
To wywróci życie chorych na cukrzycę do góry nogami. Doustna insulina gotowa do testów
Doustna insulina odmieni życie osób cierpiących na cukrzycę! To może być pierwszy taki lek na świecie, który do badań klinicznych z udziałem ludzi trafi już w 2025 roku.
Odmieni,oczywiscie,zawsze lepiej to niz zastrzyki ;) Po co dieta,berberyna,ip6 ,po co sie wyleczyc i nigdy wiecej tego gow...a nie brac,po co! ;)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 05 lut 2024, 22:33

beadnorsi pisze:
sobota 27 sty 2024, 11:59
..Po co dieta,berberyna,ip6 ,po co sie wyleczyc i nigdy wiecej tego gow...a nie brac,po co! ;)
aaaa kto zarobi na insulince dopaszczowej ? :lol:

sprytne to ''leczenie'', w swoim obiegu mam kilku takich ''cukrzyków''.
zostali po ''diagnozie'' uzależnieni od tego, potem to już trzustka wcale nie
pracuje, po co, jak ma to ? !
Doustna insulina gotowa do testów
pełna profeska i transparentność, nie to co ze scypawkami, aaaale
było groźnie, to i pominięto ''testy'', ale pcr-rt nie brakło post factum..

pamiętam jak z 6, może 7 lat temu Pepsi napisała, że cukrzycę można naprawić naturalnie ..
aaale się zakotłowało, zabulgotało, smrodem bagiennym,
stada trolli zaatakowało kobitkę,
aż struchlała i wyciszyła temat, to się nazywa lobbing, inni
mówią mafia :lol:
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13117
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30115 razy
Otrzymał podziękowanie: 19659 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 09 lut 2024, 17:59

https://articles.mercola.com/sites/arti ... etics.aspx

Czy żucie może wpływać na poziom glukozy
we krwi u diabetyków?

Analiza przeprowadzona przez dr Josepha Mercolę

HISTORIA W SKRÓCIE

Umiejętność żucia i czas, przez jaki to robimy, wydają się wpływać na metabolizm glukozy, wydzielanie insuliny, czynniki dietetyczne i inne elementy wpływające na ryzyko cukrzycy.

Stwierdzono silny związek między umiejętnością żucia a poziomem glukozy we krwi u 94 pacjentów z cukrzycą typu 2.

Pacjenci, którzy mieli trudności z żuciem z powodu utraty zębów i innych problemów, mieli znacznie wyższy poziom cukru we krwi niż ci, którzy mieli pełną zdolność żucia.

Wśród osób z dobrą funkcją zgryzu - lub zdolnością do dokładnego przeżuwania pokarmu - poziom glukozy we krwi wynosił 7,48, mierzony hemoglobiną glikowaną A1c, średnim poziomem cukru we krwi w ciągu ostatnich 60 do 90 dni.
edit:
4. Obniża poziom cukru we krwi

Przeprowadzone w 2014 roku badanie glikemii i stresu oksydacyjnego u szczurów dotyczyło
skuteczności forskoliny
w tych dwóch stanach.

Badanie, opublikowane w International Journal of Medical Sciences, wykazało,
że regularne podawanie forskoliny (w ciągu ośmiu tygodni) obniżyło poziom glukozy we krwi na czczo.

Chociaż to wstępne badanie pokazuje, że suplement ten może pomóc pacjentom z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym, należy przeprowadzić więcej badań, aby udowodnić jego poziom skuteczności.

Co ciekawe, badanie nie wykazało aktywności przeciwutleniającej na tyle istotnej, by o niej wspominać.
Wielu zwolenników forskoliny twierdzi, że ma ona znaczącą zawartość przeciwutleniaczy,
ale nie zostało to udowodnione.

Dowody sugerują jednak jej zastosowanie w celu utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ