Witam wszystkich użytkowników tego forum

16.11.22
Jutro w nocy z 18 na 18 .11 będą prowadzone prace konserwacyjne na hostingu - forum może nie działać lub działac z przerwami.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Przyszedł chyba czas, aby przywrócić pełną funkcjonalność forum, w końcu istnieje ono po to, aby każdy mógł prezentować, czy konfrontować swoje poglądy. Jak jest na Ukrainie, każdy kto ma oczy, to widzi. Przywracam wszystkie tematy wojenno - ukraińskie , czy rosyjskie. Nie jest ważne kto z dyskutantów po której stronie będzie stał, jest ważne, aby prezentował jak najbardziej prawdziwe informacje. Dlatego proszę: absolutnie nie kopiować mediów, ani polskich "ekspertów", to można sobie czytać i oglądać poza forum, szkoda miejsca i czasu. W miarę możliwości będziemy się starali prostować i wyjaśniać znaczenie zdarzeń i ich okoliczności.
Poglądy absolutnie nie są powodem do blokowania, czy banowania kogokolwiek, ale proszę je wyrażać w kulturalny sposób. Proszę też sprawdzać cytowane materiały i filmy, aby nie zawierały nieregulaminowych treści.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kulinarne specjały

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 27 cze 2021, 15:16

ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 48 "Wśród borów i jezior".
Data premiery: 25 cze 2021

https://www.youtube.com/watch?v=S63efpJzO8k

Robert Makłowicz

Pierwszy odcinek z serii prezentującej atrakcje Pomorza, a w nim perełki przyrodnicze i kulinarne Borów Tucholskich oraz przepis na pstrąga w sosie szczawiowym.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 17 gru 2021, 12:22

Jak usmażyć KARPIA żeby nie miał ości?
17 gru 2020

https://www.youtube.com/watch?v=801e270n19E

Kuźnia Smaków

Cześć! Zapewne wielu z Was ma duży problem z ciągłym papraniem się z ościami przy wigilijnym stole. Tym razem pokażę Wam jak przyrządzić świątecznego karpia który nie będzie miał ości.
Karp ma to do siebie do siebie, że jego ości znajdujące się bliżej grzbietu są przytwierdzone do skóry a co za tym idzie? Wyjęcie ości jest dość kłopotliwe a czasem nie możliwe.
Stosowanie techniki którą pokazuję Wam w filmie na usunięcie takich ości jest pomocne i na pewno zaoszczędzi Wam dźwięków charknięć podczas wilijnej wieczerzy.

🐡 Jak FILETOWAĆ Karpia i poprawna technika Nacinania filet BEZ OŚĆI 🔪 2021
6 paź 2021

https://www.youtube.com/watch?v=CKon-MuWm8E

Bravo Chef!

Naucz się ze mną jak przygotować filet z karpia Bez ości
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 24 gru 2021, 16:23

ROBERT MAKŁOWICZ. Przepisy na Boże Narodzenie 2020 część 1.
14 gru 2020

https://www.youtube.com/watch?v=80vQ-lERU7k

Robert Makłowicz
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 16 kwie 2022, 15:51

Żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jajkiem :: Skutecznie.Tv [HD]
18 mar 2013

https://www.youtube.com/watch?v=JawgWAW1zno

SkutecznieTv

Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku... Domowy żur vel żurek:) Nie tylko na Wielkanoc, ale i w zwyczajne dni smakuje wybornie, a że jest prosty do zrobienia, to naprawdę chętnie i z przyjemnością go gotuję. Podaję najczęściej jako „jednodaniówkę", bo jest bardzo sycący i nic dziwnego... Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz mieszanką kiełbas i jajkiem na twardo. Ta gęsta i smaczna zupa znika z talerzy naprawdę szybko. I to nie tylko w święta;) Spróbujcie.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 01 cze 2022, 11:25

Słynny 100 letni turecki chleb! Chleb bez wyrabiania ciasta!
12 maj 2022

https://www.youtube.com/watch?v=PgrTu595vpI

Ciasto
100-letni przepis, którego nauczyła mnie moja teściowa! Najłatwiejszy i najszybszy.

🔔 SUBSKRYBUJ:
https://www.youtube.com/channel/UCuGi... 🌐 Włącz napisy! Pracują dla Ciebie! Subskrybuj, polub i gotuj!

Nowy sposób na pieczenie bułek! Po prostu pyszne! Te bułeczki zawierają minimum najprostszych składników.Zwiewne, wielowarstwowe bułeczki, można je przygotować z różnymi nadzieniami lub bez. Hiszpańskie bułeczki z kremem. Koniecznie wypróbuj te domowe bułeczki w domu - pokochasz je i będziesz je piec codziennie! Przepisy na każdy dzień! Wszystko jest bardzo proste, użyteczne i pyszne!😋👍

ciasto:
woda - 120 ml.
drożdże - 10 g
cukier - 50g.
1 jajko
mąka - 300 g.
olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
sól - 2,5 g (1/2 łyżeczki)

krem:
mleko - 300 ml.
cukier waniliowy 5 g.
żółtka - 2 szt.
cukier - 60 g.
skrobia kukurydziana - 20 g.

✨Przed pieczeniem bułeczki powinny stać 10-15 minut.
🔥piec 20 minut w 180°C
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 05 cze 2022, 14:46

ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 89 „W mieście generała Bema".
Data premiery: 3 cze 2022

https://www.youtube.com/watch?v=pYktgXSLzI4

Robert Makłowicz

Tarnów szczycie się nie tylko pięknym, zabytkowym centrum, mauzoleum generała Józefa Bema, który tu przyszedł na świat i tu ostatecznie spoczął , czy też jednym z najwspanialszych galicyjskich dworców kolejowych, lecz również coraz prężniej działającą gastronomią. O tym wszystkim jest niniejszy program, a gotujący dowiedzą się zeń dodatkowo, jak przygotować paprykarz z grzybów.

Partnerem odcinka jest miasto Tarnów.
0 x



Awatar użytkownika
forester
Posty: 944
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 104
x 79
Podziękował: 800 razy
Otrzymał podziękowanie: 1679 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: forester » wtorek 07 cze 2022, 17:27

Młode ziemniaki po mojemu i trik jak szybko wyczyścić / Oddaszfartucha
https://www.youtube.com/watch?v=igCocJgNyoU
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 07 cze 2022, 17:49

Człowiek, który kucharzy w średniowiecznym zamku
Data premiery: 5 cze 2022

https://www.youtube.com/watch?v=_ARHuRpWYOc

Pasjonaci

Pani Hanna Kij z Nidzicy od dziecka marzyła by zostać kucharką. Tajników kuchni uczyła się od mamy. Nie dość, że dziś potrafi wyczarowywać wykwintne dania, to także zna dobrze tajniki kuchni średniowiecznej.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 06 wrz 2022, 15:39

NIESAMOWITA KOBIETA MIESZKA SAMA W GÓRACH! GOTOWANIE OBIADU
19 sie 2022

https://www.youtube.com/watch?v=corQ6bCzOrc

Dziś Maria ugotuje tradycyjny ukraiński obiad. Niesamowity barszcz narodowy! Maria mieszka w ukraińskich górach Karpat, prowadzi gospodarstwo domowe i przyjmuje gości.

Food Around The World


Robię ten kalafior cały tydzień, a mój mąż prosi o więcej! Szybki obiad
26 sie 2022

https://www.youtube.com/watch?v=eW9CjJRcdXI

Frische Rezepte

Łatwy i szybki przepis na kalafiorowy obiad! Co może być zdrowszego niż kalafior! Nauczyłam się nowego przepisu na kalafior, a teraz robię ten kalafior cały tydzień, a mój mąż prosi o więcej! Proste i bardzo smaczne! Kalafior z ziemniakami to świetny obiad! Przygotuj to danie z kalafiora i napisz recenzję w komentarzach! Jestem pewien, że będziecie gotować ten kalafior raz za razem!

PRZEPIS I SKŁADNIKI:
1 cebula
Oliwa z oliwek.
2 ząbki czosnku.
1 kalafior.
Imbir.
Sól. Czarny pieprz.
Wędzone Papryki.
Dobrze wymieszaj.
Pasta pomidorowa 60 g / 1/4 szklanki.
Woda 150 ml / 1/2 szklanki.
Gotuj przez 3-5 minut.
Dodaj kalafior i wymieszaj.
Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.
Mieszaj od czasu do czasu.
Kalafior powinien być miękki.
4 duże ziemniaki
Pociąć na małe kawałki.
Sól. Czarny pieprz.
Bazylia.
Rozmaryn.
Oregano.
Oliwa z oliwek.
Dobrze wymieszaj.
Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C (400°F) przez 40 minut.
Młody ząbek czosnku.
Oliwa z oliwek.
Zawiń w folię.
Od czasu do czasu mieszaj ziemniaki.
Koperek.
Kalafior jest gotowy!
5 jajek.
Sól. Nasiona kminku.
Parsel.
Przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
Ziemniaki i czosnek gotowe!
Smacznego!
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 21018
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 947
Podziękował: 34051 razy
Otrzymał podziękowanie: 26450 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 30 wrz 2022, 17:12

ROBERT MAKŁOWICZ CZARNOGÓRA/ALBANIA odc.103 „ Nad Jeziorem Szkoderskim".
Data premiery: 23 wrz 2022

https://www.youtube.com/watch?v=cOHcpsE8NWQ

Robert Makłowicz

W niniejszym odcinku zobaczymy Jezioro Szkoderskie, prawdziwy cud natury, leżący pomiędzy Czarnogórą i Albanią. Będziemy po tymże jeziorze pływać łodzią, będziemy się w nim kapać, a także próbować doskonałych jeziornych ryb. Po stronie albańskiej odwiedzimy starożytne miasto Szkodra a także wjedziemy w dzikie i wysokie góry, zwane potocznie Albańskimi Alpami.
0 x



ODPOWIEDZ