Witam wszystkich użytkowników tego forum

16.11.22
Jutro w nocy z 18 na 18 .11 będą prowadzone prace konserwacyjne na hostingu - forum może nie działać lub działac z przerwami.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Przyszedł chyba czas, aby przywrócić pełną funkcjonalność forum, w końcu istnieje ono po to, aby każdy mógł prezentować, czy konfrontować swoje poglądy. Jak jest na Ukrainie, każdy kto ma oczy, to widzi. Przywracam wszystkie tematy wojenno - ukraińskie , czy rosyjskie. Nie jest ważne kto z dyskutantów po której stronie będzie stał, jest ważne, aby prezentował jak najbardziej prawdziwe informacje. Dlatego proszę: absolutnie nie kopiować mediów, ani polskich "ekspertów", to można sobie czytać i oglądać poza forum, szkoda miejsca i czasu. W miarę możliwości będziemy się starali prostować i wyjaśniać znaczenie zdarzeń i ich okoliczności.
Poglądy absolutnie nie są powodem do blokowania, czy banowania kogokolwiek, ale proszę je wyrażać w kulturalny sposób. Proszę też sprawdzać cytowane materiały i filmy, aby nie zawierały nieregulaminowych treści.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKIER, słodzenie, słodziki

cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 19 sty 2020, 16:20

https://www.sott.net/article/206922-Art ... Real-Sugar

"Sztuczne słodziki zmieniają sposób, w jaki ciało radzi sobie z prawdziwym cukrem
David Gutierrez
NaturalNews
Pt, 16 kwietnia 2010 00:00 UTC

Sztuczne słodziki mogą powodować zmiany metaboliczne w reakcji organizmu na prawdziwy cukier, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Tradycyjna mądrość naukowa głosi, że ponieważ sztuczne słodziki, takie jak sacharyna, aspartam i sukraloza, nie zawierają znacznych ilości węglowodanów, są po prostu ignorowane przez funkcje regulujące poziom cukru w ​​organizmie. Naukowcy przetestowali to założenie, przypisując 22 zdrowym młodym ochotnikom o normalnej wadze post na kilka godzin, a następnie wypili napój ze słodzikiem (około dwie trzecie puszki) lub równoważną ilość gazowanej wody. Dziesięć minut później wszyscy uczestnicy wypili słodki napój i zmierzono reakcję ich ciała.

Wzrosty poziomu glukozy we krwi były identyczne w obu grupach, ale uczestnicy, którzy spożyli sztucznie słodzony napój, najpierw wykazali większy wzrost poziomu krążącego peptydu podobnego do glukagonu (GLP-1). Ten hormon, który jest uwalniany przez jelita, gdy pokarm dostaje się do żołądka, sygnalizuje mózgowi, aby wywoływał wrażenie „pełni”. Reakcji tej nie obserwowano u osób spożywających sztuczne słodziki na własną rękę.


„Nasze dane pokazują, że sztuczne substancje słodzące synergizują się z glukozą, aby zwiększyć uwalnianie GLP-1 u zdrowych ochotników” - napisali naukowcy.

Konsekwencje tego ustalenia nie są jasne. Chociaż wydają się sugerować, że spożywanie sztucznie słodzonych produktów może w rzeczywistości spowodować, że ludzie będą jeść mniej w dłuższej perspektywie, poprzednie badania wykazały odwrotny skutek. Nie wiadomo, czy sztuczne słodziki dają pełnię, szkodzą zdolności mózgu do regulowania spożycia kalorii lub wywołują bardziej złożone reakcje.

Jednak staje się coraz bardziej jasne, że sztuczne słodziki mają znaczący wpływ na reakcję organizmu na inne pokarmy.

„W świetle dużej liczby osób codziennie używających sztucznych substancji słodzących niezbędne wydaje się dokładne zbadanie powiązanego wpływu na metabolizm i wagę”
- napisali naukowcy."

https://en.wikipedia.org/wiki/Glucagon-like_peptide-1

"Peptyd glukagonopodobny-1
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

GLP-1 i cukrzyca
Glukagonopodobny peptyd-1 (GLP-1) jest hormonem peptydowym o długości 30 lub 31 aminokwasów pochodzącym z tkankowo specyficznej potranslacyjnej obróbki peptydu proglukagonu. Jest wytwarzany i wydzielany przez jelitowe komórki L enteroendokrynne i niektóre neurony w jądrze pojedynczego przewodu pnia mózgu po spożyciu pokarmu. Początkowy produkt GLP-1 (1–37) jest podatny na amidację i rozszczepienie proteolityczne, co powoduje powstanie dwóch skróconych i równoważnych biologicznie aktywnych form, GLP-1 (7–36) amidu i GLP-1 (7–37). Aktywny GLP-1 składa się z dwóch helis α z pozycji aminokwasów 13–20 i 24–35 oddzielonych regionem łączącym.

Oprócz peptydu insulinotropowego zależnego od glukozy (GIP), GLP-1 jest inkretyną; ma zatem zdolność obniżania poziomu cukru we krwi w sposób zależny od glukozy poprzez zwiększenie wydzielania insuliny. Oprócz efektów insulinotropowych GLP-1 wiąże się z licznymi efektami regulacyjnymi i ochronnymi. W przeciwieństwie do GIP, działanie GLP-1 jest zachowane u pacjentów z cukrzycą typu 2, dlatego znaczące badania farmaceutyczne zostały ukierunkowane na rozwój leczenia opartego na GLP-1.

Jednak endogenny GLP-1 jest szybko degradowany głównie przez dipeptydylopeptydazę-4 (DPP-4), ale także obojętną endopeptydazę 24.11 (NEP 24.11) i klirens nerkowy, co powoduje okres półtrwania około 2 minut. W rezultacie tylko 10–15% GLP-1 dociera do krążenia w stanie nienaruszonym, co prowadzi do poziomu w osoczu na poziomie zaledwie 0–15 pmol / l. Aby temu zaradzić, opracowano agonistów receptora GLP-1 i inhibitory DPP-4 w celu zwiększenia aktywności GLP-1. W przeciwieństwie do zwykłych środków leczniczych, takich jak insulina i pochodna sulfonylomocznika, leczenie oparte na GLP-1 wiąże się z utratą masy ciała i niższym ryzykiem hipoglikemii, co stanowi dwie ważne kwestie dla pacjentów z cukrzycą typu 2.


Zawartość
1 Ekspresja genów
2 wydzielina
3 Degradacja
4 funkcje fizjologiczne
5 Zobacz także
6 referencji
7 Linki zewnętrzne
Ekspresja genu
Gen proglukagonu ulega ekspresji w kilku narządach, w tym w trzustce (komórki α wysp Langerhansa), jelitach (jelitowych komórkach L enteroendokrynnych) i mózgu (ogonowe pień mózgu i podwzgórze). Ekspresja genu proglukagonu trzustkowego jest promowana po poście i indukcji hipoglikemii i hamowana przez insulinę. I odwrotnie, jelitowa ekspresja genów proglukagonu jest zmniejszona podczas postu i stymulowana po spożyciu pokarmu. U ssaków transkrypcja powoduje powstanie identycznego mRNA we wszystkich trzech typach komórek, co jest następnie tłumaczone na prekursor 180 aminokwasów zwany proglukagonem. Jednak w wyniku specyficznych tkankowo mechanizmów przetwarzania potranslacyjnego różne peptydy są wytwarzane w różnych komórkach. [1] [2]

W trzustce (komórki α wysepek Langerhansa) proglukagon jest cięty przez prohormonową konwertazę (PC) 2, wytwarzając peptyd trzustkowy związany z glicentyną (GRPP), glukagon, peptyd interweniujący-1 (IP-1) i główny fragment proglukagonu ( MPGF). [3]

W jelitach i mózgu proglukagon jest katalizowany przez PC 1/3, co powoduje powstanie glicentyny, która może być dalej przetwarzana do GRPP i oksyntomoduliny, GLP-1, peptydu pośredniczącego-2 (IP-2) i peptydu glukagonopodobnego ( GLP-2). Początkowo sądzono, że GLP-1 odpowiada proglukagonowi (72–108) odpowiedniemu z N-końcem MGPF, ale eksperymenty sekwencjonowania endogennego GLP-1 ujawniły strukturę odpowiadającą proglukagonowi (78–107), z którego pochodzą dwa odkrycia znaleziony. Po pierwsze, okazało się, że GLP-1 pełnej długości (1–37) jest katalizowany przez endopeptydazę do biologicznie aktywnego GLP-1 (7–37). Po drugie, stwierdzono, że glicyna odpowiadająca proglukagonowi (108) służy jako substrat do amidowania C-końcowej argininy, co daje równie silny amid GLP-1 (7–36). U ludzi prawie wszystkie (> 80%) wydzielane GLP-1 jest amidowane, podczas gdy znaczna część pozostaje GLP-1 (7–37) u innych gatunków. [3] [4]

Wydzielanie
GLP-1 jest pakowany w granulki wydzielnicze i wydzielany do wątrobowego systemu wrotnego przez komórki L jelit zlokalizowane przede wszystkim w dystalnej części jelita krętego i okrężnicy, ale także w jelicie czczym i dwunastnicy. Komórki L są trójkątnymi komórkami nabłonkowymi typu otwartego, które mają bezpośredni kontakt ze światłem i tkanką nerwowo-naczyniową i są odpowiednio stymulowane przez różne czynniki odżywcze, nerwowe i hormonalne [2].

GLP-1 jest uwalniany dwufazowo z wczesną fazą po 10–15 minutach, a następnie dłuższą drugą fazą po 30–60 minutach po spożyciu posiłku. Ponieważ większość komórek L znajduje się w dystalnej części jelita krętego i okrężnicy, wczesna faza prawdopodobnie jest wyjaśniona przez sygnalizację nerwową, peptydy jelitowe lub neuroprzekaźniki. Inne dowody sugerują, że ilość komórek L zlokalizowanych w bliższej części jelita czczego jest wystarczająca, aby uwzględnić wczesne wydzielanie fazy poprzez bezpośredni kontakt ze składnikami odżywczymi światła. Mniej kontrowersyjna, druga faza jest prawdopodobnie spowodowana bezpośrednią stymulacją komórek L przez strawione nutrients Szybkość opróżniania żołądka jest zatem ważnym aspektem do rozważenia, ponieważ reguluje on wprowadzanie składników odżywczych do jelit cienkich, gdzie następuje bezpośrednia stymulacja. Jednym z działań GLP-1 jest hamowanie opróżniania żołądka, co spowalnia jego wydzielanie po aktywacji poposiłkowej. [1] [2]

Stężenie biologicznie aktywnego GLP-1 w osoczu na czczo mieści się w zakresie od 0 do 15 pmol / L u ludzi i wzrasta 2- do 3-krotnie po spożyciu pokarmu w zależności od wielkości posiłku i składu składników odżywczych. Wykazano również, że poszczególne składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe, niezbędne aminokwasy i błonnik pokarmowy, stymulują wydzielanie GLP-1.

Cukry są powiązane z różnymi szlakami sygnałowymi, które inicjują depolaryzację błony komórek L, powodując podwyższone stężenie cytozolowego Ca2 +, które z kolei indukują wydzielanie GLP-1. Kwasy tłuszczowe związane są z mobilizacją wewnątrzkomórkowych zapasów Ca2 +, a następnie uwalnianiem Ca2 + do cytosolu. Mechanizmy wydzielania GLP-1 wyzwalanego białkiem są mniej jasne, ale proporcja i skład aminokwasów wydają się ważne dla efektu stymulującego. [5]

Degradacja
Po wydzieleniu GLP-1 jest niezwykle podatny na aktywność katalityczną enzymu proteolitycznego peptydazy dipeptydylowej-4 (DPP-4). W szczególności DPP-4 rozcina wiązanie peptydowe między Ala8-Glu9, w wyniku czego obfity amid GLP-1 (9–36) stanowi 60–80% całkowitego GLP-1 w krążeniu. DPP-4 jest szeroko wyrażany w wielu tkankach i typach komórek i występuje zarówno w zakotwiczonej w błonie, jak i rozpuszczalnej formie krążącej. Warto zauważyć, że DPP-4 ulega ekspresji na powierzchni komórek śródbłonka, w tym tych znajdujących się bezpośrednio w pobliżu miejsc wydzielania GLP-1. [2] W rezultacie szacuje się, że mniej niż 25% wydzielanego GLP-1 pozostawia nienaruszone jelito. Dodatkowo, prawdopodobnie z powodu wysokiego stężenia DPP-4 stwierdzonego na hepatocytach, 40–50% pozostałego aktywnego GLP-1 ulega degradacji w wątrobie. Podsumowując, tylko 10–15% wydzielanego GLP-1 dociera do krążenia w stanie nienaruszonym z powodu aktywności DPP-4. [3]

Neutralna endopeptydaza 24.11 (NEP 24.11) jest związaną z błoną metalopeptydazą cynkową, ulegającą ekspresji w wielu tkankach, ale występującą w szczególnie wysokich stężeniach w nerkach, co również jest identyfikowane jako odpowiedzialne za szybką degradację GLP-1. Głównie tnie peptydy po stronie N-końcowej aromatycznych aminokwasów lub hydrofobowych aminokwasów i szacuje się, że przyczynia się do 50% degradacji GLP-1. Jednak aktywność staje się widoczna dopiero po zapobieganiu degradacji DPP-4, ponieważ większość GLP-1 docierającego do nerek została już przetworzona przez DPP-4. Podobnie klirens nerkowy wydaje się bardziej znaczący dla eliminacji już inaktywowanego GLP-1. [6]

Wynikowy okres półtrwania aktywnego GLP-1 wynosi około 2 minuty, co jednak wystarcza do aktywacji receptorów GLP-1.

Funkcje fizjologiczne

Funkcje GLP-1
GLP-1 posiada szereg właściwości fizjologicznych, co czyni go (i jego funkcjonalnymi analogami) przedmiotem intensywnych badań jako potencjalnego leczenia cukrzycy, ponieważ działania te wywołują długoterminową poprawę wraz z natychmiastowymi skutkami. [Należy cytować w celu weryfikacji] [7 ] [8] [9] [10] Chociaż zmniejszone wydzielanie GLP-1 było wcześniej związane z osłabionym efektem inkretyny u pacjentów z cukrzycą typu 2, obecnie przyznaje się, że wydzielanie GLP-1 u pacjentów z cukrzycą typu 2 nie różni się od zdrowi pacjenci. [11]

Najbardziej godnym uwagi działaniem GLP-1 jest jego zdolność do pobudzania wydzielania insuliny w sposób zależny od glukozy. Gdy GLP-1 wiąże się z receptorami GLP-1 ulegającymi ekspresji na trzustkowych komórkach β, receptory łączą się z podjednostkami białka G i aktywują cyklazę adenylanową, która zwiększa produkcję cAMP z ATP. [3] Następnie aktywacja szlaków wtórnych, w tym PKA i Epac2, zmienia aktywność kanału jonowego, powodując podwyższony poziom cytozolowego Ca2 +, który wzmaga egzocytozę granulek zawierających insulinę. W trakcie procesu napływ glukozy zapewnia wystarczającą ATP, aby utrzymać efekt stymulujący [3].

Dodatkowo GLP-1 zapewnia uzupełnienie zapasów insuliny w komórkach β, aby zapobiec wyczerpaniu podczas wydzielania poprzez promowanie transkrypcji genu insuliny, stabilności mRNA i biosyntezy. [2] [12] GLP-1 ewidentnie zwiększa również masę komórek [13] β poprzez promowanie proliferacji i neogenezy, hamując jednocześnie apoptozę. Ponieważ zarówno cukrzyca typu 1, jak i 2 wiąże się ze zmniejszeniem liczby funkcjonalnych komórek β, efekt ten jest bardzo interesujący w odniesieniu do leczenia cukrzycy [12]. Uważany za niemal równie ważny dla efektów wydzielania insuliny, wykazano, że GLP-1 hamuje wydzielanie glukagonu przy poziomach glukozy powyżej poziomów na czczo. Krytycznie nie wpływa to na odpowiedź glukagonu na hipoglikemię, ponieważ efekt ten jest również zależny od glukozy. Działanie hamujące jest prawdopodobnie pośredniczone pośrednio przez wydzielanie somatostatyny, ale nie można całkowicie wykluczyć efektu bezpośredniego. [14] [15]

W mózgu aktywuje się receptor GLP-1acja jest powiązana z efektami neurotroficznymi, w tym neurogenezą [16] [17] i efektami neuroprotekcyjnymi, w tym zmniejszoną sygnalizacją nekrotyczną [18] i apoptotyczną [19] [18] oraz śmiercią komórek. [20] [21] W chorym mózgu leczenie agonistą receptora GLP-1 wiąże się z ochroną przed szeregiem eksperymentalnych modeli chorób, takich jak choroba Parkinsona, [22] [17] choroba Alzheimera, [23] [24] udar mózgu, [22] urazowe uszkodzenie mózgu , [13] [18] i stwardnienie rozsiane. [25] Zgodnie z ekspresją receptora GLP-1 na pniu mózgu i podwzgórzu, wykazano, że GLP-1 promuje sytość, a tym samym zmniejsza przyjmowanie pokarmu i wody. W związku z tym pacjenci z cukrzycą leczeni agonistami receptora GLP-1 często doświadczają utraty masy ciała, w przeciwieństwie do przyrostu masy ciała indukowanego zwykle przez inne środki lecznicze. [2] [15]

W żołądku GLP-1 hamuje opróżnianie żołądka, wydzielanie kwasu i ruchliwość łącznie zmniejszając apetyt. Zwalniając opróżnianie żołądka, GLP-1 zmniejsza poposiłkowy skok glukozy, co jest kolejną atrakcyjną właściwością w leczeniu cukrzycy. Jednak te czynności żołądkowo-jelitowe są również powodem, dla którego pacjenci leczeni środkami na bazie GLP-1 czasami doświadczają nudności [14].

GLP-1 wykazuje również oznaki działania ochronnego i regulacyjnego w wielu innych tkankach, w tym w sercu, języku, tkance tłuszczowej, mięśniach, kościach, nerkach, wątrobie i płucach."
Załączniki
Incretins_and_DPP_4_inhibitors.svg.png
Incretins_and_DPP_4_inhibitors.svg.png (28.78 KiB) Przejrzano 4322 razy
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 29 sty 2020, 13:26

Klubowi Jagiellońskiemu podpowiem zdrowe słodziki , jak betaina, glicyna, ksylitol , erytroza,palatynoza,miód,organic melasa trzcinowa, syrop klonowy . Czy z równą atencją znawcy z KJ będą atakować aspartamy, cyklamianiany itp?

http://www.portalspozywczy.pl/technolog ... 80288.html
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 30 sty 2020, 22:34

Glukoza jest głónym niskocząsteczkowym antyoksydantem osocza, dlatego jej wahania powinny byc zabezpieczone innymi antyoksydantami.

https://www.sott.net/article/156910-Gly ... al-Illness

"Stabilność glikemiczna może być ważnym kluczem do powrotu do zdrowia po krytycznej chorobie

Science Daily
Wt, 20 maja 2008 12:54 UTC
Zdaniem naukowców z Arabii Saudyjskiej, którzy przedstawią swoje odkrycia w International International American Thoracic Society w 2008 r., Bardzo zróżnicowane poziomy glukozy we krwi mogą stanowić tak samo duże zagrożenie, a być może większe zagrożenie dla krytycznie chorych pacjentów, jak wysokie, ale stałe poziomy glikemii. Konferencja w Toronto 20 maja 2008 r.

„Odkryliśmy, że pacjenci z dużymi fluktuacjami byli znacznie bardziej narażeni na śmierć na oddziale intensywnej terapii i w szpitalu niż ci, którzy doświadczają niskiej zmienności glikemii” - powiedział dr med. Hasan M. Al-Dorzi, który kierował badaniami w King AdbulAziz Medical City , w Rijadzie. „To odkrycie może prowadzić do dalszych badań, które zmienią nasz cel - od leczenia wysokiego poziomu glukozy we krwi, do minimalizacji zmian poziomu glikemii”.

Inne badania wykazały, że zmienność glikemii zwiększa powikłania cukrzycowe. To badanie jest jednym z pierwszych, które ocenia zmienność glikemii i wyniki pacjentów w stanie krytycznym.

Aby przeprowadzić badanie, naukowcy ocenili zagnieżdżoną kohortę 523 pacjentów, którzy zostali prospektywnie zrandomizowani do intensywnej lub konwencjonalnej terapii insulinowej. Po ocenie dziennego zakresu stężenia glukozy we krwi wszystkich pacjentów i ustaleniu mediany pacjentów podzielono na dwie grupy: osoby o dużej zmienności poziomu glukozy we krwi i osoby o niskiej zmienności.

U pacjentów w grupie o dużej zmienności prawdopodobieństwo śmierci było o 12 procent większe. Byli również bardziej narażeni na zakażenie szpitalne podczas pobytu w szpitalu.

W badaniu zidentyfikowano trzy czynniki predykcyjne zmienności glikemii: wiek, poprzednia historia cukrzycy oraz czy cukrzyca pacjenta była kontrolowana za pomocą insuliny.

Dr Al-Dorzi zasugerował, że przyszłe badania mogą przyczynić się do poprawy opieki nad tymi pacjentami poprzez ustanowienie standardowej definicji wysokiej zmienności i opracowanie sposobów minimalizacji zmian poziomu glukozy we krwi. Ten ostatni, wyjaśnił, może wymagać „zautomatyzowanego, ciągłego systemu pomiaru glukozy we krwi z komputerowymi protokołami insuliny”.

Na podstawie materiałów dostarczonych przez American Thoracic Society."
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 03 lut 2020, 21:53

Cukier buraczany czy cukier trzcinowy?

Tekst pochodzi ze strony https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/c ... -trzcinowy © Poczta Zdrowia sp. z o.o.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 15623
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1037
x 481
Podziękował: 16738 razy
Otrzymał podziękowanie: 23592 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 06 lut 2020, 13:48

https://go.squidapp.co/n/p0lFC8F
. Coca-Cola stawia sprawę jasno – jeśli podatek cukrowy wejdzie w życie, ceny mogą wzrosnąć nawet o połowę
0 x


"Węgry są po stronie Węgier!"
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 06 lut 2020, 15:32

0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 13 mar 2020, 14:17

Z dedykacją dla wprowadzenia podatku cukrowego. Ministerstwo prawdy powinno dostać premię .

http://haidut.me/?p=815

"Spożywanie 1 funta cukru dziennie ma uderzająco pozytywny wpływ na płodność (męską)
30 grudnia 2019 przez haidut
Kiedy zobaczyłem ten artykuł pojawiający się w moim codziennym kanale, od razu pomyślałem sobie: „To badanie nigdy nie zostanie objęte dużymi mediami”. I oczywiście na stronach CNN, Fox, ABC, CNBC, USA Today itd. Nie ma śladu artykułu obejmującego badanie ani nawet tylko podstawowych ustaleń. Odkrycia te są szczególnie szkodliwe dla mantry odżywczej, którą słyszymy każdego dnia - „jedz mniej, ruszaj się więcej, i na litość boską opuść słodkie rzeczy”. Cóż, jak się wydaje, jeśli mężczyzna chce mieć dzieci, to spożywanie co najmniej funta „słodyczy” dziennie, oprócz swojej regularnej diety, może być jedną z najlepszych rzeczy, które mężczyzna może zrobić, to zdrowie reprodukcyjne . Zapłaciłbym za wyrażenie na twarzy każdego urologa, gdy pokazano mu badanie, a następnie pacjent powiedział: „Doktorze, pijąc 6-7 dodatkowych butelek coli / pepsi dziennie, brzmi dobrze?” 🙂

https://journals.plos.org/plosbiology/a ... rticles%29

https://www.aninews.in/news/health/diet ... 229130101/

„… Naukowcy odkryli badanie, że dieta wpływa na plemniki, a ich wyniki pojawiają się szybko. Badanie dostarczyło także nowych informacji na temat procesu nasienia, który w dłuższej perspektywie może nadal oceniać wartości nasienia za pomocą nowoczesnych metod testowych. Badanie opublikowane w „PLOS Biology” zostało znalezione przez naukowców z Linkoping University, którzy karmili zdrowych młodych mężczyzn dietą o wysokiej zawartości cukru.

„… W niektórych przypadkach takie zmiany epigenetyczne przyczynią się do przeniesienia właściwości przez plemniki lub komórki jajowe z rodzica na rodzica. We wcześniejszych badaniach naukowcy wykazali, że muszki owocowe samców, które zjadły nadmiar cukru na krótko przed nadwagą pacjenta, częściej rodziły potomstwo. Naukowcy postawili hipotezę, że fragmenty nasienia RNA mogą angażować się w procesy epigenetyczne, ale jest jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić, czy mają one miejsce u ludzi. Nowe badanie zostało zainicjowane przez naukowców w celu zbadania, czy wysokie spożycie cukru wpływa na fragmenty RNA w ludzkim nasieniu. W badaniu przebadano 15 normalnych młodych niepalących mężczyzn, którzy przestrzegali diety, w której naukowcy otrzymywali całe jedzenie od dwóch tygodni. Dieta opierała się na zaleceniach Nordic Nutrition dotyczących zdrowego odżywiania, z jednym wyjątkiem: w drugim tygodniu naukowcy dodawali cukier, co odpowiada około 3,5 litrom napojów gazowanych lub 450 gramom słodyczy każdego dnia. Jakość nasienia i inne wskaźniki zdrowia uczestników zostały zbadane na początku badania, po pierwszym tygodniu (podczas którego spożywano zdrową dietę) i po drugim tygodniu (gdy uczestnicy spożyli dodatkowo duże ilości cukru ). Jedna trzecia miała słabą ruchliwość plemników na początku testu. Ruchliwość jest jednym z kilku czynników wpływających na jakość plemników, a wśród populacji ogólnej badano odsetek osób o niskiej ruchliwości plemników. Autorzy byli zaskoczeni, gdy dowiedzieli się, że ruchliwość nasienia wszystkich uczestników podczas badań stała się naturalna. „Badanie pokazuje, że ruchliwość plemników można zmienić w krótkim czasie i wydaje się być ściśle związana z dietą. Ma to ważne implikacje kliniczne. ”"
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 01 kwie 2020, 13:29

0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 03 cze 2020, 01:14

https://www.conservapedia.com/Galactose
Galaktoza
Galaktoza (C6H12O6) jest monosacharydem lub cukrem prostym. Ten cukier, połączony z glukozą, tworzy laktozę, cukier znajdujący się w nabiale. Jest to ważny cukier dla niemowląt, przenoszony przez mleko matki. Galaktoza jest budulcem węglowodanów związanych z glikolipidami i glikoproteinami. W uproszczeniu jest to niezbędne do przechowywania informacji i budowania tkanki. Jest również znana jako „cukier mózgowy”, ponieważ można ją znaleźć w mózgu i innych tkankach nerwowych.

Galaktoza występuje częściej niż glukoza, ale może być wykorzystywana jako źródło energii dopiero po zamianie na glukozę przez wątrobę. Podobnie jak w przypadku wszystkich niezbędnych cukrów, galaktoza jest niezbędna do komunikacji komórkowej. Jeśli w diecie brakuje galaktozy, może rozwinąć się choroba. Badania wykazały, że duże ilości galaktozy w organizmie mogą zapobiegać rakowi jelita grubego lub pomagać w jego odwróceniu. Wykazano również, że hamuje wzrost nowotworów, zwłaszcza w wątrobie. Jest również ważna w rozmnażaniu, ponieważ pomaga w tworzeniu nasienia.
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 15 cze 2020, 10:39

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613377/
Cell Biosci. 2017; 7: 48.
Published online 2017 Sep 25. doi: 10.1186/s13578-017-0175-1
PMCID: PMC5613377
PMID: 29021891
A good sugar, d-mannose, suppresses autoimmune diabetes
Yun-Bo Shi1 and Deling Yin2
Abstrakt
Powszechnie wiadomo, że zbyt duży wychwyt cukru powoduje wiele problemów zdrowotnych, w tym cukrzycę i otyłość (Lustig et al. w Nature 482:27–29, 2012). Jednak, zespół naukowców prowadzonych przez dr Wanjun Chen z National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR), National Institutes of Health (NIH), USA, niedawno wykazał, że d-mannose, naturalnie występujących C-2 epimer glukozy jest prawdopodobnie korzystny dla zdrowia ludzkiego. Ich badania wykazały, że ponadfizjologiczne poziomy d-mannozy, które są bezpiecznie osiągalne poprzez suplementację wody pitnej mogą być profilaktyczne i terapeutyczne do eksperymentalnej cukrzycy autoimmunologicznej i astmatycznego zapalenie płuc (Zhang et al. w Nat Med 23:1036-1045, 2017).

Słowa kluczowe: Glukoza, Mannoza, Cukrzyca, Choroby autoimmunologiczne, Zapalenie, Immunosupresja
Wraz z poprawą standardu życia na świecie, częstość występowania wielu problemów zdrowotnych znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci. Wśród nich należą choroby autoimmunologiczne, otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia i naczyń mózgowych, alergia / astma, i raka. Oprócz czynników genetycznych i środowiskowych, dieta od dawna jest postulowana jako potencjalny czynnik ryzyka dla pojawiających się i wzrost wielu wyżej wymienionych chorób na świecie, zwłaszcza w krajach rozwiniętych. Jednym z czynników żywieniowych, który szybko się zmienił wraz z zachodnią dietą i zwiększonym spożyciem przetworzonej żywności, jest cukier [1]. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych związanych z otyłością, cukrzycą, chorobami układu krążenia i chorobami autoimmunologicznymi itp. Doprowadziło to do logicznej i popularnej porady ograniczenia wychwytu cukru.

Pojęcie to nie jest bez wyjątku, przynajmniej dla d-mannozy, monosacharydu i c-2 epimer glukozy, na podstawie nowych ustaleń zespołu badaczy pod przewodnictwem dr Wanjun Chen z NIH, USA, w tym jego współpracowników z Chin. Odkryli, że d-mannoza może zaskakująco zapobiegać i hamować cukrzycę autoimmunologiczną typu 1 i astmatyczne zapalenie płuc [2]. Wykazały one, że doustne podawanie supraphysiological ilości d-mannozy w wodzie pitnej nie otyłych myszy z cukrzycą (NOD) przed ich rozwojem hiperglikemii może zapobiec rozwojowi cukrzycy u tych myszy. Uderzająco, odkryli również, że doustne podawanie d-mannozy było w stanie zablokować postęp cukrzycy nawet u myszy NOD z cukrzycą o nowym początku. Co ważne, wykazały one również, że to d-manno-pośredniczy tłumienie stanu zapalnego nie jest wyjątkowy w cukrzycy autoimmunologicznej, ponieważ doustne podawanie d-mannoza również zapobiec i tłumione zapalenie dróg oddechowych w płucach w ovalbumin wywołane astmy astmatycznych dróg oddechowych modelu. Mechanistically, dr Chen i jego koledzy wykazali, że d-mannose indukuje wytwarzanie regulacyjnych limfocytów T (Treg) z naiwnych CD4 + CD25− limfocytów T. Komórki Treg są niezbędnymi komórkami immunoregulacyjnymi, które odgrywają kluczową rolę w indukcji i utrzymaniu tolerancji immunologicznej oraz w zapobieganiu i tłumieniu stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych. Ponadto wykazały one, że wytwarzanie komórek Treg za pośredniczących d-mannoe odbywa się poprzez aktywację przekształcającego czynnika wzrostu beta (TGF-β), jednego z najważniejszych cytokin immunosupresyjnych [3]. Aktywacja TGF-β w komórkach T przez d-mannoza wynika z co najmniej dwóch niezależnych, ale uzupełniających się ścieżek, integryny αvβ8 i reaktywnych form tlenu (ROS).

Te nowatorskie odkrycia skłoniły autorów do rozważenia ich potencjalnych konsekwencji klinicznych oraz możliwości i barier do pokonania, aby przełożyć je na kliniczne zastosowanie w kierunku chorób ludzkich. Podczas gdy fizjologiczny poziom d-mannozy we krwi ludzkiej i myszy jest względnie niski (~ 100 μM, 1/50 poziomu glukozy), donoszono, że może on zostać zwiększony do dziewięciu razy u myszy bez negatywnych konsekwencji po długotrwałym podawaniu doustnemu d-mannozy [4]. Co ważniejsze, można osiągnąć stabilny poziom d-mannozy w surowicy do 2 mM i są dobrze tolerowane u ludzi bez oznak toksyczności wątroby lub nerek [5]. Co ważniejsze, dr Chen i jego koledzy wykazali, że in vitro tak niskie, jak 1 mM d-mannozy był w stanie wywołać tworzenie się komórek Treg z naiwnych komórek T CD4 +. Ponadto d-mannoza była już stosowana w leczeniu chorób u ludzi, obejmuje wrodzone zaburzenia glikozylacji typu Ib [6] i bakteryjne zakażenie dróg moczowych [7]. Wszystko to sugeruje, że supraphysiological poziomy d-mannozy u ludzi można osiągnąć poprzez podanie d-mannoza do zapobiegania chorobom i leczenia bez negatywnego wpływu na człowieka.

Podsumowując, badania dr Chen i jego koledzy odkryli, że d-mannose jest "zdrowe / dobre" monosacharyd i sugerują, że ten unikalny cukier może być bezpieczny suplement diety do promowania tolerancji immunologicznej i w leczeniu / zapobiegania chorobom człowieka związanych z autoimmunologiczne i alergii.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 15623
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1037
x 481
Podziękował: 16738 razy
Otrzymał podziękowanie: 23592 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 04 sty 2021, 12:08

0 x


"Węgry są po stronie Węgier!"
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 31 mar 2021, 23:08

https://www.myparkdental.com/Xylitol.asp
" Ksylitol dla zdrowszego uśmiechu i zdrowszego życia
Produkty ksylitolowe - słodzisz drogę do lepszego zdrowia
Korzyści z ksylitolu, jak go używać i gdzie kupić - Carra Demrow, RDH
Zapobieganie próchnicy zębów (głodzi streptococcus mutans), zmniejsza tworzenie się płytki nazębnej, wspomaga produkcję śliny, aby zapobiec „suchości w ustach”, pomaga w zwiększaniu wchłaniania minerałów w celu naprawy uszkodzonego szkliwa zębów, jednocześnie zwiększając wytrzymałość zębów.

Badania wykazały, że stosowanie ksylitolu pomaga skorygować początkowe uszkodzenia szkliwa.

Ślina sama w sobie chroni usta i zęby. Ślina zawierająca ksylitol jest bardziej zasadowa niż ślina zawierająca inne produkty cukrowe. Po zażyciu ksylitolu może wzrosnąć stężenie podstawowych aminokwasów w ślinie. Gdy pH jest powyżej 7, sole wapnia i fosforanów w ślinie zaczynają wytrącać się do tych części szkliwa, w których ich brakuje. W ten sposób miękkie miejsca szkliwa z niedoborem wapnia zaczynają ponownie twardnieć.

W przypadku ksylitolu biofilm powstający na zębach jest korzystny dla zębów. Biofilm ksylitolu pomaga w remineralizacji głębszych warstw szkliwa. (Fluor może remineralizować tylko warstwę zewnętrzną, ale nie warstwy głębsze). Miejmy nadzieję, że ksylitol z fluorem doprowadzi do całkowitej remineralizacji!

Ksylitol może mieć dobry wpływ na choroby przyzębia poprzez hamowanie procesu zapalnego. 4

Stwierdzono, że ksylitol zwiększa aktywność białych krwinek biorących udział w walce z bakteriami, a tym samym może pomóc w budowaniu odporności, chronić przed przewlekłą chorobą zwyrodnieniową i działać przeciwstarzeniowo. Udowodniono, że jest skuteczny w hamowaniu Candida albicans (pleśniawki), poważnej choroby drożdżakowej i innych szkodliwych bakterii, w tym H. pylori, która jest powiązana z chorobami dziąseł, nieświeżym oddechem, wrzodami i rakiem żołądka. 5

Ksylitol zmieni kwaśność w jamę ustną w zasadową! Zamiast próbować leków na odruch kwasowy - możesz najpierw wypróbować ksylitol. Należy również jak najszybciej spłukać ksylitolem po kwaśnych potrawach i napojach, aby powstrzymać atak kwasu. Następnie, jeśli to możliwe, wykonaj 1 do 2 minut później szczoteczką do zębów z mieszaniną ślina-ksylitol, aby dobrze rozprowadzić go po wszystkich zębach.

Ksylitol nie zwiększa produkcji insuliny, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. (Indeks glikemiczny 7). Diabetycy nie powinni przyjmować więcej niż 70 gramów w ciągu dnia. Pacjenci z cukrzycą niewymagają amputacji częściowo z powodu ksylitolu. 2, 3

Wygląda, czuje i smakuje jak zwykły cukier (sacharoza), ale ma o 40 procent mniej kalorii i 75 procent mniej węglowodanów niż cukier. Dodatkowo ksylitol nie jest łatwo przekształcany w tłuszcz i prawie nie wpływa na poziom insuliny, co czyni go doskonałą alternatywą dla diabetyków, kulturystów i osób na diecie. Ksylitol jest również uważany za bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących, niemowląt i dzieci.

Wrzody aftowe (owrzodzenia aftowe) - wielu ochotników doświadczyło szybkiej ulgi w bólu, gdy pozwolili, aby trochę ksylitolu rozpuściło się w ustach 4 razy dziennie lub częściej, a następnie ostrożnie rozprowadzali słodką ślinę na bolącym miejscu za pomocą języka. Lub użyj żelu Xylitol, który jest jeszcze prostszą metodą aplikacji.

Ksylitol może pomóc w chorobie Crohna - wymieszaj 1 łyżeczkę. Ksylitolu popijając wodą i popijając przez cały dzień. Znaleziono również miejsca stwierdzające, że ksylitol może być drażniący dla Crone i IBS. Przed zastosowaniem ksylitolu należy porozmawiać ze swoim lekarzem, aby omówić swoją sytuację.

Wykazano, że ksylitol pomaga poprawić gęstość kości u szczurów. Wskazuje to, że ma potencjał w leczeniu osteoporozy u ludzi. 1

Ksylitol może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia torbieli jajnika, zespołu policystycznych jajników, włókniaków, endometriozy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego i prawdopodobnie raka piersi.

Ksylitol obniża ciśnienie wewnątrzgałkowe (stan, który może przekształcić się w jaskrę) - miejscowy roztwór zawierający ksylitol powodował obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego.

Ksylitol przyjmowany w niewielkich ilościach może zwiększać aktywność białych krwinek w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, pomagać budować odporność, chronić przed przewlekłą chorobą zwyrodnieniową i działać przeciwstarzeniowo.

Ksylitol stosowany jako spray do nosa (lub w naczyniu netti) pomaga zmniejszyć częstość występowania infekcji zatok, astmy i alergii. Pomaga zmniejszyć ilość szkodliwych bakterii, które mogą znajdować się w komórkach naszego nosa. (Jeśli cierpisz na infekcje zatok, astmę lub alergie, przeczytaj: http://www.drhoffman.com/936)

Stosowany regularnie przez matki karmiące, pomaga zmniejszyć przenoszenie Streptococcus mutans na dzieci nawet o 80% w ciągu pierwszych 2 lat. 7

Użyj smoczka z żelem ksylitolowym lub zanurz czysty koniec końcówki Q w żelu i przetrzyj zęby małego dziecka. Żel jest bezpieczny do połknięcia. Rozpocznij stosowanie na 1 rok przed wyrzynaniem się zębów dorosłych, aby uzyskać 5-letnią ochronę, aby osiągnąć 93% zmniejszenie próchnicy. Ponieważ bakterie mogą być przenoszone z jednej osoby na drugą przez bezpośredni kontakt (np. Wspólne jedzenie i / lub całowanie), wszyscy członkowie rodziny, którzy mieliby bezpośredni kontakt, również powinni stosować ksylitol.

Ksylitol nie przenika przez barierę łożyskową ani nie przenika do mleka kobiecego. Karmienie piersią
nie zwiększa ryzyka próchnicy. W rzeczywistości zwiększa przeciwciała przeciwko próchnicy!

Ksylitol może zastąpić cukier podczas gotowania, w napojach jako słodzik i do pieczenia, z wyjątkiem przepisów, które wymagają drożdży do wzrostu.

Ksylitol musi być pierwszym składnikiem wymienionym w dowolnej postaci, którą wybierzesz (granulowany „cukier”, mięta, guma, płyn do płukania, pasta do zębów, spray do jamy ustnej itp.), Aby uzyskać maksymalne korzyści. Nie używaj produktów z dodatkiem sorbitolu lub innych „-toli”. Działają przeciwko ksylitolowi, przez co jest mniej skuteczny.

Sposób użycia - 6 do 10 gramów dziennie - (4 gramy cukru to około 1 łyżeczka)

Ksylitol należy zużyć bezpośrednio po posiłku lub przekąsce. Ksylitol należy stosować codziennie, na bieżąco oraz w różnych odstępach czasu w ciągu dnia. Organizm może jednorazowo przetworzyć tylko niewielką ilość ksylitolu. Ksylitol nie zastępuje szczotkowania ani nitkowania.

Najbardziej ekonomiczny sposób stosowania ksylitolu (3 razy dziennie)
Najpierw użyj środka do czyszczenia języka. Następnie nić dentystyczną, a następnie wypłucz i wyszczotkuj ksylitolem:
- 1/2 łyżeczki granulowanego "cukru" ksylitolu (lub więcej) - włożyć do ust.
- Pozwól ksylitolowi rozpuścić się w ustach, a następnie energicznie wymieszaj miksturą przez minimum 1 minutę, ale lepiej, jeśli 5 minut. Pluj po zakończeniu płukania lub nadal używaj mieszanki do mycia zębów *. Pluć, ale nie spłukiwać.
- Im dłużej możesz wystawiać zęby na ksylitol, tym lepszy wynik - zęby będą gładkie jak porcelana, odczulenie wcześniej wrażliwych szyjek zębów, redukcja płytki nazębnej itp.
- Jeśli brakuje Ci miętowego smaku zwykłej pasty do zębów, po prostu dodaj kroplę olejku miętowego (jeśli to możliwe, używaj organicznego). 6

1/2 łyżeczki na każde 8 uncji ciepłej wody można wlać do Waterpik lub do zimnej wody do popijania przez cały dzień.

Jeśli masz problem z utrzymaniem mieszanki ksylitolu w jamie ustnej podczas szczotkowania, wypróbuj następujące wskazówki: zmniejsz ilość ksylitolu lub zacznij szczotkować natychmiast, zamiast czekać, aż ksylitol się rozpuści, wstań prosto i trzymaj usta tak zamknięte, jak to możliwe. Ziarnisty „cukier” można umieścić w blenderze, aby pomniejszyć kryształy.

Protezy, części protetyczne, osłony jamy ustnej i ochraniacze przed gryzieniem można czyścić i utrzymywać w stanie wolnym od nieprzyjemnych zapachów, mocząc je w 10-20% roztworze wodnym ksylitolu.

W dużych dawkach ksylitol może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe / biegunkę. Dla dzieci to 45 gramów dziennie i 60 gramów dziennie dla dorosłych.

Dr Bruhn pisze, że nawet przy wielu setkach pacjentów nigdy nie widział niepowodzenia leczenia ksylitolem przy zastosowaniu dawki 5 g ksylitolu 3 razy dziennie i przez 2 tygodnie niezmiennie prowadziło do całkowitej poprawy stanu jamy ustnej pacjenta. Następnie kontynuowali stosowanie zmniejszonej dawki podtrzymującej, ponieważ najwyraźniej bakterie, po stłumieniu w ten sposób, można utrzymać pod kontrolą przy użyciu zmniejszonej dawki ksylitolu. 5"
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Posty: 12067
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 621
Podziękował: 29117 razy
Otrzymał podziękowanie: 18501 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 26 maja 2021, 09:26

wcale nie trzeba, wystarczy tego świństwa nie kupować :lol:

cukrowy detoks wszystkim przydałby się, mi też :D

https://akademiawitalnosci.pl/cukrowy-detoks/

cedric pisze:
środa 31 mar 2021, 23:08
https://www.myparkdental.com/Xylitol.asp
" Ksylitol dla zdrowszego uśmiechu i zdrowszego życia
Produkty ksylitolowe - słodzisz drogę do lepszego zdrowia
Korzyści z ksylitolu, jak go używać i gdzie kupić - Carra Demrow, RDH
używam regularnie, ale dlaczego jest tak cholernie drogi??
poniżej 30 zyli/kg nie sposón nabyć drogą kupna :)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 15623
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1037
x 481
Podziękował: 16738 razy
Otrzymał podziękowanie: 23592 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 26 maja 2021, 09:54

0 x


"Węgry są po stronie Węgier!"
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 lut 2022, 16:27

https://articles.mercola.com/sites/arti ... fects.aspx
" HISTORIA W SKRÓCIE
Przemysł sztucznych słodzików bronił bezpieczeństwa sukralozy (Splenda), stwierdzając, że szybko przechodzi przez organizm bez rozkładu, a zatem nie ma żadnych skutków biologicznych
Badania ujawniają, że twoje ciało rzeczywiście metabolizuje sukralozę i że gromadzi się ona w komórkach tłuszczowych. Zidentyfikowano również dwa nowe metabolity. Ponieważ odkrycia te nie były częścią pierwotnego procesu podejmowania decyzji regulacyjnych dotyczących sukralozy, naukowcy wzywają do przeglądu jej bezpieczeństwa i statusu regulacyjnego.
Sukraloza powoduje określone zmiany w wątrobie leczonych szczurów, co sugeruje toksyczne działanie.
Według naukowców sukralozę należy stosować ostrożnie, aby uniknąć uszkodzenia wątroby
Poprzednie badania wykazały, że sukraloza zmniejsza bakterie jelitowe o 50%, zwiększa poziom pH jelit i powoduje zniekształcenia biochemiczne.
Zostało to ponownie potwierdzone w 2018 r., Kiedy stwierdzono, że wszystkie obecnie zatwierdzone sztuczne słodziki powodują uszkodzenie DNA i zakłócają normalną i zdrową aktywność bakterii jelitowych.
Spożywanie sztucznych słodzików, takich jak sukraloza, aspartam, sacharyna, neotam, adwantam i / lub acesulfam potasu-k może upośledzać regulację apetytu i powodować przyrost masy ciała
"
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 11 lis 2022, 15:18

Wiadomo ,że tarczyca potrzebuje glukozy do konwersji T4 do T3, dlatego sięgamy po słodycze. Możliwe ,że po to wymyślono słodziki, żeby oszukiwać tarczycę za pomocą słodkiego smaku i generować stres hipoglikemii, która nie konwertuje hormonów tarczycy. Dołozono też podatek od cukru,a cukrownictwo wyprzedano. A niesprawna tarczyca to początek wszystkich chorób.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534/
"
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z niedoczynnością indukowane przez substytuty cukru
Issac Sachmechi, Amna Khalid, [...], and Mohaddeseh Sharifzadeh

Abstrakt
Stosowanie substytutów cukru (sztucznych substancji słodzących lub nieodżywczych substancji słodzących) gwałtownie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad. Zostały one wykorzystane jako substytut sacharozy (cukru stołowego) w różnych zaburzeniach dietetycznych. Ich nadmierne stosowanie zostało powiązane z hiperfagią i zaburzeniami związanymi z otyłością. Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) jest chorobą polegającą na immunologicznym niszczeniu tarczycy, stopniowo prowadzącym do jej niewydolności. Badania na zwierzętach donoszą, że sztuczne słodziki wpływają na układ odpornościowy. Ponadto badania na zwierzętach wykazują, że sukraloza zmniejsza aktywność osi tarczycy. Przedstawiamy przypadek 52-letniej kobiety z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy z niedoczynnością (Hashimoto's thyroiditis) wywołanym nadmiernym spożyciem napojów zawierających nieodżywcze substancje słodzące. Wykluczono u niej jakiekolwiek inne zaburzenie autoimmunologiczne. Na związek pomiędzy zapaleniem tarczycy Hashimoto a nadmiernym spożyciem substytutów cukru wskazuje szybki powrót poziomu hormonu stymulującego tarczycę i przeciwciał do normy po wyeliminowaniu stosowania substytutów cukru. Sugeruje to zatem, że substytuty cukru były sprawcą rozwoju zapalenia tarczycy typu Hashimoto u naszej pacjentki.

Słowa kluczowe: zapalenie tarczycy typu Hashimoto, substytuty cukru, autoimmunologia, formaldehyd, niedoczynność tarczycy
Wstęp
Substytuty cukru to bardzo niskoenergetyczne lub zeroenergetyczne substancje, które służą do zastąpienia cukru w diecie. Na rynku występują najczęściej jako substancje "bez cukru", "dietetyczne" lub "bez cukru". Do powszechnie stosowanych substytutów cukru należą sacharyna, aspartam, sukraloza, acesulfam K oraz neotam. Są one obecnie bardzo powszechnie stosowane w wielu rodzajach żywności i napojów, w tym m.in. w napojach bezalkoholowych, jogurtach, dżemach i gumach do żucia. Substytuty cukru są znacznie słodsze od sacharozy [1]. Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy, natomiast sukraloza (syntetyczny produkt sacharozy) generuje 600 razy więcej słodyczy w porównaniu do sacharozy. Wynika to z zastąpienia trzech grup hydroksylowych w sacharozie trzema grupami chlorowymi w sukralozie [2]. Stosowanie tych substytutów cukru stale rośnie w Stanach Zjednoczonych [3]. Stosowanie substytutów cukru jest bardziej rozpowszechnione u kobiet [4]. W ostatnich dziesięcioleciach wzrasta również zapadalność na choroby autoimmunologiczne. Jej występowanie zwiększa się bardziej na Zachodzie i Północy [5]. W badaniach na zwierzętach substytuty cukru są powiązane z otyłością i różnymi nowotworami złośliwymi [6-9]. Badania na zwierzętach sugerują ponadto, że stosowanie substytutów cukru ma związek również z chorobami autoimmunologicznymi [10]. Ten związek między stosowaniem zamienników cukru a występowaniem chorób autoimmunologicznych można ekstrapolować również na ludzi, ponieważ farmakokinetyka sukralozy u szczurów przypomina farmakokinetykę ludzi [11]. W tym miejscu opisujemy pierwszy przypadek autoimmunologicznego zapalenia tarczycy z niedoczynnością indukowaną przez substytuty cukru, podczas gdy streszczenie tego przypadku zostało już przedstawione (Poster: Sachmechi I, Hussain S. Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes. The American Association of Clinical Endocrinologists Annual Congress; 2013, https://www.aace.com/files/abstracts-2013.pdf)."

Ksylitol -za i przeciw

https://draxe.com/nutrition/xylitol/
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 lis 2022, 22:22

Maltodekstryna, a mleczan
https://comum.rcaap.pt/handle/10400.26/40634
" Wpływ spożycia 6% maltodekstryny na kapilarne stężenie mleczanu u piłkarzy
Autor: Fonseca, Adinylson
Bernardo, Maria Alexandra
Mesquita, Maria Fernanda de
Brito, José
Silva, Maria Leonor
Dane: 2021 r.
Editora: MDPI
Citação: Fonseca A, Bernardo MA, Mesquita MFd, Brito J, Silva ML. Wpływ 6% spożycia maltodekstryny na stężenie mleczanu w kapilarach u piłkarzy. Medical Sciences Forum. 2021; 5(1):42. https://doi.org/10.3390/msf2021005042
Resumo: Najnowsza literatura sugeruje, że substancje ergogeniczne mogą odgrywać korzystną rolę w ćwiczeniach przerywanych. Suplementacja maltodekstrynami była badana u piłkarzy, ale niewiele badań zostało zgłoszonych. Celem tego badania była ocena wpływu 6% suplementacji maltodekstrynami na mleczan kapilarny u piłkarzy. Badanie przeprowadzono podczas treningu piłkarskiego, który charakteryzował się intensywną aktywnością (90 min). Uczestnicy (n = 24) zostali losowo przydzieleni do grupy kontrolnej (woda) i interwencyjnej (6% roztwór maltodekstryny). Stężenie mleczanu w kapilarach oceniano w okresie przed wysiłkiem (0 min-t0), po wysiłku (45 min-t1) i po wysiłku (90 min-t2). W chwili t1 średnia wartość stężenia mleczanu w kapilarach była istotnie wyższa u zawodników nie suplementowanych 6% maltodekstryną (5,47 mmol/L) niż u zawodników suplementowanych (4,79 mmol/L).

https://ostrovit.com/pl/products/ostrov ... 25244.html?
podnosi cukier , ale u piłkarzy obniża mleczan
https://vitapedia.pl/maltodekstryna

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622535/
" Cancer Biol Ther. 2015 Mar; 16(3): 460-465.
Opublikowano online 2015 Feb 18. doi: 10.1080/15384047.2015.1009269
PMCID: PMC4622535
PMID: 25692338
Tłumienie guzów przez odporną maltodekstrynę, Fibersol-2
Eui Young So,1 Mutsuko Ouchi,1 Sara Cuesta-Sancho,1 Susan Losee Olson,2 Dirk Reif,3 Kazuhiro Shimomura,4 and Toru Ouchi1,*.

Abstrakt
Odporna maltodekstryna Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentującym błonnikiem pokarmowym, który jest ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS) w Stanach Zjednoczonych. Sprawdziliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową. Linia komórkowa ludzkiego raka jelita grubego, HCT116, i jej izogeniczne komórki były traktowane z FIbersol-2. Wzrost guza i tumorigeneza były badane in vitro i in vivo. Zbadano ścieżkę apoptotyczną i generowanie reaktywnych form tlenu (ROS). Odkryliśmy, że Fibersol-2 znacząco hamuje wzrost guza komórek HCT116 poprzez indukowanie apoptozy. Fibersol-2 silnie indukuje mitochondrialne ROS i zależne od Bax rozszczepienie kaspazy 3 i 9, co wykazały izogeniczne warianty HCT116. Fibersol-2 indukuje fosforylację Akt, mTOR w rodzicielskich komórkach HCT116, ale nie w HCT116 pozbawionych Bax lub p53. Zapobiega wzrostowi ksenograftów nowotworowych bez widocznych oznak toksyczności in vivo. Wyniki te identyfikują Fibersol-2 jako środek suplementu diety oparty na mechanizmie, który mógłby zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Wstęp
Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych chorób złośliwych w społeczeństwach zachodnich, a jego występowanie wydaje się być silnie uzależnione od czynników środowiskowych.1 Diety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości owoców, warzyw i błonnika są związane z niższym ryzykiem wystąpienia raka.1-3

Fizyczne i chemiczne właściwości błonnika pokarmowego zostały szeroko zbadane przy użyciu metod epidemiologicznych, ale nie zostały ostatecznie potwierdzone.4,5 Przypuszcza się, że fermentacja błonnika pokarmowego do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powoduje zmniejszenie ilości rozpuszczalnych kwasów żółciowych w jelicie grubym.5-8 Inne możliwe mechanizmy to zwiększenie objętości kału, co może powodować rozcieńczenie składników rakotwórczych w kale w czasie tranzytu.9-12 Jednak nie wszystkie błonniki pokarmowe wykazują takie same działanie biologiczne w zakresie fermentacji i objętości kału.12-15 Dlatego też aktywność biologiczna błonnika pokarmowego w zakresie obniżania ryzyka zachorowania na raka jelita grubego nie jest jednoznaczna.

Skrobia oporna to nierozpuszczalna i niestrawiona skrobia, która podobnie jak błonnik pokarmowy dociera do jelita grubego.16 Jest potencjalnym źródłem substratów ulegających fermentacji, obniża poziom kwasów żółciowych w kale17,18 i pH kału,19 zwiększa całkowite spęcznianie kału i wydalanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.18,19,20 Skrobia oporna może więc wykazywać podobne działanie jak błonnik pokarmowy w zakresie regulacji fermentacji i spęczniania kału. Ostatnie badania kliniczne wykazały, że zdrowi ochotnicy mogą przyjmować skrobię oporną w ilości do 6 razy większej niż dzienna dawka w normalnej diecie zachodniej, co wskazuje, że skrobia oporna może być alternatywą dla błonnika pokarmowego.18

W odróżnieniu od skrobi opornej, Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentowalnym błonnikiem pokarmowym wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej. Jest to nielepkie, niskokaloryczne włókno wypełniające, które znalazło zastosowanie w wielu produktach spożywczych. Zawiera liczne wiązania skrobiowe, które pozostają niestrawione przez enzymy w przewodzie pokarmowym. Oporna maltodekstryna nie jest trawiona ani wchłaniana w jelicie cienkim człowieka, dlatego przechodzi do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bakterie okrężnicy, wytwarzające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, obniżające pH, gazowe produkty uboczne i korzystne bakterie.5 Badania kliniczne wykazały, że poposiłkowe stężenie glukozy, insuliny i lipidów w surowicy krwi jest zmniejszone, a objętość kału jest zwiększona po spożyciu Fibersolu-2.21 Ciągłe spożywanie Fibersolu-2 zmniejsza również czynniki ryzyka zespołu metabolicznego z poprawą metabolizmu glukozy i lipidów.22

W obecnych badaniach badaliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową w systemach hodowli komórkowych i modelach mysich. Stwierdziliśmy, że Fibersol-2 znacznie zwiększa mitochondrialne reaktywne formy tlenu (ROS). Izogeniczne linie komórkowe wariantów HCT116 wskazują, że rozszczepienie PARP i kaspazy 3 przez Fibersol-2 jest zależne od p53 i Bax. Aktywność przeciwnowotworowa in vivo została wykazana przez zmniejszenie rozwoju guza w mysim xenograficie. Wyniki te wskazują na przydatność Fibersol-2 w profilaktyce raka jelita grubego u ludzi.

Wyniki"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550341/
" J Med Toxicol. 2009 Mar; 5(1): 20-23.
doi: 10.1007/BF03160976
PMCID: PMC3550341
PMID: 19191212
Nierozpoznana hipoglikemia spowodowana interferencją maltodekstryny z glukometrem przyłóżkowym
Barbara M. Kirrane,autor odpowiedzialny Elizabeth A. Duthie, and Lewis S. Nelson

Streszczenie
Wstęp
Glukometria jest szeroko stosowana w celu potwierdzenia lub wykluczenia hipoglikemii u pacjentów z sugestywnymi wynikami klinicznymi. Cukry niebędące glukozą mogą być wykrywane przez niektóre typy glukometrów, powodując fałszywe podwyższenie wyników analizy glukometrycznej cukru we krwi. Ponieważ te inne cukry nie są funkcjonalnie glukozą, a nawet mogą wywoływać nadmierny wyrzut insuliny, kliniczna hipoglikemia może zostać przeoczona.

Opis przypadku.
Opisujemy przypadek 79-letniego mężczyzny otrzymującego żywienie dojelitowe zawierające maltodekstrynę, polimer glukozy, u którego utrzymywało się wysokie stężenie glukozy we krwi mierzone za pomocą glukometru, pomimo prawidłowego stężenia glukozy we krwi mierzonego za pomocą formalnej analizy laboratoryjnej.

Dyskusja
Nadmierne podanie insuliny, oparte na błędnym odczycie glukometru, mogło spowodować nierozpoznaną, śmiertelną hipoglikemię kliniczną. Zgłaszano to po dożylnym podaniu pokrewnych cukrów niebędących glukozą, ale nie po podaniu dojelitowym maltodekstryny. Konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia wpływu maltodekstryny na glukometrię.

Wniosek
Fałszywe podwyższenie stężenia glukozy we krwi mierzone na niektórych glukometrach point-of-care może wystąpić po doustnym podaniu maltodekstryny.
"

https://jag.journalagent.com/jcrpe/pdfs ... _ONGEN.pdf
" DOI: 10.4274/jcrpe.galenos.2021.2021.0121
Opis przypadku.
Maltodekstryna może być obiecującym sposobem leczenia po prawie całkowitej
Pancreatectomy in Infants Younger Than Six Months with Persistent Hyperinsulinism:
Opis przypadku
Yasemin Denkboy Ongen, Erdal Eren, Halil Saglam
Uniwersytet Bursa Uludag, Szkoła Medyczna, Oddział Endokrynologii Dziecięcej, Bursa, Turcja
Co już wiadomo na ten temat?
-Wrodzony hiperinsulinizm jest najczęstszą przyczyną uporczywej hipoglikemii u noworodków i niemowląt.
-Mimo że w leczeniu niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem stosuje się kilka metod leczenia, postępowanie w przypadku hipoglikemii
jest dość trudne.
Co dodaje to badanie?
- W przypadkach z wrodzoną hiperinsulinemią dodanie maltodekstryny we wczesnym okresie pozwala na osiągnięcie bardziej
stabilnego stężenia glukozy w surowicy.
-Dodanie maltodekstryny skraca również okres wypisu pacjenta ze szpitala, zapobiega powikłaniom i chroni pacjenta przed
działań niepożądanych leczenia.
- Systemy ciągłego monitorowania stężenia glukozy (CGMS) pozwalają skuteczniej zarządzać dalszą obserwacją pacjentów w tej grupie.

Abstrakt
Utrzymująca się hipoglikemia u niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem (CHI) może stanowić wyzwanie w około połowie tych
nawet po wykonaniu prawie całkowitej pankreatektomii. Chociaż maltodekstryna jest zalecana w postępowaniu żywieniowym
Chociaż maltodekstryna jest zalecana w żywieniu dzieci z CHI poniżej 6 miesiąca życia, fakty dotyczące jej skuteczności w zarządzaniu hipoglikemią nie są jeszcze jasne.
Przedstawiamy przypadek niemowlęcia płci męskiej z CHI, u którego utrzymywała się hipoglikemia nawet po prawie całkowitej pankreatektomii i pomimo
pankreatektomii i pomimo wielu metod leczenia. Epizody hipoglikemii u niemowlęcia były skutecznie kontrolowane
poprzez dodanie maltodekstryny do jego diety."


https://legionathletics.com/what-is-maltodextrin/
" What Is Maltodextrin and Is It Bad for You? What 30 Studies Say
" Według jednego z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds na 10 dorosłych osobach, stwierdzono, że napoje zawierające maltodekstrynę stymulują produkcję kwasu w znacznie mniejszym stopniu niż napoje zawierające sacharozę (cukier stołowy).[...]
Maltodekstryna i powrót do zdrowia po operacji
Jeśli kiedykolwiek miałeś nieszczęście poddać się operacji, z doświadczenia wiesz, że pacjenci są zwykle instruowani, aby całkowicie pościć przez co najmniej sześć do ośmiu godzin przed operacją.

Powodem tego zalecenia jest zmniejszenie ryzyka aspiracji płucnej treści żołądkowej, lub, mówiąc prościej, ryzyka wycieku pokarmu z żołądka i do tchawicy podczas gdy jesteś znokautowany.

Jednak ten przedłużony okres postu może negatywnie wpłynąć na powrót pacjenta do zdrowia poprzez zwiększenie reakcji organizmu na stres związany z operacją.

Dokładniej, operacja generalnie powoduje stan kataboliczny, z tymczasową insulinoopornością, stanem zapalnym i dyskomfortem pooperacyjnym, z których wszystkie mogą być pogorszone przez tradycyjny przedłużony okres postu przed operacją.

To właśnie tutaj maltodekstryna wkracza do akcji. Niektóre badania wykazują, że spożywanie maltodekstryny w godzinach poprzedzających operację może zmniejszyć negatywne efekty wymienione przed chwilą i przyspieszyć powrót do zdrowia po operacji.[...]

Rzeczywiście, stwierdzono, że oporna maltodekstryna powoduje wiele korzyści fizjologicznych, w tym poprawę składu ciała i kontroli glukozy we krwi.

Na przykład w jednym z badań na 120 mężczyznach z nadwagą, przeprowadzonym w Tongji University Medical College w Chinach, stwierdzono, że suplementacja 34 gramami opornej maltodekstryny dziennie przez 12 tygodni spowodowała zmniejszenie uczucia głodu i niższe spożycie kalorii, w porównaniu z suplementacją zwykłą maltodekstryną. Nic dziwnego, że osoby spożywające maltodekstrynę oporną na leczenie straciły więcej wagi i tkanki tłuszczowej oraz doświadczyły większej poprawy w zakresie wrażliwości na insulinę i kontroli poziomu glukozy we krwi.

Jako rodzaj błonnika pokarmowego, nie jest również zaskakujące, że odporna maltodekstryna wydaje się korzystnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego, zwłaszcza poprzez łagodzenie zaparć."
0 x



cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 17 gru 2022, 15:43

Smak słodki aktywuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu
Opodatkowanie cukru, czy forsowanie słodzików służy ogłupieniu OUN i wywołaniu hipoglikemii, stresu, aktywacji glukagonu, czy kortyzolu, hamowaniu tarczycy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17510492/
" Biomed Res
. 2007 Apr;28(2):79-83. doi: 10.2220/biomedres.28.79.
Zależności pomiędzy uwalnianiem insuliny a smakiem
Kazuyuki Tonosaki 1, Yasunori Hori, Yasutake Shimizu, Keiichi Tonosaki
Affiliations expand
PMID: 17510492 DOI: 10.2220/biomedres.28.79
Artykuł wolny
Streszczenie:
Smakowanie słodkich potraw wywołuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu, znane jako uwalnianie insuliny w fazie cefalicznej (CPIR). Cechą charakterystyczną CPIR jest to, że wydzielanie insuliny z osocza występuje przed wzrostem poziomu glukozy w osoczu. W tym eksperymencie badaliśmy, czy bodźce smakowe umieszczone na języku mogą wywołać CPIR. Użyliśmy samic szczurów Wistar i pięciu podstawowych bodźców smakowych: sacharozy (słodki), chlorku sodu (słony), HCl (kwaśny), chininy (gorzki) lub glutaminianu sodu (umami). Szczury niezawodnie wykazywały CPIR na sacharozę. Chlorek sodu, HCl, chinina lub glutaminian sodu nie wywoływały CPIR. Nieodżywczy słodzik sacharyna wywoływał CPIR. Natomiast skrobia, która jest odżywcza, ale nie jest słodka, nie wywoływała CPIR, chociaż szczury wykazywały silną preferencję dla skrobi, która jest źródłem glukozy. Ponadto badaliśmy, czy CPIR jest związany z aktywnością komórek receptorów smakowych. Eksperyment przeprowadziliśmy na szczurach z obustronnie przeciętymi nerwami chorda tympani, jednym z nerwów smakowych. Po sekcjonowaniu, CPIR nie był obserwowany dla słodkiej stymulacji. Na podstawie tych wyników wnioskujemy, że informacja o smaku słodkim przekazywana przez nerw trójdzielny dostarcza informacji niezbędnych do wywołania CPIR."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x




cedric
Posty: 7241
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 174
Podziękował: 4319 razy
Otrzymał podziękowanie: 10980 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 18 gru 2022, 16:27

o niebezpieczeństwach głodówek/diet niskocukrowych/kortyzolu -wywiad z G. Dinkovem z Ray Peat Forum u dra Mercoli-48 godzin

https://mercola.fileburst.com/PDF/Exper ... Health.pdf

https://articles.mercola.com/sites/arti ... -acid.aspx
a tu jest jego blog , który często wrzucam na cheopsa
http://haidut.me/
0 x



ODPOWIEDZ