Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKRZYCA

Awatar użytkownika
devi
Posty: 1637
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
x 1
x 74
Podziękował: 730 razy
Otrzymał podziękowanie: 2795 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: devi » piątek 10 maja 2019, 13:19

cedric pisze:
poniedziałek 15 kwie 2019, 22:12
"W skrócie
Owoce zawierają przeciwutleniacze, witaminy i minerały, dlatego ich spożywanie w niewielkiej ilości jest dobre dla zdrowych ludzi. Jednak nie można ich jeść bez ograniczeń ze względu na wysoką zawartość fruktozy
Badania sugerują, że fruktoza może mieć istotny wpływ na raka trzustki. Wykazano, że komórki raka trzustki wykorzystują fruktozę do namnażania, co przyspiesza wzrost i rozprzestrzenianie się raka"
https://polish.mercola.com/sites/articl ... ocowa.aspx
No proszę, a dr Morse leczy raka trzustki przy pomocy owoców i ziół: :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=iS9SnYSImC4


0 x


Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung

Awatar użytkownika
devi
Posty: 1637
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
x 1
x 74
Podziękował: 730 razy
Otrzymał podziękowanie: 2795 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: devi » niedziela 12 maja 2019, 15:04

Fragment książki dra Neala Barnarda "Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem":

cukrzyca 1.jpg
cukrzyca 1.jpg (86.08 KiB) Przejrzano 424 razy
cukrzyca 2.jpg
cukrzyca 2.jpg (83.61 KiB) Przejrzano 424 razy
cukrzyca 3.jpg
cukrzyca 3.jpg (107.55 KiB) Przejrzano 424 razy
cukrzyca 4.jpg
cukrzyca 4.jpg (110.55 KiB) Przejrzano 424 razy
cukrzyca 5.jpg
cukrzyca 5.jpg (107.96 KiB) Przejrzano 424 razy
0 x


Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung

Awatar użytkownika
devi
Posty: 1637
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
x 1
x 74
Podziękował: 730 razy
Otrzymał podziękowanie: 2795 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: devi » niedziela 12 maja 2019, 15:07

cukrzyca 6.jpg
cukrzyca 6.jpg (108.07 KiB) Przejrzano 424 razy

Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem.jpg
Pokonaj cukrzycę z doktorem Barnardem.jpg (83.7 KiB) Przejrzano 424 razy

"Cukrzycę powszechnie uznaje się za chorobę nieuleczalną. W nowej, rewolucyjnej książce dr Barnard przekonuje, że to nieprawda.

Program dr. Barnarda to przełomowa dieta oparta na wieloletnich badaniach naukowych. Dzięki niej można trzykrotnie skuteczniej, niż przy tradycyjnej diecie dla diabetyków, wpływać na poziom cukru we krwi. Stosując porady dr. Barnarda da się nie tylko kontrolować cukrzycę, zmniejszać ryzyko wystąpienia powikłań, ale także usuwać skutki choroby.

Terapia zakłada regularne posiłki w ciągu dnia oparte o cztery grupy pokarmowe: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Specjalista udowadnia, że odpowiednie zestawienie produktów sprawi, że organizm lepiej zareaguje na insulinę, dzięki czemu objawy cukrzycy ustąpią raz na zawsze.

Książka doktora Barnarda nie wyolbrzymia faktów. Po zastosowaniu odpowiedniej diety symptomy i dolegliwości związane z cukrzycą mogą ustąpić, a autor potrafi to udowodnić".

- dr Jennie Brand-Miller, profesor wydziału żywienia człowieka na Uniwersytecie w Sidney i współautorka "The New Glucose Revolution" (Nowa glukozowa rewolucja)
0 x


Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung

cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 maja 2019, 21:00

Wywiad z dr. N.Barnardem

"Cow's milk products are heavy in fat, and it's not good fat, it's largely saturated fat, the kind of fat that causes heart attacks."
translator
"Produkty z mleka krowiego są tłuste i nie są dobrym tłuszczem, są to głównie tłuszcze nasycone, rodzaj tłuszczu, który powoduje zawały serca."
https://www.mindbodygreen.com/0-2102/Q- ... -PCRM.html


Niestety w blaszce miażdżycowej nie ma tłuszczów nasyconych , są one doskonałym paliwem dla mięśnia sercowego w przeciwieństwie do cukrów. To spalanie wodoru , a nie węgli jest głównym źródłem energii. Najwięcej wodoru mają tłuszcze nasycone, i to je wybrał organizm do magazynowania, jako źródło energii ponieważ są kaloryczne, uwalniają wodę metaboliczną- z 1 grama tłuszczu nasyconego 1,05 grama wody, tłuszcz magazynuje witaminy rozp. w tłuszczach ADEK, może magazynować toksyny, gdy organizm ma niewydolny detoks, tkanka tłuszczowa jest źródłem komórek macierzystych, stanowi izolację termiczną .
Cukrzyca jest obecnie uważana za stan zapalny organizmu (cytokiny), z podniesionym CRP, cholestazą, oksydowanymi lipidami błonowymi, które mają długi okres półtrwania ( ok. 2 lata) i insulinoopornością. Z cukrzycy można wyjść przez dietę p/zapalną , a taką może być i dieta roślinna , jak i ketoza.

Mięso jest bogate w selen,cynk, hormony tarczycy, jod, metioninę , ważna dla wątroby, rozmaite witaminy z B12 na czele, tauryną, karnozyną, karnityną (carne -mięso), cholesterolem, , nukleotydami itd.

Swego czasu , ktoś z rodziny będąc pod wpływem ideologii wegetariańskiej udowadniał mi , że ludzkie zęby są przeznaczone do diety roślinnej, że ludzie polowali na mamuty dla kości i skór , ale nie dla mięsa, że mięso gnije w jelitach, tylko po co sok żołądkowy o pH 1-2? Ponieważ czuli się bardzo źle na tej diecie wrócili do dobrego mięsa ( jagnięciny, drobiu, ryb, koźlęciny) i drogich serów.

Raw milk od zwierząt karmionych naturalnie jest źródłem bogatej w cysteinę (limitującej glutation) kazeiny, tauryny, dobrych tłuszczów tributyryny, kw.laurynowego, maślanu, kaprylowego, laktoferyny, laktoperoksydazy, lizozymu, CLA i niezliczonej liczby cennych składników , o której dr. Barnard nie chce powiedzieć.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_rumenowy

Sery , kefiry , ghee były od wieków świetnym źródłem pożywienia pod warunkiem ,że wie się o nich, co nieco.


Gadka dr. N. Barnarda jest powierzchowna,byleby nie powiedzieć za dużo, z jawnymi błędami , jak i film/książka "Knives over Forks" oraz podobna "Chine study" C. Campbella. Jest albo marną manipulacją, propagandą, albo niewiedzą , na którą szkoda czasu.

https://allegro.pl/oferta/campbell-coli ... oEQAvD_BwE

Swoją drogą , kto sfinansował Campbellowi (prof. MIT) "China Study"- Chińczycy z powodu częstych plag głodu potrafią przerobić na jedzenie wszystko- szczury, psy, koty,małpy, owady, nawet ludzi.
https://en.wikipedia.org/wiki/T._Colin_Campbell
O ile wiem, w USA lekarze działający autentycznie wbrew interesom BF ginęli często w niewyjaśnionych okolicznościach, a nie zostawali autorami bestsellerów NYT.

https://wiadomosci.wp.pl/za-diete-wegan ... 019568257a

https://natemat.pl/62489,dzieci-dreczon ... nska-dieta

https://kobieta.onet.pl/dziecko/niemowl ... ieci/51tgp

Dopiero obecnie wiadomo więcej o różnicach dietetycznych i mozliwe jest uzupełnienie niedoborów związanych z dietą wege, więc ryzyko jest mniejsze. Ale i tak nie wiadomo jakie przyniesie to skutki w przyszłości. Żeby nie było , że jestem anty- sam stosuję głodówki, głodówki roślinne, ponieważ wiem że żelazo szkodzi, w starszym wieku nie potrzebujemy tyle mięsa, nawet można się bez niego obejść, ale nie wciągajmy w to dzieci i nie podchodźmy do tematu bez ideologicznego neofityzmu i zacietrzewienia.
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 maja 2019, 21:10

Insulinoopornośc dot. też nowotworów. Zaglądnijmy do protokołu dr. Budwig

https://www.primanatura.pl/dieta-dr-bud ... we-zasady/

Niech dr Barnard wygłasza swoje opinie po zapoznaniu się z jej dorobkiem.
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 13 maja 2019, 11:58

http://hopefulgeranium.blogspot.com/201 ... ndian.html
translator

Cukrzyca jako choroba jatrogenna - doświadczenie indyjskie

Cukrzyca i tłuszcz mleczny w Indiach.

     Epidemie cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i związanych z nimi stanów w Indiach nazywano jatrogennymi (Raheja B.S. 1994), produktem diety bogatej w kwas linolowy w wyniku „pogoni za fantomem cholesterolu” (Raheja i in. 1993). Tradycyjna indyjska dieta (39% tłuszczu) dostarczała 20,3% E jako tłuszcze nasycone, głównie z ghee, z 5% z kwasu linolowego. Obawy, że ta dieta jest miażdżycogenna, spowodowały zastąpienie ghee olejami o wysokiej zawartości linoleinów; współczesna dieta miejska ma 31,9% tłuszczu, 5,6% E jako tłuszcz nasycony i 16,9% kwas linolowy (Raheja, B.S. i in. 1993).
    
     U dzieci i młodych osób wysokie spożycie PUFA n-6 jest skorelowane z hiperinsulinemią na czczo, a suplementacja diety n-3 PUFA prowadzi do poprawy profilu lipidowego, ale nie wrażliwości na insulinę. Donoszono, że u dorosłych spożycie posiłku o dużej zawartości węglowodanów powoduje hiperinsulinemię, hiperglikemię poposiłkową i hipertriacyloglicerolemię. (Misra, A. 2009).


Związek spożywania ghee w diecie indyjskiej z niższym odsetkiem cukrzycy jest zgodny z korelacją między markerami surowicy spożywania tłuszczu mlecznego a obniżonym ryzykiem cukrzycy (Mozaffarian i in. 2010, 2013). Ministerstwo Zdrowia NZ zaleca obecnie w diecie szeroki zakres kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego; niższe zalecane spożycie LA wynosi 4%, górne 10%, a niższe zalecane spożycie ALA wynosi 0,4%, górny 1% (stosunek omega 6-3 przy medianach spożycia wynosi 10: 1). Zaleca się spożycie nasyconego tłuszczu poniżej 10% E. (Wytyczne dotyczące żywności i żywienia dla zdrowych dzieci i młodzieży (w wieku 2–18 lat): Dokument informacyjny 2012 MOH).

    [...]
     „Obecna epidemia DM i ACVD u Hindusów i prawdopodobnie w innych społecznościach jest jatrogenna z powodu tego, co można nazwać współczesnym niedożywieniem ze względu na zwiększone spożycie tłuszczów ogółem i n-6 oraz zmniejszenie spożycia tłuszczu n-3 i przeciwutleniaczy. dieta wywołuje stres oksydacyjny i aktywuje układ odpornościowy, brak równowagi między tłuszczami n-6 i n-3 powoduje niewłaściwą odpowiedź immunologiczną, a także prowadzi do zwiększonej i niezrównoważonej biosyntezy metabolitów tłuszczów n-6, które są immunosupresyjne, prozapalne i trombogenne Przyczyniają się również do oporności na insulinę i dyslipidemii, co powoduje, że DM i miażdżyca są związanymi z niedożywieniem zaburzeniami zapalnymi układu odpornościowego, a różne czynniki ryzyka są również wynikiem tej samej nieodpowiedniej reakcji, a nasze badania interwencyjne w znacznym stopniu potwierdzają tę hipotezę. prosta korekta defektów diety może odwrócić proces chorobowy i tym samym zaoferować prostą, praktyczną opcję terapeutyczną nr t tylko dla pierwotnej prewencji każdego z tych zaburzeń lub ich powikłań, ale także dla tak zwanych czynników ryzyka dla tych chorób. Sugeruje się, że prawdziwym lekarstwem na DM, ACVD i wszystkie czynniki ryzyka nie są narkotyki ani operacje, ale kuchnia. ”
- B. S. Raheja

Misra, A. i in. (2009). Diety południowoazjatyckie i insulinooporność. Br J Nutr. 2009 luty; 101 (4): 465-73. doi: 10.1017 / S0007114508073649

Mozaffarian, D. i in. (2010). Kwas trans-palmitoleinowy, czynniki ryzyka metabolicznego i cukrzyca początkująca u dorosłych w USA. Ann Intern Med. 21 grudnia 2010 r .; 153 (12): 790–799. doi: 10.1059 / 0003-4819-153-12-201012210-00005

Mozaffarian D. i in. (2013). Kwas trans-palmitoleinowy, inne biomarkery tłuszczu mlecznego i cukrzyca incydentalna: Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Am J Clin Nutr. 2013 Apr; 97 (4): 854-61. doi: 10.3945 / ajcn.112.045468.

Raheja B.S. (1994). Cukrzyca i miażdżyca jako zaburzenia immunologiczno-zapalne: możliwości odwrócenia procesów chorobowych. J Assoc Physicians India. 1994 maj; 42 (5): 385-90, 395-6. PMID: 7829439

Raheja, B.S. et al. (1993). Znaczenie stosunku N-6 / N-3 do działania insuliny w cukrzycy. Roczniki New York Academy of Sciences, 683: 258–271. doi: 10.1111 / j.1749-6632.1993.tb35715.x

Wytyczne dotyczące żywności i żywienia dla zdrowych dzieci i młodzieży (w wieku 2–18 lat): Dokumentacja uzupełniająca. (2012) Ministerstwo Zdrowia Nowej Zelandii.
http://www.health.govt.nz/system/files/ ... ple-p4.pdf


Tucker Goodrich powiedział ...
Wspaniały post. Czy znasz artykuł Malhotry z 1967 r. Zatytułowany „Epidemiologia choroby niedokrwiennej serca w Indiach ze szczególnym uwzględnieniem związku przyczynowego”?

„... Nasze dane nie potwierdzają jednak tego powiązania z wysokim spożyciem tłuszczu z odpowiedzialnością za rozwój choroby niedokrwiennej serca, ponieważ podczas gdy na północy spożycie tłuszczów, z których większość to tłuszcze zwierzęce, jest 19 razy większe niż w na południu (Indyjska Rada Badań Medycznych, 1964) choroba jest na północy 7 razy mniejsza niż na południu, a tłuszcze mleczne spożywane na północy mają przewagęnasycone kwasy tłuszczowe, oleje z nasion stosowane na południu składają się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych (Indian Council of Medical Research, 1963). To odwrotne skojarzenie jest godne uwagi, zwłaszcza dlatego, że inni zaobserwowali również związek wysokiego spożycia tłuszczów zwierzęcych i braku chorób układu krążenia (Shaffer i in., 1964; Shaper, Jones i Kyobe, 1961; Mann, Shaffer i Rich, 1965 ). ”

27 maja 2014 o 07:56

Simplie Amazing powiedział ...
„Taka dieta wywołuje stres oksydacyjny i aktywuje układ odpornościowy”.

Powiedziałbym, że podwyższony system operacyjny w pierwszej kolejności przytłacza układ odpornościowy, pozostawiając sygnalizację TLR 2,4 bezsilną do utrzymania poziomów N-O. (gra słów zamierzona) ... brak N-O pozwala następnie na zwiększenie ROS / miażdżycy tętnic.

27 maja 2014 r. O godzinie 08:52

George Henderson powiedział ...
Oto gazeta Malhotra:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 9-0083.pdf
dzięki za ten link.

Mechanizm cukrzycy Raheja, poprzez prostaglandyny, które bezpośrednio reagują na insulinę, z nadmiarem n-6 produktów hamujących odpowiedź insuliny fazy 1 i promowanie fazy 2 (opóźniona odpowiedź insuliny charakterystyczna dla DM2), pokazuje, że odporność reguluje metabolizm w tym zakresie.
Wyjaśnia również adaptację genu amylazy do węglowodanów; poziom amylazy śliny określa reakcję insulinową pierwszej fazy na skrobię. Być może poprzez prostaglandyny uwalniane przez podjęzykowe szlaki immunologiczne, niezależnie od tego, czym one są.
Omega 3 są częścią śródbłonkowego układu NO (krytycznego również dla zdrowia wątroby - NIE jest środkiem przeciwwłóknieniowym), ponadtlenek z OS / wytwarzanie stresu redukcyjnego gasi NO dla ONOO
.

27 maja 2014 r. O 13:53
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 13 maja 2019, 12:24

http://hopefulgeranium.blogspot.com/201 ... econd.html
translator

Cukrzyca jako choroba jatrogenna - cz.II

Dlaczego tłuszcz mleczny i inne podobne tłuszcze, takie jak łój i kokos, wydają się zapobiegać cukrzycy?
Uszkodzony stosunek omega 6: 3 staje się bardziej prawdopodobny przy wyższych spożyciach PUFA. Jest coś o niskim spożyciu PUFA, który zachowuje równowagę, nawet przy stosunkowo niskim spożyciu omega 3.
Widać to w ostatnim badaniu stłuszczenia wątroby porównującym oliwę z olejem rzepakowym i olejem sojowo-szafranowym (kontrola). Przez 6 miesięcy do gotowania żywności używano 20 g oleju dziennie; to nie jest wiele (i wydaje mi się, że wielu uczestników użyłoby więcej, niż byliby skierowani, choćby po to, by zwiększyć smakowitość swoich posiłków). Nie zaobserwowano zmian w wynikach stłuszczenia wątroby i insulinooporności u osób stosujących olej sojowy / szafranowy, co przypuszczalnie jest takie samo jak u wszystkich osób wcześniej gotowanych.

Różnica przed i po interwencji w zakresie wątroby była istotna tylko w grupach oliwy (1,14 ± 2 cm; P 0,05) i rzepaku (0,66 ± 0,33 cm; P 0,05). W grupach oliwy z oliwek i rzepaku oleistego stopień stłuszczenia wątroby po interwencji został znacznie zmniejszony (stopień I, odpowiednio z 73,3% do 23,3% i od 60,5% do 20% [P 0,01]; stopień II, z 20% do 10%) odpowiednio od 33,4% do 3,3% [P 0,01] i III, z 6,7% na zero i od 6,1% na zero, odpowiednio). W przeciwieństwie do tego, w kontrolnej grupie olejowej nie zaobserwowano znaczącej zmiany.

Tak więc olej rzepakowy i oliwa z oliwek były mniej więcej równie dobre do odwracania stłuszczenia; może to być oczekiwany efekt dostarczania tłuszczów o stosunku omega 6: 3 2: 1 przez sześć miesięcy. Ale jeśli chodzi o glukozę i insulinę, wystąpiła wyraźna różnica: w porównaniu z oliwą z oliwek i olejem rzepakowym zaobserwowano znaczący spadek poziomu insuliny na czczo, HOMA-IR, HOMA-βCF i DI (P 0,001) w grupa oliwy z oliwek.
W rzeczywistości insulina na czczo i glukoza we krwi były normalizowane w grupie oliwy z oliwek, ale nie w grupie oleju rzepakowego. W odniesieniu do tych pomiarów kontroli glikemii, 50% niższe spożycie kwasu linolowego (z substytucją MUFA z kwasu oleinowego) przyniosło więcej korzyści niż 20-krotny wzrost kwasu alfa-linolenowego.

Tutaj mamy artykuł porównujący wpływ ograniczenia LA (z 8% E na 4% E) z wpływem DHA u myszy z niedoborem odporności z ludzkimi komórkami raka piersi;
Stężenia prostaglandyny E2 w guzie zmniejszono przez karmienie niższym poziomem LA; dalsze zależne od dawki spadki wystąpiły w grupach dietetycznych DHA i towarzyszyły im obniżone poziomy kwasów 12- i 15-hydroksyeikozatetraenowych.
Według Raheja i in. (1993) „prostaglandyna E2 jest silnym inhibitorem uwalniania insuliny w pierwszej fazie, podczas gdy produkt lipooksygenazy kwasu arachidonowego, prawdopodobnie kwasy 12-hydroksyeikozatetraenowe (12-HETE), podtrzymuje zwiększone uwalnianie insuliny w drugiej fazie”. Wzór znany również jako insulinooporność lub, jeśli jest [/b]wystarczająco podwyższony, NIDMM lub cukrzyca typu 2. Te podwyższone prostaglandyny obserwuje się również u diabetyków typu 1.

A co wiesz, ghee redukuje PGE2 u szczurów Wistar: Ghee, bezwodny tłuszcz mleczny, jest jednym z najważniejszych źródeł tłuszczu w diecie w Indiach. Samce szczurów Wistar karmiono dietami zawierającymi 2,5, 5,0 i 10% wag. Ghee przez okres 8 tygodni. Diety przygotowano izokalorycznie z olejem z orzeszków ziemnych. Wyniki pokazały, że poziom tromboksanu w surowicy zmniejszył się o 27-35%, a 6-keto-prostaglandyny F1alpha o 23-37%, gdy ghee wprowadzono na poziomie 10% w diecie. Poziomy prostaglandyny E2 w surowicy i wydzielanie leukotrienów B4, C4 i D4 przez makrofagi otrzewnowe aktywowane jonoforem wapnia zmniejszyły się, gdy w diecie włączono zwiększone ilości ghee z 2,5 do 10%. Poziomy kwasu arachidonowego w fosfolipidach makrofagów spadały, gdy szczurom podawano szczątkowe ilości ghee. Badania te wskazują, że ghee w diecie nie tylko obniża poziom prostaglandyn w surowicy, ale także zmniejsza wydzielanie leukotrienów przez makrofagi.

(Nie widziałem do tego pełnego tekstu, ale kontrola, olej z orzeszków ziemnych, wynosi około 30% LA, a 10% wagowych będzie więcej niż 10% E).

Jeśli chodzi o ALA, ten dokument epidemiologiczny na temat raka prostaty, choć być może nieistotny, ma interesującą linię: spożycie ALA nie miało związku z ryzykiem całkowitego raka prostaty. Przeciwnie, wielowymiarowe względne ryzyko (RR) zaawansowanego raka prostaty z porównania skrajnych kwintyli ALA ze źródeł innych niż zwierzęce i ALA ze źródeł mięsnych i mlecznych wynosiło 2,02 (95% CI: 1,35, 3,03) i 1,53 (0,88, 2,66), odpowiednio. Wielowymiarowy RR zaawansowanego raka prostaty z porównania skrajnych kwintyli stosunku LA do ALA wynosił 0,62 (0,45, 0,86).
Czy masz pojęcie, ile tłuszczu mlecznego potrzeba, aby dostać się do wysokiego kwintylu dla ALA? W każdym razie jest to kolejny dokument epidemiologiczny, w którym tłuszcze zwierzęce są bezpieczniejsze niż ich odpowiedniki roślinne. Jeden z tych, o których nie słyszysz.
Jak już wcześniej wspomniałem, w Nowej Zelandii tygodniowe spożycie masła na osobę na początku II wojny światowej wynosiło 415 gramów. Teraz jest 112 gramów, czyli połowa zmniejszonej racji wojennej z lat 40. XX wieku. Niewiele cukrzycy typu 2 w Nowej Zelandii przed II wojną światową.
Niewiele też zużywa olejów zdrowych dla serca, ale dużo spożywania cukru i białej mąki.

Drugie uderzenie: u dzieci i młodych osób wysokie spożycie PUFA n-6 jest skorelowane z hiperinsulinemią na czczo, a suplementacja diety n-3 PUFA prowadzi do poprawy profilu lipidowego, ale nie wrażliwości na insulinę. Donoszono, że u dorosłych spożycie posiłku o dużej zawartości węglowodanów powoduje hiperinsulinemię, hiperglikemię poposiłkową i hipertriacyloglicerolemię. (Misra, A. 2009).
Weź dziecko i wychowuj je na diecie wysokoprocentowej oleju roślinnego (ponieważ tłuszcze nasycone i wysoki poziom cholesterolu, nie wiesz, powodują choroby serca u małych dzieci). Zanim osiągną dorosłość, przygotowywali się do drugiego uderzenia:
Rafinowane spożycie ziarna i zespół metaboliczny u miejskich Indian azjatyckich (Chennai Urban Rural Epidemiology Study 57).
W porównaniu z uczestnikami w dolnym kwartylu, uczestnicy, którzy byli w najwyższym kwartylu spożycia wyrafinowanego ziarna, byli znacznie bardziej narażeni na zespół metaboliczny (iloraz szans, 7,83; 95% przedział ufności, 4,72-12,99). Wyższe spożycie rafinowanych ziaren było związane z opornością na insulinę i zespołem metabolicznym w tej populacji Indian azjatyckich, którzy zwykle spożywają diety wysokowęglowodanowe.

To ziarna, a tak przy okazji, nie cukier, nie HFCS.
Spożycie tłuszczu mlecznego jest związane z tolerancją glukozy, wątrobową i ogólnoustrojową wrażliwością na insulinę oraz tłuszczem wątrobowym, ale nie działa na komórki β u ludzi.

George Henderson powiedział ...
Ja też tego nie widziałem, ale Chennai jest w Tamil Nadu (południowe Indie), a podstawą żywienia wydają się być maida (wybielona mąka pszenna) i makaron ryżowy.

Maida (மைதா) to drobno zmielona i rafinowana i bielona (naturalnie dzięki tlenowi atmosferycznemu lub przy użyciu innych chemicznych środków wybielających) mąka pszenna, bardzo przypominająca mąkę tortową i szeroko stosowana do produkcji pakistańskich / indyjskich fast foodów, indyjskich produktów piekarniczych, takich jak ciastka i chleb, [1] odmiany słodyczy, a czasami w produkcji tradycyjnych chlebów afgańskich / pakistańskich / indyjskich, takich jak paratha i naan i chleb.

Pierwotnie żółtawa, maida jest popularna w kolorze białym, bielona azodikarbonamidem, gazowym chlorem, nadtlenkiem benzoilu lub innymi wybielaczami. Stosowanie nadtlenku benzoilu w żywności jest zakazane w Chinach i Unii Europejskiej, ponieważ dostępne są alternatywne metody przetwarzania [3] [4]

Maida zawiera śladowe ilości alloksanu, który jest niepożądanym produktem ubocznym zmian chemicznych, które nadają mu miękkość i biały kolor. Wiadomo, że duże ilości alloksanu niszczą komórki beta w trzustce gryzoni i innych gatunków, powodując cukrzycę.

Aloksan jest toksycznym analogiem glukozy, który selektywnie niszczy komórki produkujące insulinę w trzustce (czyli komórkach beta) po podaniu gryzoniom i wielu innym gatunkom zwierząt. Powoduje to cukrzycę insulinozależną (zwaną „cukrzycą alloksanową”) u tych zwierząt, o cechach podobnych do cukrzycy typu 1 u ludzi. Aloksan jest selektywnie toksyczny dla komórek beta trzustki wytwarzających insulinę, ponieważ preferencyjnie gromadzi się w komórkach beta poprzez wychwyt przez transporter glukozy GLUT2. Aloksan, w obecności wewnątrzkomórkowych tioli, wytwarza reaktywne formy tlenu (ROS) w cyklicznej reakcji z jego produktem redukcji, kwasem dialurowym. Toksyczne działanie alloksanu w komórkach beta jest inicjowane przez wolne rodniki powstające w tej reakcji redoks. Jedno z badań sugeruje, że alloksan nie powoduje cukrzycy u ludzi [2]. Inni stwierdzili istotną różnicę w stężeniu alloksanu w osoczu u dzieci z cukrzycą typu 1 i bez niej.

4 czerwca 2014 r. O 13:14
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 13 maja 2019, 12:49

http://hopefulgeranium.blogspot.com/201 ... hesis.html

translator

SOBOTA, 3 STYCZNIA 2015 r
Cukrzyca - hipoteza ewolucyjna



       Hyperlipid napisał interesujący post jakiś czas temu na temat Inuitów i jak mutacja genetyczna oznacza, że ​​wielu z nich nigdy nie jest w ketozie, nawet jedząc dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Zasadniczo mutacja zapewnia, że ​​metabolizm mózgu o niskiej zawartości węglowodanów działa głównie na glukozę, a nie na ciała ketonowe. Ponieważ podobne mutacje są powszechne w innych populacjach zależnych od diet węglowodanowych o niskiej zawartości węglowodanów, musi to być prawidłowa alternatywa dla metabolizmu ketonów w tych populacjach.
        Ale naprawdę interesuje mnie to, że nie każdy ma mutację. Dobór naturalny zachował otwarte opcje Eskimosów. Jeśli populacja spełni warunki, w których mutacja jest handicapem, wyścig będzie kontynuowany. I jest w tym coś bardzo ludzkiego. Wątpię, aby na przykład zobaczyłeś porównywalną odmianę altanników. Ludzie są szczytem długoterminowych surwiwalistów, zachowując różnorodność zmian metabolicznych, zamiast rozwijać pojedynczą, diabelnie mądrą, niszową specjalizację. Są ludzie, którzy wytwarzają witaminę D z bardzo małego nasłonecznienia (ale są bardzo podatni na palące promieniowanie słoneczne) i ludzie, którzy tworzą D powoli (ale są w dużej mierze odporni na oparzenia słoneczne). Nasze starożytne i współczesne ruchy ludności i krzyżowanie się zwiększyły tę różnorodność w dowolnym miejscu, ale Eskimosi pokazują, że jest w tym coś wrodzonego. Daje nam to, co Nassim Nicholas Taleb zapamiętał nazwał „antyfragmentowością”.
          Teraz rozważ genetyczną skłonność do insulinooporności i cukrzycy typu 2. Na poziomie genomu jest to wyrażane na więcej niż jeden sposób (podobnie jak mutacje karnityny typu Inuit). Rezultatem stania się insulinoopornością jest dominacja glukagonu w metabolizmie wątrobowym. Glukagon chce rozdrobnić tłuszcz i białko na ciała ketonowe i glukozę. W cukrzycy typu 1 daje to cukrzycową kwasicę ketonową (kwasicę ogólnoustrojową wywołaną przez toksyczny napar hiperglikemii i hiperketonemii) oraz marnotrawienie rezerw tłuszczowych i białkowych, ale gdy węglowodany dietetyczne, a może jakakolwiek żywność, są niedostępne, dominacja glukagonu jest środkiem przeżycie. Osoby, które łatwo przystosowują się do keto - te, które szybko stają się insulinooporne - mają przewagę. Są to ci silniejsi w czasach szczupłych (a ponieważ ludzie są zwierzętami społecznymi, mogą pomóc innym przetrwać). Ale w interesie przeciwdziałania kruchości ewolucja człowieka sprzyja także niektórym osobom z dodatkowymi kopiami genów amylazy (tylko kopia, słabo wiszący owoc ewolucji) i wrażliwością na insulinę. Osoby te mogą stać się silne, gdy żywność bogata w skrobię jest obfita, i przetrwają dłużej, gdy pokarmy zwierzęce są niedostępne.
         Powiedzmy, że zszedłeś z linii odpornej na insulinę (być może również narażonej na przypadkowe czynniki szkodliwe, o których nie wspomniałem, takich jak toksyny lub patogeny kolidujące z twoim metabolizmem lub pechowy niedobór mikroelementów). Diabetyk mówi ci, że twoje wysokie FPG i HbA1c zależą od twoich genów. Ma to dwa znaczenia - dobrą wiadomością jest to, że twoje osobiste zachowanie nie skutkowało twoją diagnozą (chociaż w rzeczywistości szanse na to mają wpływ), zła wiadomość jest taka, że ​​niewiele możesz zrobić, aby zapobiec temu, co jest stanem postępująco pogarszającym się (chociaż będziemy przepisywać dietę wysokowęglową, wysokobłonnikową, niskotłuszczową, która go pogorszy, i leki, które jej nie wyleczą).
         Zważywszy, że ta diagnoza powinna oznaczać to; masz dominację glukagonu. Masz adaptację genetyczną do diety ubogiej w węglowodany, ale bogatej w tłuszcze i białka, z okresami postu. Jeśli popłyniesz z dominacją glukagonu, jeśli nakarmisz się pokarmami będącymi substratami metabolizmu glukagonu i unikniesz substratów metabolizmu insuliny, a jeśli będziesz głodny przez jakiś czas, prawdopodobnie staniesz się lepszy. W każdym razie nie będziesz miał pogarszającego się stanu, który w końcu zajmie tonę leków, aby źle kontrolować.

Linki -
Hyperlipid o Inuitach
Unger i Cherrington o Glukagonie
UKPDS. Niepowodzenie diety niskotłuszczowej i leczenia farmakologicznego T2D
Westman i Vernon. Sukces terapii niskowęglowodanowej T2D
Lim i Taylor. Sukces leczenia T2D na czczo

"Według badań psów i tego podziału wygląda to tak:

Asparagina miała największą aktywność stymulującą glukagon (GSA), a następnie glicyna, fenyloalanina, seryna, asparaginian, cysteina, tryptofan, alanina, glutaminian, treonina, glutamina, arginina, ornityna, prolina, metionina, lizyna i histydyna. leucyna i izoleucyna nie stymulowały wydzielania glukagonu.

Asparagina pochodzi z „nabiału, serwatki, wołowiny, drobiu, jaj, ryb, laktoalbuminy, owoców morza” (i niektórych roślin, o których IDGAF mówi), myślę, że jesteśmy na bieżąco z glicyną (galaretowatymi kawałkami zwierząt), a stamtąd zmniejszając ilości w dół, ale nie za dużo."

"Jest też GHB, który jest izomerem do ketonów (i znajduje się w winie i wołowinie itp.), Co jest dobre dla aktywności glukagonowych."

"Ash Simmonds powiedział ...
Jedno z badań wykazało, że „wśród aminokwasów w osoczu tyrozyna .. i metionina .. były najbardziej związane z odpowiedzią glukagonu w osoczu”.

Tyrozyna „występuje w wielu wysokobiałkowych produktach spożywczych, takich jak kurczak, indyk, ryba, mleko, jogurt, twaróg, ser”.

Metionina jest w jajach, rybach, kurczaku i tym podobnych.

3 stycznia 2015 r. O 19:44"

"annlee powiedział ...
Część BCAA też podskoczyła. Od Phinney & Voley, Low Carb Performance:

W eksperymentach Steve'a z adaptacją ketonową u rowerzystów [6], krążąca BCAA znacząco wzrosła podczas diety ketogenicznej w porównaniu z ich poziomami podczas podstawowej diety wysokowęglowodanowej. Miało to miejsce pomimo faktu, że obie diety zawierały takie same ilości białka. Utlenianie BCAA zazwyczaj wzrasta proporcjonalnie do zapotrzebowania na energię. Jednak u sportowców przystosowanych do keto, wydaje się, że istnieje mniejsze zapotrzebowanie na mięśnie wykorzystujące BCAA jako paliwo, być może dlatego, że BCAA i ketony mają podobne „szkielety węglowe”, a zatem ketony są spalane w miejsce BCAA. Zostało to skutecznie wykazane w kolejnym badaniu Steve'a, które wykazało, że wyższe poziomy leucyny we krwi były wynikiem znacznie zmniejszonego utleniania leucyny. Odkrycie to jest zgodne z wcześniejszymi pracami w mięśniu przeponowym, pokazującymi, że BOHB hamuje utlenianie leucyny [25]. Leucyna we krwi, która wzrasta na diecie ketogenicznej, jest znana jako silny regulator syntezy białek mięśniowych. Insulina, która zmniejsza się na diecie ketogenicznej, odgrywa ważną rolę w promowaniu syntezy białek. Nieświadomi tego efektu równoważenia przez zwiększone poziomy leucyny, krytycy diet niskowęglowodanowych zakładali, że obniżony poziom insuliny może spowodować utratę mięśni. Jednak efektem netto ketozy żywieniowej z dobrze sformułowanej diety niskowęglowodanowej jest przynajmniej utrzymanie beztłuszczowej masy ciała pomimo znacznie niższego poziomu insuliny.[/b]

Phinney, Stephen; Volek, Jeff (2012-06-15). Sztuka i nauka o niskiej zawartości węglowodanów (str. 33). Beyond Obesity LLC. Wersja Kindle.

4 stycznia 2015 r. O 13:44"
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 maja 2019, 11:45

"Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych."

https://kopalniawiedzy.pl/metale-blok-d ... fern,30092

Nareszcie naukowcy odkryli , że należy kontrolować poziomy metali w organizmie.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10667
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 438
Podziękował: 22066 razy
Otrzymał podziękowanie: 15471 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 21 maja 2019, 18:30

Nareszcie naukowcy odkryli , że należy kontrolować poziomy metali w organizmie.
A ile jeszcze przed nimi ? ;)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 10938
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 569
Podziękował: 20905 razy
Otrzymał podziękowanie: 17941 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 10 cze 2019, 23:17

Ściema Cukrzycowa Czyli Jak Pozbyłem Się Nieuleczalnej Choroby ;)

https://www.youtube.com/watch?v=TTTLedCc-_E

Opublikowany 3 cze 2019

PostKomentum O Cukrzycy Czyli Imbir Imbir Imbir

https://www.youtube.com/watch?v=ODnwggeR42A

Opublikowany 4 cze 2019
0 x



cedric
Posty: 1921
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 40
x 25
Podziękował: 1421 razy
Otrzymał podziękowanie: 2726 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 13 cze 2019, 12:55

"Cukrzyca
Badania przeprowadzone w 2014 roku przez tunezyjskich naukowców dowiodły, że lawenda pomaga w walce z cukrzycą: zmniejsza stężenie glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm oraz wspomaga pracę wątroby i nerek. Być może wkrótce olejek lawendowy będzie ważnym środkiem w leczeniu diabetyków."

http://www.mrscalluna.pl/2016/12/lawenda.html
0 x



ODPOWIEDZ